General Knowledge - Basic - 009

1201 : The United Nations Monetary and Financial Conference; a gathering of delegates from 44 nations that convened from July 1 to 22; 1944 in Bretton Woods; New Hampshire is better known as ?
Ans : The Bretton Woods Conference

1202 : The state of Kerala formally came into existence on?
Ans : November 1;1956.

1203 : Who is the author of “Politics and Governance”?
Ans : Bimal Jalan

1204 : Don Quixote
Ans : Cerventes

1205 : Who is the author of “The Last Face”?
Ans : Pyare Lal

1206 : Christianity was introduced in Kerala in the first century AD (52 AD) by?
Ans : St. Thomas.

1207 : Who is the author of Future Shock?
Ans : Alvin Toffler

1208 : Who is the author of “Lajja”?
Ans : Nasreen Taslima

1209 : The coast of Venezuela was first explored by?
Ans : Amerigo Vespucci

1210 : First Place where atom bomb was dropped?
Ans : Hiroshima

1211 : In which century Jainism reached in Kerala?
Ans : 3rd Century BC.

1212 : Central Institute of Fisheries Technology is located at?
Ans : Ernakulam (Kerala).

1213 : Name the scientist who was awarded Nobel Prize in Physiology/ Medicine in 1905 for antiseptic surgery by using Carbolic Acid (Phenol) ?
Ans : Joseph Lister

1214 : Swine flue is caused by ?
Ans : H1N1 Virus

1215 : Who is the author of My China Diary?
Ans : K Natwar Singh


1216 : HTTP stands for?
Ans : Hyper Text Transfer Protocol

1217 : Who is the author of The Universe in a Nutshell ?
Ans : Stephen Hawking

1218 : Who is the creator of the famous characters “Palani; Karuthamma;”?
Ans : Thakazhi

1219 : Island of Cloves?
Ans : Zanzibar

1220 : The animals which derives their food from faecal matters are known as?
Ans : Coprophytes

1221 : Alexander the Great became the ruler of Mascedonia in?
Ans : 337BC

1222 : Who is the author of ” Bandicoot Run “?
Ans : Manohar Malgonkar

1223 : Which was a Paper started by Sahodaran Ayyappan?
Ans : Sahodaran.

1224 : The fort St. Angelo in Cannanore was built by?
Ans : The Portuguese.

1225 : National AIDS Control Organisation (NACO)was established in the year?
Ans : 1992

1226 : The period in which Cold War began?
Ans : 1945-1947

1227 : Saivite saints were called ?
Ans : Nayanars

1228 : Who is the author of “Angles in America”?
Ans : Tony Kushner

1229 : Bleeding in liver is known as ?
Ans : Liver Cirrhosis

1230 : Who was the editor of the “Swadesha bhimani”?
Ans : K. Ramakrishna PiIlai


1231 : Name the scientist who received Nobel Prize for medicine in 1902 for his discovery of Malarial parasite?
Ans : Ronald Ross

1232 : Velakali is a martial art form of?
Ans : Ambalappuzha

1233 : Who was the editor of ‘Paschimodayam’?
Ans : Dr. Frederic Muller

1234 : Kerala post and telegraph department came into existence in?
Ans : 1st July 1961

1235 : Who is the author of Paradise Lost ?
Ans : John Milton

1236 : Who is the author of “Spirit of the Age”?
Ans : William Hazlitt

1237 : Who is the author of “Anand Math”?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

1238 : Who is the author of “National Anthem”?
Ans : Rabindranath Tagore

1239 : Juliet; Miranda; Othello;
Ans : Shakespeare

1240 : Longest Day?
Ans : June 21 (in Northern Hemisphere)

1241 : Treaty which ended the Ruso-Japanese battle of 1905?
Ans : Treaty of Portsmouth

1242 : What is the symbol of WWF ?
Ans : The Giant Panda

1243 : Who is the author of “Benjamin Franklin”?
Ans : Swadeshabhimani Ramakrishnapilla

1244 : Who founded Sarada temple at Varkala in 1912 ?
Ans : Sree Narayana Guru

1245 : MRI -Magnetic Resonance imaging was originally discovered independently in1946 by?
Ans : Felix Bloch and Purcell


1246 : Pakistan proclaimed itself an Islamic Republic in ?
Ans : 1956

1247 : Who is considered as the founder of Judaism?
Ans : Mosses

1248 : Symbol accepted by Hitler for German national flag?
Ans : Swastika

1249 : The Currency of Egypt?
Ans : Pound

1250 : Oxygen balance in the atmosphere is maintained through the process of ?
Ans : Photosynthesis.

1251 : Who is the author of Chitra ?
Ans : Rabindranath Tagore

1252 : The physical basis of life is?
Ans : Protoplasm

1253 : Who is the author of “The Court Dancer; “?
Ans : Rabindranath Tagore

1254 : The Capital of Cuba?
Ans : Havana

1255 : The writings of ancient Rome are classified as ?
Ans : Latin Literature

1256 : What is the Greatest contribution of Romans to the world is?
Ans : Code of Laws

1257 : SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) a lung disease; is caused by ?
Ans : Corona Virus

1258 : Who is the author of “The Day in Shadow”?
Ans : Nayantara Sehgal

1259 : The International Film Festival of Kerala, started in 1996, is held annually in?
Ans : Thiruvananthapuram

1260 : Aintree (U.K.) is associated with which Sport?
Ans : Grand National Horse Race


1261 : The early writing of the Egyptians were known as ?
Ans : Hieroglyphics

1262 : Prolonged protein deficiency in children is the cause of?
Ans : Kwashiorker

1263 : Who is the author of “Sea of Poppies”?
Ans : Amitav Ghosh

1264 : Hurlingham (England) is associated with which Sport?
Ans : Polo

1265 : Who is the author of Naked Face ?
Ans : Sydney Sheldon

1266 : Who is the author of “From Rio de Janeiro to Johnnesburg”?
Ans : M.S.Swaminathan

1267 : Who is the author of “Living Room”?
Ans : Graham Greene

1268 : Who is the author of “Detective”?
Ans : Arthur Hailey

1269 : Who is the author of “Farewell to Arms”?
Ans : Ernest Hemingway

1270 : Who is the author of “Long Walk to Freedom”?
Ans : Nelson Mandela

1271 : Who is the author of “The Wig my father wore”?
Ans : Ann Enright

1272 : Who is the author of “Twelfth Night”?
Ans : Shakespeare

1273 : What is the name of the Indian military operation in Kargil to expel the ussurpers?
Ans : ‘Operation Vijay’ of 1999

1274 : What is the real name of George Eliot?
Ans : Mary Ann Evans

1275 : Who is the author of Love Story?
Ans : Eric Segal


1276 : Who is the author of “Man and Superman”?
Ans : G.B.Shaw

1277 : Who is the author of “Faces of Everest”?
Ans : Major H.P.S.Ahluwalia

1278 : Water Frame was invented by?
Ans : Richard Archwright

1279 : Who is the author of “If l am Assassinated”?
Ans : ZA. Bhutto

1280 : Who is the inventor of Gas Engine?
Ans : Diamler

1281 : Vanchi; Karur; Thrikkariyur and Thiruvanchikkulam were the capitals of which dynasty ?
Ans : Cheras

1282 : Who is the author of Alice in wonderland ?
Ans : Lewis Carroll

1283 : Who is the author of “Going After Cacciato”?
Ans : Tim 0′ Brien

1284 : Who is the author of “Unhappy India”?
Ans : Lala Lajpat Rai

1285 : Who is the author of ” Unaccustomed Earth. “?
Ans : Jumpa Lahiri

1286 : Duleep Trophy is associated with?
Ans : Cricket

1287 : Who is the author of “The Tempest; “?
Ans : William Shakespeare

1288 : Who is the author of “Nalukettu”?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

1289 : The shortest bone in the human body is ?
Ans : Stapes in middle ear

1290 : Who is the author of Paradise Lost Paradise· Regained?
Ans : John Milton


1291 : Where was the first Jews Synagogue in Kerala built?
Ans : Mattancherry.

1292 : Golden Age of Rome is the period of?
Ans : Augustus Caesar

1293 : Who was known as ‘Garbhasreeman’?
Ans : SwathiT hirunal

1294 : Day of the Elderly is on?
Ans : 1-Oct

1295 : The Currency of Mongolia?
Ans : Tugrik

1296 : Who is the author of “Viswambhara”?
Ans : Dr.C.N.Reddy

1297 : Who is the author of ” Sthrihridayam”?
Ans : Balamani Amma

1298 : Steam Boat was invented by ?
Ans : Robert Fulton in 1807

1299 : Architectural style developed in France?
Ans : Goethic

1300 : The Great Temple of Abu Simbel is known as the ?
Ans : Temple of the Rising Sun;

1301 : Kuttiyadi Dam is located in?
Ans : Malappuram

1302 : Who is the author of Pride and Prejudice?
Ans : Jane Austen

1303 : Who is the author of Bharat Bharati ?
Ans : Maithili Sharan Gupta

1304 : Longest Day?
Ans : June 21 (in Northern Hemisphere)

1305 : What is the total number of Wakf Tribunals in the State?
Ans : 3


1306 : Plague is spread by ?
Ans : Rat fleas

1307 : Who is the author of Northanger Abbey ?
Ans : Jane Austen

1308 : Who sad that”Man is born free but everywhere he is in chains”?
Ans : Rousseau

1309 : The weight of liver in man is about ?
Ans : 1.5kg.

1310 : Who is the author of “Glass Menagerie”?
Ans : Tennessee Williams

1311 : , Which is the first college Magazine in the state?
Ans : Vidyasamgraham {a publication of CMS College started in 1864 }

1312 : Who is the author of “Rangbhoomi”?
Ans : Munshi Prem Chand

1313 : Alexander died at the age of 33 in 323 BC at ?
Ans : Babilonia

1314 : Who is the inventor of Blood Transfusion?
Ans : Landsteneir

1315 : “Kerala Simham’ is a historical novel written Pazhassi Raja by ?
Ans : Sardar K.M. Panicker

Who is the author of French Mystic””?
Ans : Romain Rolland”

1316 : National Blood Donation Day is on ?
Ans : October I

1317 : Who founded Kerala Kaumudi in 1911?
Ans : C V Kunhiraman with K Sukumaran

1318 : Brazil got independence from in 1822 from?
Ans : Spain

1319 : Longest Railway (Asia)?
Ans : India

1320 : Siegfried Line separates?
Ans : Germany and France.


1321 : Who is known as the “Child of the French Revolution”?
Ans : Napolean Bonaparte (1769-1821)

1322 : World War II (1935 – 1945) was fought between?
Ans : Axis powers (Germany; Italy and Japan) against the Allies (Great Britain; U.S.A.; U.S.S.R; China) Axis powers were defeated.

1323 : In India rolling plan was implemented by?
Ans : Janata Party Government

1324 : Which vedic school is popularly known as Nalanda of the South (Dakshina Nalanda)?
Ans : The Kanthalur Salai

1325 : Who is the author of “One World and India”?
Ans : Arnold Toynbee

1326 : Who is the author of ‘Nana’?
Ans : Emile Zola

1327 : Name the digestive enzyme that converts Maltose to glucose is ?
Ans : Maltase

1328 : In which year the second Indo-Pak war was fought?
Ans : 1971

1329 : The Capital of Monaco?
Ans : Monaco

1330 : Who is the author of Saz-i- Watan ?
Ans : Munshi Prem Chand

1331 : The term Bacteria was coined by ?
Ans : Christian Gottfried Ehrenberg in 1838.

1332 : Golden Age of Rome is the period of?
Ans : Augustus Caesar

1333 : Who is the author of “Days of His Grace”?
Ans : Eyvind Johnson

1334 : Who is the inventor of Laser?
Ans : Charles Townes

1335 : Who is the author of “West Wind”?
Ans : Pearl S Buck


1336 : Semitic; Hemitic and Indo-Europeans are the subgroups of which race ?
Ans : Caucasoid race

1337 : Who is the author of “A Secular Agenda”?
Ans : Arun Shourie

1338 : Who is the author of Mending Wall?
Ans : Robert Frost

1339 : Who is the author of “Oru Deshthinte Katha”?
Ans : S K Pottekadu

1340 : Who is the author of Patriot ?
Ans : Pearl S Buck

1341 : Which was the first football tournament in Kerala?
Ans : Sri Mulam Cup Tournament

1342 : Who is the author of Monsoon ?
Ans : Wilbur Smith

1343 : The total number fear bones are ?
Ans : Six.

1344 : Tata Institute of Fundamental Research is located at?
Ans : Mumbai (Maharashtra)

1345 : ATM system was first launched in London in the year?
Ans : 1967

1346 : Who is the inventor of Computer (Original Model)?
Ans : Charles Babbage

1347 : Number of chromosomes in a human cell is ?
Ans : 23 pairs (46 number)

1348 : Largest mammal (animal) is?
Ans : Blue Whale (wt. 209 tones)

1349 : Father of Modem Embryology?
Ans : ErnstVonBaer

1350 : The centre of Arakkal Dynasty was at?
Ans : Kannur.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.