General Knowledge - Basic - 016

2251 : ‘Utopia’ was a famous work of ?
Ans : Sir Thomas More(portraying an ideal community on an imaginary island indicating the glaring abuses of his time)

2252 : Who is known as Lady with the Lamp ?
Ans : Florence Nightingale

2253 : Who is the creator of the famous character Kim?
Ans : Rudyard Kipling

2254 : India’s first Eco-Tourism programme was started in 1998 in?
Ans : Thenmala in Kollam district

2255 : Which is the most populous continent?
Ans : Asia

2256 : Organization of African Unity (OAU/OUA) was formed in?
Ans : 1963; headquarters at Addis Ababa (Ethiopia)

2257 : Headquarters of UNIDO is at?
Ans : Vienna (Austria)

2258 : Who is the author of “Triumph”?
Ans : John Kenneth Galbraith

2259 : Caesin of milk is ?
Ans : Phosphoprotein

2260 : Who is the author of Super Power ?
Ans : Raghav Bahd

2261 : Who is the author of Riding the Nuclear Tiger?
Ans : N. Ram

2262 : Odyssey relates to the adventures of the Greek hero ?
Ans : Odysseus or Ulysses.

2263 : The Currency of Lebanon?
Ans : Pound

2264 : Whis is the Smallest seeds?
Ans : Orchid seeds

2265 : Who is the author of Politics and Governance?
Ans : Bimal Jalan


2266 : Who is the author of The Tempest;?
Ans : William Shakespeare

2267 : Who is the author of “Economic Planning of India Elimination of Child Labour”?
Ans : Ashok Mehta

2268 : Who is the author of “Deadly Embrace – Pakistan; America and The Future of the Global Jihad”?
Ans : Bruce Riedel

2269 : Greatest Ship (World)?
Ans : Queen Elizabeth 2; 83; 000 tons

2270 : To American President Watergate incident (1972) is related?
Ans : Richard Nixon

2271 : The Capital of Croatia?
Ans : Zagrab

2272 : Hankow is on the bank of which River?
Ans : Yangtse-Kiang

2273 : Who is the author of “Sultry Days”?
Ans : Shobha De

2274 : Who is the author of “Lady Chatterley’s Lover”?
Ans : D.H. Lawrence

2275 : Name the American President who chose the site for White House?
Ans : Herbert Hover

2276 : Who is the inventor of Salk Vaccine (Anti Polio)?
Ans : Dr.Jonas E.Salk

2277 : Robert Walpole became the Prime Minister of England in?
Ans : 1721

2278 : The name ‘Anchal’ was given to the early postal system of Kerala by?
Ans : Col. Munro

2279 : Araucaria embricate a gymnosperm plant is commonly known as ?
Ans : ‘Monkey’s Puzzle’

2280 : Who is the author of ” Marthanda Varma “?
Ans : CV Raman Pillai


2281 : Life Span of WBC is?
Ans : 2-5 days

2282 : The Bacteria which receives genes from another species is called?
Ans : Transgenic bacteria

2283 : Roman Civilisation developed on the banks of which river?
Ans : Tiber in Italy

2284 : Who is the author of “Of Human Bondage”?
Ans : W Somerset Maugham

2285 : Largest ARCHIPELAGO?
Ans : Indonesia

2286 : Which country is geographically situated in “the Ring of fire”?
Ans : Japan

2287 : The Civil War in America was fought during ?
Ans : 1861-65

2288 : Who is the author of ” Beyond Belief”?
Ans : V.S.Naipaul

2289 : Who was known as ‘the prince among the humanists’?
Ans : Erasmus

2290 : Ancient Babilonians; Hebrews; Phoenesians; Arabs etc belonged to which race ?
Ans : Semitic race

2291 : James Bond
Ans : Ian Fleming

2292 : Which is the world’s most populous country?
Ans : China

2293 : Genetic information inhuman beings is stored in?
Ans : DNA

2294 : Who is the inventor of Rayon?
Ans : Joseph Swann

2295 : Who is the inventor of Diesel Oil Engine?
Ans : Rudolf Diesel


2296 : Who is the inventor of Xenon?
Ans : W.Ramsay & M.Travers

2297 : Who is the author of . Rape of Bangladesh ?
Ans : Anthony Mascarenhas

2298 : ElizaTest is used to diagnose?
Ans : Aids

2299 : Who is known as the first English historian?
Ans : Bede

2300 : Who is the author of “Blood Brothers”?
Ans : M.J.Akbar

2301 : Who said “Well done is better than well said”?
Ans : Benjamin Franklin

2302 : Who is the author of “The Illusion of Destiny”?
Ans : Prof.Amartya Sen

2303 : Hitler became the President of Germany in ?
Ans : 1934

2304 : The Capital of Australia?
Ans : Canberra

2305 : The Currency of Gambia?
Ans : Dalasi

2306 : Highest Water fall (India)?
Ans : Gersoppa Waterfall (Karnataka)

2307 : Who is the author of “Kumarasambhava”?
Ans : Kalidas

2308 : The Currency of Salvador?
Ans : Colon

2309 : Who is the author of “Beloved”?
Ans : Toni Morrison

2310 : Who is the author of Indian Legal System·Can it be saved?
Ans : Fali S. Nariman


2311 : PLR stands for?
Ans : Prime Lending Rate

2312 : Who was the first Governor General of the Dominion of Pakistan?
Ans : Muhammed Ali Jinna

2313 : National Environmental Engineering Institute is located at?
Ans : Hyderabad (Andhra Pradesh).

2314 : People lived in Ancient Egypt beionged to which race?
Ans : Hemitic race

2315 : Panama got the Panama Canal from US in?
Ans : 1999

2316 : Who is the author of “Aana pooda”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

2317 : IBAN expands to?
Ans : International Bank Account Number

2318 : MPEG stands for?
Ans : Motion Picture Expert Group

2319 : Who is the author of “Conquest of Self”?
Ans : Gandhiji

2320 : Who is the author of “War of the Worlds”?
Ans : The HG Wells

2321 : and Railway Bridge?
Ans : 6; 772 m rail deck and 4; 589 road deck (Nanking; China)

2322 : Who is the author of Indian Summers?
Ans : John Wright

2323 : ……is writing which the author creates from imagination?
Ans : Fiction

2324 : Who is the author of “Indian Summers”?
Ans : John Wright

2325 : Who discovered Pencillin?
Ans : Alexander Fleming; British Bacteriologist; in 1928


2326 : Communist Manifesto was written by ?
Ans : Karl Marx and Fredrik Engels

2327 : Which was the famous pilgrim centre of the Jews?
Ans : Jerusalem

2328 : American President who is known as ‘Black Horse’?
Ans : James K Polk

2329 : Name the only filmstar who became American President?
Ans : Ronald Reagan

2330 : The system of Parliament originated in England during the period of ?
Ans : Henry I

2331 : What is the name of the aircraft from which the ‘Fatman’ was dropped in Nagasaki?
Ans : ‘Box car’

2332 : World health day is observed every year on ?
Ans : April 7th.

2333 : Who is the author of “Voice of Conscience”?
Ans : V.V.Giri

2334 : Who is the author of Seven Lamps of Architecture ?
Ans : John Ruskin

2335 : Who is the author of History of the Congress Party?
Ans : Dr Shankar Ghose

2336 : Who is the author of “Shape of Things to Come”?
Ans : H.G.Wells

2337 : Who is the author of “Mahabharata”?
Ans : Maharishi Ved Vyas

2338 : Who is the author of “Kavithakes”?
Ans : E.Y.Krishana Pillai

2339 : Who is the author of “Ramanujan”?
Ans : Indira Parthasarathy

2340 : Wightman Cup is associated with?
Ans : Lawn Tennis (Women of U.S.A. and England).


2341 : Who is the author of “Gardener”?
Ans : Rabindranath Tagore

2342 : Who is the author of “Future Shock”?
Ans : Alan Toffler

2343 : The Currency of China (People’s)?
Ans : Yuan

2344 : Highest Leaning Tower (World)?
Ans : Leaning Tower; Pisa (Italy)

2345 : Who is the author of Republic ?
Ans : Plato

2346 : Who is the author of The Importance of Being Earnest?
Ans : Oscar Wilde

2347 : Settlers of Dutch descent in South Africa were known as?
Ans : Boers

2348 : Who is the author of “Beloved”?
Ans : Toni Morrison

2349 : Who is the author of “Agnisakshi”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

2350 : Which is the largest metabolic organ in human body?
Ans : Liver

2351 : Who is the author of View from the UN ?
Ans : U Thant

2352 : Who is the author of Rangbhoomi ?
Ans : Munshi Prem Chand

2353 : Janamaithri Suraksha Project was inaugurated?
Ans : on 26 March 2008

2354 : Exchange of goods for goods is known as?
Ans : Barter

2355 : Who was the Kurichya leader who assisted Pazhassi Raja in the guerilla warfare ?
Ans : Talakkal Chandu


2356 : Who is the author of “Farewell The Trumpets”?
Ans : James Morris

2357 : First Woman Judge in Supreme Court?
Ans : Fathima Beevi

2358 : Who said ‘Climbing to the top demands strength; whether it is to the top of Mount Everest or to the top of your career’?
Ans : Abdul Kalam

2359 : Who is the author of “Nehru The Making of India”?
Ans : MJ. Akbar

2360 : The life span of RBC is about ?
Ans : 120 Days.

2361 : T x 0 and 0 x T are high yielding hybrid varieties of ?
Ans : Coconut.

2362 : The Currency of Zaire?
Ans : Zaire

2363 : First commercial computer is called?
Ans : UNIVAC

2364 : Father of Antibiotics?
Ans : Alexander Fleming

2365 : The Capital of Cyprus?
Ans : Nicosia

2366 : Which is the biggest drive-in beach in Asia?
Ans : Muzhappilangad Beach

2367 : The Capital of Turkmenistan?
Ans : Ashkhabad

2368 : Who is the author of “The Divine Comedy”?
Ans : Dante

2369 : Who is the author of “The Pasture”?
Ans : Robert Frost

2370 : Who is the author of “Friends; Not Masters”?
Ans : Ayub Khan


2371 : Who is the author of “Nature”?
Ans : Ralph Waldo Emerson

2372 : Who was the publisher of Vijnanachinthamani, the first Sankrit news paper?
Ans : Punnasheri Neelakanda Sharma

2373 : Which Italian Nationalist founded an organisation known as ‘Red Shirts’?
Ans : Garibaldi

2374 : Which is the first power station of Kerala?
Ans : The Pallivasal hydroelectric project (commissioned in 1939)

2375 : Who is the author of Pygmalion ?
Ans : George Bernard Shaw

2376 : Who is the creator of the famous character “Keeran Poosari”
Ans : S.K. Pottakadu

2377 : Central Salt and Marine Chemical Research Institute is located at?
Ans : Bhavnagar (Gujarat).

2378 : The Currency of Bulgaria?
Ans : Lev

2379 : The Currency of Switzerland?
Ans : Swiss Franc

2380 : Who is the author of “B.A.Mayavi”?
Ans : E.Y.Krishana Pillai

2381 : David Copperfield;
Ans : Charles Dickens

2382 : Who was the last Chief Minister of Thiru-Kochi State ?
Ans : Panampalli Govinda Menon.

2383 : Longest Railway Bridge (India)?
Ans : Sone Bridge (Bihar)

2384 : Who is the author of “Face to Face”?
Ans : Lasse and Lisa Berg

2385 : The Capital of Belgium?
Ans : Brussels


2386 : Fastest Animal on earth is ?
Ans : Cheetah (speed 60-63 km/hr)

2387 : General Theory of Employment; Interest and Money
Ans : J. M. Keynes

2388 : Which organ of the body is affected by Polio ?
Ans : Central nervous system

2389 : Who is the author of “Khasakkinte lthihasam”?
Ans : O.V Vijayan

2390 : Tuberculosis is also known as ?
Ans : ‘White Plague.’

2391 : Beeman; Vimala
Ans : M.T. Vasudevan Nair

2392 : The residence of American President got the name White House during the period of ?
Ans : Theodor Roosevelt

2393 : The Capital of Bulgaria?
Ans : Sofia

2394 : The Currency of Singapore?
Ans : Singapore Dollar

2395 : OPEC was established with a view to?
Ans : Control production and pricing of crude oil

2396 : Which is an annual publication of International Bank of Reconstruction and Development?
Ans : World Development Report

2397 : The Capital of St. Kitts-Nevis?
Ans : Basseterre

2398 : Who is the author of “Ordeal to Love”?
Ans : Huge Tinker

2399 : Who is the author of “Inside Asia”?
Ans : John Gunther

2400 : The amount of pollution in water is measured by ?
Ans : B.O.D( Biological Oxygen Demand)

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.