General Knowledge – Basic – 002

151 : Who is the author of Years of Pilgrimage?
Ans : Dr. Raja Ramanna

152 : Who is the author of ” Kavithadwani”?
Ans : Dr. M. Leelavathi

153 : Smallest bird is?
Ans : Humming bird

154 : Who is the author of Grey Eminence ?
Ans : Aldous Huxley

155 : Who is the author of “Fasana-i-Azad”?
Ans : Ratan Nath Sarshar

156 : Who is the author of “Chittrappavai”?
Ans : P.V.Akilandam

157 : The number of chambers in the heart of a bird is ?
Ans : Four.

158 : Sahni Trophy is associated with?
Ans : Hockey

159 : Who is the author of “The Tradition of Non- Use of Nuclear Weapons”?
Ans : T.V Paul

160 : Who described Alappuzha as the “Venice of the East”?
Ans : Lord Curzon

161 : Who is the author of Of Human Bondage ?
Ans : W Somerset Maugham

162 : Try not to become a man of success but rather to become a man of value?
Ans : Albert Einstein

163 : Who is the author of Bang-e-Dara ?
Ans : Mohamed Iqbal

164 : Who is the author of “Gora”?
Ans : Rabindranath Tagore

165 : Who is known as “Lady with the Lamp”?

Ans : Florence Nightingale

166 : During Revolution period; the French Parliament was known as ?
Ans : ‘Estates General’

167 : Highest Volcano (World)?
Ans : Cotopoxi (Andes; Eucador)

168 : Who is the author of “Heat and Dust”?
Ans : Ruth P. Jhabwala

169 : Who is the inventor of Cosmic Rays?
Ans : R.A.Millikan

170 : Who is the inventor of Automobile (Self Starter)?
Ans : Kettering

171 : Largest Dome (World)?
Ans : ‘Astrodome’ in Housten; Texas (USA) outside diameter 216 metres and inside 196 metres.

172 : Father of Genetherapy?
Ans : Anderson

173 : ……deals with the larger aspects of a nation’s economy; such as the sectors of agriculture; industry and service?
Ans : Macro economics

174 : Who is the author of I Too Had a Dream?
Ans : Varghese Kurian

175 : Who is the author of “In Memmorium”?
Ans : Alfred Tennyson

176 : Who is the author of Glass Menagerie?
Ans : Tennessee Williams

177 : Who is the author of “Le Contrat Social”?
Ans : Rousseau

178 : Who is the author of “Rape of Bangladesh”?
Ans : Anthony Mascrenhas

179 : Bryology is the study of ?
Ans : Mosses; liverworts; and hornworts

180 : The study of viruses is known as ?

Ans : Virology

181 : Who is the author of “Yayati”?
Ans : Vishnu Sakharam Khandekar

182 : Who is the inventor of Photography?
Ans : L.Daguerre

183 : After independence on which date the High Court of Travancore- Cochin was inaugurated with its seat at Ernakulam?
Ans : 7th of July 1949

184 : Travancore Timber Products is located at?
Ans : Kottayam

185 : Who is the inventor of Microscope?
Ans : Jansen (improved by Galileo)

186 : The Capital of Burundi?
Ans : Bujumbura

187 : Name the First known E. Paper in the world ?
Ans : The-Tbejith (from Belgium)

188 : Who is the author of The Second World War?
Ans : Winston Churchill

189 : Who is the author of Adventures of Sherlock Holmes?
Ans : Arthur Conan Doyle

190 : The Capital of Tanzania?
Ans : Do doma

191 : Who is the author of “History of the Congress Party”?
Ans : Dr.Shankar Ghose

192 : Who is the author of ” The cat and Shakesphere “?
Ans : Raja Rao

193 : Who is the author of Debacle ?
Ans : Emile Zola

194 : Birbal Sahni Institute of Palaecobotany is located at?
Ans : Lucknow (Uttar Pradesh)

195 : Who is the author of “My Life and Times”?

Ans : V.V.Giri

196 : Who is the author of “Ascent to Everest”?
Ans : Sir John Hunt

197 : Who is the author of “Kayakalp”?
Ans : Munshi Prem Chand

198 : Who is the author of “Our India”?
Ans : Minoo Masani

199 : Who is the author of “Thotiyude Makan”?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

200 : Who is the author of “Adventures of Sherlock Holmes”?
Ans : Arthur Conan Doyle

201 : The Currency of Malta?
Ans : Lira Maltija

202 : Who is the author of The Bell Jar?
Ans : Sylvia Plath

203 : Who is the author of “Vazhakula”?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla

204 : Controlling centre of the cell is ?
Ans : Nucleus

205 : Who is the author of “Amar Kosha”?
Ans : Amar Singh

206 : Who is the author of “Unto This Last”?
Ans : John Ruskin

207 : The Capital of Somalia?
Ans : Magadishu

208 : The thermoregulatory centre of the human body is?
Ans : Hypothalamus

209 : Which city is known as Capital of Chinese economy?
Ans : Shanghai

210 : The city of St. Petersburg was founded by ?

Ans : Peter the Great in 1703

211 : The Petition of Rights was accepted by the British Parliament in ?
Ans : 1628

212 : Where was the first Post-Office in Travancore (also of Kerala) was opened in 1857 ?
Ans : Alleppey

213 : Who is the author of “Viswadarshanam”?
Ans : G. Sankara Kurup

214 : Who is the author of Uttar Ramcharita ?
Ans : Bhava Bhuti

215 : Who is the author of Metamorphoses ?
Ans : Ovid

216 : Who is the author of Deccameron Stories ?
Ans : Giovanni Boccaccio

217 : Who is the author of “Eternal Himalayas”?
Ans : H.P.S.Ahluwalia

218 : Argumentative Indian was written by ?
Ans : Amartya Sen

219 : Pandharpur is on the bank of which River?
Ans : Bhima

220 : Who is the author of “Lady Chatterley’S Lover”?
Ans : D H Lawrence

221 : Who is the author of My China Diary?
Ans : K Natwar Singh

222 : Who is the author of “Dynamics of Social Change”?
Ans : Chandra Shekar

223 : Pottery was first used by ?
Ans : Chinese

224 : Who is the author of ” Surviving Men”?
Ans : Shobha De

225 : Who is known as the ‘the Washington of South’?

Ans : Simon Bolivor

226 : Who is the author of Lady of the Lake?
Ans : Sir Walter Scott

227 : Who is the author of Bhakti Yoga ?
Ans : Swami Vivekananda

228 : Who is the author of ” Mahabharatham Kilippattu”?
Ans : Ezhuthachan

229 : Malaria; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Anopheles female mosquito.

230 : Pakistan President who was hanged to death in 1979?
Ans : Sulfiker Ali Bhuto

231 : The coast of Venezuela was first explored by?
Ans : Amerigo Vespucci

232 : Who is the author of “Changing”?
Ans : Liv Ullmaan

233 : Who is the author of A Tribute to Indian Judiciary?
Ans : Poornima Advani

234 : Who is the author of “An Idealist View of Life”?
Ans : Dr. S.Radhakrishnan

235 : Who is the author of “The Commonsense”?
Ans : Thomas Paine

236 : Who is the author of “Godan”?
Ans : Prem Chand

237 : Who is the inventor of Rubber (vulcanised)?
Ans : Goodyear

238 : First person to reach the South Pole?
Ans : Amundsen

239 : Who is the author of The Songs of India ?
Ans : Sarojini Naidu

240 : Stock exchange Index of New York is ?

Ans : Dow Jones

241 : The unwanted or non-requested emails are called ?
Ans : Spam

242 : Which district is declared the first polio-free district in India?
Ans : Pathanamthitta

243 : Who is the author of “Ben Hur”?
Ans : Lewis Wallace

244 : First American Citizen to become American President?
Ans : Martin Von Buran (He was born after the declaration of American independence in 1776)

245 : Who is the inventor of X-ray?
Ans : Roentgen

246 : Who is the author of Bermuda Triangle ?
Ans : Charles Berlitz

247 : Archemedes the originator of the law of specific gravity lived in which age ?
Ans : The Hellenistic Age

248 : The Currency of Ghana?
Ans : Cedi

249 : Who is the author of David Copperfield?
Ans : Charles Dickens

250 : Who is the inventor of Telegraph Code?
Ans : Samuel Morse

251 : Who is the inventor of Turbine Engine?
Ans : Charles Parsons

252 : Anna Karenina
Ans : Leo Tolstoy

253 : Father of Virology?
Ans : W.M.Stanley

254 : Trees those shed their leaves are called ?
Ans : Deciduous

255 : Who was the leader of “Vimochana Samaram”?

Ans : Mannathu Padmanabhan

256 : Who is the author of Angles in America ?
Ans : Tony Kushner

257 : Who is the author of “The Plague”?
Ans : Albert Camus

258 : Father of Immunology?
Ans : Edward Jenner

259 : Who is the author of “Jai Somnath”?
Ans : K.M. Munshi

260 : Pain in heart muscles is called?
Ans : Angina pectoris.

261 : New Orleans is on the bank of which River?
Ans : Mississippi

262 : Vilasini is the pen name of?
Ans : M K Menon

263 : The Currency of Ireland?
Ans : Irish Pound

264 : The Difference Engine; was made by ?
Ans : Charles Babbage.

265 : World Literacy Day is on?
Ans : 8-Sep

266 : The acid present in the soil and substances formed by the decomposition of decayed green matter is ?
Ans : Humic Acid

267 : Pakistan proclaimed itself an Islamic Republic in ?
Ans : 1956

268 : Who is the author of “King Lear”?
Ans : William Shakespeare

269 : Who is the author of . Lady with the Lap Dog?
Ans : Anton Chekhov

270 : What was the name of the Atom bomb dropped in Nagasaki known as?

Ans : ‘Fat man’

271 : Who is the author of “Bharat Bharati”?
Ans : Maithili Sharan Gupta

272 : The Capital of Armenia?
Ans : Yerevan

273 : Who is the author of “Two Leaves and a Bud”?
Ans : Mulk Raj Anand

274 : The Falklands War was fought in 1982 between?
Ans : England and Argentina

275 : The profuse amount of pollen grains liberated by pine forests at the time of pollination during the months of March-ApriI is referred to as ?
Ans : Sulphur Showers.

276 : On which mountain the figures of four American Presidents are engraved ?
Ans : Mount Rushmor

277 : SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) a lung disease; is caused by ?
Ans : Corona Virus

278 : Plant morphology is the study of ?
Ans : Structure and life cycles

279 : Jules Rimet Trophy is associated with?
Ans : World Soccer Cup

280 : The ‘General Theory of Employment; Interestand Money’ is formulated by?
Ans : John Maynard Keynes

281 : ….is the sustained rise in prices caused by an increase in the supply of money?
Ans : Inflation

282 : Pindar was a famous?
Ans : Greek Lyric Poet

283 : In which year Pondicherry was renamed as Puducherry?
Ans : 2006

284 : The Government Securities traded in the British Stock Exchange are known as?
Ans : Government Edge

285 : City of Flowers?

Ans : Cape Town (S.Africa)

286 : Who is the author of “Ramacharitamanas”?
Ans : Thulasi Das

287 : Who is the author of “Zakir Hussain”?
Ans : B.B.Ahluwalia

288 : Who is the author of A Mercy ?
Ans : Toni Morrison

289 : In which battle Narmudicheral defeated Ay Ruler Nannan?
Ans : Vagai Peruthurai

290 : By the time Haider Ali and Tipu Sultan; the Mysore rulers; attacked Travancore who was the ruling king of Travancore?
Ans : Dharma Raja

291 : What is the total number of Additional District Courts in Kerala?
Ans : 29

292 : The Japanese Parliament is known as ?
Ans : Diet

293 : Who is the author of ” Our Theruvinte Katha”?
Ans : S K Pottekadu

294 : Who said “AII the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand”?
Ans : William Shakespeare

295 : Who is the author of ” Randidangazhi”?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

296 : silk was first used by ?
Ans : Chinese

297 : Longest Rail Tunnel?
Ans : Bombay-Pune route

298 : Who is the author of “Bisarjan”?
Ans : R.N.Tagore

299 : Who is the author of “Aksharam”?
Ans : O.N.V Kurup

300 : Costliest City (World)?
Ans : London

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.