General Knowledge - Basic - 018

2551 : Kuruva Dweep on the Kabini River is in?
Ans : Wayanad

2552 : Bharathappuzha originates from?
Ans : Anaimalai Hills in the Western Ghats

2553 : Who is the author of ” Confession of a lover”?
Ans : Mulk Raj Anand

2554 : Who is the author of “Friends; Not Masters”?
Ans : Ayub Khan

2555 : Napoleon died in the year??
Ans : 1821

2556 : First Asian to claim Chess’ World Title?
Ans : Viswanathan Anand

2557 : In which year the Communist rule in Russia came to an end and the USSR collapsed?
Ans : In 1991

2558 : Vitamin K is also called?
Ans : Phylloquinone

2559 : Pollination by insects is called?
Ans : Entomophily

2560 : CP-20-961; what is it ?
Ans : Malarial vaccine.

2561 : Largest Salt Water Lake?
Ans : Caspian Sea

2562 : The Currency of New Zealand?
Ans : New Zealand Dollar

2563 : First Field Marshal of India?
Ans : S.H.F.J.Manekshaw

2564 : Japanese style of flower arranging is known as ?
Ans : Ikebana

2565 : World’s first heart transplantation was performed on 3rd December 1967 by?
Ans : Christian Bernard.


2566 : The district through which large number of rivers flow?
Ans : Kasargod

2567 : First Chinese pilgrim to visit India?
Ans : Fa-Hein

2568 : Eisenhower Trophy is associated with?
Ans : Golf (Amateurs – World)

2569 : Who is the author of “Birth and Death of the Sun”?
Ans : George Gamow

2570 : Who developed Vizhinjam into a small port?
Ans : Raja Kesava Das.

2571 : The Capital of Kirghizia?
Ans : Frunze

2572 : Mamamkam martyrs memorial Chaverkkunnu is located in?
Ans : Perinthalmanna in Malappuram district

2573 : Which is a process that converts carbon dioxide into organic compounds; especially sugars; using the energy from sunlight?
Ans : Photosynthesis

2574 : The biggest acquatic complex in Kerala is situated at?
Ans : Pirappancode in Thiruvananthapuram

2575 : Who is the author of The Grass is singing ?
Ans : Doris Lessing

2576 : Dance form in Bolivia and Chile is known as ?
Ans : Cueca

2577 : Who is the author of Iron Harvest ?
Ans : C.P.Surendran

2578 : After the death of Velu Tampi Dalawa his relatives were deported to ?
Ans : Maldives

2579 : Who is the author of Kubla Khan ?
Ans : Samuel Taylor Coleridge

2580 : Who is the author of “My Truth”?
Ans : Indira Gandhi


2581 : Who founded Kerala Kalaandalam at Cheruthurithi in 1930″?
Ans : Vallathol Narayana Menon

2582 : ‘Wealth of Nations’ was written by?
Ans : Adam Smith

2583 : The headquarters The Kerala State Cashew Development Corporation Ltd is in?
Ans : Kollam

2584 : Siegfried Line separates?
Ans : Germany and France.

2585 : Which writer received Jnanapith Award in 1984″?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

2586 : Which war was fought as ‘a war to end all wars’?
Ans : The First World War

2587 : Deepest Lake?
Ans : Lake Baikal (Siberia) 701 mts

2588 : Name the economy in which public enterprise or state ownership of capital exists in all the important spheres of productive activity?
Ans : Socialist Economy

2589 : Who is the author of “Apple Cart”?
Ans : G.B.Shaw

2590 : Who is the author of “Paradise Lost”?
Ans : John Milton

2591 : Who is the author of “Nature”?
Ans : Ralph Waldo Emerson

2592 : Venice of the East?
Ans : Bangkok

2593 : Greatest of the Pyramids was the Great Pyramid at Giza built by ?
Ans : Pharoh Khufu

2594 : Who is the author of “Bird of Time”?
Ans : Sarojini Naidu

2595 : Lady Rattan Tata Trophy is associated with?
Ans : Hockey


2596 : Who is the author of Invisible Man ?
Ans : H.G Wells

2597 : First Women Prime Minister (twice) (Sri Lanka) of a Country in the World?
Ans : Mrs. S. Bandaranaike

2598 : Who is the author of Voice of Conscience?
Ans : V.V.Giri

2599 : Who is the author of “India Divided”?
Ans : Rajendra Prasad

2600 : Who is the author of Godan?
Ans : Prem Chand

2601 : Who is the author of “Caesar and Cleopatra”?
Ans : George Bernard Shaw

2602 : Who said “AII the perfumes of Arabia will not sweeten this little hand”?
Ans : William Shakespeare

2603 : …………. protect from pathogens and are involved in the production of antibodies?
Ans : Lymphocytes

2604 : A ridiculing comedy is called?
Ans : Satire

2605 : The Capital of Netherlands?
Ans : Amsterdam

2606 : Who is the author of “I Dare”?
Ans : Pannesh Dangwal

2607 : First Dalit Speaker of the Lok Sabha?
Ans : G.M.C. Balayoki

2608 : Who is the author of Makers of Modern India ?
Ans : Ramachandra Guha

2609 : Who is the author of Dr. Faust?
Ans : Goethe

2610 : Which was the major centre of Malabar Rebellion?
Ans : Thirurangadi.


2611 : Who is the inventor of Ship (Steam)?
Ans : J.C.Pierier

2612 : Who is the author of “Mahabharata”?
Ans : Veda Vyas

2613 : Who is the inventor of Telescope (Reflecting)?
Ans : Newton

2614 : Who is the inventor of Uranus (planet)?
Ans : William Herchel

2615 : Who introduced Five Year Plans (1928) for the economic progress of Russia?
Ans : Stalin

2616 : National School of Drama of Asian Theatre is located at?
Ans : New Delhi.

2617 : An Indian born American biochemist; won Nobel Prize in 1968 for making artificial gene. Who is he ?
Ans : Har Gobind Khorana

2618 : Who is the inventor of Cells in the plants?
Ans : Robert Hooke

2619 : The scientific name of Crow is?
Ans : Corvus Splendens

2620 : Who is the author of Durgesh Nan-dini?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

2621 : National Industrial Academy is located at?
Ans : Hyderabad.

2622 : Homer; the blind poet; lived in the ?
Ans : 9th century BC

2623 : Who is the author of “Comedy of Errors”?
Ans : William Shakespeare

2624 : Who is the creator of the famous characters “Cordelia; Desdemona; Hamlet;”?
Ans : Shakespeare

2625 : The Capital of Lesotho?
Ans : Maseru


2626 : 38th Parallel separates?
Ans : North and South Korea

2627 : Film and Television Institute of India is located at?
Ans : Pune (Maharashtra)

2628 : Eden Gardens (Kolkata) is associated with which Sport?
Ans : Cricket

2629 : Who is the author of “Tess of the D’ Urbervilles”?
Ans : Thomas Hardy

2630 : Revathi Pattathanam, an annual assembly of scholars, were held at?
Ans : Thali Temple (Kozhikode)

2631 : Who is the author of “India A portrait”?
Ans : Patrick French

2632 : Which king of Travancore followed a policy of’ blood and Iron’?
Ans : Marthandavarma

2633 : Which was the first Printing Press in Kerala?
Ans : CMS Press Kottayam

2634 : Who is the inventor of Vaccination (Small Pox)?
Ans : Edward Jenner

2635 : Who is the author of Rubaiyat ?
Ans : Omar Khayyam

2636 : Who is the author of “Bhagavatham Kilippattu”?
Ans : Ezhuthachan

2637 : Who is the author of ‘The Hunchback of Notre Dame’?
Ans : Victor Hugo

2638 : Who is the author of “The Power and The Glory”?
Ans : Graham Greene

2639 : Headquarters of UNDP is at?
Ans : New York

2640 : ‘Modern utility theory’ was formulated by?
Ans : Samuelson


2641 : Who is the author of “War of Indian Independence”?
Ans : Vir Savarkar

2642 : Who is the author of “The Rogue States”?
Ans : Noam Chomsky

2643 : The biggest crisis of the early stage of Cold War was the Berlin Blockade which began in ?
Ans : 1948

2644 : Name the first E-governance programme launched in Karnataka?
Ans : Mahiti

2645 : Who is the author of The Bells?
Ans : Edgar Allen Poe.

2646 : Who was the first Speaker of Kerala?
Ans : R. Sankaranarayan Thampi

2647 : Who is the author of “Panchali Sapatham”?
Ans : Subramania Bharati

2648 : The Blood Bank (Reservoir of blood) in the body is?
Ans : Spleen

2649 : Who is known as the ‘Liberator’?
Ans : Simon Bolivor

2650 : Which is the smallest village in Kerala?
Ans : Kudayathoor of Thodupuzha taluk

2651 : Who is the inventor of Camera?
Ans : Zeiss

2652 : Which language is the mother tongue of the largest number of people in the world?
Ans : Mandarin

2653 : Who is the author of “The Social Contract”?
Ans : Rousseau

2654 : The Capital of Qatar?
Ans : Doha

2655 : Who is the author of “Sesame and Lilies J”?
Ans : ohn Ruskin


2656 : Indian Lac Research Institute is located at?
Ans : Ranchi (Bihar).

2657 : Who was the President to be elected for a second term as President of America?
Ans : George Washington

2658 : The inventor of the Steel Furnace is?
Ans : Bersemer in 1856

2659 : What is known as the power house of the cell?
Ans : Mitochondria

2660 : Who is the author of “KilivathiIiloode”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

2661 : Who is the author of “Indian Philosophy”?
Ans : Dr.S.Radhakrishnan

2662 : Who is the author of “Androcles and the Lion”?
Ans : George Bernard Shaw

2663 : Who is the author of “Pakistan Crisis”?
Ans : David Loshak

2664 : Who is the author of Mending Wall?
Ans : Robert Frost

2665 : Longest Epic?
Ans : Mahabharatha

2666 : For how many months the Vaikkom Sathyagraha lasted?
Ans : 20 months.

2667 : The colour of blood is due to?
Ans : Haemoglobin

2668 : Who is the author of Intruder in the Dust ?
Ans : William Faulkner

2669 : Father of Botany?
Ans : Theophrastus

2670 : Who is the author of “Robinson Crusoe”?
Ans : Daniel Defoe


2671 : Which was a Paper started by Sahodaran Ayyappan?
Ans : Sahodaran.

2672 : Largest Library (World)?
Ans : United States Library of Congress (Washington) The Lenin State Library Moscow- Russia)

2673 : Who is the author of “Dr Zhivago; .”?
Ans : Boris Pasternak

2674 : All-India Women’s Guru is associated with?
Ans : Hockey

2675 : Who is the author of “Ganadevata”?
Ans : Tara Shankar Bandyopadhyaya

2676 : WAN stands for ?
Ans : Wide Area Network

2677 : Who is the author of ” Manikan”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

2678 : Which is the is the second film to be nominated for the Academy Award for best Foreign Language Film?
Ans : Adaminte Makan Abu

2679 : Who was the French Prime Minister during the First World War?
Ans : Clemenceace

2680 : Feroze Shah Kotla Ground (Delhi) is associated with which Sport?
Ans : Cricket

2681 : The reign of which King is known as a Golden Age in the history of Travancore?
Ans : Swathi Thirunal (1829-1847)

2682 : Who is the inventor of Uranium?
Ans : Henry Becquerel

2683 : Largest Zoo (India)?
Ans : Zoological Gardens; Alipur; Calcutta.

2684 : In which year the Construction of Anjengo fort started?
Ans : 1684

2685 : Badrinath is on the bank of which River?
Ans : Ganges


2686 : Who is the author of ” The cat and Shakesphere “?
Ans : Raja Rao

2687 : Indian Institute of Chemical Biology is located at?
Ans : Kolkata (West Bengal).

2688 : Who is the author of “Against the Grains”?
Ans : Boris Yeltsin

2689 : The Capital of Panama?
Ans : Panama City

2690 : Who was the first Travancore King?
Ans : Marthanda Varma

2691 : First university in the world was started in ?
Ans : Paris

2692 : Who is the author of “Kurushetram”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

2693 : Who is the author of “Oru pottichiri”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

2694 : Who is the author of Grammar of Politics?
Ans : Harold Laski

2695 : Who is the author of “Satyartha Prakash”?
Ans : Swami Dayananda Saraswathi

2696 : Kollam Era was started by?
Ans : Rajashekhara ‘Varman Kulasekhara.

2697 : Who is the author of “Sons and Lovers”?
Ans : D.H. Lawrence

2698 : What ideal is considered as the heart and soul of Renaissance?
Ans : Humanism

2699 : Who is the Father of History?
Ans : Herodotus

2700 : First English factory in Kerala was set up at ?
Ans : Vizhinjam.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.