General Knowledge - Basic - 027

3901 : Kerala Sangeetha Nataka Academy is located in?
Ans : Thrissur

3902 : The Currency of Argentina?
Ans : Peso

3903 : Largest Peninsula (World)?
Ans : Arabia

3904 : Pineal gland that secretes the hormone melatonin and seratonin; is also known as ?
Ans : Biological Clock

3905 : The first known computer game is?
Ans : Space War

3906 : Who is the author of “Flight to Parliament”?
Ans : Rajesh Pilot

3907 : Anglicanism was led in England by ?
Ans : King Henry VlII and Queen Elizabeth

3908 : Central Sanskrit Institute is located at?
Ans : Tirupati (Andhra Pradesh)

3909 : The National Green Tribunal (NGT) has been established under the NGT Act 2010 on ?
Ans : 18th October;2010

3910 : The disease resistant constituent of blood is ?
Ans : W.B.C.

3911 : Who is the author of “Intruder in the Dust”?
Ans : William Faulkner

3912 : Name the year in which the Decimal system of coinage was introduced in India?
Ans : 1957

3913 : Who is the author of “The Castle”?
Ans : Franz Kafka

3914 : The Currency of Andorra?
Ans : French Franc;

3915 : Who is the author of ” Scholar Extraordinary”?
Ans : Nirad C. Chauduri


3916 : Who is the author of “Invisible Man”?
Ans : H.G Wells

3917 : Largest Volcano (World)?
Ans : Mauna Lea (Hawai)

3918 : The year in which Kerala State Film awards were started is?
Ans : 1969

3919 : Who said ‘We live in a wonderful world that is full of beauty; charm and adventure There is no end to the adventures that -we can have if only we seek them with our eyes open’?
Ans : Jawaharlal Nehru

3920 : Revised National Tuberculosis Program was launched in the year ?
Ans : 1992

3921 : Who was the producer and direction of the first silent movie Vigathakumaran?
Ans : JC Daniel

3922 : Who is the author of “Leela”?
Ans : Kumaranasan

3923 : The Currency of Kuwait?
Ans : Kuwait Dinar

3924 : Who is the author of God and the Bible ‘?
Ans : Mathew Arnol

3925 : The young one of Dolly was born in 1998. Name it?
Ans : Polly

3926 : The police department is headed by?
Ans : SPC-State Police Chief

3927 : Who is the author of Rainbow ?
Ans : Pearl S. Buck

3928 : The Capital of Indonesia?
Ans : Jakarta

3929 : Who is the author of “Buddha Charitam”?
Ans : Ashvaghosha

3930 : Vitamin B6 is also called?
Ans : Pyridoxine


3931 : Which is the first Asian country to launch a space shuttle?
Ans : China

3932 : First Indian ICS Officer?
Ans : Satyendra nath Tagore

3933 : Who is the author of Stolen Harvest ?
Ans : Vandana Siva

3934 : Who is the author of “My Truth”?
Ans : Indira Gandhi

3935 : Who is the author of ” Pramanam”?
Ans : Balamani Amma

3936 : Which year India government formally launched Pulse Polio Campaign?
Ans : 1994

3937 : Who is the author of “Development as Freedom”?
Ans : Dr Amartya Sen

3938 : Iravikulam National Park, established in 1978 is in?
Ans : Idukki district

3939 : Visveswarayya Industrial and Technological Museum is located at?
Ans : Bangalore; (Karnataka).

3940 : Who is the author of Crime and Punishment ?
Ans : Fyodor Dostoevsky

3941 : Who is the author of “Raghuvamsa”?
Ans : Kalidas

3942 : Who presided over the Aikya Kerala Conference held at Trichur in Apri I 1947?
Ans : K Kelappan.

3943 : Payyambalam Beach is located in?
Ans : Kannur

3944 : Character
Ans : Creator

3945 : The Currency of Angola?
Ans : New Kwanza


3946 : Apiculture is
Ans : Honey making.

3947 : Who is the King of England who summoned the ‘Long Parliament’?
Ans : Charles I

3948 : The Capital of Rourkina Fasso (Upper Volta)?
Ans : Quagadougon

3949 : The Currency of Spain?
Ans : Peseta

3950 : Manchester of Japan?
Ans : Osaka (Japan)

3951 : …. the crisis American bank faced when provided loan to less credit worthy customers on mortgage property and land?
Ans : Subprime Crisis

3952 : The Currency of Morocco?
Ans : Dirham

3953 : Oral Polio vaccine was discovered by ?
Ans : Albert Bruce Sabin (1955)

3954 : Indian Institute of Sugar Technology is located at?
Ans : Kanpur; (U.P).

3955 : Where is the first Biological Park in India set up?
Ans : Agastiarkudam in Thiruvananthapuram on I January 1992

3956 : Who is the author of Super Power ?
Ans : Raghav Bahd

3957 : The Royal symbol of the Pandyas was?
Ans : Fish.

3958 : The Currency of Albania?
Ans : Lek

3959 : Who is the pro-chancellor of the Universities in Kerala?
Ans : The Education Minister

3960 : The Currency of Oman?
Ans : Omani Rial


3961 : Who invented Antiseptic Surgery (1867)
Ans : Joseph Listor

3962 : Largest Creature?
Ans : Blue Whale. It can grow upto a weight of 150 tonnes

3963 : Paper is chemically?
Ans : Cellulose.

3964 : Who is the author of “Akbarnama”?
Ans : Abul Fazal

3965 : Who is the author of “Pamela”?
Ans : Samuel Richardson.

3966 : Which is the first Police Museum in India?
Ans : The Sardar Vallabhbhai Patel Police Museum; Kollam

3967 : Human bones are made up of Calcium phosphate and?
Ans : Calcium carbonate.

3968 : Who is the author of “Bhakthi Deepika and Chithramala”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

3969 : The Currency of France?
Ans : Franc

3970 : Email was introduced by ?
Ans : Ray Tomilson

3971 : Who is the author of Identity and Violence?
Ans : Prof.Amartya Sen

3972 : Alexander the Great became the ruler of Mascedonia in?
Ans : 337BC

3973 : Which place is known as Kashmir of South India?
Ans : Munnar

3974 : The scientific name of Sparrow is?
Ans : Passer domesticus

3975 : Famous tourist centre Pookode Lake is in?
Ans : Wayanad


3976 : Who is the author of “Indian Legal System·Can it be saved”?
Ans : Fali S. Nariman

3977 : Gibraltar of Indian Ocean?
Ans : Aden

3978 : K T D C was formed in?
Ans : 1966

3979 : Who is the author of “Oliver Twist”?
Ans : Charles Dickens

3980 : Who is the author of ” Tharishunilam”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

3981 : A long narative poem recounting the deeds of a legendary or historical hero is called?
Ans : Epics

3982 : Who is the author of “Indian Philosophy”?
Ans : Dr.S.Radhakrishnan

3983 : Who is the author of Kashmir- Behind the Vale?
Ans : MJ. Akbar

3984 : Who is the author of Identity and Violence?
Ans : Prof.Amartya Sen

3985 : Who is the author of Canterbury Tales ?
Ans : Geoffrey Chaucer

3986 : Who is the author of “Midsummer Night’s Dream”?
Ans : Shakespeare

3987 : Sickman of Europe?
Ans : Turkey

3988 : Who is the author of “Jungle Girl”?
Ans : Ginu Karnani

3989 : The scientific name of Wheat is?
Ans : Triticum aestivum

3990 : World Literacy Day is on?
Ans : 8-Sep


3991 : Who is the author of ” Swapnabhoomi”?
Ans : Sugathakumari

3992 : The Currency of Austria?
Ans : Schilling

3993 : Who is the author of ” Our Theruvinte Katha”?
Ans : S K Pottekadu

3994 : Oath of Tennis Court is related to?
Ans : French Revolution

3995 : Who is the author of ” Rathrimazha “?
Ans : Sugathakumari

3996 : The Currency of Australia?
Ans : Australian Dollar

3997 : Who is the author of “As I see”?
Ans : Kiran Bedi

3998 : Who is the author of “Reminiscences of Nehru Age”?
Ans : M.O.Mathai

3999 : Guwahati is on the bank of which River?
Ans : Brahmaputra

4000 : Who is the author of Jane Eyre ?
Ans : Charlotte Bronte

4001 : Who is the author of Gitanjali?
Ans : Rabindranath Tagore

4002 : The Currency of Iran?
Ans : Rial

4003 : The part of the earth and its atmosphere that is capable of supporting living things is?
Ans : Biosphere.

4004 : Which American President is known as “Great Emancipator”?
Ans : Abraham Lincoln

4005 : Who is the author of “West Wind”?
Ans : Pearl S Buck


4006 : Who is the author of “Civil Disobedience”?
Ans : Henry David Thoreau

4007 : Grand National is associated with?
Ans : Horse Steeple Chase Race (England)

4008 : Who is the author of “Tales from Shakespeare”?
Ans : Charles Lamb

4009 : Who was the first triibal minister in Kerala government?
Ans : P. K. Jayalakshmi

4010 : Who wrote Mukundamala in Sanskrit?
Ans : Kulasekhara Alwar

4011 : Who is the author of “Years of Pilgrimage”?
Ans : Dr. Raja Ramanna

4012 : Who is the author of “Return of the Native”?
Ans : Thomas Hardy

4013 : Who is the author of ” Oruthulli Velicham”?
Ans : O.N.V Kurup

4014 : Who is the author of Tamas?
Ans : Bhishma Sahni

4015 : Who is the author of Far from the Madding Crowd?
Ans : Thomas Hardy

4016 : Who is the author of Leaves of Grass ?
Ans : Walt Whitman

4017 : Belgrade is on the bank of which River?
Ans : Danube

4018 : The loss of elasticity of muscles results in a disease called?
Ans : Parkinson’s disease

4019 : Who is the author of Robe ?
Ans : The L.C. Douglas

4020 : Who is the author of “Crisis into Chaos”?
Ans : E.M.S.Namboodiripad


4021 : Who is the author of Antony and Cleopatra ?
Ans : William Shakespeare

4022 : Name the translatory program which translates the high level language into machine language before running the program?
Ans : COMPILER

4023 : Sucrose is also called?
Ans : Cane sugar

4024 : Who is the author of “Trial of Jesus”?
Ans : John Masefield

4025 : Alexander defeated the Indian ruler?
Ans : Porus

4026 : Largest River (India)?
Ans : The Ganges (6; 679 km)

4027 : Who is the author of Post Office ?
Ans : Rabindranath Tagore

4028 : Who is the author of “Great Tragedy”?
Ans : l.A. Bhutto

4029 : Oxford University was founded in ?
Ans : 1163 AD

4030 : Land of Kangaroo?
Ans : Australia

4031 : Land of Midnight Sun?
Ans : Norway

4032 : Who is the author of La Divina Comedia ?
Ans : A Dante

4033 : Oil Palm India Ltd is located at?
Ans : Kottayam

4034 : What is the name of the Atom Bomb dropped by America in Hiroshima?
Ans : ‘Little boy’

4035 : The Currency of British Honduras?
Ans : Dollar


4036 : A well known German philosopher who argued that God is dead and therefore people were free to create their own values is?
Ans : Friedrich Nietzsche

4037 : Who is the author of “Venisamhar”?
Ans : Narayana Bhatt

4038 : *Which was the first college in Kerala?
Ans : The C M S College opened in Kottayam under the Church Mission Society in 1816

4039 : The loss of elasticity of muscles results in a disease called?
Ans : Parkinson’s disease

4040 : Who is the inventor of Electricity; Current?
Ans : Volta

4041 : Who is the author of “Crossing the Threshold of Hope”?
Ans : Pope John Paul II

4042 : Who were the leaders of Guruvayur Sathyagraha ?
Ans : K. Kelappan and A.K. Gopalan

4043 : Who is the first Japanese to win the Nobel Prize in 1968 for literature?
Ans : Kawabata Yasunari

4044 : Who is the author of “Time Machine”?
Ans : H.G.Wells

4045 : Central Research Laboratory is located at?
Ans : Chepauk; Chennai (Tamil Nadu)

4046 : Central Electro – Chemical Research Institute is located at?
Ans : Karaikudi (Tamil Nadu).

4047 : Who is the Stuart king who wrote the book “The Law of Free Monarchies ”?
Ans : James I

4048 : Who is the author of “Swami and Friends”?
Ans : R.K. Narayan

4049 : Who is the author of “Grammar of Politics”?
Ans : Harold Laski

4050 : Longest Dam (India)?
Ans : Hirakud Dam on the river Mahanadi -Orissa

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.