General Knowledge - Basic - 026

3751 : Who is the author of Asian Drama ?
Ans : Gunnar Myrdal

3752 : Who is the author of “Starry Nights”?
Ans : Shobha De

3753 : Who is the author of Return of the Native?
Ans : Thomas Hardy

3754 : The first five star hotel in Kerala is?
Ans : Kovalam Ashoka Beach Resort

3755 : Who is the author of “Vande Mataram”?
Ans : Bankim Chandra

3756 : Who is the author of Ninteen Eighty Four?
Ans : George Orwell

3757 : Who is the author of “Marapavagal”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

3758 : Greeks were collectively known as?
Ans : Hellenes

3759 : The famous “Iron Curtain” speech was by?
Ans : Winston Churchill

3760 : The Currency of Malta?
Ans : Lira Maltija

3761 : Who is the author of ” Devadasi”?
Ans : Sugathakumari

3762 : The period when man began to use Bronze tools and weapons is known as?
Ans : Bronze Age

3763 : The Chief Minister of Travancore was known as?
Ans : Dalawa.

3764 : Who was the propagator of Advaita philosophy?
Ans : Sankaracharya

3765 : Who is the author of “Beauty and Revolution”?
Ans : K.A.Abbas


3766 : Widal Test is used to diagnose?
Ans : Typhoid

3767 : Father of Microbiology?
Ans : Louis Pasteur

3768 : Who is the author of Indira Gandhi: A biography?
Ans : Pupul Jayakar

3769 : In which district Thenmala (forests and reservoir), is located?
Ans : Kollam

3770 : Who is known as Man of Blood and Iron ?
Ans : Bismark

3771 : Who is the author of “Bhagavatham Kilippattu”?
Ans : Ezhuthachan

3772 : Land of Thousand Lakes?
Ans : Finland

3773 : The weight of liver in man is about ?
Ans : 1.5kg.

3774 : The leader of the Tamil Tigers; Velupillai Prabhakaran was killed in ?
Ans : 9-May-17

3775 : The biggest crisis of the early stage of Cold War was the Berlin Blockade which began in ?
Ans : 1948

3776 : Who constructed the ‘Nedumkotta’ or ‘Travancore lines’ in central Kerala in central Kerala to prevent the Mysore invasion?
Ans : Dharmaraja

3777 : The scientific name of Cow is?
Ans : Bos indica

3778 : Murugappa Gold Cup is associated with?
Ans : Hockey

3779 : Thiruvananthapuram General Hospital was started in 1864 during the reign of ?
Ans : Ayilyam Thirunal.

3780 : Who is the author of ” We Indians”?
Ans : Khushwant Singh


3781 : Where is the first Biological Park in India set up?
Ans : Agastiarkudam in Thiruvananthapuram on I January 1992

3782 : Who was the last Chief Minister of Travancore Cochin State?
Ans : Panampalli Govinda Menon

3783 : Who is the author of I Follow the Mahatma ?
Ans : K M Munshi

3784 : French society on- the eve of Revolution was divided into three Estates; which are they?
Ans : Clergy; Nobles and Commons

3785 : Who is the author of Job for Millions?
Ans : V.V.Giri

3786 : Who is the author of “Anandrnath”?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

3787 : Opium is extracted from the immature fruits of the whichplant ?
Ans : Poppy (Papaver somniferum)

3788 : Who is the author of Affluent Society?
Ans : J K Galbraith

3789 : Early Middle Ages is also known as?
Ans : ‘Dark Ages’

3790 : James D Watson and Francis Crick were awarded Nobel Prize in 1962 for the discovery of ?
Ans : DNA in 1953

3791 : Who is the creator of the famous character “David Copperfield”
Ans : Charles Dickens

3792 : Who is the author of “Sthrihridayam”?
Ans : Balamani Amma

3793 : Who is the author of “Human Factor”?
Ans : Graham Greene

3794 : The Capital of Suriname?
Ans : Paramaribo

3795 : The scientific name of Crow is?
Ans : Corvus Splendens


3796 : First Magistrate?
Ans : Mrs. Omana Kunjamma

3797 : The Currency of Denmark?
Ans : Krone

3798 : Who is the author of Jane Eyre ?
Ans : Charlotte Bronte

3799 : In which year the publication of Deepika was started from Kottayam under the name Nasrani Deepika?
Ans : 1887

3800 : G.V. Raja Memorial Trophy is associated with?
Ans : Football

3801 : The first Super Computer installed in India is?
Ans : Cray X-MP -14(Made in USA)

3802 : Cellone Mobile Service was started on?
Ans : 23-Oct-02

3803 : Who is the author of “The Village; “?
Ans : Mulk Raj Anand

3804 : James Bond
Ans : Ian Fleming

3805 : Who is the creator of the famous characters “Antonio; Ariel; Bassanio”
Ans : Shakespeare

3806 : Who is the author of “Pride and Prejudice”?
Ans : Jane Austen

3807 : Who is the author of “Geeta Govind”?
Ans : Jaya Dev

3808 : Who is the author of “My Life and Times”?
Ans : V.V.Giri

3809 : By which treaty Kayarnkulam became a vassal of Travancore?
Ans : Treaty of Mannar (1742)

3810 : Who is the author of “Wake Up India”?
Ans : Annie Besant


3811 : First Test Tube Baby?
Ans : Louise Joy Brown

3812 : Who is the first woman to climb mount Everest ?
Ans : Junko Tabei

3813 : The new state of Travancore – Cochin came into existence on?
Ans : 1July 1949.

3814 : Who is the inventor of Electricity; Current?
Ans : Volta

3815 : Who is the author of “Bhagwat Gita”?
Ans : Ved Vyas

3816 : Data that is copied from an application is stored in the ?
Ans : Clipboard

3817 : Which was the Roman Assembly of Elders ?
Ans : ‘Senate’

3818 : Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants is located at?
Ans : Lucknow (Uttar Pradesh).

3819 : Who is the author of “Odakkuzhal”?
Ans : G.Shankar Kurup

3820 : Who is the author of “Yashodhara”?
Ans : Maithili Sharan Gupt

3821 : Vitamin B7 is also called?
Ans : Biotin

3822 : Which is the disease that affects largest number of people in the world?
Ans : Common cold

3823 : The period when man began to use Bronze tools and weapons is known as?
Ans : Bronze Age

3824 : Who is the author of “Facts and Facts”?
Ans : Khan Abdul WaliKhan

3825 : Which was the famous pilgrim centre of the Jews?
Ans : Jerusalem


3826 : First English factory in Kerala was set up at ?
Ans : Vizhinjam.

3827 : Who is the author of Eye of the Storm?
Ans : Patrick White

3828 : Who was the chief diety of people during the Sangham Age?
Ans : Kottavai (a form of Durga (war goddess)

3829 : Who is the author of “Communist Manifesto”?
Ans : Karl Marx

3830 : First Prime Minister of Great Britain?
Ans : Robert Walpole

3831 : Who is the author of “A Passage to India”?
Ans : E.M. Forster

3832 : Who is the author of Kashmir A Tragedy of Errors?
Ans : Tavleen Singh

3833 : Amerigo Vespucci reached the South American coast in?
Ans : 1499

3834 : Who is the author of “Rehasyam”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

3835 : Who is the author of “What Went Wrong?
Ans : Kiran Bedi

3836 : Who is the author of Najma Heptullah?
Ans : Journey of a Legend

3837 : Hepatitis B causing virus is ?
Ans : Hepatitis B virus

3838 : 8 bits = ?
Ans : 1 byte.

3839 : Who is the author of Arabian Nights ?
Ans : Sir Richard Burton

3840 : Which film directed by Adoor Gopalakrishnan won the British Film Institute, award?
Ans : Elippathayam (1981)


3841 : Pearl Harbour attack was on ?
Ans : 7th December 1941

3842 : Who sad that”Man is born free but everywhere he is in chains”?
Ans : Rousseau

3843 : Which see animal shows parantal care?
Ans : Hippocampus (sea horse)

3844 : Hepatitis A (Serum hepatitis) causing virus is ?
Ans : Hepatitis A virus

3845 : Who is the creator of the famous characters “iago; Macbeth; Jessica”
Ans : Shakespeare

3846 : The government formed by Napolean in France was known as?
Ans : Consulate.

3847 : Who is the author of Iron Harvest ?
Ans : C.P.Surendran

3848 : Who is the author of “Vikar of Wakefield”?
Ans : Oliver Goldsmith

3849 : Stalin became the head of Soviet Union in?
Ans : 1924

3850 : The Currency of Mauritius?
Ans : Rupee

3851 : A program used to browse the web is called ?
Ans : Browser.

3852 : The birth place of Prophet Muhammed?
Ans : Mecca

3853 : Friday; Robinson Crusoe
Ans : Daniel Defoe

3854 : Who is the author of Pakistan Papers?
Ans : Mani Shankar Aiyar

3855 : Who is the inventor of Tyre (Pneumatic)?
Ans : Dunlop


3856 : Who is the author of “Sons and Lovers”?
Ans : D.H. Lawrence

3857 : The Capital of Trinidad and Tobago?
Ans : Port-of-Spain

3858 : The Sabarigiri Hydroelectric project is situated which river?
Ans : Pamba

3859 : The scientific name of Rubber is?
Ans : Hevea brasiliensis

3860 : The Capital of Portugal?
Ans : Lisbon

3861 : Who is the author of ” Kavithakes”?
Ans : E.Y.Krishana Pillai

3862 : Who is the author of ” Sopanam”?
Ans : Balamani Amma

3863 : Which was the first Indian public sector unit of New York Stock Exchange?
Ans : VSNL

3864 : Chattampi Swami Memorial is situated at ?
Ans : Panmana.

3865 : Who is the author of “Nineteen Eighty Four”?
Ans : George Orwell

3866 : Who is the author of “Bharat Bharati”?
Ans : Maithili Sharan Gupta

3867 : Who is the author of “Vinaypatrika”?
Ans : Tulsidas

3868 : First Speed Post Centre in Kerala was started at Ernakulam in?
Ans : Nov-86

3869 : The first nursing school was established by?
Ans : Florence Nightingale

3870 : Who is the author of “Earth”?
Ans : Emile lola


3871 : Who is the author of “The Battle of Books”?
Ans : John Dryden

3872 : E.C.G test is used to diagnose?
Ans : Heart Diseases

3873 : Low income and middle income countries are known as?
Ans : Developing Countries

3874 : Zulus are the people living in ?
Ans : South Africa

3875 : The Cold War continued up to the collapse of Soviet Union in?
Ans : 1990

3876 : Who is the author of Back to Methuselah ?
Ans : George Bernard Shaw

3877 : Kerala Police Academy is at?
Ans : Ramavarmapuram in Thrissur

3878 : Which country is known as the ‘Land of Rising Sun’ ?
Ans : Japan

3879 : Sumerian civilisation flourished on the banks of which rivers?
Ans : Euphrates and Tigris

3880 : Who is the author of Great Illusion?
Ans : Norman Angell

3881 : Who was the first to calculate the diameter of the Moon ?
Ans : Hipparchus

3882 : Who is the author of “Family Matters”?
Ans : Rohinton Mistry

3883 : Fluid Control Research Institute is located at?
Ans : Kanjikode (Kerala).

3884 : Who is considered as the father of the nation of Venezuela?
Ans : Simon Bolivor

3885 : Who is the author of “After the Dark Night”?
Ans : S M.Ali


3886 : Name the 1st person from Indian subcontinent to receive US patent ?
Ans : Jagadish Chandra Bose

3887 : Who is the author of Eye of the Storm?
Ans : Patrick White

3888 : The Currency of Albania?
Ans : Lek

3889 : Who is the author of ” The Namesake”?
Ans : Jumpa Lahiri

3890 : Who is the inventor of Television?
Ans : J.L.Baird

3891 : In the Battle of Trafalgar (1805) British fleet (under Nelson) defeated the combined fleet of ?
Ans : France and Spain

3892 : Who is the creator of the famous character “Portio”
Ans : Shakespeare

3893 : Who is the author of Utopia?
Ans : Sir Thomas Moore

3894 : Which company’s shares were first traded in the Amsterdam Stock exchange?
Ans : The Dutch East India Company

3895 : Plant genetics is the study of ?
Ans : Genetic inheritance in plants

3896 : Who is the author of “The Prince; “?
Ans : Machiavelli

3897 : Which organ of the body is affected by Bright’s disease?
Ans : Kidney

3898 : Who was appointed as the first British Resident in Travancore ?
Ans : Col. Macaulay.

3899 : Which is the largest port in the world?
Ans : Port of New-York and New Jersy

3900 : Name the branch of science that deals with the study of skin and its diseases?
Ans : Dermatology

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.