General Knowledge – Basic – 004

451 : Mandan Muttappa
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

452 : Who is considered as the father of cloning?
Ans : Ian Wilmut

453 : Who is the author of “Whispers of the Desert”?
Ans : Fatima Bhutt

454 : Land of Lilies?
Ans : Canada

455 : Who is considered as the father of printing?
Ans : John Guttenburg of Gennany

456 : Who is the author of “Return of the Native”?
Ans : Thomas Hardy

457 : The credit to become the opposition leader for the longest period goes to?
Ans : E.M.S.

458 : Who is the author of “Chandalika”?
Ans : Rabindranath Tagore

459 : Who is the author of “Childhood”?
Ans : Maxim Gorky

460 : Who is the author of If l am Assassinated ?
Ans : ZA. Bhutto

461 : Who is the creator of the famous character “Gulliver”
Ans : Jonathan Swift

462 : Who is the inventor of Phonograph?
Ans : Edison

463 : The Capital of Argentina?
Ans : Buenos Aires

464 : Forbidden City?
Ans : Lhasa (Tibet)

465 : Higest City (World)?

Ans : Wenchuan (China) 5; 100 metres above sea level

466 : Who is the author of “A Tribute to Indian Judiciary”?
Ans : Poornima Advani

467 : Who is the author of View from Delhi; ?
Ans : A Chester Bowles

468 : National Socialist German Workers Party founded in 1920was known as ?
Ans : Nazi Party

469 : ……..is the security we provide to banks in order to get a loan?
Ans : Collateral security

470 : In which we can find Banasurankotta in ?
Ans : Wynadu

471 : Who is the author of ” Seven summers”?
Ans : Mulk Raj Anand

472 : The birth place of George Washington is ?
Ans : Virginia

473 : Which law was passed by Hitler In 1935 through which German Jews were deprived of their citizenship?
Ans : The Nuremberg Law

474 : Who is the inventor of Transistor?
Ans : W.Shockley & Bardeen

475 : Who is the author of “One World”?
Ans : Wendell Wilkie

476 : The first passenger railway was opened from?
Ans : Liverpool to Manchester

477 : Who is the author of What Went Wrong ?
Ans : Dr. Kiran Bedi

478 : Who is the author of “Oh; Calcutta”?
Ans : Kenneth Tynan

479 : City of Seven Hills?
Ans : Rome (Italy)

480 : Who is the author of In Light of lndia?

Ans : Octavia Paz

481 : A.T.P (Adenosine Tri phosphate) synthesise is the function of?
Ans : Mitochondria

482 : Who is the inventor of Art of Printing?
Ans : Guttenburg

483 : Who is the author of ” An Equal Music”?
Ans : Vikram Seth

484 : The process by which water diffuses through a semi-permeable membrane from a region of higher concentration of a solution to a region of lower concentration of a solution?
Ans : OSMOSIS

485 : Those who believe in the life; death and resurrection of Jesus Christ came to be known as ?
Ans : Christians

486 : The district with least number of post offices in Kerala is?
Ans : Wayanad

487 : Who is the inventor of Spectacles?
Ans : Venice (Italy)

488 : Biggest and Brightest?
Ans : ‘Sirius’ also called Dog Star

489 : Who is known as Kerala Panini?
Ans : AR Raja Raja Varma

490 : Who is the author of Dynamics of Social Change ?
Ans : Chandra Shekar

491 : Cholera vaccine was discovered by ?
Ans : Louis Pasteur (1880)

492 : Liberty; Equality and Fraternity was the slogan which Revolution?
Ans : French Revolution

493 : Who is the author of Shahnama?
Ans : Firdausi

494 : Who is the author of “The Insider; “?
Ans : Narasimha Rao

495 : The second Opium War was fought during ?

Ans : 1856-60

496 : Who is the author of “Fasting and Feasting”?
Ans : Anita Desai

497 : Deepest Lake?
Ans : Lake Baikal (Siberia) 701 mts

498 : Name the three major Philosophers of ancient China ?
Ans : Lao-Tse; Confucious and Mencious

499 : Smallest bird is?
Ans : Humming bird

500 : The structure of DNA was first-deduced by ?
Ans : J.D. Watson and F.H.Crick in 1953.

501 : The chief function of phloem is the conduction of…?
Ans : Food

502 : Who is the author of Invisible Man?
Ans : H.G Wells

503 : How many dramas were written by Shakespeare?
Ans : 37 plays

504 : Which writer is known a Bepoor Sulthan”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

505 : Who is the author of Mrs Warren’s Profession ?
Ans : Bernard Shaw

506 : Who is the King of England who summoned the ‘Long Parliament’?
Ans : Charles I

507 : The Difference Engine; was made by ?
Ans : Charles Babbage.

508 : Central Jute Technological Research Institute is located at?
Ans : Kolkata (W.Bengal).

509 : Dutch sold the St Angelo fort to the Arakkal royal family in?
Ans : 1772

510 : Who is the author of “Path to Power”?

Ans : Margaret Thatcher

511 : Who is the author of “The Interpretors”?
Ans : Whole Soyinka

512 : Pulsars Research Laboratory is located at?
Ans : New Delhi (Delhi).

513 : League of Nations was the predescessor of?
Ans : UNO

514 : Who is the author of “Conquest of Self”?
Ans : Gandhiji

515 : Tashkent is now the capital of ?
Ans : Uzbekisthan

516 : Who is the author of “The Dark Room”?
Ans : R.K. Narayan

517 : Who is the inventor of Cosmic Rays?
Ans : R.A.Millikan

518 : Publication of Chandrika was started in1932 from?
Ans : Thalassery

519 : Who is the inventor of Barometer?
Ans : Torricelli

520 : Who is the author of “L’Allegro”?
Ans : John Milton

521 : Who is the author of ” Moodu- padathiI”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

522 : The Capital of Mozambique?
Ans : Maputo

523 : Who is the author of Defending India?
Ans : Jaswant Singh

524 : Who is the author of “Jnanappana”?
Ans : Poonthanam

525 : Who is the author of Of Human Bondage ?

Ans : W Somerset Maugham

526 : Smallest Union Territory?
Ans : Lakshadweep

527 : Name the first digital computer designed by Howard Alken?
Ans : ‘Harvard Mark l

528 : Who is the author of “Hungry Stones”?
Ans : Rabindranath Tagore

529 : Name the Chinese space shuttle in which Yang Liwei; its first space traveller travelled?
Ans : Zhenshou V

530 : Who is the author of Moby Dick?
Ans : Herman Melville

531 : Kerala’s first private PM station Radio Mango 91.9 was launched on?
Ans : 29 November 2007 in Kozhikode

532 : Who is the creator of the famous character Dorian Gray?
Ans : Oscar Wilde

533 : The northern part of Mesopotamia was famously known as ?
Ans : Assiria

534 : Who is the author of “Friends and Foes”?
Ans : Mujibur Rehman

535 : The hormone which helps in flowering of plants?
Ans : Florigen

536 : Who is the inventor of Revolver?
Ans : Samuel Colt

537 : Who is known as “Pioneer Englishman”?
Ans : Master Ralph Fitch

538 : Largest Lake (India)?
Ans : Wular Lake

539 : Duleep Trophy is associated with?
Ans : Cricket

540 : What is the tenure of Kerala Legislative Assembly?

Ans : Five years [starting from the first day of the first session]

541 : Who is the author of “Fiesta”?
Ans : Ernest Hemingway

542 : Who is the author of “Yama”?
Ans : Mahadevi Varma

543 : Water Loo where Napoleon was defeated is situated in?
Ans : near Bressels in Belgium

544 : Ottoman Turks captured Constantinople in ?
Ans : 1453

545 : Pacemaker was invented by ?
Ans : Chardack (1960)

546 : Which is the first the biography of Karl Marx in any Indian language?
Ans : Karl Marx (1912) written by Swadeshabhimani K Ramakrishna Pillai

547 : Japan joined the Second World War in the year ?
Ans : 1940

548 : How many persons sighed in The Malayali Memorial ?
Ans : 10;028

549 : Who was the last of Kulasekaharas of Mahodayapuram?
Ans : Ramavarma Kulasekhara

550 : Who is the author of ” Book of Unforgettable Women”?
Ans : Khushwant Singh

551 : The last Chera Emperor was ?
Ans : Cheraman Perumalj

552 : Who was the first Vice Chancellor of Travancore University from 1937 to 1947?
Ans : Sir C P Ramaswami Ayyar

553 : Which war was fought as ‘a war to end all wars’?
Ans : The First World War

554 : Who is the author of “Friends and Foes”?
Ans : Mujibur Rehman

555 : Persian Civilisation existed in?

Ans : The modern Iran

556 : Who is the author of The Unfinished Dream ?
Ans : Varghese Kurian

557 : What is the main objective of the WTO is?
Ans : Liberalisation of world trade

558 : Stalingrad is on the bank of which River?
Ans : Volga

559 : Who is the author of “Days of His Grace”?
Ans : Eyvind Johnson

560 : First Steam Locomotive’ was invented by?
Ans : Trevithick in 1800

561 : Who is the inventor of Electric Battery?
Ans : Volta

562 : Central Electronic Engineering Research Institute is located at?
Ans : Pilani (Rajasthan).

563 : Who is the author of “Portrait of a Lady”?
Ans : Henry James

564 : Who is the author of “Moti Mahal”?
Ans : Gopinath Mohanty

565 : Beighton Cup is associated with?
Ans : Hockey (Calcutta)

566 : Who is the author of “Way of All Flesh”?
Ans : Samuel Butler

567 : Who is the author of “Romeo and Juliet”?
Ans : William Shakespeare

568 : Indira Gandhi Centre for Atomic Research is located at?
Ans : Kalpakkam.

569 : The residence of American President got the name White House during the period of ?
Ans : Theodor Roosevelt

570 : Who is the author of “‘My Struggle'”?

Ans : EK.Nayanar

571 : …..is the sort of a speculator; who stands to gain with a rise in the price of shares and stocks?
Ans : Bull

572 : Who is the creator of the famous characters “Appunni; Amarsingh”
Ans : M.T. Vasudevan Nair

573 : What is correcting errors in a program is called?
Ans : Debugging

574 : India’s first private Internet Service Provider(ISP) was?
Ans : Satyam Infoway Ltd.

575 : The Capital of Rwanda?
Ans : Kigali

576 : Who is the creator of the famous character “James Bond”
Ans : Ian Fleming

577 : Who is the author of “Mountbatten and Partition of India”?
Ans : Larry Collins and Dominique Lapierre

578 : Who is the inventor of Neon-gas?
Ans : W.Ramsay

579 : Who is the author of “Thirukkural”?
Ans : Thiruvalluvar

580 : Nehru Stadium (Chennai) is associated with which Sport?
Ans : Cricket

581 : Who is the author of “India A portrait”?
Ans : Patrick French

582 : The scientific name of Penguin is?
Ans : Aptenodytes forsteri

583 : Who is the author of “arsanamala”?
Ans : Sree Narayana Guru

584 : Who is the author of Love Story?
Ans : Eric Segal

585 : On which date Marthandavarma dedicated the kingdom to Sri. Padmanabaha of Trivandrum (Thrippatidanam) ?

Ans : Wednesday; January 3; 1750 (Makararn 5; 725 KE).

586 : Which missionary is the author of Varthamanapustakam (1785)?
Ans : Paramekkal Thomakathanar

587 : Who is the author of “Savitri”?
Ans : Aurobindo Ghosh

588 : Who is the author of “The Lotus Eaters”?
Ans : Alfred Tennyson

589 : Where is the most popular tourist destination The Auroville Beach?
Ans : Pondicherry

590 : The first book on personal computers “Computer Liberation and Dream Machine”; was written by ?
Ans : Ted Nelson

591 : The Currency of Yemen?
Ans : Rial

592 : Who is the author of The Perils of Democracy ?
Ans : P.E. Alexander

593 : Dublin is on the bank of which River?
Ans : Liffey

594 : Who is the author of From Surprise to Victory ?
Ans : Gen. V.P. Malik

595 : The Capital of Germany (United)?
Ans : Berlin

596 : Hong Kong was handed over by Britain to China on?
Ans : July I; 1997

597 : What was the aim of this begging march or ‘Yachana Yathra’ ?
Ans : To enable the poor children to get educated.

598 : Who is the author of “A Passage to England “?
Ans : Nirad C. Chauduri

599 : Who is the author of “A Train to Pakistan”?
Ans : Khushwant Singh

600 : Who is the author of “‘My South Block Years'”?
Ans : J.N. Dixit

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.