General Knowledge - Basic - 013

1801 : Which symbol is seen in the ‘Anchal’ stamps of Travancore?
Ans : Conchshell

1802 : In which year Vanamahotsav’ was started?
Ans : 1950

1803 : ‘Quasi rent’ was popularised by ?
Ans : Alfred Marshal

1804 : When did Vasco Da Gama reached at Kappad near Calicut?
Ans : 20th May 1498.

1805 : Which place is known as ‘Little Mecca’?
Ans : Ponnani

1806 : Jerusalem Synagogue built by King Solomon was destructed in 587 BC by ?
Ans : Nebukanisar; The Babilonian king

1807 : The scientific name of Hornbill is?
Ans : Buseros bywrnis

1808 : Who is the author of “The Shadow Lines”?
Ans : Amitav Ghosh

1809 : Who is the author of “Nirmala”?
Ans : Prem Chand

1810 : Indian Rare Earth is located at?
Ans : Chavara

1811 : Who is the author of Indo-Pakistan Conflict ?
Ans : The Russel Brines

1812 : Who became the life time secretary of S.N.D.P Yogam in 1903?
Ans : Kumaranasan

1813 : Who is the inventor of Balloon?
Ans : Montgolfier

1814 : Who is the author of “Heroes and Hero Worship”?
Ans : Thomas Carlyle

1815 : Whch is the world’s most ferocious fresh water fish?
Ans : Piranha


1816 : In which year the Kunjali IV; Muhammed Kunjali was captured by the Zamorin and executed by the Portuguese?
Ans : 1600 AD

1817 : Insects which feed on waste material such as dead bodies; debris etc are called?
Ans : Scavengers

1818 : Who is the inventor of Adding Machine?
Ans : Blaise Pascal & William Burroughs

1819 : Theory and History was written by ?
Ans : Ludwig von Mises

1820 : The Channar Revolt led to the Royal Proclamation of July 26;1859 by ?
Ans : Uthradam Thirunal Maharaja.

1821 : Who is the author of Kumara Sambhava ?
Ans : Kalidas

1822 : Who is the creator of the famous characters “Mr. Micawber; Jacob Marley”
Ans : Charles Dickens

1823 : Who is the author of ” The Glass Palace”?
Ans : Amitav Ghosh

1824 : Tess
Ans : Thomas Hardy

1825 : Who is the author of Alchemist ?
Ans : Paulo Caulo

1826 : In which year Swadeshabhimani Ramakrishnapilla was deported from Kerala for criticising the government?
Ans : 1910

1827 : The Stuart kings of England believed in the theory of ?
Ans : The Divine Right Theory of Kingship

1828 : The Currency of Canada?
Ans : Dollar

1829 : Who is the author of “India Divided”?
Ans : Rajendra Prasad

1830 : Information Technology Act was enacted in India in?
Ans : 2000


1831 : Film and Television Institute of India is located at?
Ans : Pune (Maharashtra)

1832 : Who is the author of “Algebra of Infinite Justice”?
Ans : Arundhati Roy

1833 : The Arab states formed CENTO in ?
Ans : 1955 (Central Treaty Oganisation)

1834 : St. Peters Basilica in Rome was built under the patronage of Pope Julius II and Pope Leo X It was designed by?
Ans : Michelangelo

1835 : Which operation was the continuation of operation Desert storm?
Ans : ‘Operation Desert Fox’

1836 : Name the instrument used to measure plant response to various stimuli?
Ans : Crescograph

1837 : Who is the author of Doctor Fuustus?
Ans : Christopher Marlowe

1838 : Who is the author of “Utopia”?
Ans : Sir Thomas Moore

1839 : Who is the author of “Rape of Bangladesh”?
Ans : Anthony Mascarenhas

1840 : Who is the author of “Confessions of a Lover”?
Ans : Mulk Raj Anand

1841 : Who is the author of “Gita Rahasya”?
Ans : Bal Gangadhar Tilak

1842 : Education was made without caste discrimination and free in Travancore in?
Ans : 1904

1843 : Who is the author of “Man; the Unknown”?
Ans : Carrol

1844 : Greek civilization was also known as ?
Ans : Hellenistic Civilization

1845 : Who is the author of “Anna Karenina”?
Ans : Tolstoy


1846 : Quaker City?
Ans : Philadelphia

1847 : Who is the author of Poverty and Famine ?
Ans : Amartya Sen

1848 : Who is the author of “My China Diary”?
Ans : K Natwar Singh

1849 : Highest Dam (World)?
Ans : The Grande (Switzerland)

1850 : The UN Charter was signed at ?
Ans : San Francisco on 26th June 1945 by Fifty nations

1851 : The first computer magazine ‘Computers and Automation’ first published by ?
Ans : Edmund Berkely in 1950.

1852 : Which boundary line separates India and China ?
Ans : Mc Mohan Line

1853 : Who is the author of “KilivathiIiloode”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

1854 : RAM stands for?
Ans : Random Access Memory

1855 : The Eravikulam was declared as a NationalPark in?
Ans : 1978

1856 : Kathakali is the developed form of?
Ans : Krishnanattam

1857 : Who is the author of “Pakistan – The Gathering Storm”?
Ans : Benazir Bhutto

1858 : AIDS HIV causing virus is ?
Ans : Human immuno deficiency virus a retrovirus

1859 : Who is the author of the famous book ‘One Straw Revolution’?
Ans : Manasobu Fukuvoka

1860 : Who invented Laser?
Ans : T.H. Maimah


1861 : How many countries are members of OPEC?
Ans : 11

1862 : Who is the author of “Amsterdam”?
Ans : Ian McEwan

1863 : Who is the author of “My Music; My Life”?
Ans : Ravi Shankar

1864 : Who is the author of Wuthering Heights?
Ans : Emily Bronte

1865 : Singing Bird?
Ans : Nightingale

1866 : The Capital of Canada?
Ans : Ottawa

1867 : Biggest Hotel (India)?
Ans : Oberoi-Sheraton (Mumbai)

1868 : The Terisapalli Copper Plate of 849 AD was issued by Ayyan Atikal Tirivatikal for which Kulasekhara ruler?
Ans : Sthanu Ravi Varman

1869 : Who is the creator of the famous character “Jean Valjin”
Ans : Victor Hugo

1870 : Which is the first cement factory in Kerala?
Ans : Natakom Travancore Cements (Kottayam)

1871 : Longest River?
Ans : The Nile (Egypt)

1872 : The rebellion led by the peasants of Keniya against the British?
Ans : Mau-Mau Rebellion

1873 : The oxygenated blood from the lungs is received by the heart in ?
Ans : Left auricle.

1874 : Who is the author of “Nicholas Nickelby”?
Ans : Charles Dickens

1875 : Who was the leader of colonies in the American war of independence?
Ans : George Washington


1876 : Which organ of the body is affected by Gingivitis; pyorrhoea?
Ans : Gums

1877 : Largest Bird in the world is ?
Ans : Ostrich

1878 : The Bill of Rights was accepted in England after the Glorious Revolution in ?
Ans : 1689

1879 : Most Cunning Animal?
Ans : Fox

1880 : Founders of’ Yahoo are?
Ans : Jerri Yang and David Filo

1881 : Who is the author of “Rip Van Winkle”?
Ans : Washington Irving

1882 : Who is the author of ” Kanthapura “?
Ans : Raja Rao

1883 : Who is the author of “‘The Three Musketeers'”?
Ans : Alexander Dumas

1884 : In which district Vellayani fresh water lake is located?
Ans : Thiruvanathapuram

1885 : Smallest State in Population?
Ans : Sikkim (India)

1886 : The physical devices of a computer system are called as ?
Ans : Hardware

1887 : The Currency of Chile?
Ans : Peso

1888 : Who is the author of “History of the Congress Party”?
Ans : Dr.Shankar Ghose

1889 : The first film which uses the morphing ?
Ans : WllLOW

1890 : Agrarian Reforms in Travancore began during the period of ?
Ans : Ayilyam Thirunal


1891 : Who is the creator of the famous characters “Mr. Micawber; Jacob Marley;”?
Ans : Charles Dickens

1892 : Obaidullah Gold Cup is associated with?
Ans : Hockey

1893 : Cockpit of Europe?
Ans : Belgium

1894 : Sadhujana Paripalana Sangham was later renamed as?
Ans : Pulaya Mahasabha

1895 : Who is considered as the father of English Poetry?
Ans : Geofery Chaucer

1896 : Who is the author of “VeenaPoovu”?
Ans : Kumaranasan

1897 : The importance of plant tissue and cell culture in isolation was first proposed by ……?
Ans : Gottlieb Haberlandt

1898 : Who is the author of ” The Fury”?
Ans : Salman Rushdie

1899 : What is called the ‘universal biological energy currency’?
Ans : ATP

1900 : ‘Pakshipathalam’ a destination for migratory birds is in?
Ans : Wynad district

1901 : Which is the Malayalam feature film in which famous football player I M Vijayan acted as hero?
Ans : ‘Santham’

1902 : The representatives of the 13 American colonies met at the First Continental Congress at Philadelphia in ?
Ans : 1774

1903 : Who is the author of “The Gathering”?
Ans : Ann Enright

1904 : Who is the author of “Mein Kampf”?
Ans : Hitler

1905 : The district with least number of post offices in Kerala is?
Ans : Wayanad


1906 : Who is the inventor of Blood Circulation?
Ans : Harvey

1907 : Mac Mohan Line separates?
Ans : India and China

1908 : The Currency of Mozambique?
Ans : Metical

1909 : Which American President said ‘The Chief business of America is business”?
Ans : Kalvin Koolinch

1910 : The Hundred years War started during the period of ?
Ans : King Edward III

1911 : Who is the author of “Crisis into Chaos”?
Ans : E.M.S.Namboodiripad

1912 : Tea was invented by ?
Ans : The Chinese

1913 : First U.S.A. President to visit India?
Ans : D. Eisenhover

1914 : Thripura Sundari Kujamma
Ans : C.V.Ramanpilla

1915 : Who is the author of ‘Ente uppuppaakkoraana Undayirunnu’?
Ans : Vaikkom Muhammad Basheer

1916 : Hitler and his wife Iva Brown committed suicide in?
Ans : 30-Apr-45

1917 : Who is the author of “Twelfth Night”?
Ans : Shakespeare

1918 : Peddling Prosperity was written by ?
Ans : Paul Krugman

1919 : www stands for?
Ans : World Wide Web

1920 : Which place is known as ‘Southern Gaya’?
Ans : Thirunelveli in Wynad


1921 : The Capital of Guyana?
Ans : Georgetown

1922 : The Proclamation of lndependent Travancore was made by?
Ans : Sir. C.P.Ramaswami Ayyer.

1923 : Plants growing in marsh are called?
Ans : Helophytes.

1924 : Who is the author of As I see?
Ans : Kiran Bedi

1925 : Normal count level of RBC in Blood ?
Ans : 5 million ccg Blood.

1926 : What is the National bird of America?
Ans : Eagle

1927 : Who is the inventor of Relativity; theory of?
Ans : A.Einstein

1928 : Who is the inventor of Torpedo?
Ans : Rabert Whitehead

1929 : Mathrubhumi was founded by?
Ans : K P Kesava Menon in 1923 from Kozhikode

1930 : Third Philadelphia Congress was met in 1776 and it adopted the Declaration of Independence on?
Ans : 4th July 1776

1931 : Travancore-Cochin Sports Council came to be known as Kerala Sports Council in?
Ans : 1956

1932 : Who is the author of As I see?
Ans : Kiran Bedi

1933 : Stock exchange Index of Singapore is ?
Ans : Simex

1934 : Who is the author of “Letters from Robben Island”?
Ans : Ahmed Kathrada

1935 : The Currency of Afganistan?
Ans : Afghani


1936 : Who is the author of Rip Van Winkle?
Ans : Washington Irving

1937 : The Currency of Vatican City State?
Ans : Lira

1938 : Who is the author of “Sursagar”?
Ans : Surdas

1939 : Who is the author of “Poverty and Famine”?
Ans : Amartya Sen

1940 : Who is the inventor of Cement?
Ans : Joseph Aspdin

1941 : Who is the author of “Himalayan Blunder”?
Ans : J.P. Dalvi

1942 : Milk is a rich source of all vitamins except ?
Ans : Vitamin C.

1943 : The scientific name of Squrrel is?
Ans : Funambulus penn anti

1944 : Iravikulam National Park, established in 1978 is in?
Ans : Idukki district

1945 : Which cit y is known as “City of Seven Hills”?
Ans : Rome

1946 : Wild Life Protection Act was enacted in India in the year?
Ans : 1972

1947 : On the banks of which river The Eiffel Tower is situated?
Ans : Seine in Paris

1948 : Demosthenese was a well known orator from?
Ans : Greek

1949 : Which was the first weekly in Malayalam?
Ans : Keralamitram

1950 : Who is the author of “The Great Depression of 1990”?
Ans : Ravi Batra

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.