General Knowledge - Basic - 021

3001 : Who is the anthropologist best known for her discovery of Zinjathropus Man?
Ans : Mary Leakey

3002 : Communist China’s first international religious gathering was conducted in ?
Ans : 6-Apr

3003 : UNIDO was established as an organ of the General assembly in?
Ans : 1966

3004 : Who is the author of “The Road Ahead”?
Ans : Bill Gates

3005 : Who is the author of “Poovampazham”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

3006 : The Capital of Tunisia?
Ans : Tunis

3007 : First Prime Minister of India?
Ans : Pandit Jawaharlal Nehru

3008 : Who is the author of ‘Mohandas Gandhi’?
Ans : Swadeshabhimani Ramakrishnapilla

3009 : Who is the author of “Devdas”?
Ans : Sharat Chandra Chatterjee

3010 : Who is the author of “Eternal Himalayas”?
Ans : Maj H P S Ahluwalia

3011 : The Rights of Man ?
Ans : Thomas Paine

3012 : In 1707 by the ‘Act of Union’ England and Scotland joined together and assumed the name ?
Ans : ‘Great Britain’

3013 : Who is the author of Oliver Twist?
Ans : Charles Dickens

3014 : The Capital of St. Kitts-Nevis?
Ans : Basseterre

3015 : Who is the author of Return of the Native ?
Ans : Thomas Hardy


3016 : The study of microorganisms is called ?
Ans : Microbiology

3017 : The Capital of Byelorussia?
Ans : Minsk

3018 : The Chinese Revolution took place in ?
Ans : 1911

3019 : Average amount of haemoglobin in blood is?
Ans : 14-15mg/100ml of blood

3020 : Who is the author of “Lead Kindly Light”?
Ans : Vincent Shean

3021 : Mamamkam martyrs memorial Chaverkkunnu is located in?
Ans : Perinthalmanna in Malappuram district

3022 : Who is the author of “The Day in Shadow”?
Ans : Nayantara Sehgal

3023 : Who is the author of “Chithirappavai”?
Ans : P.Y.Akilandam

3024 : The basic architecture of computer was developed by ?
Ans : John Von Neumann

3025 : Who is the author of “Big Egos; Small Men”?
Ans : Ram Jethmalani

3026 : The Union of South Africa was formed in?
Ans : 1910

3027 : Who is the author of “Two leaves and a Bud”?
Ans : Mulk Raj Anand

3028 : The Chief Court became the High Court during the diwanship of?
Ans : Shanmukham Chettiyar

3029 : In which religion the Parsies of India believed ?
Ans : Zorastrianism

3030 : Name the programmed cell death or cells suicide?
Ans : Apoptosis


3031 : Pillars of Hercules?
Ans : Straits of Gibraltar

3032 : Who is the author of “Death of a Salesman (Drama)”?
Ans : Arthur Miller

3033 : The Currency of Maldives?
Ans : Maldivian Rupee (Rufiyaa)

3034 : Who is the author of “A Voice of Freedom”?
Ans : Nayantara Sahgal

3035 : Kala a zar; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Bed bug

3036 : Who is the author of “The Lion and the Jewel”?
Ans : Wole Soynika

3037 : Who is the author of “Himalayan Blunder Brig”?
Ans : J P Dalvi

3038 : The scientific name of Cashew is?
Ans : Anacardium Occidentale

3039 : The Currency of Jordan?
Ans : Jordan Dinar

3040 : Who is the author of “Uncle Tom’s Cabin”?
Ans : H S Stowe

3041 : Kalabhavan Digital Studio is a digital post processing studio owned by?
Ans : KSFDC

3042 : Which is the best treatment for snake bites?
Ans : Antivenom injections

3043 : Name the economy in which private enterprise exists in the main sphere of production?
Ans : Capitalist Economy

3044 : Who is the author of “A Midsummer Night’s Dream”?
Ans : Shakespeare

3045 : Saivite saints were called ?
Ans : Nayanars


3046 : UNIDO was established as an organ of the General assembly in?
Ans : 1966

3047 : Who was the First Malayali Swimmer to participate in Olympic Games?
Ans : Sebastian Xavier

3048 : Who is the author of ” Baliyakala Sakikal”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

3049 : Who is the founder of Malayalam novel cult?
Ans : O Chandu Menon

3050 : Who is known as the’ Iron man of Germany’?
Ans : Otto Von Bismark

3051 : Appunni; Amarsingh;
Ans : M.T. Vasudevan Nair

3052 : The ruler who brought liberalist policies in China in 1970 is?
Ans : Den-Sia-Ping

3053 : Where did Sree Narayana Guru met Chattampi Swamikal for the first time?
Ans : At Aniyur temple near Chempazhanthy.

3054 : Largest Sea-bird?
Ans : Albatross

3055 : Who is the author of Indian Legal System·Can it be saved?
Ans : Fali S. Nariman

3056 : Who is the author of “Gandhi’s Murder and After”?
Ans : Gopal Godse

3057 : Crescograph was invented by ?
Ans : Jagadish Chandra Bose

3058 : Irani Cup is associated with?
Ans : Cricket

3059 : Vasco Da Gama reached Kerala for the third time in ?
Ans : 1524

3060 : Secret Police force of Hitler was known as?
Ans : ‘Gustapo’


3061 : The year and place in which Pakistan carried out five nuclear tests is?
Ans : On 28 and 30 may 1998 in the desert of Baluchistan at the Chagai Hills

3062 : Largest Pyramid of Egypt?
Ans : Khufu

3063 : Remedy for Hypermetropia also known as long sightness or far sightness is to use ?
Ans : Convex Lens

3064 : Central Glass and Ceramic Research Station is located at?
Ans : New Delhi

3065 : Who is the author of The Rogue States?
Ans : Noam Chomsky

3066 : Father of Ethology?
Ans : Konrad Lorentz

3067 : Who is the author of “‘The War of Indian Independence'”?
Ans : V.D.Sarvarkar

3068 : Who is the author of Crossing the Threshold of Hope?
Ans : Pope John Paul II

3069 : Shenduruny wildlife sanctuary is situated in?
Ans : Kollam

3070 : Who is the author of Years of the Upheaval ?
Ans : Henry Kissinger

3071 : Who is the author of “Swapnabhoomi”?
Ans : Sugathakumari

3072 : Name the first E-governance programme launched in Andhra Pradesh?
Ans : E-sewa

3073 : This Agreement was signed by Lal Bahadur Shastri and?
Ans : Ayub Khan

3074 : Who is the author of Profiles and Letters ?
Ans : K.Natwar Singh

3075 : Who proposed the idea of uniting Cochin and Travancore?
Ans : Sri Kerala Varma; The Cochin Maharaja


3076 : Who is the author of Kadambari ?
Ans : Bana Bhatt

3077 : Father of Para-sitology?
Ans : Platter

3078 : Who is the author of “Love Story”?
Ans : Eric Segal

3079 : Highest Road (World)?
Ans : Le Narba Road -Ladhak

3080 : Who is the author of “Inside CBI”?
Ans : Joginder Singh

3081 : Who is the author of “Shahnama”?
Ans : Firdausi

3082 : Who is the author of “Red Tap and White Cap”?
Ans : P.V.R.Rao

3083 : Who is the author of “A Farewall to Arms”?
Ans : Earnest Hemingway

3084 : Who is the inventor of Space Flying?
Ans : Wernher Von

3085 : Who is the author of Expanding Universe ?
Ans : Arthur Stanley Eddington

3086 : Ayyankali was nominated to the Srimulam Prajasabha in?
Ans : 1910

3087 : Who were the first European to reach Africa ?
Ans : The Portuguese

3088 : Who is the author of “Waiting for the Mahatma.”?
Ans : R.K. Narayan

3089 : The percentage of Lactose contained in Mother’s milk is.?
Ans : 7%

3090 : Who is the author of “Deccameron Stories”?
Ans : Giovanni Boccaccio


3091 : The Capital of Jamaica?
Ans : Kingston

3092 : Who is the father of Green Revolution in the world?
Ans : Norman Borlang

3093 : Who is the author of The Tin Drum?
Ans : Gunter Grass

3094 : Human Equator of the Earth?
Ans : Himalayas

3095 : First generation electronic computers were built with?
Ans : Vacuum tubes.

3096 : Socrates the Greatest of the Greek philosphers was forced to commit suicide by drinking which poison ?
Ans : Hemlock; in 399 BC

3097 : Who was the first Malayalee Chief Justice of Supreme Court?
Ans : K.G Balakrishnan

3098 : Kollam Era was started by?
Ans : Rajashekhara ‘Varman Kulasekhara.

3099 : Who is the author of Arms and the Man ?
Ans : George Bernard Shaw

3100 : Isaac Newton was born in England in ?
Ans : 1642

3101 : The Capital of Grenada?
Ans : St.George’s

3102 : The country with highest economic growth is?
Ans : China

3103 : Who is the author of “Tagore”?
Ans : Prof. S. Guptan

3104 : “Virus’ the term is coined by ?
Ans : V. Beigerinck; a Dutch microbiologist.

Who is the author of It was Five Past Midnight in Bhopal””?
Ans : Domanique Lapierre and Javier Moro”

3105 : Who is the author of “Decline of the West”?
Ans : O. Spengler


3106 : German attack on Russia during the war was known as?
Ans : ‘Operation Barbosa’

3107 : Lover of Hitler?
Ans : Iva Brown

3108 : Who is the author of Earth ?
Ans : Emile lola

3109 : Who is the author of “Curtain Raisers”?
Ans : Natwar Singh

3110 : Who is the author of “Centuries”?
Ans : Nostradamus

3111 : Who is the author of Pygmalion ?
Ans : George Bernard Shaw

3112 : Whis is the Largest trees in plant world ?
Ans : Conifers

3113 : Vitamin C is also called?
Ans : Ascorbic Acid

3114 : Who is the author of “Invisible Man”?
Ans : H.G Wells

3115 : Who is the author of “Invitation to the White House”?
Ans : Hillary Clinton

3116 : Who organized “Sahodarasangham” in 1917?
Ans : Sahodaran Ayyappan

3117 : The Capital of Kuwait?
Ans : Kuwait City

3118 : Who is the author of The Future of India: Economics ?
Ans : Bimal Jalan

3119 : Who is the author of “New Dimensions of India s Foreign Policy”?
Ans : Atal Behari Vajpayee

3120 : By which treaty Travancore accepted the Supremacy of the Company?
Ans : The treaty of 1795


3121 : Who freed Egypt from slavery and gave the “Ten Commandments” at the Mount of Senai?
Ans : Mosses

3122 : The only district in Kerala where Tobacco is cultivated?
Ans : Kasargod

3123 : Who is the author of All Things Bright and Beautiful?
Ans : Lewis Carroll

3124 : Which is the first cloned sheep?
Ans : Dolly (at Roslin Research Institute in Scotland by Ian Wilmut)

3125 : Indira Gold Cup is associated with?
Ans : Hockey

3126 : Persia came to be known as Iran from?
Ans : 9th March 1935

3127 : Who is the creator of the famous characters “Juliet; Miranda; Othello”
Ans : Shakespeare

3128 : Himalayan Mountaineering Institute is located at?
Ans : Darjeeling (West Bengal)

3129 : Who is the author of “Kore Kagaz”?
Ans : Amrita Pritam

3130 : Who is the author of “A View from Delhi”?
Ans : Chester Bowles

3131 : The birthplace of Malayalam poet P Kunjiraman Nair is in?
Ans : Kanjangadu

3132 : The Capital of Puerto Rico?
Ans : San Juan

3133 : The Currency of Guatemala?
Ans : Quetzal

3134 : Who is the inventor of Rubber (tyres)?
Ans : Thomas Hancock

3135 : ASCII stands for?
Ans : American Standard Code for Information Interchange


3136 : Who is the author of “Seven Summer”?
Ans : Mulk Raj Anand

3137 : Most Beautiful Memorial?
Ans : Taj Mahal (Agra)

3138 : In which year Television broadcasting was started in Kerala?
Ans : January 1982 in Thiruvananthapuram

3139 : Who is the creator of the famous character Thripura Sundari Kujamma?
Ans : C.V.Ramanpilla

3140 : Indian Cancer Research Centre is located at?
Ans : Mumbai.

3141 : The Goal of Cartegena Protocol was?
Ans : To preserve bio diversity & Bio-safety protocols

3142 : Civil Disobedience Movement was in?
Ans : 1930

3143 : The acid present in the soil and substances formed by the decomposition of decayed green matter is ?
Ans : Humic Acid

3144 : Epilepsy is a disease of the?
Ans : Nervous system

3145 : Dengu fever; also called Breakbone fever; is transmitted mainly through?
Ans : Aedes Aegypti Mosquitoes

3146 : Who is the inventor of Chronometer?
Ans : John Harrison

3147 : Who is the author of Invisible Man ?
Ans : H.G Wells

3148 : Perumbadappu Swoorupam is the old name of?
Ans : Kochi

3149 : Who is the author of “‘Nana'”?
Ans : Emile Zola

3150 : Who is the author of “Faces of Everest”?
Ans : Major H.P.S.Ahluwalia

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.