General Knowledge - Basic - 012

1651 : Presence of excess urea in the blood ?
Ans : Uremia

1652 : Who is the author of “The Indian struggle”?
Ans : Subhash Chandra Bose

1653 : Jesus Christ was born in ?
Ans : 4 BC (at Bethlahem in the small town of Nasreth in Galeleo)

1654 : Who is the author of “Without Fear or Favour”?
Ans : Neelam Sanjeeva Reddy

1655 : Indian Military Academy is located at?
Ans : Dehra Dun; (Uttar Pradesh).

1656 : In 1983;an American company Eli Lily; produced the first genetically engineered insulin. Name it?
Ans : Humulin (with the help of Escherichia Coli (or E-coli))

1657 : Longest Railway Bridge?
Ans : Huey P. Long Bridge; 7009 m (Metairie; Louisiana; USA)

1658 : Who is the author of “Julius Caeser”?
Ans : William Shakespeare

1659 : Which is the largest library in the world?
Ans : United States Library of Congress

1660 : The Capital of Luxembourg?
Ans : Luxembourg

1661 : Who is the author of ” Pingala”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

1662 : Who is the author of Indira – The Life of Indira Nehru and Gandhi?
Ans : Katerine Frank

1663 : Herodotus who is considered as the Father of History was a great ?
Ans : Greek historian who wrote about Persian War

1664 : The Capital of Eritrea?
Ans : Asmara

1665 : Stock exchange Index of Brazil is?
Ans : Bove spa


1666 : Who is the author of My Own Boswell ?
Ans : M Hidayatullah

1667 : Who is the author of “Indo-Pakistan Conflict”?
Ans : The Russel Brines

1668 : Hardwar is on the bank of which River?
Ans : Ganges

1669 : Alexander defeated the Indian ruler?
Ans : Porus

1670 : Which is the largest elephant park in the world?
Ans : Punnathur Kotta Elephant Sanctuary

1671 : Physical Quality of Life Index (PQLI) was undertaken by ?
Ans : Morris in 1980s

1672 : Who is the author of “Nicholas Nickelby”?
Ans : Charles Dickens

1673 : Who is the creator of the famous character “Anna Karenina”
Ans : Leo Tolstoy

1674 : Who is the author of A Retrospect (Essay) ?
Ans : Ezra Pound

1675 : The first company shares in the world were issued by?
Ans : The Dutch East India Company

1676 : Who is the author of “Wealth of Nations”?
Ans : Adam Smith

1677 : Which is the biggest fort in Kerala?
Ans : Bekal Fort

1678 : The Capital of Nicaragua?
Ans : Managua

1679 : Who is the author of ” Possession Two Virgins “?
Ans : Kamala Markandaya

1680 : Plastic Money is the popular name of ?
Ans : Credit Cards


1681 : Which was the first Printed book in Malayalam?
Ans : Samkshepa vedartham

1682 : Armoured Corps Centre and School is located at?
Ans : Ahmadnagar.

1683 : Who is the author of “Crossing the Threshold of Hope”?
Ans : Pope John Paul II

1684 : The first mammal clone” Dolly” was created by?
Ans : lan Wilmut

1685 : Who is the author of ‘The Three Musketeers’?
Ans : Alexander Dumas

1686 : The scientific name of Tapioca is?
Ans : Manihot Utilissima

1687 : The B-programming language was developed by ?
Ans : Ken Thompson

1688 : Who is the author of “Mein Kampf”?
Ans : Hitler

1689 : In which year the Turks captured Constantinople?
Ans : 453

1690 : Tallest American President was ?
Ans : Abraham Lincoln

1691 : Tropical forests are also known as ?
Ans : Evergreen Rain forests.

1692 : Who is the author of “Chandana Marangal”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

1693 : Who is the author of “After the Dark Night”?
Ans : S.M.Ali

1694 : Who was the first Speaker of Kerala Legislative Assembly?
Ans : R. Sankara Narayana Thampi

1695 : Who is the author of “Strangers and Brothers”?
Ans : C.P.Snow


1696 : Who is the author of “House of the Dead”?
Ans : Fyodor Dostoevsky

1697 : Father of Blood Circulation?
Ans : William Harvey

1698 : Pondicherry was merged with the Indian Union on?
Ans : 1st November 1954

1699 : The animals feeding on fruits are known as?
Ans : Frugivores

1700 : The Capital of Peru?
Ans : Lima

1701 : The Capital of Nauru?
Ans : Yaren Nauru

1702 : Who is the author of ” The Village “?
Ans : Mulk Raj Anand

1703 : Who is the author of ” The Judgement “?
Ans : Kuldip Nayar

1704 : The B-programming language was developed by ?
Ans : Ken Thompson

1705 : Laxhmibai National College of Physical Education is located at?
Ans : Gwalior (Madhya Pradesh).

1706 : Who is the Winner of 1st Jnanapith award “?
Ans : G. Sankara Kurup (for Odakuzhal)

1707 : Lepracy causing bacteria is ?
Ans : Myco bacterium Leprae

1708 : Who is the author of “Bermuda Triangle”?
Ans : Charles Berlitz

1709 : Who is the author of “The Waste Land”?
Ans : T.S. Eliot

1710 : The Travancore State Congress was formed in?
Ans : September 1938.


1711 : Who is the author of “Lady of the Lake”?
Ans : Sir Walter Scott

1712 : Which Chief Minister holds the record for holding the office for the maximum number of times?
Ans : K. Karunakaran (4 times)

1713 : The Capital of Bahrain?
Ans : Manama

1714 : Largest Sea?
Ans : South China Sea

1715 : Who is the creator of the famous characters “Gora; Chitra; Rehman; Mini”
Ans : Rabindranath Tagore

1716 : Who is the only Chief Minister from Muslim Community?
Ans : C.H. Muhammed Koya

1717 : Who is the author of “.First Among Equals”?
Ans : Joffery Archer

1718 : Who is the author of “L’Allegro”?
Ans : John Milton

1719 : Who is the author of “India in Slow Motion”?
Ans : Mark Tully

1720 : Most famous ruler of ancient Athens?
Ans : Pericles

1721 : Fidel Castro came to power in Cuba in?
Ans : 1959

1722 : Who is the author of “Lady Chatterley’s Lover”?
Ans : D.H. Lawrence

1723 : Longest Canal (India)?
Ans : Saradha Canal (Uttar Pradesh)

1724 : Who is the author of “The Golden Note Book”?
Ans : Doris Lessing

1725 : Who is the author of “King Lear”?
Ans : William Shakespeare


1726 : Who was the First Malayali to get membership in India’s Olympic Hockey team?
Ans : Manual Frederics

1727 : The Capital of Equatorial Guinea?
Ans : Malabo

1728 : Who is the author of An American Tragedy ?
Ans : Theodore Dreiser

1729 : Father of tragic dramas?
Ans : Aeschilus

1730 : In the history of computer the fifth generation was started in ?
Ans : 1980

1731 : Father of Bacteriology?
Ans : Robert Koch

1732 : The United Nations Commission On International Trade Law (UNCITRAL) was established in?
Ans : 1996

1733 : The Hebrew word “Thorah’ means?
Ans : ‘to lead’

1734 : in Afghanistan and to kill?
Ans : Osama Bin Laden

1735 : First Woman Speaker of a State Assembly?
Ans : Shanno Devi

1736 : Who is the author of ” A Train to Pakistan”?
Ans : Khushwant Singh

1737 : Who is the author of The Pickwick Papers?
Ans : Charles Dickens

1738 : Which was the capital city of Arakkal family; the only Muslim Sultanate of Kerala?
Ans : Kannur

1739 : Which is the only overland connection between China and Pakistan?
Ans : Karakkoram highway

1740 : Who is the author of Daughter of the East?
Ans : Benazir Bhutto


1741 : IBAN expands to?
Ans : International Bank Account Number

1742 : Which is the world’s busiest Airport in the world?
Ans : Chicago International Airport

1743 : Who is the author of ” Rakthapushpangal “?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla

1744 : Who is the author of I Too Had a Dream?
Ans : Varghese Kurian

1745 : Axis powers during World War II consisted of ?
Ans : Germany; Italy and Japan

1746 : Who is the author of International Working Glass Movement ?
Ans : Sukomal Sen

1747 : Who is the author of “What Went Wrong”?
Ans : Dr. Kiran Bedi

1748 : Who is the author of House of the Dead ?
Ans : Fyodor Dostoevsky

1749 : Chalcolithic Period is also known as ?
Ans : Metal Age

1750 : Who is the author of “Hungry Stones”?
Ans : Rabindranath Tagore

1751 : A poem of fourteen lines is known as?
Ans : Sonnet

1752 : Who is the author of “Essays for Poor to the Rich”?
Ans : JohnKenneth Galbraith

1753 : Who is the author of “Enippadikal”?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

1754 : The dimension of the The Great Wall is ?
Ans : 1500 mile long and 20 feet breadth and 20 feet-height

1755 : Who is the author of ” Eternal India”?
Ans : Indira Gandhi


1756 : Who is the author of “Burial at Sea”?
Ans : Khushwant Singh

1757 : Which book is considered as the first modern work of economics?
Ans : ‘Wealth of Nations’

1758 : The Capital of Algeria?
Ans : Algiers

1759 : Which Kunjali adopted the titles “King of the Moors’ and ‘Lord of the Indian Seas’?
Ans : Muhammed Kunjali; the fourth and last Kunjali.

1760 : America’s Motor City?
Ans : Detroit

1761 : Who is the father of Indian Green Revolution ?
Ans : M.S. Swaminathan

1762 : Water Management Engineering Laboratory is located at?
Ans : New Delhi.

1763 : New York is on the bank of which River?
Ans : Hudson

1764 : The petition submitted American colonists before king George III of England in 1774?
Ans : Olive Branch Petition

1765 : Who is the author of “Bride’s Book of Beauty”?
Ans : Mulk Raj Anand

1766 : Aga Khan Cup is associated with?
Ans : Hockey

1767 : Who is known as the ‘Nightingale of India’ ?
Ans : Sarojini Naidu

1768 : Who is the author of Emperor Jones (Drama)?
Ans : Eugine O’Neil

1769 : How many persons sighed in The Malayali Memorial ?
Ans : 10;028

1770 : Seismic Research Centre is located at?
Ans : Gaurividanur near Bangalore (Karnataka).


1771 : Who is the author of “Ambassador’s Journal”?
Ans : J.K.Galbraith

1772 : Who is the author of “. Lady with the Lap Dog”?
Ans : Anton Chekhov

1773 : Highly Populated City (India)?
Ans : Mumbai (Maharashtra)

1774 : Who was the first to become Central Cabinet Minister after becoming Chief Minister?
Ans : A.K.Antony

1775 : Who is the author of “Passage to India”?
Ans : E.M. Forster

1776 : Which dynasty established China’s first strong central government?
Ans : The Qin dynasty

1777 : Who is the author of “Kamayani”?
Ans : Jai Shankar Prasad

1778 : Who is the inventor of Electric Motor (DC)?
Ans : Zenobe Gramme

1779 : Largest City in Area (World)?
Ans : London

1780 : Thirunavaya– Famous for Mamangam is in?
Ans : Malappuram District

1781 : Which French king came to be known as the ‘Citizen King’?
Ans : Louise Phillippe; Emperor of France from 1830 – 1848 AD

1782 : Who is the author of Chistable ?
Ans : Samuel Taylor Coleridge

1783 : First Indian state to pass a Sports Bill is?
Ans : Kerala

1784 : First country to launch a cosmic space rocket towards moon?
Ans : Russia

1785 : Who is the author of “Rakthapushpangal”?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla


1786 : Who is the author of “Indian Philosophy; “?
Ans : Dr. S.Radhakrishnan

1787 : Who is the author of “Chitra”?
Ans : Rabindranath Tagore

1788 : Who is the creator of the famous characters “Brutus; Claudius; Cleopatra”
Ans : Shakespeare

1789 : The animal found in the advertisement board of forest department with the heading “I have no medicinal value” is?
Ans : Black ape.

1790 : Chittagong is on the bank of which River?
Ans : Maiyani

1791 : Who is the author of Glass Menagerie?
Ans : Tennessee Williams

1792 : Liverpool is on the bank of which River?
Ans : Mersey

1793 : Who is the author of The Grapes of Wrath?
Ans : John Steinbuck

1794 : Who is the author of “Pygmalion”?
Ans : George Bernard Shaw

1795 : Who is the author of “India We Left”?
Ans : H u m p h r e y Trevelyan

1796 : Where is the underground power station in Kerala located at?
Ans : Moolamattom beneath Nadukani hills

1797 : Who is the author of ” Two leaves and a Bud”?
Ans : Mulk Raj Anand

1798 : The process by which green plants manufacture food in the form of carbohydrates by using water; CO2 and sunlight is ?.
Ans : PHOTOSYNTHESIS

1799 : A Flying Mammal?
Ans : Bat

1800 : World Bank classifies the countries of the world into three; they are?
Ans : Low income; Middle income and High income countries

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.