General Knowledge - Basic - 007

901 : Industrial Revolution was first witnessed in which industry?
Ans : The Cotton Textile Industry

902 : Who is the author of Prem Pachisi ?
Ans : Munshi Prem Chand

903 : Who was the last military officer of the American revolution to become the President of America?
Ans : James Munroe

904 : Who is the author of “Harinama Keerthanam”?
Ans : Ezhuthachan

905 : Who is the inventor of Automobile (gasoline)?
Ans : Daimler

906 : Sadhujana Paripalana Sangham was later renamed as?
Ans : Pulaya Mahasabha

907 : Who is the inventor of Paints?
Ans : Shalimar

908 : Who was the first woman Chief Justice of Kerala high court?
Ans : Sujatha V. Manohar (1994)

909 : Who is the author of “Gulliver’s Travels”?
Ans : Jonathan Swift

910 : Who is the author of “Julius Caesar”?
Ans : William Shakespeare

911 : The Currency of Bahamas?
Ans : Bahamian Dollar

912 : Who is the author of “Past and Present”?
Ans : Thomas Carlyle

913 : Who is the author of “A Passage to England”?
Ans : Nirad C.Chowdhury

914 : Greek culture is also known as ?
Ans : Hellenic Culture

915 : The district with most number of post offices in Kerala is?
Ans : Thrissur


916 : The process of eliminating programming faults is called ?
Ans : Debugging.

917 : Who is the author of ” Bandicoot Run “?
Ans : Manohar Malgonkar

918 : Who is the author of Man eaters of Kumaon ?
Ans : Jim Corbett

919 : Who is the author of “Last Man in Tower”?
Ans : Arvind Adiga

920 : Who is the author of The Power and Glory?
Ans : Graham Greene

921 : Who is the author of Grub Street?
Ans : Henry Fielding

922 : Plants growing in marsh are called?
Ans : Helophytes.

923 : The Peasants Revolt in England was in ?
Ans : 1381

924 : Polio vaccine was discovered by ?
Ans : Jonas E. Salk (1954)

925 : Who wrote the history of the Peloponnesian war between Athens and Sparta?
Ans : Thucydides; a Greek historian

926 : Who is the author of Sesame and Lilies J?
Ans : ohn Ruskin

927 : Who is the inventor of Seismograph?
Ans : Robert Mallet

928 : Who is the author of “Pride and Prejudice”?
Ans : Jane Austen

929 : The Capital of Yugoslavia?
Ans : Belgrade

930 : The Capital of Denmark?
Ans : Copenhagen


931 : Greatest of the Pyramids was the Great Pyramid at Giza built by ?
Ans : Pharoh Khufu

932 : Mussolini was against Socialism and Communism and formed an organisation known as?
Ans : “Fasci di Combattiment”

933 : Patna is on the bank of which River?
Ans : Ganges

934 : Who is the author of “House of the Dead”?
Ans : Fyodor Dostoevsky

935 : Who was the first editor of ‘Vivekodayam’ started by SNDP on l3 May 1904?
Ans : Mahakavi Kumaran Asan

936 : The Road to Serfdom was written by ?
Ans : F.A. Hayek

937 : Who is the author of Uncle Tom’s Cabin?
Ans : Harriet Beecher Stowe

938 : Who is the author of ” Gurusagaram”?
Ans : O.V Vijayan

939 : The first Lok Adalat was held in 1986 at?
Ans : Chennai

940 : Which is the larger sector in developing countries?
Ans : Primary industry

941 : Who is the author of “My Own Country”?
Ans : Dr.Abraham Varghese

942 : Father of DNA Finger Printing?
Ans : Prof.Alec Jeffreys

943 : Glycocelated Haemoglobin test is used to diagnose?
Ans : Diabetics

944 : Who wrote Politics ?
Ans : Aristotle

945 : Who is the author of “To the Lighthouse”?
Ans : Virginia Woolf


946 : Who is the author of “Golden Threshold”?
Ans : Sarojini Naidu

947 : Who is the author of ” Nalukettu “?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

948 : Who is the author of The Indian struggle ?
Ans : Subhash Chandra Bose

949 : Who is the author of “Idylls of the King”?
Ans : Tennyson

950 : Stock exchange Index of Korea is ?
Ans : Kospa

951 : Number of chromosomes in a human cell is ?
Ans : 23 pairs (46 number)

952 : Who is the author of ‘Chemmeen’?
Ans : Thakazhi Sivasankara Pillai

953 : Who is the author of “Rubaiyati-Omar Khayyam”?
Ans : Edward Fitzgerald

954 : Who is the author of “Tsunami – 7 Hours that Shook the World”?
Ans : Satinder Blndra

955 : DPEP was started in Kerala in?
Ans : 1994

956 : Who is the author of “Inside Europe”?
Ans : John Gunther

957 : The largest cell is ?
Ans : Egg of Ostrich.

958 : Which treaty was signed by the Allies with Austria- Hungary in 1919?
Ans : The Treaty of St. Germain

959 : Bhabha Atomic Research Centre (Formerly the Atomic Energy Establishment) is located at?
Ans : Trombay near Mumbai (Maharashtra).

960 : Who was the first in the world to introduce a Code of Conduct to the people?
Ans : Hammurabi (to the Mesopotamians)


961 : Who discovered New Found land in 1497?
Ans : John Cabbot

962 : Vitamin B3 is also called?
Ans : Niasin

963 : Land of Thunderbolt?
Ans : Bhutan

964 : First President of the USA?
Ans : George Washington

965 : The famous Koodalmanikyam Temple at Irinjalakkuda; dedicated to Bharata was a famous?
Ans : Jain temple.

966 : Who is the creator of the famous character “N issar Ahammed”
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

967 : Who is the author of “My Early Life”?
Ans : Gandhiji

968 : Which is the first Ecotourism project in India?
Ans : Thenmala

969 : Famous chinese king Shihuangti belonged to?
Ans : Chin dynasty

970 : A graphic account or character sketch of one’s own life written by oneself is called?
Ans : Autobiography

971 : On which date Nehru Trophy Boat race is held in Punnarnada backwaters in Alappuzha?
Ans : Second Saturday of August every year

972 : The Capital of Tadzhikistan?
Ans : Dushanbe

973 : Who is the author of Riding the Nuclear Tiger?
Ans : N. Ram

974 : First Judge; First Judge of a High Court?
Ans : Justice Syed Mehmood (Men); Anna Chandi(Women)

975 : In which district Palaruvi Falls is found?
Ans : Kollam


976 : Who is the creator of the famous character Micky Mouse?
Ans : Walt Disney

977 : Who is the author of “Chitra”?
Ans : Rabindranath Tagore

978 : The Currency of Uganda?
Ans : Ugandan Shilling

979 : Highest Filling Station?
Ans : Petrol pump at Leh at 3658 m. It is operated by Indian Oil Corporation.

980 : Who is the author of “Shakuntala”?
Ans : Kalidas

981 : Who is the author of West Wind ?
Ans : Pearl S Buck

982 : The famous Sivagiri pilgrim festival conducted on December 30;31andJanuary1 was started by?
Ans : Sree Narayana Guru

983 : Which is the birth place of Ayyankali?
Ans : Venganoor

984 : The American President William McKinley was assassinated in?
Ans : 1901

985 : Shik Test is used to diagnose?
Ans : Diptheria

986 : Island of Cloves?
Ans : Zanzibar

987 : Who is the creator of the famous characters “Oliver Twist; Pip; Estella”
Ans : Charles Dickens

988 : Who is the author of Bird of Time?
Ans : Sarojini Naidu

989 : Which are the seven churches in Kerala founded by St.Thomas?
Ans : Maliankara; Palayur; Kottakkavu; Kokkamangalam; Quilon; Niranam and Nilakkal.

990 : Which race is considered as the originators of the modem pattern of writing?
Ans : Phoeniseans


991 : Who is the author of Ulysses?
Ans : James Joyce

992 : Which together constitute the plants and animals of a region?
Ans : Flora and Fauna

993 : Baghdad is on the bank of which River?
Ans : Tigris

994 : Which Travancore king was known as Dharmaraja?
Ans : Karthika Tirunal Rama Varma

995 : Who invented the Kilipattu style of narration”?
Ans : Thunchathu Ramanujan Ezhuthachan

996 : Who is the author of “Marriage and Morals”?
Ans : Bertrand Russell

997 : Who is the author of “Old Curiosity Shop”?
Ans : Charles Dickens

998 : Whis is the Oldest living plant of the world ?
Ans : Pinus

999 : Who was the reigning Czar of Russia when the Revolution occurred in 1922?
Ans : Czar Nicholas II

1000 : Who is the author of “Jane Eyre”?
Ans : Charlotte Bronte

1001 : Kabul is on the bank of which River?
Ans : Kabul

1002 : Who is the author of “The Indo-Pakistani Conflict”?
Ans : Russell Brines

1003 : Land of White Elephant?
Ans : Thailand

1004 : Who is the author of “Tharishunilam”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

1005 : The Capital of Cape Verde?
Ans : Praia


1006 : The brain behind the Malayali Memorial was ?
Ans : Barister GP.Pillai and K.P. Sankaramenon.

1007 : In an adult human being; the number of vertebrae is ?
Ans : 26

1008 : Who is the author of Reminiscences of the Nehru Era?
Ans : M.O. Mathai

1009 : Who is the author of Mayor of Casterbridge ?
Ans : Thomas Hardy

1010 : Agricultural University with its headquarters at Mannuthi in Thrissur was founded in?
Ans : 1971

1011 : Who is the author of The Golden Note Book ?
Ans : Doris Lessing

1012 : Who is the author of ” Kadaltheerathu”?
Ans : O.V Vijayan

1013 : Who is the author of “Life Divine”?
Ans : Aurobindo Ghosh

1014 : Architectural style developed in France?
Ans : Goethic

1015 : Sucrose is also called?
Ans : Cane sugar

1016 : Who is the inventor of Vulcanisation?
Ans : Goodyear

1017 : First five centuries of the Christian Era are known as?
Ans : Sangham Age.

1018 : Syphillis causing bacteria is ?
Ans : Treponena Pallidum

1019 : DPEP is founded with the assistance of?
Ans : The World Bank

1020 : Who is the author of “Unto This Last”?
Ans : John Ruskin


1021 : Who is the author of Ben Hur ?
Ans : Lewis Wallace

1022 : Open Door Policy was introduced by?
Ans : USA

1023 : Who is the author of “India in the New Millennium”?
Ans : P.E. Alexander

1024 : Father of Botany?
Ans : Theophrastus

1025 : Starch is a polymer of ?
Ans : Hexose Sugar

1026 : Who invented the Compact Disc?
Ans : James T. Russell

1027 : Who developed the theory of universe through his book “Six Books concerning the Revolutions of the Heavenly Spheres” ?
Ans : Copernicus a Polish astronomer

1028 : Who is the author of On Government?
Ans : Edmund Burke

1029 : Blood Pressure control is the function of which hormone?
Ans : Adrenalin produced by Adrenal gland

1030 : Who is the author of ” In a Free State”?
Ans : V.S.Naipaul

1031 : The inhabitance of England in the Neolithic Age were known as ?
Ans : Iberians

1032 : First Dalit Speaker of the Lok Sabha?
Ans : G.M.C. Balayoki

1033 : Who is the author of “Hungry Stones”?
Ans : Rabindranath Tagore

1034 : Who is the author of Expanding Universe ?
Ans : Arthur Stanley Eddington

1035 : Who is the author of Farm House ?
Ans : George Orwell


1036 : Who is the inventor of Motor Car?
Ans : Austin

1037 : Who is the author of Letters from a Father to his Daughter ?
Ans : Jawaharlal Nehru

1038 : In which year Kerala State Film Development Corporation (KSFDC) was founded?
Ans : 1975

1039 : Who is the author of “Chandalika”?
Ans : Rabindranath Tagore

1040 : Wimbledon (England) is associated with which Sport?
Ans : Lawn Tennis

1041 : Largest Dome (World)?
Ans : ‘Astrodome’ in Housten; Texas (USA) outside diameter 216 metres and inside 196 metres.

1042 : Who is the author of Friends and Foes?
Ans : Sheikh Mujibur Rehman

1043 : In which lake Nehru Trophy Boat race is conducted?
Ans : Punnamada lake

1044 : Who is the author of Mysterious Universe ?
Ans : James Jeans

1045 : Aranmula is a major attraction for its famous?
Ans : Metal Mirrors

1046 : Who is the author of “Moodu- padathiI”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

1047 : Who is the author of “Mayilpeeli”?
Ans : O.N.V Kurup

1048 : Vitamin C deficiency causes?
Ans : Scurvy

1049 : In which year Sree Narayana Guru performed the famous Aruvippuram Consecration (Siva)?
Ans : 1888

1050 : Who is the author of Experiments with Untruth ?
Ans : Michael Anderson

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.