General Knowledge – Basic – 037

5551 : Who is the author of “The Rights of Man”?
Ans : Thomas Paine

5552 : Fastest animal in the world is ?
Ans : Chettah

5553 : The disease which affects the liver is ?
Ans : Jaundice

5554 : Mesolithic Period is also known as ?
Ans : Late Stone Age

5555 : Who is the author of ” Nectar in a Sieve”?
Ans : Kamala Markandaya

5556 : Who is the author of “Arundhati Roy was awarded Booker Prize in the year”?
Ans : 1997

5557 : Portio
Ans : Shakespeare

5558 : Who is the author of ” Seven summers”?
Ans : Mulk Raj Anand

5559 : The native place of potato; a tuber crop; is?
Ans : America

5560 : Juliet; Miranda; Othello;
Ans : Shakespeare

5561 : Who is considered as the father of cloning?
Ans : Ian Wilmut

5562 : Who is the author of Pinjar ?
Ans : Amrita Pritam

5563 : Who is the author of “Memories and Musings”?
Ans : K.P.S.Menon

5564 : Manufacturing of urea takes place in ?
Ans : Liver

5565 : Who is the author of Naked Came the Stranger ?
Ans : Penelope Ashe


5566 : Jesus Christ was born in ?
Ans : 4 BC (at Bethlahem in the small town of Nasreth in Galeleo)

5567 : Diptheria causing bacteria is ?
Ans : Comeye bacterium diptheriae

5568 : Which is the highest mount in Japan?
Ans : Mount Fujiyama

5569 : The amount of water excreted in urine is regulated by ?
Ans : Anti Diuretic hormone (ADH) or Vasopressin

5570 : Merdeka is associated with?
Ans : Football (Asian)

5571 : The Renaissance painters painted directly on plaster walls called ?
Ans : Frescoes

5572 : ‘The Prince”; a book on politics is written by?
Ans : Niccolo Machiavelli

5573 : Palestine Liberation Organisation (PLO) was formed in ?
Ans : 1964

5574 : Greek critics considered ……as the aim of tragedies?
Ans : Catharsis

5575 : Who is the author of “Expanding Universe”?
Ans : Eddington

5576 : Typhoid causing bacteria is ?
Ans : Salmonell typhi

5577 : Who is the author of Human Factor?
Ans : Graham Greene

5578 : Who was the Pope ruled the longest term (3I years)?
Ans : Pope Pius IX

5579 : Mussolini and his wife Claretta were killed by the Italian Guerillas in?
Ans : 28-Apr-45

5580 : Who is the author of Kapal Kundala?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee


5581 : Who is the author of “Moodu- padathiI”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

5582 : Who is the author of “The Path to Power”?
Ans : Margret Thatcher

5583 : Gateway of India?
Ans : Mumbai

5584 : Siesmograph was invented by?
Ans : The Chinese

5585 : Kollam Era was started in ?
Ans : AD 825 (August 15) (Chingam 1)

5586 : The Capital of Vatican City State?
Ans : Vatican City

5587 : Who is the author of “All’s Well that Ends Well”?
Ans : William Shakespeare

5588 : Who is the author of “Living History”?
Ans : Hillary Clinton

5589 : Who is the author of “The Dark Room”?
Ans : R.K. Narayan

5590 : Who is considered as the founder of Judaism?
Ans : Mosses

5591 : Cairo is on the bank of which River?
Ans : Nile

5592 : Who is the author of “For Whom the Bell Tolls”?
Ans : Ernest Hemingway

5593 : General Agreement of Tariffs andTrade (GATT) was replaced by?
Ans : WTO

5594 : The profuse amount of pollen grains liberated by pine forests at the time of pollination during the months of March-ApriI is referred to as ?
Ans : Sulphur Showers.

5595 : Who is the author of “Ganapati”?
Ans : Vallathol Narayana Menon


5596 : Who is the author of “Divine Life”?
Ans : Swami Sivananda

5597 : Largest stock exchange in the world is in?
Ans : Tokyo

5598 : Who is the only Chief Minister of Kerala who later became the Governor of an Indian State?
Ans : Pattam AThanu Pillai.

5599 : Who is the author of “Fathers and Sons”?
Ans : Ivan Turgenev

5600 : Largest ARCHIPELAGO?
Ans : Indonesia

5601 : Christian
Ans : John Bunyan.

5602 : Economists have divided economy into three sectors namely?
Ans : 1 Primary sector 2 Secondary sector 3Tertiarysector (Service sector)

5603 : The scientific name of Apple is?
Ans : Malus Sylvestris

5604 : Who is the author of “Crime and Punishment”?
Ans : Dostoevsky

5605 : First woman to sail non-stop around the world; alone?
Ans : Kay Cottee

5606 : First Prime Minister of Great Britain?
Ans : Robert Walpole

5607 : Who is the creator of the famous characters “Dr. Watson; Sherlock Holmes”?
Ans : Arthur Conan Doyle

5608 : Who is the author of Maurice ?
Ans : E.M Forster

5609 : The century from 1750 to 1850 is also known as ?
Ans : The ‘Age of Revolutions’

5610 : Who is the author of ‘Vrithantha Pathra Pravarthanam’ the first book on journalism in Malayalam?
Ans : Swadeshabhimani K Ramakrishna Pillai


5611 : Stock exchange Index of Frankfurt is?
Ans : MidDax

5612 : Who is the inventor of Artificial heart?
Ans : Michael de Baxey

5613 : Who is the author of My Own Boswell ?
Ans : M Hidayatullah

5614 : Who is the author of “Future Shock”?
Ans : Alvin Toffler

5615 : Who is the author of “Savithri”?
Ans : Aurobindo Ghosh

5616 : Who is the author of “Laws Versus Justice”?
Ans : V.R.Krishna Iyer

5617 : Who is the author of “Divine Comedy”?
Ans : A Dante

5618 : Who is the author of Pakistan – The Gathering Storm ?
Ans : Benazir Bhutto

5619 : Who was the last military officer of the American revolution to become the President of America?
Ans : James Munroe

5620 : Who is the inventor of Air Plane (Jet Engine)?
Ans : Whittle

5621 : Chattampi Swami Memorial is situated at ?
Ans : Panmana.

5622 : The country with least life expectancy among UN member state is?
Ans : Swaziland (31years)

5623 : Who has the longest term as the Speaker of Kerala Legislative Assembly?
Ans : M. Vijayakumar

5624 : Which is the world’s largest Army in number ?
Ans : Chinese People’s Liberation Army

5625 : Who is the author of “Babarnama”?
Ans : Babar


5626 : Belgrade is on the bank of which River?
Ans : Danube

5627 : Name the digestive enzyme that converts Fats to fatty acids and glycerol is?
Ans : Lipase(Pancreas)

5628 : The vaccine; triple antigen is given to children to immunise them against Diphtheria; Pertussis (whooping cough) and?
Ans : Tetanus.

5629 : Which was the first Malayalam TV Channel in Private Sector?
Ans : Asianet {Asianet malayalam satellite channel began in 1992}

5630 : Schneider Cup is associated with?
Ans : Seaplane Race (U.K.)

5631 : Central Mechanical Engineering Research Institute is located at?
Ans : Durgapur (West Bengal).

5632 : Who is the author of IlIiad ?
Ans : Homer

5633 : Fastest Animal at short run?
Ans : Cheetah

5634 : The first country to surrender in the Second world war was ?
Ans : Italy

5635 : Who became the Rajapramukh of the New State of Travancore -Cochin?
Ans : The Maharaja of Travancore

5636 : ……is a company certificate to its creditors promising payment of a stated sum after a specific period of time at fixed rate of interest?
Ans : Debenture

5637 : Plants growing well in full sunlight are called?
Ans : Helio-phytes.

5638 : Who is the author of India of Our Dreams?
Ans : K.Y. Kamath

5639 : Largest snake in the world is ?
Ans : Anaconda

5640 : The revolt against the 4I year long ruled Muammer Gaddafi in Libya began on?
Ans : February 15 -2011


5641 : Who is the author of House of the Dead ?
Ans : Fyodor Dostoevsky

5642 : The Cranganore port (Muziris) declined as’ a result of the floods in the Periyar river in?
Ans : 1341

5643 : The Currency of Togo?
Ans : France CFA

5644 : First Governor General of Pakistan?
Ans : Mohammed Ali Jinnah

5645 : Which missionary is the author of MalayalaBhasha?
Ans : Arch Decon Koshi

5646 : Who is the author of “Silas Marner”?
Ans : George Eliot

5647 : Which is the birth place of Chattampi Swamikal?
Ans : Kannanmoola

5648 : Cattle Breading research institute is located in?
Ans : Hissar (Haryana)

5649 : Who is the author of Nursery Alice ?
Ans : Lewis Carrol

5650 : Who is the author of ” VeenaPoovu”?
Ans : Kumaranasan

5651 : The Capital of Senegal?
Ans : Dakar

5652 : The Currency of China (People’s)?
Ans : Yuan

5653 : Who is the creator of the famous character “Tom Jones”
Ans : Henry Fielding

5654 : Vasco-da Gama rounded the Cape of Good Hope and landed in the Spring of 1498 at ?
Ans : Kappad in Calicut

5655 : Who is the author of “The Enigma of Arrival”?
Ans : V.S.Naipaul


5656 : Who is the author of “I Dare”?
Ans : Pannesh Dangwal

5657 : What are known as “suicide bags”?
Ans : Lysosomes

5658 : Who is the inventor of Typewriter?
Ans : Sholes

5659 : Who is the author of “Manvini Bhavai”?
Ans : Pannalal Patel

5660 : Who is the author of “Essays on Life”?
Ans : Samuel Butler

5661 : Who is the author of “Sons and Lovers”?
Ans : D.H. Lawrence

5662 : Who is the author of “Blood Brothers”?
Ans : M.J.Akbar

5663 : Dark Continent?
Ans : Africa

5664 : The first English School was opened at TVM in 1834 by?
Ans : Swathi Thirunal

5665 : The year in which Gandhiji visited Sree Narayana Guru at Sivagiri was?
Ans : 1925

5666 : Who is the author of Great Illusion?
Ans : Norman Angell

5667 : Who is the author of “A Voice of Freedom”?
Ans : Nayantara Sahgal

5668 : Hitler committed suicide along with his wife Iva Brown after the failure of Second World War on?
Ans : 1945 April 30

5669 : The Second World War was between?
Ans : The Axis Powers (Germany; Italy and Japan) and the Allied Powers (Britain; France; Russia; USA)

5670 : Who is the author of Defending India?
Ans : Jaswant Singh


5671 : Central Road Research Institute is located at?
Ans : New Delhi (Delhi).

5672 : Chromosome is made up of ?
Ans : DNA & Proteins

5673 : Who made the first strong roads in England with the help of small stones?
Ans : John Macadam; an engineer of Scotland

5674 : Who is the author of “Chemmeen”?
Ans : T.S.Pillai

5675 : Who is the author of “Erupathinalu Vrutham”?
Ans : Ezhuthachan

5676 : In which year Sree Narayana Guru performed the famous Aruvippuram Consecration (Siva)?
Ans : 1888

5677 : Who is the author of “Siddhartha”?
Ans : Herman Hesse

5678 : The number of chambers in amphibians heart is ?
Ans : Three.

5679 : …is one of the largest sea birds with a wing span of 80 to 125 inches.?
Ans : Albatross

5680 : Who is the author of “Murder in the Cathedral”?
Ans : T.S.Eliot

5681 : The Capital of Uzbekistan?
Ans : Tashkent

5682 : Who is the author of “Story of My Experiments with Truth”?
Ans : Gandhiji

5683 : Which film directed by Adoor Gopalakrishnan won the British Film Institute, award?
Ans : Elippathayam (1981)

5684 : Who is the author of “Freedom at Midnight”?
Ans : Larry Collins and Dominique Lapierre

5685 : The Capital of Philippines?
Ans : Manila (Quezon City)


5686 : Father of Conditioned Reflex?
Ans : Ivan Pavlov

5687 : Who is the author of “Doctor Zhivago”?
Ans : Boris Pasternak

5688 : Which ruler constructed the Great Wall of China?
Ans : Shih Hwangti

5689 : Who is the author of “Hamlet”?
Ans : William Shakespeare

5690 : Who is the author of India of Our Dreams?
Ans : K.Y. Kamath

5691 : Who is the author of “Back to Methuselah”?
Ans : George Bernard Shaw

5692 : Which is the first film directed by M T Vasudevan Nair?
Ans : Nirmalyam

5693 : Who formed a society of monks known as ‘Jesut order’ in Spain ?
Ans : Ignatius Layola

5694 : Thripura Sundari Kujamma
Ans : C.V.Ramanpilla

5695 : Who is the author of “Venisamhar”?
Ans : Narayana Bhatt

5696 : The Declaration of American Independence was drafted by?
Ans : Thomas Jefferson

5697 : Where was the first major film studio Udaya was established?
Ans : Alappuzha in 1948

5698 : The Sri Mulam Popular Assembly (Praja Sabha) was formed by Sri MulamThirunal in ?
Ans : 1904

5699 : First Indian woman to scale Mount Everest?
Ans : Bachendri Pal

5700 : Who is the author of My Struggle ?
Ans : E:K.Nayanar

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.