General Knowledge - Basic - 020

2851 : Who is the author of “Man of Destiny”?
Ans : George Bernard Shaw;

2852 : The district in Kerala with no forest is?
Ans : Alappuzha

2853 : In which country was the First modem census held?
Ans : America in 1790

2854 : Who is the author of “Yama”?
Ans : Mahadevi Verma

2855 : Land of Sunrise?
Ans : Arunachal Pradesh

2856 : Who is the author of Edward II ?
Ans : Christopher Marlowe

2857 : Sahodaran Ayyappan was born in?
Ans : Cherayi near Cochin.

2858 : Who is the author of Moti Mahal ?
Ans : Gopinath Mohanty

2859 : Gate of tears?
Ans : Strait of bab-el-Mandeb

2860 : Stalingrad is on the bank of which River?
Ans : Volga

2861 : Huzur Court was replaced in 1861 with?
Ans : The Sadar Court

2862 : Who is the author of My Life; Law and Other Things?
Ans : M C Setal vad

2863 : Name the first American Lady who advocated for the rights of women is?
Ans : Abey Gale Smith (Wife of John Adams)

2864 : Famous tourist spot ‘Panchalikkulam’ is in?
Ans : Idukki district

2865 : Who is the author of “Vinay Patrika”?
Ans : Tulsidas


2866 : The Currency of Iceland?
Ans : Krona

2867 : The writings of ancient Rome are classified as ?
Ans : Latin Literature

2868 : Father of Taxonomy?
Ans : Carolus Linnaeus

2869 : Who is the author of Pride and Prejudice?
Ans : Jane Austen

2870 : Who founded Kerala Kaumudi in 1911?
Ans : C V Kunhiraman with K Sukumaran

2871 : Which is the first cement factory in Kerala?
Ans : Natakom Travancore Cements (Kottayam)

2872 : Todd Memorial Trophy is associated with?
Ans : Football

2873 : Who is known as Kerala Panini?
Ans : AR Raja Raja Varma

2874 : First Field Marshal of India?
Ans : S.H.F.J.Manekshaw

2875 : ‘Canterbury Tales’ is the famous work of ?
Ans : Geofery Chaucer

2876 : The Currency of Italy?
Ans : Lira

2877 : Who was the only woman Minister in the first Ministry in Kerala?
Ans : K.R Gauri

2878 : Which Governor General gave him the name “Raja Kesava Das”?
Ans : Lord Mornington (Lord Wellesley).

2879 : Cashew nut is the native of ?
Ans : Brazil

2880 : Lenin was born in ?
Ans : 1870 April 10 in Simbrisk; Russia


2881 : Blackhealth London is associated with which Sport?
Ans : Rugby Football

2882 : Who is the author of “Far from the Madding Crowd”?
Ans : Thomas Hardy

2883 : Who is the author of “Men from Stone Age to Clone Age”?
Ans : Bob Beale

2884 : Who is the author of “Pompei of the Great”?
Ans : John Masefield

2885 : The Capital of Japan?
Ans : Tokyo

2886 : The scientific name of Banana is?
Ans : Musa Spp

2887 : The tomb of the king Pazhassi Raja is in?
Ans : Mananthavady

2888 : Who is the author of “Ritu Samhara”?
Ans : Kalidas

2889 : Who is the author of “Wings of Fire”?
Ans : A.P.J. Abdul Kalam

2890 : Who is the author of “Testament of Beauty”?
Ans : Robert Bridges

2891 : Who is the author of “Half a Life”?
Ans : V.S. Naipaul

2892 : Botanical survey of India (BSI) with its head office in Kolkata came into existence in?
Ans : 1890

2893 : Which district is known as the Cultural capital of Kerala?
Ans : Thrissur

2894 : Who is the author of Grey Eminence ?
Ans : Aldous Huxley

2895 : Who is known as the father of Fascism?
Ans : Benitto Mussolini


2896 : Raghbir Singh Memorial Cup is associated with?
Ans : Football

2897 : The sudden growth of population is also termed as?
Ans : Population explosion

2898 : French society on- the eve of Revolution was divided into three Estates; which are they?
Ans : Clergy; Nobles and Commons

2899 : Rangaswamy Cup is associated with?
Ans : National Hockey Championship

2900 : The scientific name of Rabbit is?
Ans : Oryctolagus cuniculas

2901 : Who is the author of “Vanity Fair”?
Ans : W.M. Thackeray

2902 : Who is the inventor of X-ray tube?
Ans : Coolidge

2903 : The Gulf War (1991) was fought between the US led multinational forces and Iraq to expel Iraqi troops from Kuwait. Its code name was ?
Ans : Operation Desert Storm

2904 : Flying fox is kind of ?
Ans : Bat

2905 : Longest Steel Arch Bridge?
Ans : New River Gorge Bridge; 518.2 m long (West Virginia; USA)

2906 : Who is the author of Indo-Pakistan Conflict ?
Ans : The Russel Brines

2907 : Who is the author of “Identity and Violence”?
Ans : Prof.Amartya Sen

2908 : Who is the author of ” Erne Uppuppaku oru aana undayirunnu “?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

2909 : Anaxagoras and Euclid were famous Mathematicians from ?
Ans : Greek

2910 : Who is the author of “Ellam Chundukal”?
Ans : G. Sankara Kurup


2911 : Who is the author of Adventures of Tom Sawyer?
Ans : Mark Twain (Samuel Clemens)

2912 : The approximate number of bones in a new born baby is?
Ans : 300 bones

2913 : Who is the author of ” Possession Two Virgins “?
Ans : Kamala Markandaya

2914 : What is the name of the first cloned cat?
Ans : Carbon copy ( in 2001; at Texas)

2915 : Who is the author of “Don Quixote”?
Ans : Cervantes

2916 : Who is the author of The Ambassadors ?
Ans : Henry James

2917 : Who is the author of “Kanthapura”?
Ans : Raja Rao

2918 : Which agitation was started in Kerala as a protest against ‘The constitutional reforms of I932’?
Ans : Nivarthana (Abstention) Movement

2919 : Who was the first Malayali Novelist ?
Ans : Appu Nedungadi

2920 : Plants growing well in full sunlight are called?
Ans : Helio-phytes.

2921 : Who is known as the world’s first fascist dictator?
Ans : Benitto Mussolini who came to power in Italy in 1922

2922 : Who is the creator of the famous characters “iago; Macbeth; Jessica”?
Ans : Shakespeare

2923 : Who is the author of “Aachanum Makalum”?
Ans : Vallathol Narayana Menon

2924 : The scientific name of Rubber is?
Ans : Hevea brasiliensis

2925 : Well known tourist centre Thekkadi is in?
Ans : Idukki district


2926 : The period in which The Industrial Revolution first started in England is?
Ans : The second half of the 18th century

2927 : Which gland secretes tears in the eyes?
Ans : Lachrymal gland

2928 : The Currency of Finland?
Ans : Mark

2929 : Who is the author of Saket Maithili?
Ans : Sharan Gupt

2930 : Who is the author of ” PavamManavahridayam “?
Ans : Sugathakumari

2931 : Name the digestive enzyme that converts Proteins to peptones is ?
Ans : Trypsin

2932 : Who is the author of My Own Country?
Ans : Dr.Abraham Varghese

2933 : The country with highest GDP is ?
Ans : USA

2934 : Highest Gateway (India)?
Ans : Buland Darwaza

2935 : Who is the author of “Indira Gandhi A biography”?
Ans : Pupul Jayakar

2936 : Who is the author of “War of Indian Independence”?
Ans : Vir Savarkar

2937 : Pasteur Institute is in ?
Ans : Paris

2938 : One gram of fat yields how many calories of energy?
Ans : 9.3 calories

2939 : First Emperor of Moghul Dynasty?
Ans : Babar

2940 : F.A. Cup is associated with?
Ans : Football


2941 : Burdwan Trophy is associated with?
Ans : Weightlifting

2942 : Which town is the first in India to have achieved 100% literacy?
Ans : Kottayam town

2943 : Vikram Sarabhai Space Centre is at ?
Ans : Thumba; Thiruvananthapuram.

2944 : God of Parsies or Zorastrians?
Ans : Ahuramazda

2945 : Who is the author of The Fall of a Sparrow?
Ans : Salim Ali

2946 : Who is the author of “Major Barbara”?
Ans : George Bernard Shaw

2947 : Which is the birth place of Chattampi Swamikal?
Ans : Kannanmoola

2948 : Who is the author of “My Truth”?
Ans : Indira Gandhi

2949 : The Tombs of Egyptian Pharohs were known as ?
Ans : Pyramids

2950 : New York city is situated on the banks of ?
Ans : Hudson river

2951 : COBOL; Common Business Oriented Language; was developed by ?
Ans : Grace Murray Hooper.

2952 : Who is the author of “An essay on Entitlement and Deprivation”?
Ans : Dr Amartya Sen

2953 : Who is the author of “Twenty Years After”?
Ans : Alexander Dumas

2954 : A puppet theatre in Japan is called?
Ans : Bunraku

2955 : Who is the author of “Viswarupam “?
Ans : Lalitham bika Antharjenam


2956 : Who is the author of ” Kavya Narthaki “?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla

2957 : Who is the author of India for Sale?
Ans : Chitra Subramaniam

2958 : Who is the author of ” Velichathil”?
Ans : Balamani Amma

2959 : Who is the author of “In a Free State”?
Ans : V.S.Naipaul

2960 : Who is the author of “Red Tap and White Cap”?
Ans : P.V.R.Rao

2961 : Who is the inventor of Vitamin D?
Ans : F.C. Hopkins

2962 : Appunni; Amarsingh;
Ans : M.T. Vasudevan Nair

2963 : The Currency of U.S.A.?
Ans : Dollar

2964 : Paper was used instead of Palmyra in Kerala Postal Service in?
Ans : 1871

2965 : Who is the author of “Amavasi”?
Ans : Balachandran Chullikkadu

2966 : Italian (Venetian) traveller Marcopolo reached Kerala in ?
Ans : 1292 AD(13th Century).

2967 : Who were hailed for the invention of Addition; Subtraction and Division?
Ans : Egyptians

2968 : Who is the author of “Lord of the Flies”?
Ans : William Golding

2969 : Who is the author of “Family Matters”?
Ans : Rohinton Mistry

2970 : Who is the author of The Audacity of Hope ?
Ans : Barack Obama


2971 : Who is the author of War of Indian Independence ?
Ans : Vir Savarkar

2972 : First President of Indian Republic?
Ans : Dr. Rajendra Prasad

2973 : Which French king said “I am the state”?
Ans : Louis XIV

2974 : ROM stands for?
Ans : Read Only Memory

2975 : One who is devoted to books only for learning facts just for the purpose of scoring marks is called a?
Ans : Book worm

2976 : Who is the creator of the famous character Perikalan Andhru?
Ans : S.K. Pottakadu

2977 : Who was popularly known as Radio Ammavan?
Ans : P K Veera Raghavan Nair

2978 : Who is the author of “Adventures of Sherlock Holmes”?
Ans : Arthur Conan Doyle

2979 : Industrial Revolution gave rise to ?
Ans : Capitalism

2980 : The capture of Constantinople by the Suljek Turks resulted in the decline of?
Ans : Byzantine Empire

2981 : Sethu Cup is associated with?
Ans : Aquatics

2982 : Who is the author of “It is Always Possible”?
Ans : Kiran Bedi

2983 : Who is the author of Sense and Sensibility?
Ans : Jane Austen

2984 : Which place is known as the ‘Vrindavan of Kerala’?
Ans : Malampuzha gardens

2985 : Who is known as the ‘Valiakappithan’ of Marthanda Varma’s army?
Ans : D’Lannoy


2986 : Who is the author of ” Pingala”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

2987 : Who is the author of “Midnight’s Children”?
Ans : Salman Rushdie

2988 : Who is the author of “In Search of Gandhi”?
Ans : Richard Attenborough

2989 : TB vaccine was discovered by ?
Ans : Leon Calmette and Camille Guerin (1992)

2990 : Who was the First Malayali woman to participate in Olympics?
Ans : PT Usha (1980 Moscow Olympics)

2991 : Who is the author of ” Kurushetram”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

2992 : KITTS (Kerala Institute of Tourism and Travel Studies) is in?
Ans : Trivandrom

2993 : The war in South Africa between the British and the Boers is known as ?
Ans : Boer War (1899 -1902)

2994 : Allahabad is on the bank of which River?
Ans : Confluence of the Ganges &the; Jamuna

2995 : Who is the author of “I Follow the Mahatma”?
Ans : K.M.Munshi

2996 : Who is the author of Gulliver’s Travels?
Ans : Jonathan Swift

2997 : Olygarchy is a form of government led by ?
Ans : a group of rich people

2998 : Who is the author of Zulfi my Friend?
Ans : Piloo Mody

2999 : The hanging gardens of Babilona was built in the name of?
Ans : Nebuchandnessar

3000 : Who is the creator of the famous character “Tess”
Ans : Thomas Hardy

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.