General Knowledge - Basic - 024

3451 : Who is the author of “Tharavadu and Oru Muri Tenga”?
Ans : P. Kesava Dev

3452 : Who is the author of Glimpses of World History ?
Ans : Jawaharlal Nehru

3453 : Who is the author of “The Godfather”?
Ans : Mario Puzo (USA)

3454 : Longest Canal (India)?
Ans : Saradha Canal (Uttar Pradesh)

3455 : Who is the author of Descent of Man ?
Ans : Charles Darwin

3456 : Which was the major centre of Malabar Rebellion?
Ans : Thirurangadi.

3457 : Who is the author of “Les Miserables”?
Ans : Victor Hugo

3458 : Who is the author of Digital Fortress?
Ans : Dan Brown

3459 : Which is a process that converts carbon dioxide into organic compounds; especially sugars; using the energy from sunlight?
Ans : Photosynthesis

3460 : The first ‘shot’ of Cold War was fired by?
Ans : Winston Churchill

3461 : Mathrubhumi was founded by?
Ans : K P Kesava Menon in 1923 from Kozhikode

3462 : Who is the author of “Voice of Conscience”?
Ans : V.V.Giri

3463 : Which see animal shows parantal care?
Ans : Hippocampus (sea horse)

3464 : Who is the author of ” Pravachakante Vazhi”?
Ans : O.V Vijayan

3465 : Who is the author of “Kamasutra”?
Ans : Vatsyayana


3466 : Who is the author of The Pasture ?
Ans : Robert Frost

3467 : Who is the author of “Gotrayanam”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker.

3468 : Thirayattom is performed as part of festive celebrations in Kavus in?
Ans : Central Malabar

3469 : Who is the author of “Grub Street”?
Ans : Henry Fielding

3470 : Who is the author of “Kidnapped”?
Ans : R.L.Stevenson

3471 : Who is the author of “Brick Lane”?
Ans : Monica Ali

3472 : Who was the first DGP of Kerala?
Ans : Ananthsankar Iyer

3473 : Who is the author of “‘Job for Millions'”?
Ans : V.V.Giri

3474 : Who is the author of “Bride’s Book of Beauty”?
Ans : Mulk Raj Anand

3475 : Who is the author of “The Bells”?
Ans : Edgar Allen Poe.

3476 : Who is the author of Adam Bede?
Ans : George Eliot

3477 : The famous battle of Colachel was faught between Marthandavarma and the Dutch on?
Ans : 10 Aug 1741

3478 : Iliad tells the story of ?
Ans : Trojan War

3479 : Who is the author of Inside Europe ?
Ans : John-Gunther

3480 : The structure of DNA molecule was discovered by ?
Ans : Watson and Crick in 1953


3481 : Who is the author of “Shivaji- The Great Patriot”?
Ans : Lala Lajpat Rai

3482 : EMS Academy is locatged in?
Ans : Vilappilsala in Thiruvananthapuram

3483 : Who discovered Brazil in 1500?
Ans : Kabral; a Portuguese

3484 : Florence Chadwik is associated with which Sport?
Ans : Skiing

3485 : Name the American Presidents who got Nobel Prize for Peace?
Ans : Theodor Roosevelt; Jimmy Carter; Wudrow Wilson

3486 : Who is the author of “Shalimar the Clown”?
Ans : Salman Rushdie

3487 : “Virus’ the term is coined by ?
Ans : V. Beigerinck; a Dutch microbiologist.

BEG test is used to diagnose?
Ans : Brain Diseases

Which religion is considered as the mother religion of Christianity and Islam?
Ans : Judaism

Which civilization is considered to be the world’s first urban civilisation ?
Ans : Mesopotamian civilization

Capital of Libya is?
Ans : Tripoli

Who is the creator of the famous characters Chemban Kunju; Koran””
Ans : Thakazhi”

3488 : Who is the inventor of Poliomyelitis (vaccine)?
Ans : Jonas Salk

3489 : Who was the last of Kulasekaharas of Mahodayapuram?
Ans : Ramavarma Kulasekhara

3490 : Shanghai is on the bank of which River?
Ans : Yangtse-Kiang

3491 : Clotting of blood in blood vessels is called ?
Ans : Thrombosis

3492 : Who is the author of The First Person ?
Ans : Vladimir Putin

3493 : Who is the author of “Crescent Moon”?
Ans : Rabindranath Tagore

3494 : Who is the author of “Invisible Man”?
Ans : H.G.Wells

3495 : Who is the creator of the famous characters “Appunni; Amarsingh;”?
Ans : M.T. Vasudevan Nair


3496 : Central Mining Research Station is located at?
Ans : Dhanbad (Bihar).

3497 : Which is the first film to be nominated for the Academy Award for best Foreign Language Film?
Ans : Guru directed by Rajiv Anchal

3498 : The organ without muscle is ?
Ans : Lungs

3499 : Who is the author of “Treasure Island”?
Ans : Robert Louis Stevenson

3500 : BRIC countries include?
Ans : Brazil; Russia; India; China

3501 : The percentage of light energy fixed in photosynthesis is generally around ?
Ans : 1%

3502 : Death of tissues resulting from some mineral deficiency is known as ?
Ans : Necrosis

3503 : Who is the author of “The man who killed Gandhi”?
Ans : Manohar Malgonkar

3504 : Who is the author of We Need to Talk about Kevin?
Ans : Lionel Shriver

3505 : Who is the author of “My South Block years”?
Ans : J N. Dixit

3506 : Relapsing fever ; an insect borne disease; is propagated by ?
Ans : Lice

3507 : The early name of feudalism was?
Ans : Clientage

3508 : The Capital of Tonga?
Ans : Nuku’alofa

3509 : ‘ Last Judgement’ is the famous painting of ?
Ans : Michelangelo; an Italian painter

3510 : Who is the author of “Promises to Keep”?
Ans : Chester Bowles


3511 : Axis powers during World War II consisted of ?
Ans : Germany; Italy and Japan

3512 : The Capital of Djibouti?
Ans : Djibouti

3513 : Asian Drama was written by ?
Ans : Gunner Myrdal

3514 : Who is the author of ” Sarada “?
Ans : Oyarathu Chandu Menon

3515 : Gun Powder was invented by?
Ans : The Chinese

3516 : Who was the first Malayali to get enrolled in the Indian Cricket Team?
Ans : Tinu Yohannan

3517 : Who is the author of “Age of Reason”?
Ans : Jean Paul Sartre

3518 : Who is the author of Gone with the Wind ?
Ans : Margaret Mitchell

3519 : Who is the inventor of Balloon?
Ans : Montgolfier

3520 : First American to win Nobel Prize for Peace?
Ans : Theodor Roosevelt (1906)

3521 : The Currency of Turkey?
Ans : Turkish Lira

3522 : The Currency of Norway?
Ans : Kroner

3523 : Who is the author of “Man of Destiny”?
Ans : George Bernard Shaw;

3524 : Who is the author of Glimpses of World History ?
Ans : Jawaharlal Nehru

3525 : Countries to the south of USA are collectively called ?
Ans : Latin America


3526 : The district through which large number of rivers flow?
Ans : Kasargod

3527 : Who is the author of “Fasana-i-Azad”?
Ans : Ratan Nath Sarshar

3528 : During the period of Chera Chenguttuva Kerala had trade relations with which country?
Ans : Sri Lanka.

3529 : Who is the inventor of Gas Engine?
Ans : Diamler

3530 : In Kerala Lok Adalat is conducted by?
Ans : Kerala State Legal Services Authority

3531 : Who is the author of The Pathology of Corruption?
Ans : S.S. Gill

3532 : The cell with longest lifespan in our body is ?
Ans : Nerve Cell

3533 : The hero of Aeneid is ?
Ans : Aeneas

3534 : Who is regarded as the Father of Modem Kerala Police?
Ans : OM Bensly

3535 : Who was the first Travancore King?
Ans : Marthanda Varma

3536 : Who is the author of ” The Enigma of Arrival”?
Ans : V.S.Naipaul

3537 : Who was the first Speaker of Kerala?
Ans : R. Sankaranarayan Thampi

3538 : Who is the inventor of Gunpowder?
Ans : Roger Bacon

3539 : George Washington became the President of America in the year?
Ans : 1789

3540 : Who is the author of Twenty Years After ?
Ans : Alexander Dumas


3541 : Who founded a university named’ Academy’ in Athens?
Ans : Plato

3542 : Who wrote Oedipus the King ?
Ans : Sophocles

3543 : Which was the first central jail established in Kerala?
Ans : Kannur Central Prison-1969

3544 : Who is the author of ” The Moor’s Last Sigh”?
Ans : Salman Rushdie

3545 : Who is the creator of the famous characters “Chirutha; classipper”
Ans : Thakazhi

3546 : Who is the author of Shape of Things to Come?
Ans : H G Wells

3547 : Sulthan Bathery fort was built by?
Ans : Tipu Sultan

3548 : Who is the author of “A Gift of Wings”?
Ans : Shanti Gopalan

3549 : Pazhassi Raja was killed by the British in?
Ans : 1805

3550 : Who is known as the Architect of Thrissur Town?
Ans : SakthanThampuran

3551 : Who is the author of “Seven Lamps of Architecture”?
Ans : John Ruskin

3552 : On the death of Vasco Da Gama on 29 December 1524; where was dead body cremated?
Ans : St. Francis Church at Fort Cochin.

3553 : Which is the most widely spoken language of the world?
Ans : Chinese Mandarin

3554 : Who is the inventor of Art of Printing?
Ans : Guttenburg

3555 : The Capital of Ukraine?
Ans : Kiev


3556 : First Woman Prime Minister of India?
Ans : Mrs. Indira Gandhi

3557 : HDI was introduced by the United Nations Development Programme (UNDP) in its first Human Development Report prepared under the able; stewardship of ?
Ans : Mahbub-ul-Haq

3558 : Who was the last Manchu Emperor?
Ans : Puyi; a six year old boy

3559 : Which Diwan of Travancore started Postal Savings Scheme 1947?
Ans : Diwan Raghva Iyer

3560 : Who is the author of “Temple Tiger”?
Ans : Jim Corbett

3561 : Headquarters of ADB is at?
Ans : Manila in Philippines

3562 : American Airlines Flight 11 and United Airlines Flight 175 were crashed into the Twin Towers of the World Trade Center in New York City by the hijackers on ?
Ans : 11-Sep-01

3563 : First Muslim President of Indian Union?
Ans : Dr. Zakir Hussain

3564 : The Periyar wild life sanctuary was declared as a Tiger Reserve in?
Ans : 1978

3565 : Who is the author of “I Follow the Mahatma”?
Ans : K.M.Munshi

3566 : ‘The Prince”; a book on politics is written by?
Ans : Niccolo Machiavelli

3567 : Biggest Palace (World)?
Ans : Vatican Palace; Rome (Italy)

3568 : Theory of Games and Economic Behavior was written by ?
Ans : John Von Neumann and Oskar Morgenstern

3569 : Who is the author of “Pingala”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

3570 : Biopsy test is used to diagnose?
Ans : Cancer


3571 : Who is the author of “One Life”?
Ans : Christian Bernard

3572 : Who is the author of “Lady of the Lake”?
Ans : Sir Walter Scott

3573 : Total number of members countries of The group of 77 is?
Ans : 133

3574 : ‘Welfare definition of economics’ was given by?
Ans : Alfred Marshall

3575 : Who is the author of Old Curiosity Shop ?
Ans : Charles Dickens

3576 : Who is the author of “Rathrikal”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

3577 : Who is the author of “Home Comings”?
Ans : C.P. Snow

3578 : Who is the author of Going After Cacciato ?
Ans : Tim 0′ Brien

3579 : A Share trader who expects the price of share to fall is called a?
Ans : Bear

3580 : Tall grass grasslands of North America are called ?
Ans : Prairie

3581 : The UNDP Global Human Development Index (HDl) 2011 released on November 2 places India at ?
Ans : 134th place

3582 : Who is the author of “Man Who Changed China”?
Ans : Pearl S. Buck

3583 : Who was the first triibal minister in Kerala government?
Ans : P. K. Jayalakshmi

3584 : Who is the author of Time Machine?
Ans : H.G Wells

3585 : When Swadeshabhimani K Ramakrishna Pillai was exiled from Travancore in 1910 who was the Diwan of Travancore?
Ans : P Rajagopalachari


3586 : The Capital of Afghanistan?
Ans : Kabul

3587 : Which is the first sports school in Kerala?
Ans : G V Raja sports school

3588 : Most important Persian ruler who lived in BC600?
Ans : Cyrus

3589 : Who is the author of Mother India?
Ans : Katherine Mayo

3590 : Confucianism was the new religion founded by?
Ans : Confucious

3591 : Who is the author of “Man for All Seasons”?
Ans : Robert Bolt

3592 : Who is the author of “All Things Bright and Beautiful”?
Ans : Lewis Carroll

3593 : Kashmir of Europe?
Ans : Switzerland

3594 : Which is the most important game of Latin American countries?
Ans : Soccer (Football)

3595 : Rubber is obtained from the latex of ?
Ans : Hevea brasiliensis.

3596 : The Currency of Monaco?
Ans : French Franc

3597 : Who is the author of Nicholas Nickelby ?
Ans : Charles Dickens

3598 : Who is the author of International Working Glass Movement ?
Ans : Sukomal Sen

3599 : The Capital of Cyprus?
Ans : Nicosia

3600 : Who is the author of “The Grapes of Wrath”?
Ans : John Steinbuck

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.