General Knowledge – Basic – 039

5851 : Who is the author of Middle March ?
Ans : George Eliot

5852 : Central Tobacco Research Station is located at?
Ans : Rajamundry (Andhra Pradesh).

5853 : Who is the author of The Plague ?
Ans : Albert Camus

5854 : The Capital of Macao?
Ans : Macao

5855 : Who presided over The Payyannur Political Conference held in May 1928?
Ans : Jawaharlal Nehru

5856 : Hermit Kingdom?
Ans : Korea

5857 : World Wide Fund (WWF) was established in 1961 at ?
Ans : Gland in Switzerland

5858 : Which revolt is known as the first organised revolt against the English in Kerala?
Ans : Attingal Revolt

5859 : Who were hailed for the invention of Addition; Subtraction and Division?
Ans : Egyptians

5860 : Revised National Tuberculosis Program was launched in the year ?
Ans : 1992

5861 : Who is the author of The Golden Note Book ?
Ans : Doris Lessing

5862 : The writing system of the Sumerians was known as?
Ans : Cunieform

5863 : Dance form in Cuba is known as ?
Ans : Conga

5864 : Who was the President to be elected for a second term as President of America?
Ans : George Washington

5865 : The Currency of El Salvador?
Ans : Colon


5866 : Who is the author of “Vanity of Human Wishes”?
Ans : Samuel Johnson

5867 : Who is considered as the father of Scientific Socialism?
Ans : Karl Marx

5868 : It is believed that From 3000 BC onwards Kerala had trade relations by sea with?
Ans : The Indus Valley people.

5869 : Who is the author of “Ambassador’s Journal”?
Ans : J.K.Galbraith

5870 : Queen of the Adriatic?
Ans : Venice

5871 : Cherusseri was the court poet of “?
Ans : Udayavarma Raja

5872 : Who is the author of Dream of Fair to Middling women ?
Ans : Samuel Beckett

5873 : Xerophthalmia;a decease of the eye; is due to deficiency of which vitamin ?
Ans : Vitamin A.

5874 : The Capital of Romania?
Ans : Bucharest

5875 : The Currency of Papua New Guinea?
Ans : Kina

5876 : Who is the inventor of Dynamo?
Ans : Michael Faraday

5877 : Who is the author of “Harinama Keerthanam”?
Ans : Ezhuthachan

5878 : Who is the author of “Devdas”?
Ans : Sharat Chandra Chatterjee

5879 : A literary work that uses exaggeration or imitation for ridicule is known as?
Ans : Burlesque

5880 : Which country is the largest producer of Paddy in the world?
Ans : China


5881 : Which place is known as the Granary of Travancore?
Ans : ‘Nanjianadu’

5882 : Who is the author of ” Marapavagal”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

5883 : In Travancore who changed the Karyakar position to Tahsildar ?
Ans : Col. Munro

5884 : Who is the author of “Angels and Demons”?
Ans : George Orwell

5885 : Famous Orator of Greece?
Ans : Cesero

5886 : Whis is the Largest leaf?
Ans : Victoria regia

5887 : Who is the author of “Nine Days Wonder”?
Ans : John Masefield

5888 : Who is the inventor of Gramophone?
Ans : Thomas Edison

5889 : Who is the author of “Krishnakavithakal”?
Ans : Sugathakumari

5890 : To which sector of the economy Agriculture; Forestry and Fishing; Mining and extraction of oil and gas belong?
Ans : Primary sector

5891 : The Capital of Albania?
Ans : Tirana

5892 : Ancient religion of Japan?
Ans : Shintoism

5893 : Which is considered to be the first internet search engine allowing people to find specific files?
Ans : Archie – (Anomymous FTP)

5894 : ……is the marke tvalue of all officially recognized final goods and services produced within a country in a given period?
Ans : Gross domestic product

5895 : Who said “To be; or not to be: that is the question”?
Ans : William Shakespeare


5896 : Zorastrianism (Persian religion) was founded by ?
Ans : Zorathushtrar

5897 : ……is the total market value of all final goods and services produced by residents in a country or other polity during a given time period minus depreciation?
Ans : Net National Product

5898 : Who is the author of “Culture in the Vanity Bag”?
Ans : Nirad C. Chauduri

5899 : Who is the author of ” Naricheerukal”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

5900 : Durand Line separates?
Ans : Pakistan and Afghanistan

5901 : National Physical Laboratory is located at?
Ans : New Delhi (Delhi).

5902 : Empire City?
Ans : New York

5903 : Which was the first Printing Press in Kerala?
Ans : CMS Press Kottayam

5904 : Deepest; Largest & Biggest?
Ans : The Pacific Ocean

5905 : Who is the author of “Ancient Mariner”?
Ans : Coleridge

5906 : Who is the author of All’s Well that Ends Well ?
Ans : Shakespeare

5907 : Pollination by water?
Ans : Hydrophily

5908 : Garden in the desert?
Ans : Ethiopia

5909 : Land of Setting Sun?
Ans : United Kingdom

5910 : By the time Haider Ali and Tipu Sultan; the Mysore rulers; attacked Travancore who was the ruling king of Travancore?
Ans : Dharma Raja


5911 : Who is the author of “Sacred Games”?
Ans : Vikram Chandra

5912 : Delegates send by Common Wealth nations to other countries are known as ?
Ans : Ambassadors

5913 : The ‘Malayali Memorial’ (agitation), was presented to?
Ans : Sri Moolam Thirunal Maharaja (1891)

5914 : Grand Kerala Shopping Festival is Asia’s largest shopping festival conducted every year from?
Ans : 1st December to 15th January

5915 : Asia Cup is associated with?
Ans : Cricket

5916 : Who is the author of ” Mothiram”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

5917 : Palakkad Fort was built by?
Ans : Hyder Ali of Mysore

5918 : Central Leather Research Institute is located at?
Ans : Chennai (Tamil Nadu).

5919 : The Currency of Holland?
Ans : Florin

5920 : Who is the author of ” Two Lives “?
Ans : Vikram Seth

5921 : The Currency of Britain?
Ans : Pound

5922 : Who is the author of “Being Digital”?
Ans : Nicholas Ncgroponte

5923 : Romanoff Emperors were known as ?
Ans : Czars.

5924 : Who is the author of the famous book’ Historia Naturalis’?
Ans : Pliny

5925 : Starting up an operating system is called ?
Ans : Booting


5926 : Water Sports Centre of the Sports Authority of India is on?
Ans : The Punnamada Lake

5927 : Who is the author of “The Songs of India; “?
Ans : Sarojini Naidu

5928 : Who is the author of “Black Holes & Baby Universes”?
Ans : Stephan Hawking

5929 : Who is the inventor of Disc Brake?
Ans : Lanchester

5930 : Asian Drama was written by ?
Ans : Gunner Myrdal

5931 : Who is the author of Pakistan – The Gathering Storm ?
Ans : Benazir Bhutto

5932 : Presence of glucose in urine is referred to ?
Ans : Glycosuria.

5933 : Who was the first African Traveller(Morocco) to reach Kerala?
Ans : Ibn Batuta

5934 : The number of chromosomes in a human cell is ?
Ans : 46

5935 : Who wrote the famous historical novel ‘Dharmaraja’?
Ans : CV Raman Pillai

5936 : Who is the author of “Childe Harold”?
Ans : Lord Byron

5937 : Who was the French Philosopher who wrote the book ‘Emile’?
Ans : Rousseau

5938 : World Wide Fund (WWF) was established in 1961 at ?
Ans : Gland in Switzerland

5939 : Who is the inventor of Blood Transfusion?
Ans : Landsteneir

5940 : Peru was discovered by ?
Ans : Francisco Pizzaro


5941 : Oldest City (India)?
Ans : Kolkata

5942 : The first American President to be assassinated was ?
Ans : Abraham Lincoln(1865)

5943 : Who is the author of Triumph ?
Ans : John Kenneth Galbraith

5944 : Forest Research Institute is located at?
Ans : Dehra Dun (Uttar Pradesh)

5945 : Travancore Rubber Works(Trivandrum) was started during the period of?
Ans : Sri Chitra Thirunal.

5946 : Which Travancore king was known as Dharmaraja?
Ans : Karthika Tirunal Rama Varma

5947 : The dark skinned race of Africa are called ?
Ans : Negroes

5948 : The first Internet movie is ?
Ans : Heart Beat.

5949 : The Currency of Czechoslovakia?
Ans : Koruna

5950 : Who is responsible for giving inspiration to translate Bible into English for the first time?
Ans : John Wycliffe

5951 : Who is the author of Edward II ?
Ans : Christopher Marlowe

5952 : Who is the author of “Kennilworth”?
Ans : Sir Walter Scott

5953 : Who is known as Maid of Orleans ?
Ans : Joan of Arc

5954 : Who is the author of “Tholkappiya Poonga”?
Ans : M. Karunanidhi

5955 : Davis Cup is associated with?
Ans : Tennis / Lawn Tennis


5956 : Bengal’s Sorrow?
Ans : Damodar River

5957 : Who is the author of “Scenes from a writer’s life”?
Ans : Ruskin Bond

5958 : Largest Sea Animal?
Ans : Blue Whale

5959 : In Travancore who introduced the direct management of Devaswams by Government ?
Ans : Col. Monro.

5960 : Preserved dead bodies of the Egyptians were known as?
Ans : Mummies

5961 : Who is the author of “The God of Small Things”?
Ans : Arundathi Roy

5962 : Name the economy in which a mixture of state and private enterprises exists?
Ans : Mixed Economy

5963 : Who is the author of “Great Expectations”?
Ans : Charles Dickens

5964 : Who is the author of Doctor Fuustus?
Ans : Christopher Marlowe

5965 : Who is the author of An American Dilemma?
Ans : Gunnar Myrdal

5966 : Which missionary is the author of Keralappazhama?
Ans : Dr.Herman Gundert

5967 : The ‘Bhadradeepam’ and ‘Murajapam’ in the Padmanabha Swami Temple was started by?
Ans : Marthandavarma.

5968 : To which community Kapilar and Paranar famous poets of Sangham Age; belonged to?
Ans : The ‘Pana’ community.

5969 : Quebec is on the bank of which River?
Ans : St.Lawrence

5970 : Who is the author of “Asthiyude Pookal”?
Ans : Prof. S. Guptan


5971 : The Currency of Nepal?
Ans : Nepalese Rupee

5972 : OPEC was established with a view to?
Ans : Control production and pricing of crude oil

5973 : Who is the author of Promises to Keep ?
Ans : Chester Bowles

5974 : 1Megabyte= ?
Ans : 1024 Kilobytes

5975 : Who is the author of ” Socialistic Evening”?
Ans : Shobha De

5976 : Marthandavarma’s dedication of his kingdom to Sri. Padmanabaha of Trivandrum is known as ?
Ans : Thrippatidanam

5977 : First Industrially developed country in Asia?
Ans : Japan

5978 : In which country Alexander founded the city of Alexandria?
Ans : Egypt

5979 : Who is the author of Love in the time of Cholera ?
Ans : Gabriel Garcia Marquez

5980 : Bleeding in liver is known as ?
Ans : Liver Cirrhosis

5981 : The major God of The Sumerians was ?
Ans : The Sky God’ Anu’

5982 : Who is the author of “Great Illusion”?
Ans : Norman Angell

5983 : Tallest Bank Building?
Ans : Bank of Montreal; 72; Storeys; 284.98 m high (Toronto; Canada)

5984 : Zinjanthropus; considered to be the earliest in the human species were found in the?
Ans : Great Rift Valley of Central Africa

5985 : Which temple is often referred as the Kasi of the south?
Ans : Thirunelli Temple(Wayanad)


5986 : Rabies causing virus is ?
Ans : Lyssa virus

5987 : Who is the author of “Affluent Society”?
Ans : J K Galbraith

5988 : Who is the creator of the famous characters “Beeman; Vimala”
Ans : M.T. Vasudevan Nair

5989 : Who was the first woman to become the Vice Chancellor of Cambridge University ?
Ans : Aleson Richard

5990 : Information Technology Act was enacted in India in?
Ans : 2000

5991 : Who is the author of “Mrs.Warren’s Profession”?
Ans : G.B.Shaw

5992 : Who is the author of India in Slow Motion ?
Ans : Mark Tully

5993 : Who is the author of King Lear ?
Ans : William Shakespeare

5994 : The Great fire of London was in the year?
Ans : 1666

5995 : Who is the author of ” Amma”?
Ans : Balamani Amma

5996 : Who is the inventor of Xerography?
Ans : Chester Carison

5997 : Das Capital was written by ?
Ans : KarIMarx

5998 : Who is the author of “Aeneid”?
Ans : Virgil

5999 : Where is the underground power station in Kerala located at?
Ans : Moolamattom beneath Nadukani hills

6000 : Largest; Biggest & heaviest?
Ans : Jupiter

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.