General Knowledge - Basic - 015

2101 : Who is the author of “The Great Depression of 1990”?
Ans : Ravi Batra

2102 : Who is the author of “Tharishunilam”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

2103 : Who is the first Japanese emperor who travelled outside Japan in 1971?
Ans : Hirohito

2104 : Who is the author of ‘Pracheena Malayalam’?
Ans : Chatampi Swamikal

2105 : Turpentine oil is obtained from?
Ans : Pinus tree.

2106 : The vegetation of deserts is called ?
Ans : Xerophytes

2107 : Who is the founder of Wiki Leaks?
Ans : Julian Assange

2108 : Which American President is known as ‘Human Chain’ ?
Ans : Benjamin Harrison

2109 : Demosthenese was a well known orator from?
Ans : Greek

2110 : Who is the author of “Ponni “?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

2111 : The Capital of Zaire?
Ans : Kinshasa

2112 : Who is the author of “Sohrab and Rustum”?
Ans : Mathew Arnold

2113 : First Indian girl to win the British Junior Squash title?
Ans : Joshna Chinappa (17 yrs)

2114 : Who was the first Speaker of Kerala Legislative Assembly of Kerala?
Ans : Shankara Narayanan Thampi

2115 : Who is the author of Punjab: The Knight of Falsehood?
Ans : K.P.SGiII


2116 : First British Prime Minister to visit India?
Ans : Harold Macmillan

2117 : Name the digestive enzyme that converts Starch to sugars (Maltose) is ?
Ans : Amylase; Ptyalin

2118 : India’s first gymnastic training centre was setup at?
Ans : Thalassery

2119 : Who founded Kerala Kalaandalam at Cheruthurithi in 1930″?
Ans : Vallathol Narayana Menon

2120 : The Union of South Africa became a Republic on?
Ans : 31st May 1961

2121 : The ‘Malayali Memorial’ (agitation), was presented to?
Ans : Sri Moolam Thirunal Maharaja (1891)

2122 : Who is the inventor of Cinema?
Ans : Nicolas Lumiere & Edison

2123 : Where was Sankaracharya born?
Ans : Kalady

2124 : Who is the author of “Wonder That Was India”?
Ans : A L Basham

2125 : Great Depression striked America in?
Ans : 1930’s

2126 : Who is the author of “As I See” ?
Ans : Kiran Bedi

2127 : Who is the author of Dream of Fair to Middling women ?
Ans : Samuel Beckett

2128 : The Capital of Germany (United)?
Ans : Berlin

2129 : Central Mining Research Station is located at?
Ans : Dhanbad (Bihar).

2130 : Name the author of’ Aenid’; a famous Roman poet?
Ans : Vergil


2131 : Who is the author of Choice of techniques?
Ans : Dr Amartya Sen

2132 : The inhabitance of England in the Neolithic Age were known as ?
Ans : Iberians

2133 : Kotah is on the bank of which River?
Ans : Chambal

2134 : The Capital of Japan in the 8th Century?
Ans : Nara

2135 : First heart pacemaker was designed by ?
Ans : Wilson Great

2136 : Smallest Continent?
Ans : Australia

2137 : Who is the author of “The Mousetrap”?
Ans : Agatha Christie

2138 : Who is the author of ” Beyond Belief”?
Ans : V.S.Naipaul

2139 : Who is the author of Big Egos; Small Men?
Ans : Ram Jethmalani

2140 : Who is the author of “Naricheerukal”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

2141 : The Capital of Zambia?
Ans : Lusaka

2142 : Who is the author of Deccameron Stories ?
Ans : Giovanni Boccaccio

2143 : Who is the author of Muslim Dilemma in India?
Ans : M.R.A Baig

2144 : What is the name of autobiography of Swadeshabhimani Ramakrishnapilla ?
Ans : “Ente Nadukadathal”

2145 : Who is the author of The Lotus Eaters?
Ans : Alfred Tennyson


2146 : Who is the author of The Snows of Kilimanjaro?
Ans : Earnest Hemingway.

2147 : Which Language is considered as the Vehicle of Medieval Culture?
Ans : Latin Language

2148 : The Britain passed The Town Shend Act in American colonies in ?
Ans : 1767

2149 : It is possible to fail in many ways; while to succeed is possible only in one way?
Ans : Aristotle

2150 : Testosterone which affects male reproductory; is produced by?
Ans : Testes

2151 : Who is the author of Road to Folly ?
Ans : Leslie Ford

2152 : First priest to rule England was ?
Ans : Dunston

2153 : ……is the market for very short term loans?
Ans : Money Market

2154 : Who is the author of “Letters from a Father to a Daughter”?
Ans : Jawaharlal Nehru

2155 : Who is the author of ‘The Count of Monte Cristo’?
Ans : Alexander Dumas

2156 : Who was known as the Fuehrer (Leader)?
Ans : Adolf Hitler

2157 : Measles vaccine was discovered by ?
Ans : John F. Enders (1960)

2158 : Donchester (England) is associated with which Sport?
Ans : St.Ledger Horse Race

2159 : Who is the author of I Follow the Mahatma?
Ans : K.M.Munshi

2160 : Who is the author of “Age of Reason”?
Ans : Jean-Paul Sartre


2161 : The Capital of Ecuador?
Ans : Quito

2162 : Who is the author of “Tales from Shakespeare”?
Ans : Charles Lamb

2163 : Which missionary is the author of MalayalaBhasha?
Ans : Arch Decon Koshi

2164 : Who is the author of “Randidangazhi”?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

2165 : Who is the author of Satyartha Prakash?
Ans : Swami Dayananda Saraswathi

2166 : Which Chief Minister holds the record for holding the office for the longest continuous term?
Ans : C. Achutha Menon.

2167 : Who is the author of “Republic”?
Ans : Plato

2168 : Who is the author of “Naganandan”?
Ans : King Sri Harsha

2169 : Who is the author of “Towards Total Revolution”?
Ans : Jayaprakash Narayan

2170 : Who is the author of Home Comings ?
Ans : C.P. Snow

2171 : Which was a gold coin of ancient Kerala believed to have been introduced by Parasurama. ?
Ans : ‘Rasi’

2172 : Largest Road (India)?
Ans : Grand Trunk Road

2173 : Who is the author of “Gitanjali”?
Ans : Rabindranath Tagore

2174 : The second Atom Bomb was dropped in Nagasaki on ?
Ans : 9-Aug-45

2175 : Who is the author of The Irving Stone ?
Ans : Arthur Halley


2176 : Who is the author of “The Perils of Democracy”?
Ans : P.E. Alexander

2177 : The Capital of Brazil?
Ans : Brasillia

2178 : Who is the author of “Indian Summers”?
Ans : John Wright

2179 : Who is the author of Gita Rahasya ?
Ans : Bal Gangadhar Tilak

2180 : Who is the author of “Conquest of Self”?
Ans : Gandhiji

2181 : Which is known as the first women’s magazine?
Ans : Kairali Suguna Bodh {published in 1887 }

2182 : Who is the author of Best and the Brightest?
Ans : The David Halberstam

2183 : Sterilization process in female is called ?
Ans : Tubectomy

2184 : Gandhiji’s Second visit of Kerala was in relation to?
Ans : Vaikkom Sathyagraha.

2185 : Who is the author of ” Clear Light of Day”?
Ans : Anita Desai

2186 : SEATO stands for?
Ans : South East Asian Treaty Organization

2187 : Driest Place?
Ans : Death Valley (California)

2188 : Who is the author of “Das Kapital”?
Ans : Karl Marx

2189 : Who is the author of “Rabbit at Rest”?
Ans : John Updike

2190 : The Capital of Andorra?
Ans : Andorre-la-Vieille


2191 : Ethnobotany is the study of ?
Ans : Relationship between humans and plants

2192 : National Physical Laboratory is located at?
Ans : New Delhi (Delhi).

2193 : The Capital of Korea (North)?
Ans : Pyongyang

2194 : First Indian to scale Mount Everest?
Ans : Phu Dorjee

2195 : Who is the author of To Each His Stranger?
Ans : S H Vatsyayan

2196 : Father ofImmunology?
Ans : Edward Jenner

2197 : Who is the author of Sesame and Lilies J?
Ans : ohn Ruskin

2198 : Indian Toxicology Research Centre is located at?
Ans : Lucknow (Uttar Pradesh).

2199 : Who is the author of “‘My South Block Years'”?
Ans : J.N. Dixit

2200 : Who is the author of ” Uppu “?
Ans : O.N.V Kurup

2201 : Total number of members countries of The group of 77 is?
Ans : 133

2202 : Who is the author of “King of Dark Chamber”?
Ans : Rabindranath Tagore

2203 : The Capital of Myanmar (Burma)?
Ans : Yangon

2204 : Who is the author of Mountbatten and Independent India ?
Ans : Larry Collins and Dominique Lapierre

2205 : Who is the author of “Path to Power”?
Ans : Margaret Thatcher


2206 : Who is known as the ‘Father of DNA Finger Printing ?
Ans : Sir Alec Jeffreys

2207 : Who is the creator of the famous characters “Suhara; Majeed; Narayani”
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

2208 : Which place is known as the Land of Gods?
Ans : Kasargode

2209 : Chitranjali Studio is founded and managed by?
Ans : KSFDC

2210 : GATT was formed in?
Ans : 1948

2211 : Abnormal increase in WBC count is known as ?
Ans : Leukemia or blood cancer.

2212 : First British Governor-General in India?
Ans : Warren Hastings

2213 : Smallest State in Area (India)?
Ans : Goa

2214 : Who is the author of “The Power and Glory”?
Ans : Graham Greene

2215 : Which is an organization consisting of the eight wealthiest nations of the world: the United States of America; Japan; Germany;France; the UK;Italy;Canada & Russia?
Ans : G-8

2216 : Who is the author of “Kanyadaan”?
Ans : VijayTendulkar

2217 : Where is the headquarters of Kerala Folklore Academy?
Ans : Kannur

2218 : A blog comprising photo is called ?
Ans : Photoblog

2219 : Who is the author of Man Who Changed China ?
Ans : Pearl S. Buck

2220 : Theory of Population was propounded by ?
Ans : Thomas Malthus


2221 : In which year the Communist rule in Russia came to an end and the USSR collapsed?
Ans : In 1991

2222 : Greek culture is also known as ?
Ans : Hellenic Culture

2223 : Blood circulation was discovered by ?
Ans : William Harvey.

2224 : Who is the author of The Importance of Being Earnest?
Ans : Oscar Wilde

2225 : World War I fought during the period?
Ans : 1914- 1918

2226 : Who is the author of “Peeling Onions”?
Ans : Guenter Grass

2227 : Who is the author of ‘Ente uppuppaakkoraana Undayirunnu’?
Ans : Vaikkom Muhammad Basheer

2228 : Who is the inventor of Anti-polio Vaccine?
Ans : Jonas E.Salk

2229 : Sterilization process in male is called ?
Ans : Vasectomy

2230 : Who is the author of “Who is known as the Poet of the Bhakthi movement”?
Ans : Poonthanam (15th century)

2231 : The famous battle of Colachel was faught between Marthandavarma and the Dutch on?
Ans : 10 Aug 1741

2232 : Who is the author of “Malavikagnimitra”?
Ans : Kalidas

2233 : Method of cultivating plants without using soil but by using nutrient solution?
Ans : Hydroponics

2234 : Who is the creator of the famous characters “Palani; Karuthamma”
Ans : Thakazhi

2235 : Who is the author of “Viceroy’s Journal”?
Ans : Penderal Moon


2236 : Who is the author of “Affluent Society”?
Ans : J.K.Galbraith

2237 : The Currency of Vietnam?
Ans : Dong

2238 : Sankaracharya was a Namboothiri Brahmin born at ?
Ans : Kaladi on the banks of river Periyar.

2239 : Father of Blood Circulation?
Ans : William Harvey

2240 : These battles in the 12th and 13th centuries between Christians and Muslims in Palestine are known as ?
Ans : Crusades

2241 : Largest Light House (World)?
Ans : Bishop Rock (England)

2242 : Who is the author of ” Chidambara smarana”?
Ans : Balachandran Chullikkadu

2243 : Who is the author of Hindu View of Life?
Ans : Dr Radhakrishnan

2244 : Yakshaganam is the popular folk art of?
Ans : Kasaragod

2245 : First Kerala woman to receive Arjuna Award was?
Ans : K C Aelamma

2246 : Who is the author of “Pathumayude Aadu”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

2247 : Who was the first to calculate the circumference of the Earth?
Ans : Erathosthenes

2248 : Kerala Plantation Corporation is located at?
Ans : Kottayam

2249 : KYC norms is ?
Ans : Know Your Customer norms

2250 : Who is the author of “The Republic”?
Ans : Plato

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.