General Knowledge - Basic - 017

2401 : Chameleon’s body colour changes to match its environment and this act is called?
Ans : Comouflage

2402 : Name the first known Personal Computer?
Ans : The Altair (1975)

2403 : Who is the author of Interpretation of Dreams’?
Ans : Sigmond Freud

2404 : Which organ of the body is affected by Diphtheria?
Ans : Throat

2405 : The Kurchyas and Kurumbas of Wynad rose in revolt against the British in ?
Ans : 1812

2406 : Kim
Ans : Rudyard Kipling

2407 : Who is the author of One Hundred Years of Solitude?
Ans : Gabriel Garcia Marquez

2408 : Who is the author of “Yayati”?
Ans : Vishnu Sakharam Khandekar

2409 : Aristotle was the famous student of?
Ans : Plato

2410 : Davis Cup is associated with?
Ans : Tennis / Lawn Tennis

2411 : The Currency of Bahamas?
Ans : Bahamian Dollar

2412 : General low level of oxygen availability is called ?
Ans : Hypoxia

2413 : Who is the author of “Savitri”?
Ans : Aurobindo Ghosh

2414 : Who is the author of “Beast and Man”?
Ans : Murry Midgley

2415 : T.K. Madhavan; K. Kelappan; KP. Keshavamenon were the major-leaders of?
Ans : Vaikkam Sathyagraha


2416 : First Indian Woman Air-Commodre?
Ans : Ms.P.Bandhobathyai

2417 : The Currency of United Arab?
Ans : Pound Dirham

2418 : Jabalpur is on the bank of which River?
Ans : Narmada

2419 : The world’s first successful human to human heart transplantation in 1967 was performed by ?
Ans : Christiaan Bernard; South African Cardiac Surgeon

2420 : Who is the author of “Kudumbapuranam”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

2421 : Indian School of Mines and Applies Geology is located at?
Ans : Dhanbad (Bihar).

2422 : Who is the author of ” Randidangazhi”?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

2423 : Who is the author of Ulysses ?
Ans : James Joyce

2424 : The Capital of Malta?
Ans : Valletta

2425 : Father of Genetics?
Ans : Gregor John Mendal

2426 : Sumerian civilisation flourished on the banks of which rivers?
Ans : Euphrates and Tigris

2427 : Biggest Clock (World)?
Ans : Big Ben (London)

2428 : Who is the author of “A Week with Gandhi”?
Ans : Louis Fischer

2429 : Who appointed Veluthampi as his commerce minister and then the Dalawa of Travancore?
Ans : Balarama Varma

2430 : Who is the author of ” Shristiyum Shristavum “?
Ans : Prof. S. Guptan


2431 : National School of Drama of Asian Theatre is located at?
Ans : New Delhi.

2432 : Who is the inventor of Skyscraper?
Ans : Baron Jenny

2433 : Who was the first Speaker of Kerala Legislative Assembly?
Ans : R. Sankara Narayana Thampi

2434 : Who is the creator of the famous character Mandan Muttappa?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

2435 : Who is the author of Death of a Salesman (Drama)?
Ans : Arthur Miller

2436 : The scientific name Pea-cock is ?
Ans : Pavo cristatus

2437 : Who is the author of “Tom Jones”?
Ans : Henry Fielding

2438 : The hanging gardens of Babilona was built in the name of?
Ans : Nebuchandnessar

2439 : (Laerdal Tunnel)?
Ans : (Oslo-Bergen)

2440 : The Tianen Square in Beijing is described as ?
Ans : ‘Naval of China’ (means ‘the gate of heavenly peace’)

2441 : The first five star hotel in Kerala is?
Ans : Kovalam Ashoka Beach Resort

2442 : Who is the author of And Quiet Flows the Don?
Ans : Mikhail Sholokov

2443 : Which places are known as the Kodaikanals in Kerala?
Ans : Kuttikkanam and Wagamon

2444 : Who is the creator of the famous character “Tess”
Ans : Thomas Hardy

2445 : Trachoma causing bacteria is ?
Ans : Chlmydia trachomatis


2446 : Who is the inventor of World Wide Web?
Ans : Tim Berners Lee

2447 : Which was the first Indian state to accept tourism, as an industry?
Ans : Kerala

2448 : Which is the most populated country?
Ans : China Second is India; USA (3); Indonesia (4)

2449 : The Republic of China was formed in ?
Ans : 1912

2450 : Scientific name of Frog is ?
Ans : Rana Hexadactyla

2451 : Who is the Father of Indian Super Computer?
Ans : Dr. Vijay B Bhatnagar.

2452 : Vitamin E is also called?
Ans : Tocopherol

2453 : The ‘Bhadradeepam’ and ‘Murajapam’ in the Padmanabha Swami Temple was started by?
Ans : Marthandavarma.

2454 : Devadasi System in the temples of South Travancore was abolished during the regency of?
Ans : Setu Lekshmi Bai.

2455 : Who is the author of Doctor Zhivago ?
Ans : Boris Pasternak

2456 : S.N.D.P Yogam was founded in ?
Ans : 1903

2457 : To which country Gabriel Garcia Marquez belongs?
Ans : Colombia

2458 : The Currency of Hungary?
Ans : Forint

2459 : Who is the author of “Satanic Verse”?
Ans : Salman Rushdie

2460 : Who was the French existentialist writer who refused to accept the Nobel Prize for Literature?
Ans : Sartre


2461 : Who is the author of “India’s Parliamentary Democracy on Trail”?
Ans : Madhav Godbole

2462 : In 1983;an American company Eli Lily; produced the first genetically engineered insulin. Name it?
Ans : Humulin (with the help of Escherichia Coli (or E-coli))

2463 : Who is the author of “Ram Charit Manas”?
Ans : Tulsidas

2464 : Who is the author of Alphabet of Lust ?
Ans : Kamala Das

2465 : Central Sanskrit Institute is located at?
Ans : Tirupati (Andhra Pradesh)

2466 : Forest HIlls (New York) is associated with which Sport?
Ans : Tennis

2467 : Name the three prominent philosophers who gave inspiration to the French people during the Revolution?
Ans : Voltaire; Rousseau and Montesquieu

2468 : Who introduced ‘Anchal’ postal system in Travancore?
Ans : Marthandavarma in 1729

2469 : Which is an eye ailment that causes increased pressure within the eye ball?
Ans : Glaucoma

2470 : Abnormal increase in WBC count is known as ?
Ans : Leukemia or blood cancer.

2471 : Who is the author of Rape of the Lock?
Ans : Alexander Pope

2472 : The fort St. Angelo in Cannanore was built by?
Ans : The Portuguese.

2473 : Symbol accepted by Hitler for German national flag?
Ans : Swastika

2474 : The Currency of Vatican City State?
Ans : Lira

2475 : Jesute missionaries reached India for the first time during the period of ?
Ans : Akbar the Great in 1580


2476 : Who is the author of Naryaneeyam?
Ans : Melpathur Bhattathiri

2477 : The first formal treaty between the English East India Company and the king of Travancore was in ?
Ans : 1723

2478 : Foundations of Economic Analysis was written by ?
Ans : Paul A. Samuelson

2479 : The first real mechanical calculating machine is ?
Ans : Pascaline.

2480 : Who is the author of “Self Reliance”?
Ans : Ralph Waldo Emerson

2481 : The UN Charter was signed at ?
Ans : San Francisco on 26th June 1945 by Fifty nations

2482 : The Bank of France was established by?
Ans : Napolean

2483 : The disease characterized by a large amount of water being removed through urine due to the Deficiency of ADH is?
Ans : Diabetes Insipidus

2484 : Who is the author of “Vish Vriksha Bankim”?
Ans : Chandra Chatterjee

2485 : Great tragedies of Shakespeare are ?
Ans : ‘Hamlet’; ‘Macbeth’; ‘Othello and King Lear’

2486 : Kummattikali is a mask dance popular in?
Ans : South Malabar

2487 : Who is the author of Bitter Sweet?
Ans : Noel Coward

2488 : Who is the author of “Waste Land”?
Ans : T.S.Elliot

2489 : The basic architecture of computer was developed by ?
Ans : John Von Neumann

2490 : Who is the author of “Surviving Doomsday”?
Ans : Bruce Sibley


2491 : Hitler became the President of Germany in ?
Ans : 1934

2492 : Who is the author of One World and India ?
Ans : Arnold Toynbee

2493 : Who is the author of India in the New Millennium?
Ans : P.E. Alexander

2494 : Who is the author of “Rape of Bangladesh”?
Ans : Anthony Mascarenhas

2495 : Swaythling Cup is associated with?
Ans : World Table Tennis (Men)

2496 : Who is the author of ” Chiriyum Chinthayum”?
Ans : E.Y.Krishana Pillai

2497 : ……..is the security we provide to banks in order to get a loan?
Ans : Collateral security

2498 : The Capital of Switzerland?
Ans : Berne

2499 : Who is the author of Macbeth ?
Ans : William Shakespeare

2500 : Who is the inventor of Bifocal lens?
Ans : Franklin

2501 : Who is the author of Mayor of Casterbridge ?
Ans : Thomas Hardy

2502 : Quaker City?
Ans : Philadelphia

2503 : Who is the author of Ninteen Eighty Four?
Ans : George Orwell

2504 : Wrinkles in old age are due to deficiency of ?
Ans : Collagen

2505 : LAN stands for ?
Ans : Local Area Network


2506 : Which country was the birth place of Renaissance movement?
Ans : Italy

2507 : Who is the author of Bolivian Diary?
Ans : Ernesto Che Guera

2508 : Who was the first Malayali to receive the Dronacharya Award (1965)?
Ans : O M Nambiar

2509 : Travancore Timber Products is located at?
Ans : Kottayam

2510 : Who is the author of Himalayan Blunder?
Ans : J.P. Dalvi

2511 : Who was popularly known as Radio Ammavan?
Ans : P K Veera Raghavan Nair

2512 : The world’s first successful human to human heart transplantation in 1967 was performed by ?
Ans : Christiaan Bernard; South African Cardiac Surgeon

2513 : Which is an association of the free nations which were previously the part of British Empire?
Ans : ‘The Commonwealth of Nations’

2514 : Gimmy George Indoor Stadium is situated in?
Ans : Thiruvananthapuram

2515 : Largest reptile of today is ?
Ans : Komodo dragun of Indonesia

2516 : National Industrial Academy is located at?
Ans : Hyderabad.

2517 : Who is the author of ” Sultry Days”?
Ans : Shobha De

2518 : The Currency of Ivory Coast?
Ans : Franc CFA

2519 : Which religious book is known as ‘Persian Bible’?
Ans : Zend Avesta

2520 : The Affluent Society was written by ?
Ans : J.K. Galbraith


2521 : The Petition of Rights was accepted by the British Parliament in ?
Ans : 1628

2522 : Who is the author of “Nectar in a Sieve”?
Ans : Kamala Markandaya

2523 : Who is the author of “Crime and Punishment”?
Ans : Fyodor Dostoevsky

2524 : Who is the author of “Dr.Zhivago”?
Ans : Boris Pasternak

2525 : Who is the author of “Odyssey”?
Ans : Homer

2526 : Who is the author of “Treasure Island”?
Ans : R.L.Stevenson

2527 : Who is the author of ” A Suitable Boy”?
Ans : Vikram Seth

2528 : Who is the author of “Surviving Doomsday”?
Ans : Bruce Sibley

2529 : The Currency of Mexico?
Ans : Peso

2530 : Name the economy in which people work according to the principle ‘from each according to his ability to each according to his needs’?
Ans : Communist Economy

2531 : Who is the author of “Discovery of India”?
Ans : Jawaharlal Nehru

2532 : Who is the author of ” Viswavikya thamaya Mooku”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

2533 : Who is the author of The Universe in a Nutshell ?
Ans : Stephen Hawking

2534 : Organism is unable to prepare its own food is called?
Ans : Heterotrophic

2535 : Work which is considered as the birth cry of modern socialism?
Ans : Communist Manfesto


2536 : Who is the author of ” Kappirikalude Nattil”?
Ans : S K Pottekadu

2537 : The Ministerial Council; the supreme organ of the WTO has to meet at least?
Ans : Once in every two years

2538 : Who is the ‘Father of Modem Genetics ?
Ans : Rev. Gregor Mendel

2539 : What is the literacy of Kerala as per the 2011 census?
Ans : 93. 91%

2540 : Who is the creator of the famous characters “Juliet; Miranda; Othello;”?
Ans : Shakespeare

2541 : In the Gender Equality Index (GII) published in 2011 India is ranked at?
Ans : 129th in the world

2542 : Which country is the largest producer of Tea in the world?
Ans : China

2543 : Who is the author of “Rajpath Se Lokpath Par”?
Ans : A.B.Vajpayee

2544 : The Indoswiss Project for the development of livestock is located in?
Ans : Mattupetty

2545 : Who is the author of “Memories of World War II”?
Ans : Winston Churchill

2546 : Name computer literacy programme launched in Malappuram District in Kerala?
Ans : Akshaya Project

2547 : Who is the author of “House Divided”?
Ans : Pearl S Buck

2548 : Who is the author of “Principle of Mathematics”?
Ans : Bertrand Russel

2549 : ‘Marginal utility theory’ was concepetuallised by?
Ans : Alfred Marshall

2550 : Who is the author of “Merchant of Venice”?
Ans : Shakespeare

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.