General Knowledge - Basic - 014

1951 : The Jews came to Kerala in 68 AD and first landed at?
Ans : Kodungallur

1952 : Who is the author of “Avion and the Dolphin”?
Ans : Vikram Seth

1953 : Who is the author of “Coolie”?
Ans : Mulk Raj Anand

1954 : Who is the author of “Broken Wing”?
Ans : Sarojini Naidu

1955 : Which King of Travancore made the famous ‘The Temple Entry Proclamation’ in 1936?
Ans : Sri Chitira Thirunal Balarama Varma

1956 : Which country in the world has the oldest living civilisation?
Ans : China

1957 : The Hebrew word “Thorah’ means?
Ans : ‘to lead’

1958 : The amount of water excreted in urine is regulated by ?
Ans : Anti Diuretic hormone (ADH) or Vasopressin

1959 : In which country Jasmine revolution began?
Ans : Tunisia

1960 : Who was the founder of the science fiction novel?
Ans : Jules Verne

1961 : Shakespeare was born in ?
Ans : AD 1564 and died in AD 1616.

1962 : Who is the author of “In Search of Gandhi”?
Ans : Richard Attenborough

1963 : Jean Valjin
Ans : Victor Hugo

1964 : Who is the author of The Ancient Mariner?
Ans : S.T. Coleridge

1965 : Who is the creator of the famous characters “Friday; Robinson Crusoe”?
Ans : Daniel Defoe


1966 : A poem of fourteen lines is known as?
Ans : Sonnet

1967 : Who is the author of “Rape of the Lock”?
Ans : Alexander Pope

1968 : Pottery was first used by ?
Ans : Chinese

1969 : Who is the author of “What Went Wrong … and continues”?
Ans : Kiran Bedi

1970 : Which civilization invented water clock and sundial to know the time ?
Ans : Babilonian civilization

1971 : In which year Kerala State Film Development Corporation (KSFDC) was founded?
Ans : 1975

1972 : Rowing Training Centre in Kerala was founded at?
Ans : Alappuzha in 1987

1973 : Who is the author of “The Google Story”?
Ans : David A. Vise

1974 : Berlin is on the bank of which River?
Ans : Spree

1975 : Who is the author of “Shame”?
Ans : Salman Rushdie

1976 : Who is the inventor of Vitamins?
Ans : Funk

1977 : Cell which is the smallest and fundamental unit of life was discovered by?
Ans : Robert Hook in 1665 and published under the title Micrographia.

1978 : Who is the author of ” The Shadow Lines”?
Ans : Amitav Ghosh

1979 : Oxford University was founded in ?
Ans : 1163 AD

1980 : World War I was fought between?
Ans : Germany with Austria; Hungary against Britain with Russia; France; Japan; Canada and Belgium


1981 : The Capital of Colombia?
Ans : Bogota

1982 : The Capital of Solomon Islands?
Ans : Honiara

1983 : Largest reptile is?
Ans : Crocodile

1984 : Which missionary is the author of Balabhyasanam (1867)?
Ans : Rv. George Mathan

1985 : Who is the creator of the famous character “Keeran Poosari;”?
Ans : S.K. Pottakadu

1986 : ‘Travancore Muslim Mahajanasabha’ was founded by?
Ans : Vakkom Abdul Khadar Maulavi.

1987 : The Capital of Haiti?
Ans : Port-au-Prince

1988 : Cholera causing bacteria is ?
Ans : Vibrio Cholerae

1989 : Who is the author of “Utopia”?
Ans : Thomas More

1990 : The Currency of Pakistan?
Ans : Rupee

1991 : Who is the author of India from Curzon to Nehru and After ?
Ans : Durga Das

1992 : Who is the inventor of Flying Shuttle?
Ans : John Kay

1993 : Who is the author of “Chandana Marangal”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

1994 : The scientific name of Potato is?
Ans : Solanum Tuberosum

1995 : Surya Nambothiripadu;
Ans : O. Chandu Menon


1996 : Who is the author of His Majesty’s Opponent Subhas Chandra Bose & India’s struggle against Empire?
Ans : Sugata Bose

1997 : Herman Gundert lived and worked at?
Ans : Illikkunnu in Thalassery.

1998 : Longest Railway Bridge?
Ans : Huey P. Long Bridge; 7009 m (Metairie; Louisiana; USA)

1999 : Ancient Babilonians; Hebrews; Phoenesians; Arabs etc belonged to which race ?
Ans : Semitic race

2000 : Who is the author of “Autumn Leaves”?
Ans : O.Pulla Reddi

2001 : Who is the author of “Indian Philosophy;”?
Ans : Dr. S.Radhakrishnan

2002 : Herodotus; and Thucydides were great Historians from?
Ans : Greek

2003 : Who is the author of “Summer in Calcutta”?
Ans : Kamala Das

2004 : Who is the author of “Invisible Man”?
Ans : H.G Wells

2005 : Who invented Stethoscope (1819)
Ans : Rene Laennee

2006 : Who is the author of “The Grass is singing”?
Ans : Doris Lessing

2007 : Russian Parliament is known as?
Ans : Duma

2008 : Who is the author of “The Universe in a Nutshell”?
Ans : Stephen Hawking

2009 : Who is the author of “Panchatantra”?
Ans : Vishnu Sharma

2010 : Who is the author of “The company of women”?
Ans : Khushwant Singh


2011 : Who is the creator of the famous characters “Palani; Karuthamma;”?
Ans : Thakazhi

2012 : In India Year of Books was observed on?
Ans : 200I-02

2013 : Who is the author of Development as Freedom?
Ans : Amartya Sen

2014 : Who is the author of “Two Women”?
Ans : Alberto Moravia

2015 : Who is known as the father of America ?
Ans : George Washington

2016 : Planet Farthest (from the Sun)?
Ans : Pluto

2017 : Which period is known as the Golden Age of Japan?
Ans : Meiji Age

2018 : Plants that depend on other plants for their nourishment. They lack chlorophyll and thus cannot make their own food are called ?
Ans : Parasitic eg: bacteria; fungi.

2019 : In Vallisnaria pollination occurs by?
Ans : Water

2020 : Who is the inventor of Atom-breaking up the nucleus?
Ans : Rutherford

2021 : Who is known as the architect of Soviet Union?
Ans : Vladimir Lenin

2022 : Who is the author of Blood Brothers?
Ans : MJ.Akbar

2023 : American stock exchange is situated in New York at?
Ans : Wall Street

2024 : The Palakkad fort was built by ?
Ans : Haider Ali.

2025 : Who is the inventor of Printing for the Blind?
Ans : Louis Braille


2026 : Who is the author of “View from Delhi; “?
Ans : A Chester Bowles

2027 : The Ribosomes are chiefly concerned with the synthesis of ?
Ans : Protein.

2028 : Excessive alcoholic consumption causes ?
Ans : Liver Cirrhosis

2029 : Who is the author of “Dr. Faust”?
Ans : Goethe

2030 : The unification of Germany was completed in the year?
Ans : 1870

2031 : Who is the author of ” Summer in Kolkata “?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

2032 : Who is the author of Silas Marner?
Ans : George Eliot

2033 : The involuntary actions of the body is controlled by?
Ans : Medulla oblongata

2034 : Father of Genetherapy?
Ans : Anderson

2035 : Who is the author of “The Great Indian Novel God’s Own Country”?
Ans : Shashi Tharoor

2036 : Who is the creator of the famous characters “Chirutha; classipper”?
Ans : Thakazhi

2037 : Who is the author of Far from the Madding Crowd ?
Ans : Thomas Hardy

2038 : What is the name of the ship in which Pilgrim fathers sailed to America?
Ans : ‘The May Flower’

2039 : Nehru Stadium (Chennai) is associated with which Sport?
Ans : Cricket

2040 : Who is the founder of Wiki Leaks?
Ans : Julian Assange


2041 : Early Greek immigrants were known as ?
Ans : Ionians

2042 : From which century Aryans began to dominate Kerala?
Ans : 4th Century

2043 : First woman cosmanaut of world?
Ans : Valentina Tereskhova; the Russian

2044 : Who was the first President of Sahitya academy?
Ans : Sardar KM Panicker

2045 : Name the only vein carrying pure blood?
Ans : Pulmonary vein

2046 : Botulism causing bacteria is ?
Ans : Clostridium botulinum

2047 : Who is the author of “The Museum of Innocence”?
Ans : Orhan Pamuk

2048 : Most important Persian ruler who lived in BC600?
Ans : Cyrus

2049 : Who is the author of “Ayalkar”?
Ans : P. Kesava Dev

2050 : Who is the author of “Middle March”?
Ans : George Eliot

2051 : Who is the author of Ritu Samhara ?
Ans : Kalidas

2052 : The largest vain in a human body is called ?
Ans : Inferior venacava.

2053 : Government undertook the responsibility of education for the first time in Travancore by?
Ans : Rani Gauri Parvati Bhai in 1817

2054 : The IMF and the World Bank (IBRD) came into existence as a result of ?
Ans : The Bretton Woods Conference

2055 : Who is known as the world’s first fascist dictator?
Ans : Benitto Mussolini who came to power in Italy in 1922


2056 : Who is the author of “Fairie Queene”?
Ans : Edmund Spenser

2057 : Vitamin C is also called?
Ans : Ascorbic Acid

2058 : … is a copper containing respiratory pigment occurring in arthropods and molluses. It is much less efficient as oxygen carrier?
Ans : Haemocyanin

2059 : Who is the author of “Spycatcher”?
Ans : Peter Wright

2060 : Who is the author of My India ?
Ans : S Nihal Singh

2061 : Who is the author of Don Juan ?
Ans : Lord Byron

2062 : Alexander the Great; the son and successor of Philip II; was born in ?
Ans : 356 BC

2063 : Who is the author of “Khasakkinte lthihasam”?
Ans : O.V Vijayan

2064 : Who is the inventor of Watch (winding)?
Ans : Greguet

2065 : Largest Park?
Ans : Wood Buffalo National Park inAlberta; Canada (17; 560 Sq.miles)

2066 : Who is the author of “East of Aden”?
Ans : John Steinbeck

2067 : The First world war started by the declaration of war against Serbia by?
Ans : Austria – Hungry

2068 : Who is the author of ” Spouse “?
Ans : Shobha De

2069 : Oral Polio vaccine was discovered by ?
Ans : Albert Bruce Sabin (1955)

2070 : Who is the author of “Starry Nights”?
Ans : Shobha De


2071 : Largest Temple?
Ans : Angkor Vat. 162.6 ha area; built for Lord Vishnu by Khmer King Suryavarman-II during 1113-50 A.D. (Cambodia)

2072 : In which year Ireland was delinked from the United Kingdom of Great Britain and Ireland?
Ans : 1921

2073 : A literary work that uses exaggeration or imitation for ridicule is known as?
Ans : Burlesque

2074 : Who is the author of “If I am Assassinated”?
Ans : Z A Bhutto

2075 : Who said “Money is what money does” ?
Ans : Crowther

2076 : Who is the author of “Autobiography of an Unknown Indian”?
Ans : Nirad C.Chowdhury

2077 : Who is the author of “A Tale of Two Cities”?
Ans : Charles Dickens

2078 : Which is an association of the free nations which were previously the part of British Empire?
Ans : ‘The Commonwealth of Nations’

2079 : Who is the author of Ambassador’s Journal ?
Ans : J. K Galbraith

2080 : The universalisation of education within ten years in the age group of six to fourteen is the aim of?
Ans : ‘Sarva Siksha Abhiyan’ (SSA)

2081 : Who is the author of ” The Accompanist” ?
Ans : Anita Desai

2082 : The scientific name of Squrrel is?
Ans : Funambulus penn anti

2083 : Who is the author of “Freedom at Midnight”?
Ans : Larry Collins & Dominique Lapiare

2084 : Who is the author of “Rescue Democracy from Money Power”?
Ans : C.Rajagopalachari

2085 : Who is known as Father of Immunology ?
Ans : Edward Jenner


2086 : How many nations signed he UN Charter at San Francisco?
Ans : Fifty

2087 : Who is the author of ” Aachanum Makalum”?
Ans : Vallathol Narayana Menon

2088 : Who is the author of Development as Freedom?
Ans : Dr Amartya Sen

2089 : NEERI – National Environment Engineering Research Institute is in?
Ans : Nagpur

2090 : Who laid the foundation stone of Old Secretariat complex on 7 December 1865?
Ans : Ayilyam Thirunal

2091 : Who is the author of “Expanding Universe”?
Ans : Arthur Stanley Eddington

2092 : An excessive comedy writing is called?
Ans : Farce

2093 : Who is the author of ” Yanthram”?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

2094 : Who is the inventor of Rubber (latex foam)?
Ans : Dunlop Co.

2095 : ‘Nair woman’ is a famous painting of?
Ans : Raja Ravi Varma

2096 : Viticulture is?
Ans : Grape cultivation.

2097 : Who is the author of Development as Freedom?
Ans : Amartya Sen

2098 : Who is the author of “Importance of Being Earnest”?
Ans : Oscar Wilde

2099 : Who is the author of ” Bend in the Ganges”?
Ans : Manohar Malgonkar

2100 : Chameleon’s body colour changes to match its environment and this act is called?
Ans : Comouflage

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.