General Knowledge - Basic - 023

3301 : Who is the author of ” Sahitya Manjari (I I parts) “?
Ans : Vallathol Narayana Menon

3302 : The Currency of Honduras?
Ans : Lempira

3303 : Latin American Tea is known as?
Ans : Mate

3304 : Punic Wars were fought between Rome and ?
Ans : Carthage

3305 : The Capital of Belgium?
Ans : Brussels

3306 : What was the aim of the Guruvayur Satyagraha ?
Ans : To enable all sections of Hindus to enter temples.

3307 : The Capital of Gabon?
Ans : Libreville

3308 : Alexander died at the age of 33 in 323 BC at ?
Ans : Babilonia

3309 : Who is the author of “To Live or not to Live”?
Ans : Nirad C.Chowdhury

3310 : Guruvayoor Satyagraha was in ?
Ans : 1931

3311 : Which was the famous socio-political institution of the Sangham Kerala?
Ans : Manram

3312 : Smallest Planet?
Ans : Mercury

3313 : Who is the author of “Vikar of Wakefield”?
Ans : Oliver Goldsmith

3314 : Who is the inventor of Automobile (Self Starter)?
Ans : Kettering

3315 : Excessive alcoholic consumption causes ?
Ans : Liver Cirrhosis


3316 : Who is the author of ” Fire on the Mountain”?
Ans : Anita Desai

3317 : Who is the author of “Merchant of Venice”?
Ans : William Shakespeare

3318 : Chemban Kunju; Koran;
Ans : Thakazhi

3319 : The Capital of Chad?
Ans : N’ Djamena

3320 : Inter-relationship of DNA; RNA and Protein commonly called ?
Ans : Central Dogma of life.

3321 : Who was the first to calculate the diameter of the Moon ?
Ans : Hipparchus

3322 : Which Diwan was respectfully referred to as ‘Valia Diwanji’?
Ans : Raja Kesava Das

3323 : Capital of Arab Empire during the Abbsasid rule?
Ans : Baghdad

3324 : National AIDS Control Organisation (NACO)was established in the year?
Ans : 1992

3325 : Who is known as Maiden Queen ?
Ans : Elizabeth I

3326 : Which is the largest Latin American country in area and population?
Ans : Brazil

3327 : Who is the author of ” Kuppukai”?
Ans : Balamani Amma

3328 : Who is the author of “Razor’s Edge”?
Ans : W Somerset Maugham

3329 : Who is the author of “Family Reunion”?
Ans : TSEliot

3330 : The Capital of Taiwan?
Ans : Taipei


3331 : Which subject was known as Queen of Sciences during the Middle Ages?
Ans : Theology

3332 : First Tolkie Film?
Ans : Alam Ara (1931)

3333 : Name computer literacy programme launched in Malappuram District in Kerala?
Ans : Akshaya Project

3334 : Cuttack is on the bank of which River?
Ans : Mahanadi

3335 : Who is the author of “Time of Hope”?
Ans : C.P.Snow

3336 : Which is the most widely spoken language of the world?
Ans : Chinese Mandarin

3337 : The Capital of Mali?
Ans : Bamako

3338 : Who is the author of “The Treasure Island”?
Ans : R.L. Stevenson

3339 : The delegates send each other by Common Wealth Countries are known as ?
Ans : High Commissioners

3340 : Who is the author of Worshipping False Gods ?
Ans : Arun Shourie

3341 : Who is the inventor of Quantum Theory?
Ans : Max Planck

3342 : Who is the author of “Candida”?
Ans : George Bernard Shaw

3343 : The Capital of Poland?
Ans : Warsaw

3344 : Hero in Iliad is?
Ans : Achilles

3345 : Challenge Cup Barna-Bellack Cup is associated with?
Ans : Table Tennis (Men)


3346 : Alice
Ans : Lewis Carroll

3347 : Who is the author of “Antony and Cleopatra”?
Ans : Shakespeare

3348 : Who was the first woman Chancellor of Germany ?
Ans : Angela Merckel In 2005

3349 : First Indian Woman Air-Commodre?
Ans : Ms.P.Bandhobathyai

3350 : Polio vaccine was discovered by ?
Ans : Jonas E. Salk (1954)

3351 : Who is the author of “A Brief History of Time”?
Ans : Stephen Hawking

3352 : Who is the author of Poverty and Famine ?
Ans : Amartya Sen

3353 : Who is the author of ” Untouchable”?
Ans : Mulk Raj Anand

3354 : The vaccine; triple antigen is given to children to immunise them against Diphtheria; Pertussis (whooping cough) and?
Ans : Tetanus.

3355 : Who is the creator of the famous character “Thirumukathu Pilla;”?
Ans : C.V.Ramanpilla

3356 : Christianity was introduced in Kerala in the first century AD (52 AD) by?
Ans : St. Thomas.

3357 : Who is the author of ” Rathrikal”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

3358 : Gonorrhoea causing bacteria is ?
Ans : Neisseria Gonorhoeae

3359 : Council of Scientific and Industrial Research Institute is located at?
Ans : New Delhi.

3360 : Who is the author of “Voice of Conscience”?
Ans : V.V.Giri


3361 : Who was the first Chief Minister of Cochin?
Ans : Ikkanda Warrier.

3362 : Cockpit of Europe?
Ans : Belgium

3363 : Where is the most popular tourist destination Serenity Beach?
Ans : Pondicherry

3364 : Who is the author of “Rains Came”?
Ans : Louis Bromfield

3365 : Who is the author of She Stoops to Conquer ?
Ans : Oliver Goldsmith

3366 : Who is the inventor of Helicopter?
Ans : Broquet

3367 : Who is known as the “Morning Star of the Reformation’ ?
Ans : John Wycliffe

3368 : America was named after the Portuguese sailor ?
Ans : Amerigo Vespucci

3369 : Which is the largest dam in the world?
Ans : Three Gorges Dam built across the Yangtse river in China

3370 : Who is the author of “Much Ado About Nothing”?
Ans : Shakespeare

3371 : A genetic illness that causes dysfunction in one of the blood’s clotting mechanisms?
Ans : Hemophilia

3372 : The Agrarian Revolution took place in ?
Ans : Britain

3373 : Who is the author of “Raja tarangini”?
Ans : Kalhana

3374 : Sri Sankara University of Sanskrit, Kaladi, was founded in?
Ans : 1992

3375 : Who is the creator of the famous characters “Koonan; Sreedharan; Kanaran”?
Ans : S.K. Pottakadu


3376 : The petition submitted American colonists before king George III of England in 1774?
Ans : Olive Branch Petition

3377 : What was the name of the Atom bomb dropped in Hiroshima?
Ans : ‘Little boy”

3378 : Which was the first Malayalam Movie ?
Ans : Vlgatakumaran

3379 : The Indian Institute of Management (IIM)was registered at Kozhikode on?
Ans : 22-Aug-96

3380 : Spy organisation formed by Germany during the second world war?
Ans : Fifth Columists

3381 : Exchange of goods for goods is known as?
Ans : Barter

3382 : Who is the author of “Kumarasambhava”?
Ans : Kalidas

3383 : Which was the only Muslim ruling dynasty in Kerala?
Ans : Arakkal Dynasty.

3384 : Who is the author of “Being Digital”?
Ans : Nicholas Ncgroponte

3385 : Highest Plateau?
Ans : Pamir (Tibet)

3386 : The Currency of Poland?
Ans : Zloty

3387 : First Open Prison was established at Nettukaltheri Trivandrum in the year?
Ans : 1962

3388 : Who is the author of “Child who never Grew”?
Ans : Pearl S Buck

3389 : Who is the author of Das Capital ?
Ans : Karl Marx

3390 : Who was the first Malayalee President of lndia?
Ans : K.R.Narayanan


3391 : Seismic Research Centre is located at?
Ans : Gaurividanur near Bangalore (Karnataka).

3392 : DOS (Disc Operating System) was developed by ?
Ans : Tim Patterson

3393 : Who is the author of “Mending Wall”?
Ans : Robert Frost

3394 : Pazhassi’s first revolt was in ?
Ans : 1793 – 1797

3395 : The black granite idol of Lord Buddha known as Karumadikuttan is found at?
Ans : Ambalapuzha

3396 : Who is the author of Raja tarangini ?
Ans : Kalhana

3397 : Who is the author of “Midsummer Night’s Dream”?
Ans : William Shakespeare

3398 : Who is the author of “The Canterbury Tales”?
Ans : Geoffrey Chaucer

3399 : Who is the author of “Life Divine”?
Ans : Aurobindo Ghosh

3400 : Who is the author of “Long Walk to Freedom”?
Ans : Nelson Mandela

3401 : Who is the inventor of Computer (Original Model)?
Ans : Charles Babbage

3402 : are based on the principle that the rate of water absorption is essentially equal to the rate of water loss?
Ans : Potometers

3403 : Who is the author of Lucky Jim?
Ans : Kingley Amis

3404 : Who is the author of Raghuvamsa ?
Ans : Kalidas

3405 : Who is the author of “Business at the Speed of Thought”?
Ans : Bill Gates


3406 : Which is the official residence of the French President?
Ans : Elysee Palace

3407 : Ken Sara Wiva; a poet and human right activist who was hanged by the government for his unconventional views belongs to?
Ans : Nigeria

3408 : Kuppuswamy Naidu Trophy is associated with?
Ans : Hockey

3409 : Who is considered as the father of Greek Mathematics?
Ans : Thales of Meletus

3410 : Dance form in Bolivia and Chile is known as ?
Ans : Cueca

3411 : Who is the author of Detective ?
Ans : Arthur Hailey

3412 : Sugar Bowl of the world?
Ans : Cuba

3413 : Who is the author of “Adam Bede”?
Ans : George Eliot

3414 : During which period of evolution man discovered the use of jute and began to use cloth made of jute?
Ans : Neolithic period

3415 : Who is the author of “The Divine Comedy”?
Ans : Dante

3416 : The world’s First Earth Summit(1992)was at ?
Ans : Rio De Janerio (Brazil)

3417 : Who was the French Philosopher who wrote the book ‘Confessions’?
Ans : Rousseau

3418 : Pythagoras who made great contributions in Geometry belongs to?
Ans : Greek

3419 : Who is the author of A Mercy ?
Ans : Toni Morrison

3420 : Mumps causing virus is ?
Ans : Myxovirus


3421 : Which cit y is known as “City of Seven Hills”?
Ans : Rome

3422 : Peruvannamuzhi Crocodile Centre is in?
Ans : Kozhikkode

3423 : Largest Park?
Ans : Wood Buffalo National Park inAlberta; Canada (17; 560 Sq.miles)

3424 : Who is the author of “Shivaji- The Great Patriot”?
Ans : Lala Lajpat Rai

3425 : Bharat Ophthalmic Glass Limited is located at?
Ans : Kolkata; (West Bengal).

3426 : Who is the author of Raja tarangini ?
Ans : Kalhana

3427 : Kerala State Film awards have been bestowed by?
Ans : Kerala State Chalachitra Academy since 1998

3428 : Who is the author of “Autumn Leaves”?
Ans : O.Pulla Reddi

3429 : First American President to die in harness was?
Ans : Wilham Henry Harrison

3430 : Who is the author of ” Painter of Signs”?
Ans : R.K. Narayan

3431 : National Defence College is located at?
Ans : New Delhi.

3432 : Chirutha; classipper
Ans : Thakazhi

3433 : Colour of the skin is due to the presence of?
Ans : melanin

3434 : Anaxagoras and Euclid were famous Mathematicians from ?
Ans : Greek

3435 : Who is known as the” Prophet of ltalian Nationalism”?
Ans : Joseph Massini


3436 : Who is the inventor of Umbrella?
Ans : Samuel Fox

3437 : Arsenic – 74 is used to detect?
Ans : Tumours.

3438 : Which Diwan of Travancore started Postal Savings Scheme 1947?
Ans : Diwan Raghva Iyer

3439 : The Currency of Afganistan?
Ans : Afghani

3440 : Nationalisation of Suez Canal was done by?
Ans : Col.Gamal Abdul Nazar of Egypt

3441 : Who is the author of “First Circle”?
Ans : Alexander Solzhenitsyn

3442 : Father of Bacteriology?
Ans : Robert Koch

3443 : F.A. Cup is associated with?
Ans : Football

3444 : Largest land animal is ?
Ans : African Elephant (wt. 7 tones)

3445 : Name the Plants grow in water?
Ans : Hydrophytes

3446 : VISA is ?
Ans : Visa International Services Association

3447 : Highest Peak (South India)?
Ans : Anaimudi (2; 720 m) Anaimalai

3448 : The Currency of Syria?
Ans : Syrian Pound Dinar

3449 : Who is the author of “Jaguar Smile”?
Ans : Salman Rushdie

3450 : The hardest material found in human body is ?
Ans : Enamel

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.