General Knowledge - Basic - 008

1051 : In which year Swadeshabhimani Ramakrishnapilla was deported from Kerala for criticising the government?
Ans : 1910

1052 : Who is the author of Summer in Calcutta?
Ans : Kamala Das

1053 : Bisley is associated with which Sport?
Ans : Shooting

1054 : Which American President signed the agreement to give back Panama Canal to the nation of Panamas ?
Ans : Jimmy Carter

1055 : The Capital of Vietnam?
Ans : Hanoi

1056 : Who is the author of “Magic Mountain”?
Ans : Thomas Mann

1057 : Who is the author of ” The Judgement “?
Ans : Kuldip Nayar

1058 : Who was the first Chief Minister of Travancore who assumed the title Diwan?
Ans : Raja Kesava Das

1059 : Who is the author of “Gotrayanam”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker.

1060 : Which are the two affiliates of World Bank or IBRD?
Ans : International Development Association (IDA) established in 1960 and; the International Finance Corporation (IFC); established in 1956

1061 : Who is the author of Pratham Pratishruti ?
Ans : Ashapurna Devi

1062 : Longest Dam (India)?
Ans : Hirakud Dam on the river Mahanadi -Orissa

1063 : Who is the author of ” Vazhakula”?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla

1064 : Who is the author of Earth ?
Ans : Emile lola

1065 : Which is the largest gland of the body?
Ans : Liver


1066 : The involuntary actions of the body is controlled by?
Ans : Medulla oblongata

1067 : Who is the author of ” Ujjaini Agnishalabhangal”?
Ans : O.N.V Kurup

1068 : Who is the author of “Magic seeds”?
Ans : V.S.Naipaul

1069 : Insulin prepared outside the body is known as ?
Ans : Huminsulin

1070 : The Krishnapuram Palace is in?
Ans : Kayamkulam

1071 : Bhakti movement became prominent under the rule of ?
Ans : Kulasekharas.

1072 : What is the total number of family courts in the state?
Ans : 16

1073 : The Currency of Lebanon?
Ans : Pound

1074 : which grow in soil?
Ans : Terrestrial

1075 : Hitler’s armies invaded Polland on ?
Ans : 1-Sep-39

1076 : Who were the parents of Sree Narayana Guru?
Ans : Madanasan and Kuttiyamma

1077 : Tallest American President was ?
Ans : Abraham Lincoln

1078 : Who is the author of “Birth and Death of the Sun”?
Ans : George Bernard Shaw

1079 : Who was the only Chief Minister who later became Deputy Chief Minister?
Ans : C.H. Muhammed Koya

1080 : First and the Last Indian Governor – General of Free India?
Ans : C. Rajagopalachari


1081 : Vivekachudamani; Updeshasahasri; Atmabodha; Mohamudgara; Sivanandalahari and Saundarya lahari are the poems composed by?
Ans : Sankaracharya

1082 : Pazhassi tourism centre’ is located in?
Ans : Mananthavady in Wynad

1083 : In which year The Malayala Manorama weekly started its publication from Kottayam?
Ans : 1888

1084 : Who is the author of “Imaging India”?
Ans : Nandan Nilekani

1085 : silk was first used by ?
Ans : Chinese

1086 : Who is the author of “Beauty and Revolution”?
Ans : K.A.Abbas

1087 : The plant hormone that controls fruit ripening is?
Ans : Ethylene

1088 : Who is the author of ” Thotiyude Makan “?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

1089 : Who is the author of ” VeenaPoovu”?
Ans : Kumaranasan

1090 : Queen of the Adriatic?
Ans : Venice

1091 : Who is the author of “Cancer Ward”?
Ans : Alexander Solzhenitsyn

1092 : Name the year in which the Decimal system of coinage was introduced in India?
Ans : 1957

1093 : The Capital of Norway?
Ans : Oslo

1094 : Who is the author of “Bhakti Yoga”?
Ans : Swami Vivekananda

1095 : The Union of South Africa became a Republic on?
Ans : 31st May 1961


1096 : The Capital of France?
Ans : Paris

1097 : Which civilization is considered to be the world’s first urban civilisation ?
Ans : Mesopotamian civilization

1098 : Who is the author of “Shivaji- The Great Patriot”?
Ans : Lala Lajpat Rai

1099 : Who is the author of “Marriage and Morals”?
Ans : Bertrand Russell

1100 : Who is the author of “Year of the Vulture”?
Ans : Amita Malik

1101 : Chinese call Mandarin language as?
Ans : ‘Putoghua’ (Common language)

1102 : The Soviet German Non Aggression Pact was signed on ?
Ans : 23-Aug-39

1103 : Who is the inventor of Submarine?
Ans : Bushell

1104 : Who is the author of “In Light of lndia”?
Ans : Octavia Paz

1105 : UNESCO has adopted New Delhi as the World Books Capital for?
Ans : 2003

1106 : Life span of RBC is?
Ans : 120days

1107 : Largest Desert (World)?
Ans : Sahara (Africa)

1108 : Who is the author of “Naked Face”?
Ans : Sydney Sheldon

1109 : Who is the author of “The Triumph; “?
Ans : J.K.Galbraith

1110 : Who is the author of “Wake up India”?
Ans : Annie Besant


1111 : Abnormal decrease in total count of WBC is known as ?
Ans : Leucopenia

1112 : Who is the author of “The Dark Room”?
Ans : R.K. Narayan

1113 : The Second World War led to the foundation of UNO in?
Ans : 1945

1114 : Who is the inventor of Four Stroke Engine?
Ans : Nikolaus Lotto

1115 : Who is the author of “India of Our Dreams”?
Ans : K.Y. Kamath

1116 : Who is the author of ” Indulekha “?
Ans : Oyarathu Chandu Menon

1117 : Which king of England was dethroned through the Bloodless Revolution ?
Ans : James II

1118 : Rome is on the bank of which River?
Ans : Tiber

1119 : ‘Uncle Tom’s Cabin” of Harriet Beechstowe was published for the first time in?
Ans : 1852

1120 : To end the First World War an armistice (Peace Agreement) was signed on ?
Ans : November 11;1918

1121 : Who is the author of “Post Office; The (Dak Ghar)”?
Ans : Rabindranath Tagore

1122 : Who is the inventor of Gravitation; Laws of?
Ans : Newton

1123 : Which organ of the body is affected by Arthritis?
Ans : Joints

1124 : Nehru Trophy is associated with?
Ans : Hockey

1125 : Name the first E-governance programme launched in Karnataka?
Ans : Mahiti


1126 : Who is the author of Tsunami – 7 Hours that Shook the World ?
Ans : Satinder Blndra

1127 : Sand fever; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Sand fly

1128 : Who is the author of “Arabian Nights”?
Ans : Sir Richard Burton

1129 : Who is the author of “Les Miserables”?
Ans : Victor Hugo

1130 : The only district in Kerala where garlic is cultivated?
Ans : Idukki

1131 : Who is known as the Father of Malayalam Language and Literature”?
Ans : Thunchathu Ramanujan Ezhuthachan (16th Century)

1132 : Who invented Steam Engine in 1769 ?
Ans : James Watt

1133 : Numismatology Institute is located at?
Ans : Nasik.

1134 : Plant anatomy is the study of ?
Ans : Cell and tissue structure

1135 : Pakistan observes its independence day on ?
Ans : 14-Aug-17

1136 : Visveswarayya Industrial and Technological Museum is located at?
Ans : Bangalore; (Karnataka).

1137 : Who was the French existentialist writer who refused to accept the Nobel Prize for Literature?
Ans : Sartre

1138 : Putney is associated with which Sport?
Ans : Boat-rowing

1139 : Who is the author of Path to Power?
Ans : Margaret Thatcher

1140 : Most polished weapon of the Neolithic Age was ?
Ans : The Stone axe


1141 : IFFK stands for?
Ans : International Film Festival of Kerala

1142 : By which treaty The United States of America came to being ?
Ans : Treaty of Paris in 1783

1143 : Who is the author of “Man eaters of Kumaon”?
Ans : Jim Corbett

1144 : Who is the author of “The struggle in My Life”?
Ans : Nelson Mandela

1145 : MAN stands for ?
Ans : Metropolitan Area Network

1146 : Which is the association of film actors who work in Malayalam cinema?
Ans : Association of Malayalam Movie Artists (AMMA)

1147 : Who is the author of “Leela”?
Ans : Kumaranasan

1148 : Dustiest Planet?
Ans : Mars (Red Planet)

1149 : Who is the author of ‘My South Block Years’?
Ans : J.N. Dixit

1150 : Who is the author of “Principia”?
Ans : Isaac Newton

1151 : Who is the inventor of Camera?
Ans : Zeiss

1152 : Who is the author of The Illusion of Destiny?
Ans : Prof.Amartya Sen

1153 : The year in which Anchal Service was amalgamated with Telegraph department is?
Ans : April 1951.

1154 : Who is the author of “A Week with Gandhi”?
Ans : Louis Fischer

1155 : Colombo Cup is associated with?
Ans : Foot ball (India; Pakistan; Sri Lanka and Myanmar)


1156 : The total number of bones in human skull is ?
Ans : 29

1157 : Highest Plateau?
Ans : Pamir (Tibet)

1158 : Who is the author of Chithirappavai ?
Ans : P.Y.Akilandam

1159 : Prithi Singh Cup is associated with?
Ans : Polo

1160 : Mushika Vamsa Mahakavya was written by poet ?
Ans : Athula

1161 : In the first quarter of the 17th century some protestants from England migrated to the souththern part of North America to escape from the religious persecution of James I. They came to be known as ?
Ans : Pilgrim fathers

1162 : Who is the inventor of Rubber (waterproof)?
Ans : Macintosh

1163 : The Capital of United Arab Emirates?
Ans : Abu Dhabi

1164 : Land of Golden Fleece?
Ans : Australia

1165 : China’s Sorrow?
Ans : River Hwang Ho

1166 : Who is the author of ” Baliyakala Sakikal”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

1167 : ATM stands for?
Ans : Automated Teller Machine

1168 : Who is the author of “All the Presidents Men.”?
Ans : Carl Bernstein and Bob Woodward

1169 : Who is the inventor of Animal Classification?
Ans : Aristotle (Father of Zoology)

1170 : The economic condition in which the rate at which the general level of prices for goods and services is rising and subsequently; purchasing power is falling is called?
Ans : Inflation


1171 : Who is the author of “Ambalamani”?
Ans : Sugathakumari

1172 : Who is the author of “Portrait of a Lady”?
Ans : Henry James

1173 : Who is the creator of the famous characters “Friday; Robinson Crusoe”
Ans : Daniel Defoe

1174 : Who is the author of Bisarjan ?
Ans : Rabindranath Tagore

1175 : Who is the author of “Indian Struggle”?
Ans : Subash Chandra Bose

1176 : Who is the author of “Scholar Extraordinary”?
Ans : Nirad C. Chauduri

1177 : Pineal gland that secretes the hormone melatonin and seratonin; is also known as ?
Ans : Biological Clock

1178 : Who is the author of Man and Superman ?
Ans : George Bernard Shaw

1179 : Who is the creator of the famous characters “Koonan; Sreedharan; Kanaran”
Ans : S.K. Pottakadu

1180 : Which country is the largest producer of Coal in the world?
Ans : China

1181 : The Currency of Costa Rica?
Ans : Colone

1182 : Plants which grow in saline water are called?
Ans : Halophytes.

1183 : First Indian Woman to win an Olympic Medal?
Ans : Karnam Malleswari

1184 : Who is the author of “Universe Around Us”?
Ans : James Jeans

1185 : Sun-Yat-Sen was a leader of which political party?
Ans : Comintang Party


1186 : Who is the author of “Kubla Khan”?
Ans : Coleridge

1187 : Who is the author of “Sthrihridayam”?
Ans : Balamani Amma

1188 : Who is the author of “Towards New Horizons”?
Ans : Dinesh Singh

1189 : Who is the creator of the famous character Sydney Carton?
Ans : Charles Dickens

1190 : The Versailles city is in ?
Ans : France near Paris

1191 : a lyric poem; often in the form of address is known as?
Ans : Ode

1192 : Madrid is on the bank of which River?
Ans : Manzaneres

1193 : Who was the first Kerala Governor?
Ans : B Ramakrishna Rao

1194 : Who is the author of “What is the real name of George Eliot”?
Ans : Mary Ann Evans

1195 : Administrative Staff College is located at?
Ans : Hyderabad (AndhraPradesh).

1196 : Who is the author of ” Interpreter of Maladies”?
Ans : Jumpa Lahiri

1197 : Who is the author of “Romeo and Juliet”?
Ans : William Shakespeare

1198 : Who is the author of “Nehru Family and Sikhs”?
Ans : Harbans Singh

1199 : Who is the author of “Pingala”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

1200 : Who is the author of “The Fury”?
Ans : Salman Rushdie

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.