General Knowledge – Basic – 041

6151 : Who is considered as the ‘Father of Atheletic Kerala’?
Ans : Col Godavarma Raja

6152 : The Currency of Luxembourg?
Ans : Luxembourg Franc

6153 : Thirumukathu Pilla;
Ans : c.V.Ramanpilla

6154 : Who is the author of “Vish Vriksha Bankim”?
Ans : Chandra Chatterjee

6155 : 1 Kilobyte= ?
Ans : 1024 Bytes

6156 : The Capital of Honduras?
Ans : Tegucigalpa

6157 : Headquarters of Kerala Police is located in?
Ans : Thiruvananthapuram

6158 : Name the first E-governance programme launched in Andhra Pradesh?
Ans : E-sewa

6159 : Stalin became the head of Soviet Union in?
Ans : 1924

6160 : In which battle Narmudicheral defeated Ay Ruler Nannan?
Ans : Vagai Peruthurai

6161 : National Botanical Garden (National Botanical Research Institute; NBRI) is situated in?
Ans : Lucknow.

6162 : River in the Sea?
Ans : Gulf Stream

6163 : 1Terabyte= ?
Ans : 1024 Gigabytes

6164 : Who is the author of “Rainbow”?
Ans : Pearl S. Buck

6165 : Which king of Travancore followed a policy of’ blood and Iron’?
Ans : Marthandavarma


6166 : Who applied the cell theory to plants?
Ans : Schleiden

6167 : Who is the inventor of T.N.T. (high explosive)?
Ans : Will Brand

6168 : Average amount of haemoglobin in blood is?
Ans : 14-15mg/100ml of blood

6169 : Who is called the father of Pakistan?
Ans : Muhammed Ali Jinna

6170 : Workshop of Europe?
Ans : Belgium

6171 : Who is the creator of the famous characters “Mr. Micawber; Jacob Marley”
Ans : Charles Dickens

6172 : Who is the author of “Gone with the Wind”?
Ans : Margaret Mitchell

6173 : Scindia Gold Cup is associated with?
Ans : Hockey

6174 : Which institution in Kerala deals with activities related to Judicial education, Training and Research?
Ans : Kerala Judicial Academy

6175 : Central Marine Research Institute is located in?
Ans : Chennai

6176 : Zilla courts were established in?
Ans : 1811

6177 : Who introduced State Transport Services in Travancore?
Ans : Sri Chitra Thirunal.

6178 : Cochin became a subsidiary state of the British in?
Ans : 1809

6179 : Most abundant element in plant body is ?
Ans : Carbon

6180 : The central control of respiratory activity in human body is exercised by?
Ans : Medulla Oblongata


6181 : The Capital of Belize?
Ans : Belmopan

6182 : During which period of evolution man started the settled life?
Ans : Neolithic period

6183 : Who is the author of “Moby Dick”?
Ans : Herman Melville

6184 : Mahodayapuram is the old name of?
Ans : Kodungallur

6185 : Who is the first circum navigator (who sailed around the world) in 1519?
Ans : Ferdinant D Megallan of Portugal

6186 : The Capital of Togo?
Ans : Lome

6187 : Where was the first Jewish Church established in Kerala?
Ans : Kodungalloor

6188 : What was the immediate cause of the outbreak of the First World War in 1914?
Ans : The murder of Arch Duke Ferdinant of Austria by a Serbian student Gavle Prince on June 28; 1914

6189 : The Capital of Malawi?
Ans : Lilongwe

6190 : Which is the highest peak in Kerala?
Ans : Anamudi

6191 : Nitrogen is absorbed in form by plants.?
Ans : NO3

6192 : Who is the creator of the famous character Anna Karenina
Ans : Leo Tolstoy

6193 : Who is the author of ‘Around the World in Eighty Days’ ?
Ans : Jules Verne

6194 : Who is the author of “The Tempest; “?
Ans : William Shakespeare

6195 : Who is the author of ” Ayalkar”?
Ans : P. Kesava Dev


6196 : Who is the inventor of Xenon?
Ans : W.Ramsay & M.Travers

6197 : Who is the author of “Sursatia”?
Ans : Bimal Mitra

6198 : Pollination by insects is called?
Ans : Entomophily

6199 : Who is the author of ” To Live or Not to Live “?
Ans : Nirad C. Chauduri

6200 : The official name of Israel is?
Ans : Medinat Israel

6201 : Who is the author of Divine Comedy?
Ans : A Dante

6202 : Who is the creator of the famous character “Surya Nambothiripadu;”?
Ans : O. Chandu Menon

6203 : Indian Institute of Management is located at?
Ans : Ahmedabad; Kolkata; Bangalore; Lucknow; Indore and Kozhikode.

6204 : Water Sports Centre of the Sports Authority of India is on?
Ans : The Punnamada Lake

6205 : Who is the author of “Bermuda Triangle”?
Ans : Charles Berlitz

6206 : Who started ‘Mitavadi magazine’ from Tellicherry in 1907?
Ans : Moorkoth Kumaran

6207 : Who is the author of The First Person ?
Ans : Vladimir Putin

6208 : Who is the author of “Liberty and Death”?
Ans : Patrick French

6209 : The weaver’s township of Balaramapuram was created by?
Ans : Ummini Thampi.

6210 : Yankee Stadium (New York) is associated with which Sport?
Ans : Boxing


6211 : Who is the author of “Impossible Allies”?
Ans : C. Raja Mohan

6212 : Who is the author of Childhood?
Ans : Maxim Gorky

6213 : National Institute of Fashion Technology is located at?
Ans : New Delhi.

6214 : The civilisation that existed in Greece; before the Greeks was known as ?
Ans : Aegean Civilization

6215 : Who is called the “father of Malayalam Journalism”?
Ans : Chengulathu Kunhirama Menon

6216 : Who was the first to write the biography of Karl Marx in Malayalam?
Ans : Swadeshabhimani K. Ramakrishna Pillai

6217 : Who is the author of “Yesterday and Today”?
Ans : K.P.S.Menon

6218 : Blue Mountains?
Ans : Nilgiris Hills

6219 : Who is the author of “Ramanan”?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla

6220 : Who is the author of The Unfinished Dream ?
Ans : Varghese Kurian

6221 : Who discovered Smallpox Vaccine (1796)?
Ans : Edward Jenner

6222 : The police department is headed by?
Ans : SPC-State Police Chief

6223 : Who is the author of “My Days”?
Ans : R.K. Narayan

6224 : Who is the author of “An American Tragedy”?
Ans : Theodore Dreiser

6225 : Who is the author of “Wealth of Nations”?
Ans : Adam Smith


6226 : Who is the author of “Decline and Fall of the Roman Empire”?
Ans : Edward Gibbon

6227 : Who is the author of “Aksharam”?
Ans : O.N.V Kurup

6228 : Who is the author of ” The God of Small Things”?
Ans : Arundhati Roy

6229 : Who is the author of “India Unbound”?
Ans : Gurucharan Das

6230 : Cashew nut is the native of ?
Ans : Brazil

6231 : Which is the official publication of Kerala Bhasha Institute?
Ans : Vijnana Kairali

6232 : Which is the Asia’s largest cinnamon estate?
Ans : Anjarakandy (Kannur)

6233 : In which year Vanamahotsav’ was started?
Ans : 1950

6234 : First American President who was ousted from his party while in Office ?
Ans : John Tailor

6235 : Who is the inventor of Motor Scooter?
Ans : Greville Bradshaw

6236 : Who organised a Hussur Kachery at Kollam?
Ans : Velu Tampi Dalawa

6237 : What is described as the ‘Bible of the English Constitution’?
Ans : The Magnacarta

6238 : Who was the immediate successor of prophet Muhammed or first Khalifa?
Ans : Abubekker

6239 : Who is the author of “Ellam Chundukal”?
Ans : G. Sankara Kurup

6240 : Prices and Production was written by ?
Ans : Friedrich Hayek


6241 : Longest Road?
Ans : P a n – A m e r i c a n Highway 27387 km (North West Alaska to Southern most Chile)

6242 : Who is the author of “Poverty and Famines”?
Ans : Dr Amartya Sen

6243 : Who is the author of “Radhayethedi”?
Ans : Sugathakumari

6244 : Who is the author of “Descent of Man”?
Ans : Charles Darwin

6245 : Who is the author of Cherry Orchard?
Ans : Anton Chekov

6246 : Which district is known as Migrants District?
Ans : Idukki

6247 : Who is known as ‘Payyoli Express’?
Ans : P T Usha

6248 : Who is the author of Grub Street?
Ans : Henry Fielding

6249 : Who is the author of “My Own Boswell”?
Ans : M Hidayatullah

6250 : It is possible to fail in many ways; while to succeed is possible only in one way?
Ans : Aristotle

6251 : Who is the author of “India We Left”?
Ans : The Humphrey Travelyan

6252 : The early writing of the Egyptians were known as ?
Ans : Hieroglyphics

6253 : Who is the creator of the famous characters “iago; Macbeth; Jessica”?
Ans : Shakespeare

6254 : Who is the inventor of Electrons?
Ans : J.J.Thomson

6255 : Who is the author of In Search of Gandhi ?
Ans : Richard Attenborough


6256 : Lal Bahadur Shastri National Academy ofAdministration is located at?
Ans : Ghaziabad (Uttar Pradesh).

6257 : Who was the Pope ruled the longest term (3I years)?
Ans : Pope Pius IX

6258 : The Currency of Kenya?
Ans : Kenyan Shilling

6259 : Indian Lac Research Institute is located at?
Ans : Ranchi (Bihar).

6260 : Name the digestive enzyme that converts Proteins to aminoacids (Peptones) in stomach is ?
Ans : Pepsin

6261 : Swadeshabhimani Ramakrishnapilla died on?
Ans : 28 March 1916 at Kannur.

6262 : 17th Parallel separates?
Ans : North and South Vietnam

6263 : In which year Swadeshabhimani Ramakrishnapilla became the editor of Swadeshabhimani in?
Ans : 1906

6264 : Who is the author of Kanyadaan ?
Ans : VijayTendulkar

6265 : In which country Alexander founded the city of Alexandria?
Ans : Egypt

6266 : Who is the author of “Airport”?
Ans : Arthur Halley

6267 : Who is the author of “Tsunami – 7 Hours that Shook the World”?
Ans : Satinder Blndra

6268 : Who is the author of Siddhartha ?
Ans : Herman Hesse

6269 : Who was the first Prime Minister of England and the first in the world to hold the post of Prime Minister?
Ans : Robert Walpole

6270 : Thinnest skin human body is ?
Ans : Conjunctiva (eyelid)


6271 : Who is the author of “Bandicoot Run”?
Ans : Manohar Malgonkar

6272 : The Capital of Bhutan?
Ans : Thimphu

6273 : Holy Ka aba was built by?
Ans : Prophet Ebrahim

6274 : Who is the author of “The Old Man and the Sea”?
Ans : Earnest Hemingway.

6275 : Who is the author of “In Search of Gandhi”?
Ans : R i c h a r d Attenborough

6276 : The Two Trillion Dollar Meltdown was written by ?
Ans : Charles R. Morris

6277 : Who is the author of ” Onakazhcha”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

6278 : The scientific name of Earthworm is?
Ans : Pheretima Posthuma

6279 : After the Thrippatidanam; Travancore Rajas came to be known as?
Ans : Padmanabhadasas.

6280 : Oru Desathinte Katha is the work of?
Ans : S K Pottakkad

6281 : Who is the author of “Fairie Queen”?
Ans : Edmund Spenser

6282 : Julius Caesar was assassinated in ?
Ans : 44BC by Casius; Brutus and other senators

6283 : Principle of Political Economy and Taxation was written by ?
Ans : D. Ricardo

6284 : Who is the author of “Chandalika”?
Ans : Rabindranath Tagore

6285 : Who is the author of “Non-violence of Peace and War”?
Ans : M.K.Gandhi


6286 : Which are the two affiliates of World Bank or IBRD?
Ans : International Development Association (IDA) established in 1960 and; the International Finance Corporation (IFC); established in 1956

6287 : Who is the inventor of Film (Musical)?
Ans : Lee de Forest

6288 : Which is the biggest freshwater lake in Kerala?
Ans : Sasthamcotta Lake (Kollam)

6289 : The DNA testng technique was first reported in 1984 by?
Ans : Sir Alec Jeffreys in England

6290 : Name the only disease totally eradicated in 1980 throughout the world by vaccination ?
Ans : Small pox

6291 : Who is the author of “Savitri”?
Ans : Aurobindo Ghosh

6292 : Who is the author of “Jurassic Park”?
Ans : Michael Crichton

6293 : Which place was captured by Israel from Jordan ?
Ans : West Bank

6294 : The dark skinned race of Africa are called ?
Ans : Negroes

6295 : Who is the author of “Caesar and Cleopatra”?
Ans : George Bernard Shaw

6296 : Who was the first Justice ?
Ans : Jagdish Bhalla

6297 : Who is the inventor of Telephone?
Ans : Graham Bell

6298 : King’s Cup is associated with?
Ans : Air Races (England)

6299 : Who is the author of “The True History of Kelley Gang”?
Ans : Peter Carey

6300 : Who is the author of ” Odayil Ninnu “?
Ans : P. Kesava Dev

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.