General Knowledge – Basic – 040

6001 : Who is the inventor of Rh-factor?
Ans : Karl Landsteiner

6002 : Influenza causing virus is ?
Ans : Influenza virus (A;B;C)

6003 : Who is the author of ” The White Tiger “?
Ans : Arvind Adiga

6004 : Yellow River River?
Ans : Hwang Ho (China)

6005 : PaJiyam Copper Plate (925 AD) of Vikramaditya Varaguna mentions about ?
Ans : The Ay rulers

6006 : First Woman President of Indian National Congress?
Ans : Dr. Annie Besant

6007 : Who is the author of “Indian Homerule”?
Ans : Gandhiji

6008 : Who is the author of “St.John”?
Ans : G.B.Shaw

6009 : Who is known as a sportsman among kings and king among Sportsmen?
Ans : Col. Godavarma Raja

6010 : Bengal’s Sorrow?
Ans : Damodar River

6011 : Which temple is often referred as the Kasi of the south?
Ans : Thirunelli Temple(Wayanad)

6012 : The Royal symbol of the Pandyas was?
Ans : Fish.

6013 : Who founded a school named Lycium in Athens ?
Ans : Aristotle

6014 : The division of nucleus of a Cell is known as ?
Ans : Mitosis (Karyokinesis)

6015 : Who is the author of Liberty and Death ?
Ans : Patrick French


6016 : Who invented Stethoscope (1819)
Ans : Rene Laennee

6017 : ….is calculated by taking a measure of all sources of income in the aggregate and dividing it by the total population?
Ans : Percapita Income

6018 : Who is the author of “Business at the Speed of Thought”?
Ans : Bill Gates

6019 : Who is the author of “Expanding Universe”?
Ans : Arthur Stanley Eddington

6020 : Who is the author of Prem Pachisi ?
Ans : Munshi Prem Chand

6021 : Who is the author of “Kranthadarshikal”?
Ans : Prof. S. Guptan

6022 : The Currency of Germany (United)?
Ans : Deutsche Mark

6023 : Who is the author of Decline of the West ?
Ans : O. Spengler

6024 : Which missionary is the author of Samkshepa Vedartham (1772)?
Ans : Clement Pianos

6025 : English king who was trialed and executed publically in 1649?
Ans : Charles I

6026 : Who is the author of “The Bride of the Sahib and other Stories. “?
Ans : Khushwant Singh

6027 : The first Super Computer installed in India is?
Ans : Cray X-MP -14(Made in USA)

6028 : The function of Arithmetic and Logic Unit (ALU) is?
Ans : Perform all the mathematical calculations

6029 : Who is the author of “Alchemist”?
Ans : Paulo Caulo

6030 : Who is the author of “Othello”?
Ans : Shakespeare


6031 : TB vaccine was discovered by ?
Ans : Leon Calmette and Camille Guerin (1992)

6032 : Which century is also known as ‘Age of Reason’?
Ans : 18th century

6033 : Who is the author of ” Magic seeds”?
Ans : V.S.Naipaul

6034 : Which was the last ruling dynasty of China?
Ans : Ching dynasty or the Manchus

6035 : Who is the author of “Swami and Friends”?
Ans : R.K. Narayan

6036 : Name the only filmstar who became American President?
Ans : Ronald Reagan

6037 : The Nedumcotta or the ‘Travancore lines’ was built by?
Ans : Dharmaraja.

6038 : HFC-2M was the first computer installed in India in?
Ans : Kolkata in 1955.

6039 : Who is the author of “The Bell Jar”?
Ans : Sylvia Plath

6040 : Most poisonous bird and the only known poisonous bird in the world is ?
Ans : The Hooded Pitohui from Papua New Guinea

6041 : The Currency of Liberia?
Ans : Liberian Dollar

6042 : Who is the author of “On the Nature of Things”;a famous Epicurian Philosopher?
Ans : Lucricius

6043 : Who is the inventor of Mathematics (India)?
Ans : Ramanujan.S.

6044 : Which is the most populated country?
Ans : China Second is India; USA (3); Indonesia (4)

6045 : Vanilla; flavouring material; is extracted from the fruit of which orchid?
Ans : Vanilla planlifolia.


6046 : Nagjee Trophy is associated with?
Ans : Football

6047 : The Magna Carta was signed by ?
Ans : King John of England in AD 1215 at; Runnymede.

6048 : The Capital of Austria?
Ans : Vienna

6049 : Who is the author of Vedic Stories?
Ans : Mira Nair

6050 : The science dealing with the study of the heart and its diseases is known as?
Ans : Cardiology.

6051 : Who is the author of “Bliss was it in that Dawn”?
Ans : Minoo Masani

6052 : The Treaty of Versailles was signed between the Allies and Germany on?
Ans : 28th June 1919

6053 : The first book in Malayalam ‘Samkshepa Vedartham’ was written by?
Ans : Clement Piyanus Pathiri

6054 : Who is the author of ” Verukal”?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

6055 : The Tianen Square in Beijing is described as ?
Ans : ‘Naval of China’ (means ‘the gate of heavenly peace’)

6056 : The chief excretory organs of human body is ?
Ans : The kidneys

6057 : The Road to Serfdom was written by ?
Ans : F.A. Hayek

6058 : Where was the first Jewish Church established in Kerala?
Ans : Kodungalloor

6059 : Who is the author of “Agni Pariksha”?
Ans : Acharya Tulsi

6060 : Who is the author of “Yogi and the Bear”?
Ans : S.Nihal Singh


6061 : Who is the author of “Shah Nama”?
Ans : Firdausi

6062 : First Asian to claim Chess’ World Title?
Ans : Viswanathan Anand

6063 : Who is the author of “Jurassic Park”?
Ans : Michael Crichton

6064 : Who is the author of “Shape of Things to Come”?
Ans : H.G.Wells

6065 : Chandragiri Fort is located at?
Ans : Kasargod

6066 : Vedic schools attached to the temples during the Kulasekhara period were known as?
Ans : Salais.

6067 : The Currency of Barbuda?
Ans : Dollar

6068 : Who is the creator of the famous character “Zhivago”
Ans : Boris Pasternak

6069 : Cambridge University was founded in ?
Ans : 1284 AD

6070 : Who is the author of Stolen Harvest ?
Ans : Vandana Siva

6071 : Who is the inventor of Motion; Law of?
Ans : Newton

6072 : Who is the author of “Untold Story”?
Ans : B.M.Kaul

6073 : Presbiopia; a disease of the eye; also known as age sightness Can be removed by ?
Ans : Bifocal Lens

6074 : Who is the author of “Asthiyude Pookal”?
Ans : Prof. S. Guptan

6075 : Who is the author of “The Metamorphosis”?
Ans : Franz Kafka


6076 : What is the symbol of WWF ?
Ans : The Giant Panda

6077 : Who is the inventor of Airship (Non-rigid)?
Ans : Zeppelin

6078 : Who is the author of “Odyssey”?
Ans : Homer

6079 : Who is the author of “Utopia”?
Ans : Thomas More

6080 : Name the disease caused by the bite of a mad dog?
Ans : Rabies or Hydrophobia

6081 : Who is the author of “Mrs Warren’s Profession”?
Ans : Bernard Shaw

6082 : The Anjengo fort was constructed by the English In 1695 with the permission of?
Ans : Attingal Rani.

6083 : Who is the author of An American Tragedy ?
Ans : Theodore Dreiser

6084 : The Krishnapuram Palace near Kayalamkulam was built by?
Ans : MarthaiKlavarma.

6085 : The Kurchyas and Kurumbas of Wynad rose in revolt against the British in ?
Ans : 1812

6086 : Who is the inventor of Gunpowder?
Ans : Roger Bacon

6087 : In which year Kerala Government proclaimed tourism as an industry?
Ans : 1986

6088 : A sculpture Mother and Child by Kanayi Kunhiraman is found at?
Ans : Payyambalam Beach

6089 : Who is the author of Pamela?
Ans : Samuel Richardson.

6090 : St.Louis is on the bank of which River?
Ans : Mississippi


6091 : General Agreement of Tariffs andTrade (GATT) was replaced by?
Ans : WTO

6092 : Who is the author of “Jeevanasangeetham”?
Ans : G. Sankara Kurup

6093 : Theory of Population was propounded by ?
Ans : Thomas Malthus

6094 : Majority of modem Human race’ belonged to which race ?
Ans : Mongloid race

6095 : The coagulation of blood in vessels is prevented during normal condition by ?4
Ans : Heparin

6096 : The largest blood vessel in the body is?
Ans : Aorta

6097 : Maulana Azad Trophy is associated with?
Ans : Inter-University Sports &Athletics;

6098 : Saint Thomas (Apostle) is believed to have landed in Kodungalloor (Muziris) in?
Ans : 52 AD

6099 : Atom Bomb was dropped by America in Hiroshima on?
Ans : 6th August 1945

6100 : Who is the inventor of Tyre (Cycle)?
Ans : Dunlop

6101 : Father of DNA Finger Printing?
Ans : Prof.Alec Jeffreys

6102 : Father of Antibiotics?
Ans : AlexanderFleming

6103 : Who is the author of Voice of Conscience?
Ans : V.V.Giri

6104 : Who is the author of Robe ?
Ans : The L.C. Douglas

6105 : Who is the author of “Yesterday and Today”?
Ans : K.P.S. Menon


6106 : Who is the author of ” Beauty and Revolution “?
Ans : K.A.Abbas

6107 : Which is the larger sector in developing countries?
Ans : Primary industry

6108 : Who is the author of ” The End of Imagination”?
Ans : Arundhati Roy

6109 : Highest Mountain Range?
Ans : Himalayas

6110 : Which district is declared the first polio-free district in India?
Ans : Pathanamthitta

6111 : Highest venoumous snake is ?
Ans : King Kobra

6112 : Lords(England) is associated with which Sport?
Ans : Cricket

6113 : The chief excretory organs of human body is ?
Ans : The kidneys

6114 : City of Rome was founded in ?
Ans : BC 153

6115 : Who is the author of Vinay Patrika ?
Ans : Tulsidas

6116 : Ramnivas Ruia Challenge Gold Trophy is associated with?
Ans : Bridge

6117 : Leh is on the bank of which River?
Ans : Indus

6118 : Which civilization invented wheel and glassware?
Ans : The Mesopotamians

6119 : The Capital of Malawi?
Ans : Lilongwe

6120 : Who is the author of “Malini”?
Ans : Kumaranasan


6121 : Who is the founder of the Advaitasrama at Aluva on the banks of Periyar?
Ans : Sree Narayana Guru

6122 : Largest Desert (World)?
Ans : Sahara (Africa)

6123 : First District jail was established at Kozhikkode in the year?
Ans : 1861

6124 : On which date the first Chief Minister of Kerala EMS Namboothiripad sworn in?
Ans : 15-Apr-57

6125 : The Capital of Russia?
Ans : Moscow

6126 : Which organ of the body is affected by Trachoma ?
Ans : Eyes

6127 : Who is the author of “Grey Eminence”?
Ans : Aldous Huxley

6128 : When Swadeshabhimani K Ramakrishna Pillai was exiled from Travancore in 1910 who was the Diwan of Travancore?
Ans : P Rajagopalachari

6129 : The second Opium War was fought during ?
Ans : 1856-60

6130 : Who invented Mule in 1779?
Ans : Samuel Crompton

6131 : The word Mesopotamia means?
Ans : Land between rivers

6132 : Who is the author of My Life; Law and Other Things?
Ans : M C Setal vad

6133 : Who is the author of Waiting for Godot ?
Ans : Samuel Beckett

6134 : The Currency of Sudan?
Ans : Sudanese Pound

6135 : Who is the author of ” Swami and Friends”?
Ans : R.K. Narayan


6136 : Malayalam telegraph was started in?
Ans : 1994

6137 : N issar Ahammed;
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

6138 : Who is the author of “Dwandhayudham”?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

6139 : Who is the author of Ranga Bhoomi?
Ans : Prem Chand

6140 : Who wrote the screen play and songs for ‘Balan’, the first talkie in malayalam?
Ans : Muthukulam Raghavan Pillai

6141 : ……is the immediate convertability into cash without significant loss of value?
Ans : Liquidity

6142 : resulted in the Which treaty with English resulted in the loss of the political freedom of Travancore?
Ans : The treaty of 1805 by Velu Thampi Dalawa

6143 : Arakkal Museum, located in?
Ans : Ayikkara

6144 : Who is the author of “Fairie Queen”?
Ans : Edmund Spenser

6145 : The Currency of U.K.?
Ans : Pound (Sterling)

6146 : Apiculture is
Ans : Honey making.

6147 : Who is the author of “Ramacharitamanas”?
Ans : Thulasi Das

6148 : Who said “Well done is better than well said”?
Ans : Benjamin Franklin

6149 : The Capital of Vanuatu?
Ans : Vila

6150 : Wildlife Institute of India is located at?
Ans : Chandrasvani (Uttar Pradesh)

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.