General Knowledge - Basic - 019

2701 : Who is the author of Freedom at Midnight?
Ans : Larry Collins & Dominique Lapiare (It is about India’s freedom struggle written in ‘the form of a novel)

2702 : In the Battle of Trafalgar (1805) British fleet (under Nelson) defeated the combined fleet of ?
Ans : France and Spain

2703 : World Tourism Day is observed on?
Ans : 27-Sep

2704 : Who is the author of “Heat and Dust”?
Ans : Ruth P. Jhabwala

2705 : Who is the author of “Ayalkar”?
Ans : P. Kesava Dev

2706 : Name the Travancore king who attacked Thekkumkur and destroyed the palace and the Thaliyil Fort?
Ans : Marthanda Varma

2707 : Who is the author of Raghuvamsa ?
Ans : Kalidas

2708 : Who is the author of ” Kuppukai”?
Ans : Balamani Amma

2709 : The Currency of Bulgaria?
Ans : Lev

2710 : Who is the author of Affluent Society?
Ans : J K Galbraith

2711 : It is believed that Hippalus; a Greek navigator; came to Muziris (Kodungallur) by sea?
Ans : in 45 AD.

2712 : What is known as the’ Bible of English Liberty’?
Ans : The Magna Carta

2713 : Herodotus who is considered as the Father of History was a great ?
Ans : Greek historian who wrote about Persian War

2714 : First census of the state was conducted in 1836 by ?
Ans : Swathi Thirunal.

2715 : Who said “To be; or not to be: that is the question”?
Ans : William Shakespeare


2716 : UN International Year of the Elderly or older persons was ?
Ans : 1999

2717 : Who is the author of “Walls of Glass”?
Ans : K.A.Abbas

2718 : Calicut University was founded in?
Ans : 1968

2719 : Who is the author of “An Autobiography”?
Ans : Jawaharlal Nehru

2720 : Fastest animal in the world is ?
Ans : Chettah

2721 : Greek poet who wrote poems in honour of victorious athletes?
Ans : Pindar

2722 : Who is the inventor of Lift (power elevator)?
Ans : Otis

2723 : Which ruler is known as the maker of modern Travancore?
Ans : Marthandavarma.

2724 : In which district The Agasthyamalai Biosphere Reserve is located?
Ans : Kollam

2725 : The Arab Uprising is often referred to as?
Ans : Jamine Revolution

2726 : Who is the author of Oliver Twist?
Ans : Charles Dickens

2727 : Who is the author of “Animal Farm”?
Ans : George Orwell

2728 : The Punnapra Vayalar Upheaval was a strike against?
Ans : The American Model irremovable executive.

2729 : African Development Bank (ADB) was formally established in ?
Ans : 1964

2730 : Who is the author of “We Need to Talk about Kevin”?
Ans : Lionel Shriver


2731 : Robert Walpole became the Prime Minister of England in?
Ans : 1721

2732 : Bolgatti Palace built by the Dutch in 1744 is in?
Ans : Kochi

2733 : ‘The Mona Lisa is a famous painting of ?
Ans : Leonardo Da Vinci

2734 : Who is the author of The Battle of Books ?
Ans : John Dryden

2735 : Who is the author of Men Who Kept the Secrets ?
Ans : Thomas Powers

2736 : Who is the creator of the famous character Tom Jones?
Ans : Henry Fielding

2737 : Who is the author of “The Commonsense”?
Ans : Thomas Paine

2738 : Who is the author of “Doctor’s Dilemma”?
Ans : George Bernard Shaw

2739 : Who is the author of “Macbeth”?
Ans : William Shakespeare

2740 : Who establishment the Travancore University in 1937?
Ans : Sri Chithira Thirunal.

2741 : Who is the author of “Bend in the Ganges”?
Ans : Manohar Malgonkar

2742 : Who is the author of “The Prince”?
Ans : Nicolo Machiavelli

2743 : During which period of evolution man the concept of ‘State’ originated ?
Ans : Neolithic period

2744 : Name the Island in which Nelson Mandela was imprisoned?
Ans : Robert Islands

2745 : BCG (Bacillus Calmette Guerin) vaccine used to prevent ?
Ans : Tuberculosis


2746 : Who is the author of “Bird of Time”?
Ans : Sarojini Naidu

2747 : Who is the author of “Silent Woman”?
Ans : Ben Johnson

2748 : List by the CIA (Central Intelligence Agency) world fact book (2009); the country with highest life expectancy among UN member state is?
Ans : Macau (84 years)

2749 : Who is the creator of the famous character Zhivago?
Ans : Boris Pasternak

2750 : The Cunieform script was discovered by?
Ans : Sumerians

2751 : Hottest Place (India)?
Ans : Barmer (Rajasthan)

2752 : LAN stands for ?
Ans : Local Area Network

2753 : Who is the author of “Ashtadhyayi”?
Ans : Panini

2754 : Vitamin B5 is also called?
Ans : Pantothenic acid

2755 : Exophthalmic goitre is also known as?
Ans : Grave’s disease.

2756 : The quantity of blood in the body of a healthy person is?
Ans : 5-6 Iitres

2757 : List the Diseases Caused By Bacteria ?
Ans : Leprosy; Tetanus; Whooping Cough; Typhoid Fever; Cholera; Plague; Tuberculosis; Meningitis; Bacterial Pneumonia; Diarrhoea; Diphtheria; Bacterial dysentry; Anthrax; Syphilis and Gonorrhoea.

2758 : Who is the author of Blood Brothers ?
Ans : M.J.Akbar

2759 : First person in the world to land on the moon?
Ans : Neil A. Armstrong and Edwin E. Aldrin Jr of USA

2760 : Who is the author of Nirmala ?
Ans : Prem Chand


2761 : Thirayattom is performed as part of festive celebrations in Kavus in?
Ans : Central Malabar

2762 : Who is the author of “Maurice”?
Ans : E.M Forster

2763 : ……..is a coin whose face value is more than the value of the metal?
Ans : ‘Token coin’

2764 : Ezhava Memorial was in ?
Ans : 1896

2765 : Coldest Planet?
Ans : Pluto

2766 : The Capital of Cambodia?
Ans : Phnom-Penh

2767 : Devadasi System in the temples of South Travancore was abolished during the regency of?
Ans : Setu Lekshmi Bai.

2768 : Who is the author of “Wonder That Was India”?
Ans : A L Basham

2769 : Who is the author of All the Prime Minister’s Men?
Ans : . Janardhan Thakur

2770 : Silent Valley National Park was set up in 1984 at?
Ans : Mannarkad in Palakkad district

2771 : Who is the author of “Satanic Verses”?
Ans : Salman Rushdie

2772 : Who was the first Chief Minister of ‘Thiru-Kochi State?
Ans : T.K. Narayana Pillai

2773 : Which are the 3 central prisons in Kerala?
Ans : Trivandrum Viyyur (Thrissur) and Kannur

2774 : Who is the author of “Sohrab and Rustum”?
Ans : Mathew Arnold

2775 : The virus which attack bacteria is called?
Ans : Bacteriophage.


2776 : Who invented sewing machine in 1846?
Ans : Elias Home

2777 : The Blood Bank (Reservoir of blood) in the body is?
Ans : Spleen

2778 : Who is the author of Yesterday and Today ?
Ans : K.P.S. Menon

2779 : Who is the author of The Tradition of Non- Use of Nuclear Weapons ?
Ans : T.V Paul

2780 : Who is the author of “Prison Diary”?
Ans : Jayaprakash Narayan

2781 : Plato was the student of?
Ans : Socrates

2782 : Nivarthana Agitation was in ?
Ans : 1932

2783 : Who is the author of Bhakti Yoga ?
Ans : Swami Vivekananda

2784 : Name the American President who worked as the Chairman of UN Human Rights Committee?
Ans : Elenar Roosevelt

2785 : Who is the author of “One Life”?
Ans : Christian Bernard

2786 : Who is known as Indian Machiavelli ?
Ans : Kautilya

2787 : Great Depression of 1990 was written by ?
Ans : Ravi Batra

2788 : Father of Pathology?
Ans : Rudolph Virchow

2789 : Who is the author of Najma Heptullah?
Ans : Journey of a Legend

2790 : The Kabini River, is an important tributary of?
Ans : Kaveri River


2791 : Which place is known as ‘South Indian Dwaraka’?
Ans : Guruvayur

2792 : Who is the author of ” India- The Critical years”?
Ans : Kuldip Nayar

2793 : Hepatitis A (Serum hepatitis) causing virus is ?
Ans : Hepatitis A virus

2794 : Which was the first country to adopt Rolling Plan?
Ans : Sweden

2795 : Who is the author of West Wind ?
Ans : Pearl S Buck

2796 : What is the real name of George Eliot?
Ans : Mary Ann Evans

2797 : Rajkumari Challenge Cup is associated with?
Ans : Table Tennis (Junior Girls)

2798 : The native place of potato; a tuber crop; is?
Ans : America

2799 : Surya TV started their operations in?
Ans : 1998

2800 : Who is the author of “King of Dark Chamber”?
Ans : Rabindranath Tagore

2801 : Ezhava Memorial was in ?
Ans : 1896

2802 : Who is the author of “Search for Home; “?
Ans : A Sashti Brata

2803 : Who is the author of “Romeo and Juliet”?
Ans : William Shakespeare

2804 : First Bachelor President of America is?
Ans : James Buccanan

2805 : Who is the author of Beyond Boundaries ?
Ans : Swaraj Paul


2806 : The main chemical content of egg shell is ?
Ans : calcium carbonate.

2807 : Who is the author of Whispers of the Desert ?
Ans : Fatima Bhutt

2808 : Arjunanritham is a popular dance form in?
Ans : Alappuzha and Kottayam Districts

2809 : Who is the author of “Man Eaters of Kumaon”?
Ans : Jim Corbett

2810 : The Currency of Tobago?
Ans : Tobago Dollar

2811 : Litmus is obtained from?
Ans : Lichen

2812 : The sculpture of Jalakanyaka – Mermaid by Kanayi Kunhiraman is located at?
Ans : Shanghumugham Beach; Thiruvanathapuram

2813 : Who is the author of “Worshipping False Gods”?
Ans : Arun Shourie

2814 : Vijayawada is on the bank of which River?
Ans : Krishna

2815 : Feudal System first emerged in ?
Ans : Europe

2816 : Kundara Proclamation was in ?
Ans : 1809

2817 : Punalur Plywood Factory was started during the period of?
Ans : Sri Chitra Thirunal.

2818 : National Dairy Research Institute is located in?
Ans : Kamal (Haryana)

2819 : Father of Cytology?
Ans : Robert Hook

2820 : Who is the author of Duchess of Malfi ?
Ans : John Webster


2821 : Who is the author of “The Rights of Man”?
Ans : Thomas Paine

2822 : Which King of Travancore opened the First modern factory for the manufacture of coir at Alleppey (1859)?
Ans : Utram Thirunal Marthanda Varma.

2823 : Who is the author of His Excellency?
Ans : Emile Zola

2824 : Who is the author of “The Ambassadors”?
Ans : Henry James

2825 : First Woman Governor?
Ans : Sarojini Naidu

2826 : Who was the first to become Chief Minister after holding the post of Speaker?
Ans : C.H. Muhammed Koya.

2827 : Which is the most widely spoken language in Latin America?
Ans : Spanish

2828 : Bharathappuzha originates from?
Ans : Anaimalai Hills in the Western Ghats

2829 : Who is the author of “Midnight’s Children”?
Ans : Salmon Rushdie

2830 : Who said ‘We live in a wonderful world that is full of beauty; charm and adventure There is no end to the adventures that -we can have if only we seek them with our eyes open’?
Ans : Jawaharlal Nehru

2831 : Sheesh Mahal Trophy is associated with?
Ans : Cricket

2832 : The first microprocessor was developed by Intel in?
Ans : 1971

2833 : Kuruva Dweep on the Kabini River is in?
Ans : Wayanad

2834 : The ruler who brought liberalist policies in China in 1970 is?
Ans : Den-Sia-Ping

2835 : Who constructed the worshipping centre of Jews in Jerusalem?
Ans : King Solomon in BC 1000


2836 : Who is the author of “Jane Eyre”?
Ans : Charlotte Bronte

2837 : Ayyankali He died at the Age of 77on?
Ans : 18 June 1941.

2838 : What is responsible for the conduction of water in plants?
Ans : Xylem

2839 : The Capital of Madagascar?
Ans : Antananarivo

2840 : Montreal is on the bank of which River?
Ans : St.Lawrence

2841 : Appukili; Ravi; Mollakka
Ans : OV.Vijayan

2842 : Headquarters of The World Trade Organisation is at?
Ans : Geneva; (Switzerland)

2843 : Unification of Germany was done by ?
Ans : Bismark

2844 : Who is the author of “Sahitya Manjari (I I parts)”?
Ans : Vallathol Narayana Menon

2845 : Highest Peak (World)?
Ans : Everest Nepal

2846 : Who is the author of “Between the Assassinations”?
Ans : Arvind Adiga

2847 : Who is known as the first English historian?
Ans : Bede

2848 : Who is the author of “Bread”?
Ans : K.A.Abbas

2849 : Tallest animal on earth is ?
Ans : Giraffe

2850 : First Speaker of Lok Sabha?
Ans : G.V. Mavlankar

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.