General Knowledge – Basic – 003

301 : Hi·Tech Crime Enquiry Cell, a special unit of the Kerala Police, began its operations on?
Ans : 5th May 2006

302 : Who is the author of Mother India?
Ans : Katherine Mayo

303 : Who is the author of ” Confession of a lover”?
Ans : Mulk Raj Anand

304 : Who is the author of “‘Nightingale of India'”?
Ans : Sarojini Naidu

305 : Who is the author of “From Surprise to Victory”?
Ans : Gen. V.P. Malik

306 : Dog was the first animal domesticated by man. During which age domesticating of animals began ?
Ans : Neolithic Age

307 : Canada Cup is associated with?
Ans : Golf(World Championship)

308 : What was the name of the Atom bomb dropped in Hiroshima?
Ans : ‘Little boy”

309 : Who is the author of “Vazhakula”?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla

310 : The brain behind the Ezhava Memorial was ?
Ans : Dr. Palpu

311 : Who were the first European to reach Africa ?
Ans : The Portuguese

312 : Who is the author of “Agni Veena”?
Ans : Kazi Nazrul Islam

313 : Who is the author of Asian Drama ?
Ans : Gunnar Myrdal

314 : Which disease is known as Silent Killer ?
Ans : High blood pressure (Hypertension)

315 : Purification or purgation of emotions; through drama is called?

Ans : Catharsis

316 : Which is the official residence of the French President?
Ans : Elysee Palace

317 : Who is the author of “Sadar-i-Riyasat”?
Ans : Karan Singh

318 : Who is the author of “Baburnama”?
Ans : Babur

319 : The structure of DNA molecule was discovered by ?
Ans : Watson and Crick in 1953

320 : Who is the author of “Some Inner Fury”?
Ans : Kamala Markandaya

321 : Alexander the Great; the son and successor of Philip II; was born in ?
Ans : 356 BC

322 : Who is the author of “Last Man in Tower”?
Ans : Arvind Adiga

323 : Who is the author of ” Ganapati”?
Ans : Vallathol Narayana Menon

324 : The economic and political reforms started by Gorbachev in 1985 was known as ?
Ans : Peristroika’ means restructuring

325 : Who is the author of Past and Present?
Ans : Thomas Carlyle

326 : The Proclamation of lndependent Travancore was made by?
Ans : Sir. C.P.Ramaswami Ayyer.

327 : The area where Mesopotamian civilisation existed belonged to is now in ?
Ans : Iraq

328 : Who is the author of “The Village; “?
Ans : Mulk Raj Anand

329 : Who is the First Vice President of America?
Ans : John Adams

330 : Who is the author of “Return of the Native”?

Ans : Thomas Hardy

331 : First Chief Minister of Kerala who was born in the 19th century was ?
Ans : Pattom A Thanu Pillai.

332 : Cromagnan (France) and Grimaldi (ltali) men belonged to which period?
Ans : Middle Stone Age

333 : First Indian to win Nobel Prize?
Ans : Dr. Rabindranath Tagore

334 : Who is the author of ” We Indians”?
Ans : Khushwant Singh

335 : Who is the author of Angles in America ?
Ans : Tony Kushner

336 : Who is the author of ” Chiriyum Chinthayum”?
Ans : E.Y.Krishana Pillai

337 : Who is the author of “Doctor Fuustus”?
Ans : Christopher Marlowe

338 : The Currency of Madagascar?
Ans : Malagasy Franc

339 : Which was the first Colour Film ?
Ans : Kandam Becha Coat

340 : Who is the author of “Chittrappavai”?
Ans : P.V.Akilandam

341 : The world’s Second Earth Summit (2002) was at?
Ans : Johannesburg (South Africa)

342 : City of Skyscrapers?
Ans : New York (USA)

343 : Name the first American President who was the son of a former president?
Ans : John Kwinsy Adams

344 : Longest Highway Tunnel?
Ans : Norway 24.5 km

345 : Who is the author of “The Grass is singing”?

Ans : Doris Lessing

346 : Who is the author of Riding the Nuclear Tiger?
Ans : N. Ram

347 : Central Mechanical Engineering Research Institute is located at?
Ans : Durgapur (West Bengal).

348 : Which is the legal tender in a modem society?
Ans : Currency notes

349 : The scientific name of Whale is?
Ans : Balaenoptera indica

350 : Biggest of the temples built by the Egyptians was ?
Ans : The temple at Karnak

351 : Who is the author of “Kuppukai”?
Ans : Balamani Amma

352 : Who is the author of “Big Egos; Small Men”?
Ans : Ram Jethmalani

353 : Which is called as the greatest Attakkada of all time?
Ans : Unnayi Wartier’s Nalacharitam in four parts

354 : Cobalt-60 is used in treatment of which disease?
Ans : Cancer.

355 : Who is the author of “My Days”?
Ans : R.K. Narayan

356 : Which is the first District in India to have 100 percent literacy?
Ans : Ernakulam (1990)

357 : What is the total number of permanent judges in the High Court of Kerala?
Ans : 26 [including the Chief Justice and 9 Additional Judges]

358 : Which was the first English School in Kerala?
Ans : Mattancheri School

359 : The Kabini River, is an important tributary of?
Ans : Kaveri River

360 : Who is the author of Without Fear or Favour?

Ans : Neelam Sanjeeva Reddy

361 : River in the Sea?
Ans : Gulf Stream

362 : The Currency of Russia?
Ans : Rouble

363 : Who is the author of “In Memoriam”?
Ans : Tennyson

364 : Who is the only Chief Minister of Kerala who later became the Governor of an Indian State?
Ans : Pattam AThanu Pillai.

365 : Tuberculin Test is used to diagnose?
Ans : Tuberculosis

366 : Who is the author of Man for All Seasons?
Ans : Robert Bolt

367 : Who is the author of Riding the Nuclear Tiger?
Ans : N. Ram

368 : Which is the birth place of Sree Narayana Guru?
Ans : Chempazhanthi

369 : Who is the author of Savithri ?
Ans : Aurobindo Ghosh

370 : Who is the author of “Netaji Dead or Alive”?
Ans : Samar Guha

371 : Who is the author of ‘Crisis into Chaos’?
Ans : E.M.S. Namboodiripad

372 : Julius Caesar one of the prominent rulers of Rome was born in?
Ans : l02 BC

373 : Who is the author of “Paradise Lost Paradise· Regained”?
Ans : John Milton

374 : P T Usha Sports School has been set up at?
Ans : Koylandi in Kozhikode

375 : First British Governor General of the new Dominion of India?

Ans : Lord Mountbatten

376 : Who is the inventor of Fountain Pen?
Ans : Waterman

377 : Feudal System first emerged in ?
Ans : Europe

378 : Sree Narayana Guru was born on?
Ans : 20th August 1855 (Vayalvarathu Veedu)

379 : Walker Cup is associated with?
Ans : Golf (England)

380 : Who is the author of “Descent of Man”?
Ans : Charles Darwin

381 : Who is the author of “A Secular Agenda”?
Ans : Arun Shourie

382 : Who discovered Monsoon winds in 45 AD ?
Ans : Hippalus

383 : Who is the author of “Emperor Jones (Drama)”?
Ans : Eugine O’Neil

384 : Ezra Cup is associated with?
Ans : Polo

385 : Phytopathology is the study of ?
Ans : Plant diseases

386 : Who was the wife of Prophet Muhammed?
Ans : Khadeija

387 : Who is the author of “Story of My Experiments with Truth”?
Ans : Gandhiji

388 : The foreign policy of Peter the Great was known as?
Ans : ‘Warm Water Policy’

389 : Who is the author of Naryaneeyam?
Ans : Melpathur Bhattathiri

390 : Employment: Aspects of Planning in Under developed Countries was written by ?

Ans : K.N.Raj

391 : Saikowaghat is on the bank of which River?
Ans : Brahmaputra

392 : Plants get water through the roots because of ?
Ans : Capillarity

393 : Who were the first to introduce Vowels in the alphabet?
Ans : The Greeks

394 : Which Vitamin is essential for blood coagulation?
Ans : Vitamin K.

395 : Which is the first European church in India?
Ans : St. Francis Church

396 : Who is the author of ” Amavasi “?
Ans : Balachandran Chullikkadu

397 : The Capital of Papua New Guinea?
Ans : Port Moresby

398 : Who wrote the screen play and songs for ‘Balan’, the first talkie in malayalam?
Ans : Muthukulam Raghavan Pillai

399 : Which is the second Malayalam film?
Ans : Marthanda Varma {based on a novel by C.V Raman Pillai was produced by R Sundar Raj in 1933}

400 : City of Magnificient Buildings?
Ans : Washington (USA)

401 : Who is the author of “Zulfi; My Friend”?
Ans : Philoo Mody

402 : Who is the author of ” Some Inner Fury”?
Ans : Kamala Markandaya

403 : Who is the author of “King Lear”?
Ans : William Shakespeare

404 : Hari Pachanan;
Ans : C.V.Ramanpilla

405 : Olygarchy is a form of government led by ?

Ans : a group of rich people

406 : Who is the author of “Talisman”?
Ans : Walter Scott

407 : Srinagar is on the bank of which River?
Ans : Jhelum

408 : India’s national flower ?
Ans : Lotus

409 : Who is the author of “My Life; Law and Other Things”?
Ans : M C Setal vad

410 : Who is the author of “Chidambara smarana”?
Ans : Balachandran Chullikkadu

411 : Who is the author of “Around the World in Eighty Days”?
Ans : Jules Verne

412 : Which element helps in greening of plants and their rapid growth?
Ans : Nitrogen

413 : Who is the inventor of Automobile (gears)?
Ans : Benz

414 : The largest artery which carries oxygenated blood?
Ans : Aorta

415 : Largest existing Land animal?
Ans : Elephant

416 : Pollination by birds is called?
Ans : Ornithophily

417 : Which missionary is the author of Veda Tharkkam (1678)?
Ans : Kariyattil Ouseph Maplan

418 : Abnormal decrease in total count of WBC is known as ?
Ans : Leucopenia

419 : Which newspaper is known as the voice of the Muslim League?
Ans : Chandrika

420 : Who is the author of “Man for All Seasons”?

Ans : Robert Bolt

421 : In plants which carries prepared food from leaves to all parts of plant?
Ans : Phloem

422 : Who is the author of “Yashodara”?
Ans : Maithalisharan Gupta

423 : Who is the author of Tamas?
Ans : Bhishma Sahni

424 : Which is the biggest city in China?
Ans : Shanghai (Beijing is in the second place)

425 : Who is the author of “Gathering Storm”?
Ans : Winston Churchill

426 : Who is the inventor of Geiger counter?
Ans : Geiger

427 : In Travancore who changed the Karyakar position to Tahsildar ?
Ans : Col. Munro

428 : Stock exchange Index of Hong Kong is?
Ans : Hang Seng

429 : Who is the author of “Twelfth Night”?
Ans : William Shakespeare

430 : Who is the author of “Adam Bede”?
Ans : George Eliot

431 : Who is the inventor of Malaria Parasite?
Ans : Dr.Ronald Ross

432 : First European to visit China?
Ans : Marco Polo

433 : Who is the author of Principia ?
Ans : Isaac Newton

434 : Panama got the Panama Canal from US in?
Ans : 1999

435 : Largest Bird?
Ans : Ostrich

436 : Which was the first Professional Drama Group ?
Ans : KPAC

437 : Who is the author of “Indian Muslims”?
Ans : Prof Mohammed Mujeeb

438 : Who is the author of “Witness to an Era”?
Ans : Frank Moraes

439 : Rabies; caused by a virus; affects which part of human body?
Ans : The nerve cells of the brain.

440 : Countries to the south of USA are collectively called ?
Ans : Latin America

441 : Who is considered as the father of Biology?
Ans : Aristotle

442 : Who is the author of “Nineteen Eightyfour”?
Ans : George Orwell

443 : Who is the author of “The Lotus Eaters”?
Ans : Alfred Tennyson

444 : Statue of Liberty is situated in ?
Ans : The Liberty Island in the Newyork Port.

445 : Where was London Mission Society (LMS) established in 1816?
Ans : Nagercoil

446 : Who is the inventor of Malaria Parasite?
Ans : Dr.Ronald Ross

447 : First woman who climbed Mount Everest?
Ans : Mrs. Junko Tabei; Japan

448 : Who is the author of “Our India”?
Ans : Minoo Masani

449 : Who is the author of “Ivan Hoe”?
Ans : Walter Scott

450 : Who is the author of “Patriot”?

Ans : Pearl S Buck

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.