General Knowledge - Basic - 006

751 : Who is the author of “Great Illusion”?
Ans : Normal Angell

752 : First Indian Member of Viceroy’s Executive Council?
Ans : Sir S.P. Sinha

753 : Civil War in England started in the year ?
Ans : 1642

754 : Who is known as the ‘Father of Ecology in India ?
Ans : Prof. R Mishra

755 : Which is the largest village in Kerala?
Ans : Kannan Devan Hills of Devikulam taluk

756 : Who is the author of “Patriot”?
Ans : Pearl S Buck

757 : The US decision to intervene in the ……….may be considered as formally ushering in-of the Cold War?
Ans : Greek Civil War

758 : Who is the author of The Conflict of Laws in India ‘?
Ans : V.C.Govindaraj

759 : The Currency of Guatemala?
Ans : Quetzal

760 : Emma Woodhouse
Ans : Jane Austen

761 : Iliad and Odyssey are the two famous Greek epics written by?
Ans : Homer

762 : The Capital of Uruguay?
Ans : Montivideo

763 : Aristotle was the famous student of?
Ans : Plato

764 : Who is the author of “How to change the world”?
Ans : Eric Hobsbawm

765 : Who is the author of “Vinay Patrika”?
Ans : Tulsidas


766 : Ending the President rule on April 15; 1957 Who became the first Chief Minister of Kerala?
Ans : E.M.S. Namboothiripad

767 : Land of Sunrise?
Ans : Arunachal Pradesh

768 : Name the digestive enzyme that converts Proteins to peptones is ?
Ans : Trypsin

769 : Which city of America has the largest number of rail roads?
Ans : Chicago

770 : Who is the author of “Jobs for Millions”?
Ans : V.V.Giri

771 : Who is the inventor of Vitamin D?
Ans : F.C. Hopkins

772 : Who is the author of “Gathering Storm”?
Ans : Winston Churchill

773 : The interest rate that commercial bank charge from the most credit worthy customers is called?
Ans : Prime Lending Rate

774 : Who is the author of “Onakazhcha”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

775 : Eternal City of Hopes?
Ans : Rome; Italy

776 : Who is the author of ” In a Free State”?
Ans : V.S.Naipaul

777 : Who is the creator of the famous character Don Quixote?
Ans : Cerventes

778 : Biggest Clock (World)?
Ans : Big Ben (London)

779 : Who is the author of ” The wall of glass”?
Ans : K.A.Abbas

780 : Who is the author of ” A House for Mr. Biswas”?
Ans : V.S.Naipaul


781 : Who is the author of ” Parakumbol”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

782 : Who is the author of Candida ?
Ans : George Bernard Shaw

783 : Smallest bone is ?
Ans : Stapes (middle-ear)

784 : Who is the author of The Canterbury Tales?
Ans : Geoffrey Chaucer

785 : Whis is the Smallest flower?
Ans : Wolffia or duck weed

786 : Who is the author of “Naganandan King”?
Ans : Harsha Vardhan

787 : Who said ‘Climbing to the top demands strength; whether it is to the top of Mount Everest or to the top of your career’?
Ans : Abdul Kalam

788 : HTTP stands for?
Ans : Hyper Text Transfer Protocol

789 : Thus US formally entered the Second World War declaring war on Jappan on ?
Ans : 8-Dec-41

790 : Who is the author of “Gita Rahasya”?
Ans : Bal Gangadhar Tilak

791 : Longest Highway Tunnel?
Ans : Norway 24.5 km

792 : Air Defence and Guided Missiles School is located at?
Ans : Gopalpur (Orissa).

793 : The Capital of Turkmenistan?
Ans : Ashkhabad

794 : Who is the author of “Bang-e-dara”?
Ans : Mohd. Iqbal

795 : In which year Vasco Da Gama returned to Lisbon?
Ans : 1499


796 : Who is the author of “Ascent of the Everest”?
Ans : Sir John Hunt

797 : in Afghanistan and to kill?
Ans : Osama Bin Laden

798 : Who is the author of “Unhappy India”?
Ans : Lajpat Rai

799 : Treaty which ended the Ruso-Japanese battle of 1905?
Ans : Treaty of Portsmouth

800 : Kollam Era is also known as ?
Ans : Malayalam ‘Era.

801 : Which place was captured by Israel from Syria in 1967?
Ans : Golan Height

802 : The World Trade Organisation (WTO); was established on?
Ans : 1-Jan-95

803 : Who is the author of “Mati Mahal”?
Ans : Gopinath Mohanty

804 : The scientific name of Whale is?
Ans : Balaenoptera indica

805 : Central Mining Research Station is located at?
Ans : Dhanbad (Bihar).

806 : Who is the author of “A Hindu View of Life”?
Ans : Dr. S.Radhakrishnan

807 : The ruler of England who ruled with the title’ Lord Protector’ was?
Ans : Oliver Cromwell

808 : Who is the author of “David Copperfield”?
Ans : Charles Dickens

809 : Largest Electorate?
Ans : India

810 : Poverty and UnBritish Rule in India was written by ?
Ans : Dadabai Navoroji


811 : The amount of air moving in and out of lungs during each breath is called?
Ans : Tidal volume

812 : Garden of England?
Ans : Kent (England)

813 : In India Year of Books was observed on?
Ans : 200I-02

814 : During the reign of Dharmaraja Travancore came to be known as?
Ans : ‘Dharmarajyam’.

815 : Who is the author of “India from Curzon to Nehru and After”?
Ans : Durga Das

816 : Who is the author of “What Went Wrong”?
Ans : Dr. Kiran Bedi

817 : Who is the author of ” Gotrayanam”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker.

818 : Who is the author of “Fire on the Mountain”?
Ans : Anita Desai

819 : The capture of Constantinople by the Suljek Turks resulted in the decline of?
Ans : Byzantine Empire

820 : Who is the author of Lord Of the Flies?
Ans : Sir William Golding

821 : Insects which feed on waste material such as dead bodies; debris etc are called?
Ans : Scavengers

822 : Musiris is the old name of?
Ans : Kodungallur

823 : Who is the author of “The Metamorphosis”?
Ans : Franz Kafka

824 : Who is the author of ” Oru Deshthinte Katha”?
Ans : S K Pottekadu

825 : Who is the inventor of Oxygen?
Ans : J.B.Priestley


826 : Who is the author of “Talisman”?
Ans : Sir Walter Scott

827 : Who is the author of “Makers of Modern India”?
Ans : Ramachandra Guha

828 : Who is the author of “Post Office”?
Ans : Rabindranath Tagore

829 : Which is Kerala’s first literary magazine?
Ans : Vidya Vilasini (in 1881)

830 : Kerala Lalita Kala Academy , an autonomous body was established in 1962 at?
Ans : Thrissur

831 : Who is the inventor of Photography (Coloured)?
Ans : Gabriel Lippman

832 : World’s longest suspension bridge?
Ans : Akasi Kaikyo Bridge (1990 meters) in Japan

833 : Who assumed power after the Glorious revolution occurred in England?
Ans : Mary; the daughter of Charles I and her husband William of Orange

834 : Who is the author of Man eaters of Kumaon ?
Ans : Jim Corbett

835 : Who is the author of “Ramayana Darshanam”?
Ans : K.V.Puttappa

836 : Who is the author of “The Man from Moscow; “?
Ans : Greville Wynne

837 : Who is the author of “The Path to Power”?
Ans : Margret Thatcher

838 : Fatty acids and glycerol are absorbed into …..?
Ans : Lymph

839 : Atom Bomb ‘Fatman’ was dropped in Nagasaki on?
Ans : 9th August 1945.

840 : Who presided over The Payyannur Political Conference held in May 1928?
Ans : Jawaharlal Nehru


841 : Who is the author of “Conquest of self”?
Ans : Mahatma Gandhi

842 : ….is the sustained rise in prices caused by an increase in the supply of money?
Ans : Inflation

843 : Who is the author of Dilemma of Our Time ?
Ans : Harold Joseph Laski

844 : Which is the first biography in literature ?
Ans : Parallel Lives by Plutarch

845 : Who is the author of “Kaalam”?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

846 : Who is the author of “Our Presidents”?
Ans : M.A.Naidu

847 : Who is the author of Marriage and Morals?
Ans : Bertrand Russell

848 : The term bank is derived from ‘banco’; from ?
Ans : Italian word for ‘bench’

849 : In the history of computer the fifth generation was started in ?
Ans : 1980

850 : The Capital of Zimbabwe?
Ans : Harare

851 : Bacteria were first observed by ?
Ans : Anton Von Leeuwenhoek in 1676.

852 : Who is the author of “Kaalam”?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

853 : Who is known as Father of Video games?
Ans : Ralph Baer.

854 : In which century Mongols captured Russia?
Ans : 13th century

855 : Which organ of the body is affected by Tuberculosis?
Ans : Lungs


856 : Who is the author of “Hungry Stones”?
Ans : Rabindranath Tagore

857 : Diptheria causing bacteria is ?
Ans : Comeye bacterium diptheriae

858 : Who is the author of “Hamsters”?
Ans : C.P. Snow

859 : Xerophthalmia and Nightblindness are caused due to the deficiency of ?
Ans : Vitamin A

860 : Who is the inventor of Nuclear Physics?
Ans : John Crockfort

861 : Divine Comedy’ a classical work of the Renaissance period; was written by?
Ans : Dante

862 : Who is the author of Eternal Himalayas ?
Ans : Maj H P S Ahluwalia

863 : Who established the first printing press in England in 1477?
Ans : William Caxton

864 : Eldepylis a drug to used to treat which disease ?
Ans : Parkinson’s disease

865 : Who is the author of “Oh; Calcutta”?
Ans : Kenneth Tynan

866 : Father of Cytology?
Ans : Robert Hook

867 : The Capital of United Kingdom?
Ans : London

868 : Name the economy in which public enterprise or state ownership of capital exists in all the important spheres of productive activity?
Ans : Socialist Economy

869 : Who is the author of “Farewell The Trumpets”?
Ans : James Morris

870 : Greek critics considered ……as the aim of tragedies?
Ans : Catharsis


871 : Who is the author of Nisheeth ?
Ans : Uma Shankar Joshi

872 : Who is the author of “Agnikinavukal”?
Ans : Punathil KunjabdulJah

873 : Who is the author of Tsunami – 7 Hours that Shook the World ?
Ans : Satinder Blndra

874 : Nila is the old name of which river?
Ans : Bharathappuzha

875 : The word ‘Fascism’ was originated from the Italian word ‘fasces’ which means ?
Ans : “a bundle of rods and an axe”

876 : The Currency of Sudan?
Ans : Sudanese Pound

877 : First detecting of AIDS Case in India was from ?
Ans : Chennai in 1986.

878 : The Capital of St. Vincent & The Grenadines?
Ans : Kingstown

879 : Which was the first official stock exchange in the world?
Ans : The Amsterdam Stock exchange created in 1602

880 : Father of Modem Embryology?
Ans : Ernst Von Baer

881 : Who is the author of “Leaves of Grass”?
Ans : Walt Whitman

882 : Who is the author of ” Marapavagal”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

883 : The Capital of Dominican Republic?
Ans : Santo Domingo

884 : Rashtriya Indian Military College is located at?
Ans : Dehra Dun (Uttar Pradesh).

885 : Who is the inventor of Seismograph?
Ans : Robert Mallet


886 : The animal found in the advertisement board of forest department with the heading “I have no medicinal value” is?
Ans : Black ape.

887 : Who is the inventor of Atomic Numbers?
Ans : Moseley

888 : Ability of organism to prepare its own food ?
Ans : Autotrophic

889 : Vamanapuram River originates from?
Ans : Chemunji Mottai of the Western Ghats

890 : ‘Pakshipathalam’ a destination for migratory birds is in?
Ans : Wynad district

891 : Which place is known as Rajendra Chola Pattanam?
Ans : Vizhinjam

892 : Who is the inventor of Airplane with motor?
Ans : Orville and Wright

893 : Bryology is the study of ?
Ans : Mosses; liverworts; and hornworts

894 : First university in the world was started in ?
Ans : Paris

895 : Who is the author of Caesar and Cleopatra ?
Ans : George Bernard Shaw

896 : Moscow is on the bank of which River?
Ans : Moskva

897 : The Currency of Nicaragua?
Ans : New Cordoba

898 : Which is the largest gland in the human body?
Ans : Liver

899 : City of Dreaming Spires?
Ans : Oxford (England)

900 : Who is the author of In Search of Gandhi ?
Ans : Richard Attenborough

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.