General Knowledge – Basic – 038

5701 : Largest ape is ?
Ans : Gorilla

5702 : Which were the two division of the Russian Social Democratic Labour Party?
Ans : Bolsheviks; the majority party and Menshiviks; the minority party

5703 : Who is the author of “Henry Esmond”?
Ans : William M Thackeray

5704 : Who is the author of Mother India?
Ans : Katherine Mayo

5705 : Who is known as the ‘Father of DNA Finger Printing ?
Ans : Sir Alec Jeffreys

5706 : Who is the author of “An American Tragedy”?
Ans : Theodore Dreiser

5707 : Who is the author of “Yesterday and Today”?
Ans : K.P.S. Menon

5708 : Which was the first known Kathaprasangham?
Ans : Markhandeya Charitham performed by Sathyadevan in the model of Harikatha

5709 : Who is the author of “Deception Point”?
Ans : Dan Brown

5710 : Which is an economic group of Third World countries which was founded under the auspices of the UNO in 1964 ?
Ans : The group of 77

5711 : Who is the author of “Discovery of India”?
Ans : Jawaharlal Nehru

5712 : In which year Thrissur Radio station was started?
Ans : 1954

5713 : The Capital of Iraq?
Ans : Baghdad

5714 : Who is the author of “Pramanam”?
Ans : Balamani Amma

5715 : Who is the author of ” Kavithakes”?
Ans : E.Y.Krishana Pillai


5716 : Who is the author of “Laws Versus Justice”?
Ans : V.R.Krishna Iyer

5717 : Who is the author of ” Kanya Vanangal”?
Ans : Punathil KunjabdulJah

5718 : Dorian Gray
Ans : Oscar Wilde

5719 : Who is the author of “Oliver Twist”?
Ans : Charles Dickens

5720 : Communist China’s first international religious gathering was conducted in ?
Ans : 6-Apr

5721 : Silviculture is?
Ans : Forest planting.

5722 : Who is the author of Gulliver’s Travels ?
Ans : Jonathan Swift

5723 : Who is the author of “The Old Devils”?
Ans : Kingsley Amiss

5724 : Herman Gundert lived and worked at?
Ans : Illikkunnu in Thalassery.

5725 : Who is the author of ” Randamoozham”?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

5726 : Who is the author of “Speed Post”?
Ans : Shobha De

5727 : The Currency of Australia?
Ans : Australian Dollar

5728 : Yachana Yathra led by V.T. Bhattathirippadu in 1931 was from?
Ans : Trichur to Chandragiri river.

5729 : Largest land animal is ?
Ans : African Elephant (wt. 7 tones)

5730 : Who is the creator of the famous character “Thripura Sundari Kujamma”
Ans : C.V.Ramanpilla


5731 : Who is the author of .First Among Equals?
Ans : Joffery Archer

5732 : Who is the author of “Meaning of India”?
Ans : Raja Rao

5733 : Central Plantation crops research institute is in?
Ans : Kasargod

5734 : First five centuries of the Christian Era are known as?
Ans : Sangham Age.

5735 : Vivekachudamani; Updeshasahasri; Atmabodha; Mohamudgara; Sivanandalahari and Saundarya lahari are the poems composed by?
Ans : Sankaracharya

5736 : Who is the author of “Ram Charit Manas”?
Ans : Tulsidas

5737 : Which city was known as “the School of Hellas”?
Ans : Athens

5738 : Asia Oceanic is associated with?
Ans : Tennis

5739 : What is the National Symbol of America?
Ans : Golden Rod

5740 : Who said ‘Happiness is when what you think; what you say; and what you do are in harmony’?
Ans : Mahatma Gandhi

5741 : Who is the author of “Way of all Flesh”?
Ans : Samuel Butler

5742 : Who organised a ‘March to Rome’ in October 1922 and took over as Prime Minister of Italy?
Ans : Benitto Mussolini

5743 : The term of American President is ?
Ans : Four years

5744 : Who is known as Maid of Orleans ?
Ans : Joan of Arc

5745 : First Indian Woman to go in space?
Ans : Kalpana Chawla


5746 : Employment: Aspects of Planning in Under developed Countries was written by ?
Ans : K.N.Raj

5747 : Opium Wars were fought to get open the ports of China to trade opium from?
Ans : British India

5748 : Who is the inventor of Cinematography?
Ans : Thomas Edison

5749 : Who is the author of Sons and Lovers?
Ans : D.H. Lawrence

5750 : The ruler who led England after the Civil Warwas ?
Ans : Oliver Cromwell

5751 : Who is the author of Fathers and Sons?
Ans : Ivan Turgenev

5752 : The tomb of the king Pazhassi Raja is in?
Ans : Mananthavady

5753 : Who is the inventor of Burglar Alarm?
Ans : Edwin T.Holmes

5754 : Pazhassi was killed on the banks of which river?
Ans : ‘Mavilathode’.

5755 : The Capital of Guinea?
Ans : Conakry

5756 : Who is the author of “Saket Maithili”?
Ans : Sharan Gupt

5757 : Panniyar hydroelectric project is located in?
Ans : Idukki

5758 : The famous Sivagiri pilgrim festival conducted on December 30;31andJanuary1 was started by?
Ans : Sree Narayana Guru

5759 : Who is the author of “Daughter of the East”?
Ans : Benazir Bhutto

5760 : 49th Parallel separates?
Ans : U.S.A. and Canada


5761 : Who created the first vaccine for rabies?
Ans : Louis Pasteur

5762 : Who is the author of “St Joan”?
Ans : George Bernard Shaw

5763 : Who is the author of “Advaita Chinta Paddhathi” ?
Ans : Chatampi Swamikal

5764 : Who is the author of To the Lighthouse?
Ans : Virginia Woolf

5765 : Who is the author of “Days of His Grace”?
Ans : Eyvind Johnson

5766 : Who is the author of Crossing the Threshold of Hope?
Ans : Pope John Paul II

5767 : Who is the author of “Debacle”?
Ans : Emile Zola

5768 : Who is the author of “Daughter of the East”?
Ans : Benazir Bhutto

5769 : The southern part of Mesopotamia was famously was known ?
Ans : Babilonia

5770 : Who is the author of “Great Expectations”?
Ans : Charles Dickens

5771 : Which district is known as the granary of Kerala?
Ans : Palakkad

5772 : Who is the author of ” Culture in the Vanity Bag”?
Ans : Nirad C. Chauduri

5773 : Genetic information inhuman beings is stored in?
Ans : DNA

5774 : Who is the author of “Seven Lamps of Architecture”?
Ans : John Ruskin

5775 : Who is the author of Inside Asia ?
Ans : John Gunther


5776 : Who is the author of “View from the UN”?
Ans : U Thant

5777 : Planet Nearest (to the Sun)?
Ans : Mercury

5778 : Who is the author of “Inside CBI”?
Ans : Joginder Singh

5779 : The coagulation of blood in vessels is prevented during normal condition by ?4
Ans : Heparin

5780 : The circulation of blood in the body is regulated by ?
Ans : Heart

5781 : The Capital of Puerto Rico?
Ans : San Juan

5782 : Who is the creator of the famous character “Surya Nambothiripadu”
Ans : O. Chandu Menon

5783 : In which centuryBuddhism reached Kerala?
Ans : 3rd century-BC (232BC) during the period of Ashoka

5784 : Longest Big Ship Canal (World)?
Ans : Suez Canal (Egypt) 160 km

5785 : The Capital of Guinea?
Ans : Conakry

5786 : The Capital of San Marino?
Ans : San Marino

5787 : The Currency of Venezuela?
Ans : Bolivar

5788 : Who is the author of “Uncle Tom’s Cabin”?
Ans : Harriet Beecher Stowe

5789 : Who gave the mesage “One caste; One Religion; One God for Man” at a conference held at the advaitasrama?
Ans : Sree Narayana Guru

5790 : Who is the author of “Choice of techniques”?
Ans : Dr Amartya Sen


5791 : Who is the author of ” Mayoora sandesham”?
Ans : Kerala Varma Valiyakoi Thampuran

5792 : Who is the author of “French Revolution”?
Ans : Thomas Carlyle

5793 : First Woman Chief Justice of a High Court?
Ans : Leela Seth

5794 : Who is the author of “Metamorphoses”?
Ans : Ovid

5795 : Who is the author of “The Bell Jar”?
Ans : Sylvia Plath

5796 : USSR came into existence in ?
Ans : 1922 December

5797 : Derby is associated with?
Ans : Horse Race (England)

5798 : Which is the first biography in literature ?
Ans : Parallel Lives by Plutarch

5799 : English king who was trialed and executed publically in 1649?
Ans : Charles I

5800 : Jerusalem Synagogue built by King Solomon was destructed in 587 BC by ?
Ans : Nebukanisar; The Babilonian king

5801 : First Test Tube Baby?
Ans : Indira

5802 : Mahodayapuram is the old name of?
Ans : Kodungallur

5803 : The first electronic computer which could store programs in the memory ‘EDVAC’ (Electronics Discrete Variable Computer) was invented by ?
Ans : John Von Neumann in 1945

5804 : ‘The Praise of Folly’ was a satiristic work written by ?
Ans : Erasmus

5805 : The Hundred years War (1338-1453) was fought between ?
Ans : England and France


5806 : Who is the author of Pinjar ?
Ans : Amrita Pritam

5807 : Who is the author of “Rakthapushpangal”?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla

5808 : Who discovered Brazil in 1500?
Ans : Kabral; a Portuguese

5809 : Who is the author of “Fathers and Sons”?
Ans : Ivan Turgenev

5810 : Who is the author of “Indian Philosophy;”?
Ans : Dr. S.Radhakrishnan

5811 : If the face value of the money is greater than the intrinsic value of the money; it is termed as?
Ans : Fiat Money

5812 : Japanese Parliament is known as?
Ans : Diet

5813 : Central Arid Zoo Research Institute is located at?
Ans : Jodhpur (Rajasthan).

5814 : Whis is the Smallest seeds?
Ans : Orchid seeds

5815 : Who is the author of The Songs of India ?
Ans : Sarojini Naidu

5816 : Who is the inventor of Electric Lamp?
Ans : Edison

5817 : In Russia the October Revolution happened on?
Ans : 7-Nov-17

5818 : Who is the only person to head the Ministries of Travancore; Thiru-Kochi and Kerala?
Ans : Pattam A.Thanu Pillai.

5819 : Who is the creator of the famous character Christian?
Ans : John Bunyan.

5820 : Who is the author of “Cherry Orchard”?
Ans : Anton Chekov


5821 : Pakistan observes its independence day on ?
Ans : 14-Aug-17

5822 : Who is the author of View from the UN ?
Ans : U Thant

5823 : Largest Peninsula (World)?
Ans : Arabia

5824 : Who was the contemporary of Velu Thampi Dalawa who revolted against the British in Cochin?
Ans : Paliyat Achan; Diwan of Cochin Raja

5825 : In which year the second Indo-Pak war was fought?
Ans : 1971

5826 : Who is the author of “Poverty and Famine”?
Ans : Amartya Sen

5827 : Choice of Technique was written by ?
Ans : Amartya Sen

5828 : Plato’s original name was ?
Ans : Aristocles

5829 : American Revolution. To protest against the tax on tea; the revolutionaries threw tea boxes from the ship anchored in the Boston Port. This incident is known as ?
Ans : Boston Tea Party

5830 : The Capital of Saudi Arabia?
Ans : Riyadh

5831 : Kunjan Nambiar and Unnayi Warrier were the famous poets in the court of ?
Ans : Dharmaraja.

5832 : The Huzur court was reconstructed as?
Ans : The Raja’s Court of Appeal

5833 : Who is considered as the father of Politics?
Ans : Aristotle

5834 : Who is the author of Nature?
Ans : Ralph Waldo Emerson

5835 : The term’ Biology’ is coined by which French naturalist?
Ans : Jean Lamarck.


5836 : A well known German philosopher who argued that God is dead and therefore people were free to create their own values is?
Ans : Friedrich Nietzsche

5837 : Which place is famous for “3 L” Land of Letters, Latex and Lakes?
Ans : Kottayam

5838 : VitaminB1 is also called?
Ans : Thiamine

5839 : What is the name of the aircraft from which the ‘Little boy’ Atom Bomb was dropped in Hiroshima?
Ans : ‘Inola Gay’

5840 : First District jail was established at Kozhikkode in the year?
Ans : 1861

5841 : American Stock exchange Index is known as ?
Ans : NASDAQ [National Association of Securities Dealers Automated Quotation System]

5842 : Deficiency of insulin leading to excess sugar in the blood and this sugar is excreted in the urine. This disease is known as ?
Ans : Diabetes mellitus (hyperglycemia)

5843 : Who is the author of “Heat and Dust”?
Ans : Ruth P Jhabwala

5844 : Who is the author of “Human Knowledge”?
Ans : Bertrand Russell

5845 : Who were the first to invent a solar calendar?
Ans : Egyptians

5846 : Name the first Roman Catholicon born in 20th century to become the President of America?
Ans : John F.Kennedy

5847 : Key to Mediterranean?
Ans : Gibraltar

5848 : Who is the author of “Modern Painters”?
Ans : John Ruskin

5849 : Who is the creator of the famous character “Don Juan”
Ans : Lord Byron

5850 : Kunjalis were four in number. Who was the first Kunjali?
Ans : Kutti Ali

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.