General Knowledge - Basic - 010

1351 : Who is the inventor of Revolver?
Ans : Samuel Colt

1352 : Who is the author of “Life Divine”?
Ans : Aurobindo Ghosh

1353 : Fatty acids and glycerol are absorbed into…..?
Ans : Lymph

1354 : Who is the author of Mahabharata ?
Ans : Maharishi Ved Vyas

1355 : Who is the author of Lady of the Lake?
Ans : Sir Walter Scott

1356 : Largest Cave Temple (India)?
Ans : Ellora (Maharashtra)

1357 : First man who climbed Mount Everest (twice)?
Ans : Nawang Gombu

1358 : Hankow is on the bank of which River?
Ans : Yangtse-Kiang

1359 : Which is the eastern boundary of Kerala?
Ans : The Sahyadris

1360 : Lover of Hitler?
Ans : Iva Brown

1361 : Who is the author of “Indo-Pakistan Conflict”?
Ans : The Russel Brines

1362 : Who is the author of “Gardener”?
Ans : Rabindranath Tagore

1363 : Highest Peak (India)?
Ans : Godwin Austen

1364 : Who is the author of “Malgudi Days”?
Ans : R.K. Narayan

1365 : Who is the author of Major Barbara ?
Ans : George Bernard Shaw


1366 : A Japanese type of decorative enameling is called?
Ans : Cloisonne

1367 : Who is the author of “Nursery Alice”?
Ans : Lewis Carrol

1368 : Who is the author of Lord Of the Flies?
Ans : Sir William Golding

1369 : The Goal of Kyoto protocol was ?
Ans : To reduce the emissions of Green House Gases (GHGs)

1370 : Who is the author of “Ascent of the Everest”?
Ans : Sir John Hunt

1371 : Which is the most intelligent ape?
Ans : Chimpanzee

1372 : Who is the author of “Paradise Lost”?
Ans : John Milton

1373 : Who is the author of “Murder in the Cathedral”?
Ans : T.S.Eliot

1374 : Alexander defeated the Persian ruler ?
Ans : Darius Ill

1375 : Who is the author of “Days of His Grace”?
Ans : Eyvind Johnson

1376 : Who is the author of “Dead Reckoning – Memories of the 1971 Bangladesh war”?
Ans : Sarmila Bose

1377 : On which mountain the figures of four American Presidents are engraved ?
Ans : Mount Rushmor

1378 : Who is the Chancellor of the Universities in Kerala?
Ans : Kerala Governor

1379 : Who is the author of “Kennilworth”?
Ans : Sir Walter Scott

1380 : Armed Force Medical College is located at?
Ans : Pune (Maharashtra).


1381 : The largest cell is ?
Ans : Egg of Ostrich.

1382 : Which missionary is the author of Varthamanapustakam (1785)?
Ans : Paramekkal Thomakathanar

1383 : Which operation was the continuation of operation Desert storm?
Ans : ‘Operation Desert Fox’

1384 : Kuppuswamy Naidu Trophy is associated with?
Ans : Hockey

1385 : Who is the author of Path to Power?
Ans : Margaret Thatcher

1386 : Who is the author of “Our Films; Their Films”?
Ans : Satyajit Ray

1387 : The scientific name of Pepper is?
Ans : Piper nigrum

1388 : Who is the author of A Farewall to Arms?
Ans : Earnest Hemingway

1389 : Who is the creator of the famous character Christian?
Ans : John Bunyan.

1390 : Highly developed means of communication found in honey bee?
Ans : Bee dance

1391 : Lenin started a newspaper known as ?
Ans : Iskara in 1900

1392 : Who is the author of “Confessions of a Lover”?
Ans : Mulk Raj Anand

1393 : Who is the author of “Karutha pakshiyude pattu”?
Ans : O.N.V Kurup

1394 : Who is the inventor of Clock Pendulum?
Ans : Huygens

1395 : Who is the author of ” Kaalam”?
Ans : M.T.Vasudevan Nair


1396 : Who is the author of “The Snows of Kilimanjaro”?
Ans : Earnest Hemingway.

1397 : The nitrogen base of DNA are ?
Ans : Adenine; Guanine; Thymine and Cytosine.

1398 : Who is the author of “One World”?
Ans : Wendell Wilkie

1399 : Longest combined Highway?
Ans : The Yangtse River Bridge

1400 : The scientific name of Parrot is?
Ans : Psittacula krameri

1401 : Who abolished ‘Sucheendran Kaimukku’ in Travancore?
Ans : Swathi Thirunal.

1402 : Who is the author of ” The Inheritance of Loss”?
Ans : Kiran Desai

1403 : Where is the headquarters of Kerala Folklore Academy?
Ans : Kannur

1404 : Mahakavi Kurnaranasan’s famous poem ‘Veena Poovu’ was first published in?
Ans : Mitavadi In 1913

1405 : The Currency of Chile?
Ans : Peso

1406 : Who is the author of “My Truth”?
Ans : Indira Gandhi

1407 : What is a Japanese form of Wrestling?
Ans : Sumo

1408 : Headquarters of Kerala Agricultural University is at?
Ans : Mannuthi

1409 : Who is the author of “Democracy Redeemed”?
Ans : V.K.Narasimhan

1410 : Who is the author of “Business at the Speed of Thought”?
Ans : Bill Gates


1411 : Which is the first film to be nominated for the Academy Award for best Foreign Language Film?
Ans : Guru directed by Rajiv Anchal

1412 : Who is the author of “India Divided”?
Ans : Rajendra Prasad

1413 : Who is the author of “India’s Parliamentary Democracy on Trail”?
Ans : Madhav Godbole

1414 : Forest Research Institute is located in?
Ans : Dehradun (U.P)

1415 : Highest Waterfall (World)?
Ans : Angel Waterfalls in Venezuela; South America

1416 : Who was the founder of Thiruvananthapuram Cricket Club, first cricket club in Travancore?
Ans : Kerala Varma Valiyakoyithampuran

1417 : Which is the biggest fort in Kerala?
Ans : Bekal Fort

1418 : Lactose is more commonly known as?
Ans : Milk sugar.

1419 : The first Lok Adalat was held in 1986 at?
Ans : Chennai

1420 : Father of Biology ?
Ans : Aristotle

1421 : Who is the author of Murder in the Cathedral?
Ans : T.S. Eliot

1422 : PaJiyam Copper Plate (925 AD) of Vikramaditya Varaguna mentions about ?
Ans : The Ay rulers

1423 : Who is the author of “Super Power”?
Ans : Raghav Bahd

1424 : Which is the first country to legalize Euthanasia or mercy killing ?
Ans : Netherlands( second is Belgium)

1425 : Name the first bank in the world?
Ans : Royal Bank of Scotland in 1728


1426 : Hitler’s armies invaded Polland on ?
Ans : 1-Sep-39

1427 : Who is the author of “Tagore”?
Ans : Prof. S. Guptan

1428 : The nitrogen base of RNA are ?
Ans : Adenine; Guanine; Uracil and Cytosine

1429 : Who is the author of Whispers of the Desert ?
Ans : Fatima Bhutt

1430 : Who is the author of Metamorphoses ?
Ans : Ovid

1431 : Who is the author of “My Own Country”?
Ans : Dr.Abraham Varghese

1432 : Hardwar is on the bank of which River?
Ans : Ganges

1433 : Who is the author of The Garden of Solitude ?
Ans : Siddhartha Gigoo

1434 : Who is the inventor of Inert Gases (Argon; Neon; Helium etc)?
Ans : Ramsay

1435 : Highest statue in Kerala is?
Ans : Statue of Sri Chithira Thirunal in the Kerala University office compound.

1436 : First British Governor-General in India?
Ans : Warren Hastings

1437 : Who started the first English school in Cochin state?
Ans : Rev Dasan in 1818 in Mattancherry

1438 : Central Drug Research Institute is located in ?
Ans : Lucknow(U.P)

1439 : Liberty; equality; fraternity; the slogan of French Revolution; are the words of?
Ans : Rousseau

1440 : Who is the author of A Tribute to Indian Judiciary?
Ans : Poornima Advani


1441 : Who is the author of “Servants of India”?
Ans : RK Laxman

1442 : Which is the first malayalam cinemascope film?
Ans : Thacholi Ambu (1978) directed by Navodaya Appachan

1443 : Open Door Policy was introduced by?
Ans : USA

1444 : Who is the author of “Thieves in the Night”?
Ans : Arthur Koestler

1445 : In an electronic spreadsheet; intersection of a column and a row is called?
Ans : Cell

1446 : Who is the author of “An American Dilemma”?
Ans : Gunnar Myrdal

1447 : First Woman Chief Justice of a High Court?
Ans : Leela Seth

1448 : Who is the author of “Shakuntala”?
Ans : Kalidas

1449 : Who is the author of “Das Kapital”?
Ans : Karl Marx

1450 : Who is the creator of the famous character Micky Mouse?
Ans : Walt Disney

1451 : Who is the creator of the famous characters “Chemban Kunju; Koran”
Ans : Thakazhi

1452 : Who is the author of “Duravastha”?
Ans : Kumaranasan

1453 : The largest vain in a human body is called ?
Ans : Inferior venacava.

1454 : Country known as the nest of singing birds?
Ans : England

1455 : Land of Five Seas?
Ans : South West Asia


1456 : Which American President was entrusted to prepare American Constitution?
Ans : Thomas Jefferson

1457 : The Capital of Monaco?
Ans : Monaco

1458 : Paleololithic Period is also known as ?
Ans : Old Stone Age

1459 : Who is the author of “Waiting for Godot”?
Ans : Samuel Beckett

1460 : Which Chief Minister of Kerala ruled for the shortest term?
Ans : C.H. Mahamed Koya

1461 : Who is the author of ” E. V Kathakal and MLC Kathakal. “?
Ans : E.Y.Krishana Pillai

1462 : The only district in Kerala where garlic is cultivated?
Ans : Idukki

1463 : Who is the author of ” Algebra of Infinite Justice”?
Ans : Arundhati Roy

1464 : The scientific name of Cashew is?
Ans : Anacardium Occidentale

1465 : Who is the author of “Best and the Brightest”?
Ans : The David Halberstam

1466 : Who is the author of “Geeta Govind”?
Ans : Jaya Dev

1467 : Central Inland Fisheries Research Station is located at?
Ans : Barrackpore (W.Bengal)

1468 : 38th Parallel separates?
Ans : North and South Korea

1469 : Stock exchange Index of USA is?
Ans : Nasadq

1470 : Which place is known as Second Bardoli?
Ans : Payyannur


1471 : Who is the author of I Dare?
Ans : Pannesh Dangwal

1472 : By which treaty Kayarnkulam became a vassal of Travancore?
Ans : Treaty of Mannar (1742)

1473 : Party which became prominent in Britain after the Second World War?
Ans : Labour Party

1474 : The first dynasty in the world was established at ?
Ans : Ur in Sumeriain 3000BC

1475 : Liberty; equality; fraternity; the slogan of French Revolution; are the words of?
Ans : Rousseau

1476 : Petrograd was renamed again as ?
Ans : Leningrad

1477 : Who is the author of “Asia and Western Dominance”?
Ans : KM Panicker

1478 : Chickengunya a viral disease is caused by ?
Ans : Aedes Aegypti.

1479 : Who is the author of “Man eaters of Kumaon”?
Ans : Jim Corbett

1480 : Who is the author of Our Films; Their Films ?
Ans : Satyajit Ray

1481 : Forest Research Institute is located at?
Ans : Dehra Dun (Uttar Pradesh)

1482 : The first network that planted the seeds of internet was?
Ans : ARPANET

1483 : Guttation occurs in well watered herbaceous plants of well drained soils during .?
Ans : Morning

1484 : Who is the author of “Sadar-i-Riyasat”?
Ans : Karan Singh

1485 : Which place was captured by Israel in the 1967 from Egypt?
Ans : Gaza Strip


1486 : Total number of members countries of G-15 are?
Ans : 19

1487 : Who is the author of ” Odakkuzhal “?
Ans : G. Sankara Kurup

1488 : Who is the author of “Nisheeth”?
Ans : Uma Shankar Joshi

1489 : Golden City?
Ans : Johannesburg

1490 : Who is the author of “Ganadevata”?
Ans : Tara Shankar Bandopadyaya

1491 : Which civilisation is also known as the’melting pot of civilisation’ ?
Ans : Mesopotamian civilisation

1492 : Who is the author of “The Pilgrim’s Progress”?
Ans : John Bunyan

1493 : Who is the author of ” Pakalukal”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

1494 : Who is the author of “Lead Kindly Light”?
Ans : Vincent Shean

1495 : Father of Virology?
Ans : W.M. Stanley

1496 : Who is the author of “Magic Mountain”?
Ans : Thomas Mann

1497 : Who wrote the famous historical novel ‘Ramaraja Bahadur’?
Ans : CV Raman Pillai

1498 : Surya Nambothiripadu;
Ans : O. Chandu Menon

1499 : Who is the author of “The Glass Palace”?
Ans : Amitav Ghosh

1500 : Who is the author of Sohrab and Rustum ?
Ans : Mathew Arnold

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.