General Knowledge – Basic – 005

601 : Who is the author of Letter from Peking ?
Ans : Pearl S Buck

602 : Who were the inventors of concrete and the technique of binding stone and bricks?
Ans : Romans

603 : Famous Rock-cut caves in the Ambukuthi hills in the Wayanad district is known as ?
Ans : Edakkal Caves.

604 : Who is the author of “The Mill on the Floss”?
Ans : George Eliot

605 : Who is the inventor of Atomic Numbers?
Ans : Moseley

606 : In which year the High Court of Travancore was established?
Ans : 1887

607 : ASCII stands for?
Ans : American Standard Code for Information Interchange

608 : G-15; an economic grouping of developing countries of Asian; African and Latin American countries; was formed in?
Ans : Malaysia in 1990

609 : DOS (Disc Operating System) was developed by ?
Ans : Tim Patterson

610 : Chemban Kunju; Koran;
Ans : Thakazhi

611 : Moinuddowla Gold Cup is associated with?
Ans : Cricket

612 : Who is the author of Persuasion ?
Ans : Jane Austen

613 : Who is known as the major proponent of free market; arguing against government intervention in a market economy?
Ans : Milton Friedman

614 : Who is the author of The Brave New World?
Ans : Aldous Huxley

615 : Indian Cochin Academy is located at?
Ans : Cochin (Kerala).

616 : Who is the author of “The God of Small Things”?
Ans : Arundathi Roy

617 : Who is the author of Asian Drama ?
Ans : Gunnar Myrdal

618 : The vegetation of deserts is called ?
Ans : Xerophytes

619 : First President of Indian Republic?
Ans : Dr. Rajendra Prasad

620 : Who is the author of “Asian Drama”?
Ans : Gunnar Myrdal

621 : Who is the author of “Gora”?
Ans : Rabindranath Tagore

622 : The scientific name of Coconut is?
Ans : Cocos nucifera

623 : Who is the author of Essays on Life ?
Ans : Samuel Butler

624 : Who is the author of Death and After ?
Ans : Just. Y.R. Krishna lyer

625 : Who is the author of “Kayar”?
Ans : T.S.Pillai

626 : First Indian Woman Merchant Navy Officer?
Ans : Sonali Banerjee

627 : Who is the author of India in Slow Motion ?
Ans : Mark Tully

628 : The acronym DBMS stands for what?
Ans : Data Based Management System

629 : Who is the author of “Memoirs of the Second World War”?
Ans : Churchill

630 : Who is considered as the father of the nation of Venezuela?
Ans : Simon Bolivor

631 : Who is the author of Communist Manifesto ?
Ans : Karl Marx

632 : Who is the author of “In the company of women lave Truth and a little Malice”?
Ans : Khushwant Singh

633 : Largest Mosque?
Ans : Umayyad Mosque 157 m × 97 m covering an area of 3.76 acres. Damascus; Syria.

634 : Who is the author of “Henry Esmond”?
Ans : Thackeray

635 : Who is the author of Heroes and Hero Worship ?
Ans : Thomas Carlyle

636 : Leeds (England) is associated with which Sport?
Ans : Cricket

637 : It is believed that From 3000 BC onwards Kerala had trade relations by sea with?
Ans : The Indus Valley people.

638 : Which place is known as the city of statues?
Ans : Thiruvananthapuram.

639 : World TB Day is on?
Ans : 24-Mar

640 : Who is the inventor of Ball Point Pen?
Ans : John Loud

641 : Who is the author of “In Search of Gandhi”?
Ans : Richard Attenborough

642 : A blog comprising video is called ?
Ans : Vlog

643 : Largest Church (World)?
Ans : St. Peter’s Church; Vatican City (Italy)

644 : World’s Loneliest Island?
Ans : Tristan Da Cunha

645 : The first IT Park in the Private Sector in Kera1a is ?
Ans : The Muthoot Technopolis.

646 : Vikram Sarabhai Space Centre is at ?
Ans : Thumba; Thiruvananthapuram.

647 : Most polished weapon of the Neolithic Age was ?
Ans : The Stone axe

648 : First President of the Chinese Republic?
Ans : Sun Yat-Sen (1912)

649 : You are standing in front of The ‘Great Banyan Tree’. Where are you now?
Ans : Indian Botanical Garden Sibpur;Kolkata.

650 : Who was the first to receive D-Lit from Kerala University?
Ans : Sir C P Ramaswami Ayyar

651 : Who is the author of One Hundred Years of Solitude?
Ans : Gabriel Garcia Marquez

652 : Who is the author of Family Reunion ?
Ans : TSEliot

653 : Study of fish are called ?
Ans : Ichthyology

654 : Who wrote the famous historical novel ‘Marthandavarma’?
Ans : CV Raman Pillai

655 : Who is the author of “Time Machine”?
Ans : H.G. Wells

656 : Who is the author of “Varnaraaji”?
Ans : Dr. M. Leelavathi

657 : Dengue fever; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Culex mosquitoes

658 : Who is the author of “The Perils of Democracy”?
Ans : P.E. Alexander

659 : Who is the inventor of Electric Energy?
Ans : Joule; James

660 : Capitalism and Freedom was written by ?
Ans : Rose Friedman

661 : After retirement justice M. Fathima Beevi became the Governor of?
Ans : Tamil Nadu

662 : Who is the author of “The Republic”?
Ans : Plato

663 : Who was the first Malayalee woman Chief Justice of Kerala High Court?
Ans : K.K. Usha

664 : The term’ Biology’ is coined by which French naturalist?
Ans : Jean Lamarck.

665 : Who is the author of Broken Wings?
Ans : Sarojini Naidu

666 : Who is the inventor of Tyre (Cycle)?
Ans : Dunlop

667 : In the famous Colachel battle who was the Dutch captain defeated and captured by Marthandavarma?
Ans : D’Lannoy

668 : Who is the author of “Of Human Bondage”?
Ans : W Somerset Maugham

669 : Who is the author of “The Wig my father wore”?
Ans : Ann Enright

670 : Who is the author of ” Ujjaini Agnishalabhangal”?
Ans : O.N.V Kurup

671 : Who is the author of “Dr.Zhivago”?
Ans : Boris Pasternak

672 : Who is the creator of the famous character “Surya Nambothiripadu;”?
Ans : O. Chandu Menon

673 : Who is the author of “King of Dark Chamber”?
Ans : Rabindranath Tagore

674 : Plants growing on rocks?
Ans : Lithophytes

675 : Tallest Statue (World)?
Ans : Statue of Liberty; New York

676 : The Capital of Yugoslavia?
Ans : Belgrade

677 : Well known Greek dramatists are ?
Ans : Aeschylus; Sophocles; Euripides and Aristophanes.

678 : The animals feeding on blood are known as?
Ans : Sanguivores

679 : The American war of independence was fought between the American colonies and ?
Ans : The Britain

680 : Starting up an operating system is called ?
Ans : Booting

681 : Egyptian kings were known as ?
Ans : ‘Pharoh’ (‘Pharoh’ means one who lives in a mansion)

682 : Who is the inventor of Radio Transmitter?
Ans : Alexanderson

683 : The Capital of Macao?
Ans : Macao

684 : Nasik is on the bank of which River?
Ans : Godavari

685 : In which year American women got voting right?
Ans : 1920

686 : Who is the inventor of Safety Matches?
Ans : J.E.Landstorm

687 : Longest Big Ship Canal (World)?
Ans : Suez Canal (Egypt) 160 km

688 : It is believed that Parasurama divided Kerala into 64 villages and donated them to?
Ans : Brahmins.

689 : The Capital of Lebanon?
Ans : Beirut

690 : Who is the author of Adventures of Sherlock Holmes?
Ans : Arthur Conan Doyle

691 : The first American President to be assassinated was ?
Ans : Abraham Lincoln(1865)

692 : Who is the author of Inside Asia ?
Ans : John Gunther

693 : Lenin was the leader of which political party?
Ans : The Russian Social Democratic Labour Party

694 : Who was the last Diwan of Travancore?
Ans : Sir. C.P. Ramaswami Ayyer.

695 : India’s 1st IT company with 100 crore Turn over is ?
Ans : Infosys

696 : What is the height of the Statue of Liberty in America?
Ans : 91 meters

697 : 17th Parallel separates?
Ans : North and South Vietnam

698 : Who is the author of “Ascent of the Everest”?
Ans : Sir John Hunt

699 : Who collect impure blood from the tissues and carry it to the heart?
Ans : Veins

700 : The Currency of Malaysia?
Ans : Malaysian Dollar

701 : The year in which the first census of Travancore was conducted by Swathi Thirunal is?
Ans : 1836

702 : Who is the author of “Mother India”?
Ans : Katherine Mayo

703 : Who is the author of The Pasture ?
Ans : Robert Frost

704 : Who is the author of “‘The Three Musketeers'”?
Ans : Alexander Dumas

705 : Who is the author of Dead Reckoning – Memories of the 1971 Bangladesh war?
Ans : Sarmila Bose

706 : Who is the author of The Metamorphosis ?
Ans : Franz Kafka

707 : Who is the inventor of Wireless Telegraphy?
Ans : G.Marconi

708 : Who is the author of “Lord Jim”?
Ans : Joseph Conrad

709 : Hindenburg Line separates?
Ans : Germany and Poland.

710 : Swadeshabhimani Ramakrishnapilla died on?
Ans : 28 March 1916 at Kannur.

711 : Who was the tutor of Alexander the Great?
Ans : Aristotle

712 : Who is the author of Daughter of the East?
Ans : Benazir Bhutto

713 : Who is the author of “My Childhood Days”?
Ans : Taslima Nasreen

714 : Who is the author of “Mathilukal”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

715 : The Capital of Croatia?
Ans : Zagrab

716 : Largest Continent?
Ans : Asia

717 : Who is the author of Adventures of Tom Sawyer?
Ans : Mark Twain (Samuel Clemens)

718 : Who is the author of “A Farewall to Arms”?
Ans : Earnest Hemingway

719 : First popular ministry of Travancore headed by ?
Ans : Pattom A. Thanu Pillai on March 24; 1948.

720 : Who is the author of “‘Nana'”?
Ans : Emile Zola


721 : Who is the author of Angels and Demons ?
Ans : George Orwell

722 : Who is the author of “Julius Caesar”?
Ans : William Shakespeare

723 : Who was the leader of colonies in the American war of independence?
Ans : George Washington

724 : Who is the author of ” Kavithadwani”?
Ans : Dr. M. Leelavathi

725 : Who is the author of “A Bunch of Old Letters”?
Ans : Jawaharlal Nehru

726 : The writing of the Persians was Cunieform adopted from the ?
Ans : Mesopotamians

727 : The Capital of Finland?
Ans : Helsinki

728 : Who is the author of In Search of Gandhi ?
Ans : Richard Attenborough

729 : Largest Forest (India)?
Ans : Assam

730 : Which is the famous Persian religion?
Ans : Zorastrianism

731 : On the 22nd of 1905 thousands of unarmed Russian workers marched to the Winter Palace of Czar in St.Peterburg demanding administrative reforms. But the army fired at the mob; Hundereds of workers died; thousands wounded. This incident is known as ?
Ans : Bloody Sunday

732 : Egyptian civilisation flourished on the banks of ?
Ans : Nile river

733 : The agitation known as “Vimochana Samaram” or ‘Liberation struggle’ began on ?
Ans : 12-Jun-59

734 : Who is the author of Sadar-i-Riyasat ?
Ans : Karan Singh

735 : (C.M.S College, the first college in Kerala was started at Kottayam in?
Ans : 1840

736 : Who is the author of “Gulliver’s Travels”?
Ans : Jonathan Swift

737 : Who is the author of ” Mothiram”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

738 : “The Last Supper’ a fresco painting in Milan; is a famous painting of ?
Ans : Leonardo Da Vinci

739 : Who is the author of “Eye of the Storm”?
Ans : Patrick White

740 : Who discovered ECG (Electro Cardio Graph) ?
Ans : Willem Einthovan in 1906.

741 : Who is the author of ” Nadi “?
Ans : P. Kesava Dev

742 : Who is the author of “Yatrasmaranakal”?
Ans : S K Pottekadu

743 : Who is the author of New Dimensions of India’s Foreign Policy ?
Ans : Atal Bihari Vajpayee

744 : Who is considered as the father of the nation of Equador?
Ans : Simon Bolivor

745 : Who is the creator of the famous character Don Juan?
Ans : Lord Byron

746 : Who is the author of “Tagore”?
Ans : Prof. S. Guptan

747 : The Dutch sold the Pallipuram fort to the State of Travancore in?
Ans : 1789

748 : China’s Sorrow?
Ans : River Hwang Ho

749 : African Development Bank (ADB) was formally established in ?
Ans : 1964

750 : Who is the author of ” Sahitya Manjari (I I parts) “?
Ans : Vallathol Narayana Menon

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.