General Knowledge – Basic – 042

6301 : Who is the author of “Father and Sons”?
Ans : Ivan Turgenev

6302 : Famous tourist centre Pookode Lake is in?
Ans : Wayanad

6303 : Three states of China existed in the 300 BC?
Ans : Chin; Chu; Ehi

6304 : Who is the author of Razor’s Edge ?
Ans : W Somerset Maugham

6305 : Atom Bomb was dropped by America in Hiroshima on?
Ans : 6th August 1945

6306 : Vijayawada is on the bank of which River?
Ans : Krishna

6307 : Who succeeded Marthandavarma to the throne of Travancore?
Ans : Karthika Tirunal Rama Varma (Dharmaraja)

6308 : Who is the author of “Gita Rahasya”?
Ans : Bal Gangadhar Tilak

6309 : The Krishnapuram Palace near Kayalamkulam was built by?
Ans : MarthaiKlavarma.

6310 : Murugappa Gold Cup is associated with?
Ans : Hockey

6311 : The male sex hormone Testo-sterone is produced by ?
Ans : Leydig Cells

6312 : The last Chera Emperor was ?
Ans : Cheraman Perumalj

6313 : Alexander invaded India in ?
Ans : 326 BC

6314 : Who is the author of “Canterbury Tales”?
Ans : Geoffrey Chaucer

6315 : Reformation was started in Germany by ?
Ans : Martin Luther in 1517 (This resulted in the formation of Protestant Religion)


6316 : Who is the author of ” Step Across This Line”?
Ans : Salman Rushdie

6317 : Windy City?
Ans : Chicago

6318 : World’s Loneliest Island?
Ans : Tristan Da Cunha

6319 : Who is the author of Freedom at Midnight ?
Ans : Larry Collins and Dominique Lapierre

6320 : Plants which grow in saline water are called?
Ans : Halophytes.

6321 : SEATO stands for?
Ans : South East Asian Treaty Organization

6322 : Largest Gulf?
Ans : Gulf of Mexico

6323 : The Capital of Singapore?
Ans : Singapore City

6324 : Who is the creator of the famous character “Gora; Chitra; Rehman; Mini”?
Ans : Rabindranath Tagore

6325 : Who was the First Malayali woman to participate in Olympics?
Ans : PT Usha (1980 Moscow Olympics)

6326 : Power Loom was invented by ?
Ans : Edmund Cartwright in 1785

6327 : Who is the author of Black Holes & Baby Universes ?
Ans : Stephan Hawking

6328 : Which is the highest mount in Japan?
Ans : Mount Fujiyama

6329 : Where was Ayyankali born ?
Ans : at Venganore in Trivandrum district; in 1863.

6330 : Who is the author of “Story of My Experiments with Truth “?
Ans : Gandhiji


6331 : Which country is geographically situated in “the Ring of fire”?
Ans : Japan

6332 : Sahni Trophy is associated with?
Ans : Hockey

6333 : In which year Swadeshabhimani Ramakrishnapilla became the editor of Swadeshabhimani in?
Ans : 1906

6334 : The city of St. Petersburg was founded by ?
Ans : Peter the Great in 1703

6335 : Who is the creator of the famous characters “Palani; Karuthamma”
Ans : Thakazhi

6336 : Who is the author of “All’s Well that Ends Well”?
Ans : William Shakespeare

6337 : The Steam Engine invented by James Watt was called?
Ans : Beelzebub

6338 : Who was the first Governor General of the Dominion of Pakistan?
Ans : Muhammed Ali Jinna

6339 : Who is the author of “The Man from Moscow; “?
Ans : Greville Wynne

6340 : The Government Securities traded in the British Stock Exchange are known as?
Ans : Government Edge

6341 : Who is the author of “Gone with the Wind”?
Ans : Margaret Mitchell

6342 : First Pyramid was built about ?
Ans : 2700 BC

6343 : Kundara Proclamation was in ?
Ans : 1809

6344 : In the Battle of Water Loo in1815 British force was led by?
Ans : Duke of Wellington

6345 : The DNA testng technique was first reported in 1984 by?
Ans : Sir Alec Jeffreys in England


6346 : India’s national flower ?
Ans : Lotus

6347 : Philosopher king of Rome?
Ans : Marcus Areleus

6348 : Kalabhavan Digital Studio is a digital post processing studio owned by?
Ans : KSFDC

6349 : The Malayalam film’ Kerala Simham’ was directed by?
Ans : Navodaya Appachan

6350 : Which country is the largest producer of Silk in the world?
Ans : China

6351 : Vitamin K is also called?
Ans : Phylloquinone

6352 : In which year John Guttenburg published The Holy Bible?
Ans : 1456

6353 : The birthplace of Malayalam poet P Kunjiraman Nair is in?
Ans : Kanjangadu

6354 : Which is the most populous city with in the world?
Ans : Shanghai

6355 : Who is the author of Duchess of Malfi ?
Ans : John Webster

6356 : The Currency of Mauritius?
Ans : Rupee

6357 : Who organised the guerilla warfare against the British from the Wynadu hills particularly from the Puralimala?
Ans : Pazhassi Raja

6358 : The prophet of French Revolution?
Ans : Rousseau

6359 : Who is the author of “KilivathiIiloode”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

6360 : Vascoda Gama was buried at St. Francis Church in the year?
Ans : 1524


6361 : Which was the first football tournament in Kerala?
Ans : Sri Mulam Cup Tournament

6362 : Name the first dynasty to rule China from BC 1750-1125 ?
Ans : Shang dynasty

6363 : Who was the last Diwan of Travancore?
Ans : Sir. C.P. Ramaswami Ayyer.

6364 : New Orleans is on the bank of which River?
Ans : Mississippi

6365 : Which was the last ruling dynasty of China?
Ans : Ching dynasty or the Manchus

6366 : Indira Gandhi Rashtriya Urban academic is located at?
Ans : Rai Bareli (Uttar Pradesh).

6367 : Who is the inventor of Bicycle tyre?
Ans : Dunlop

6368 : The Beckal fort was built by?
Ans : Sivappa Nayaka.

6369 : Government undertook the responsibility of education for the first time in Travancore by?
Ans : Rani Gauri Parvati Bhai in 1817

6370 : Father of Cytology?
Ans : Robert Hook

6371 : Slavery was abolished in America in the year?
Ans : 1862

6372 : Who is the author of “Aeneid”?
Ans : Virgil

6373 : Vaikkom Satyagraha was in ?
Ans : 1924

6374 : The Capital of Poland?
Ans : Warsaw

6375 : Malaria is caused by ?
Ans : Plasmodium vivax


6376 : Who is known as the” Prophet of ltalian Nationalism”?
Ans : Joseph Massini

6377 : The chief function of phloem is the conduction of…?
Ans : Food

6378 : Who is the author of “Fasting and Feasting”?
Ans : Anita Desai

6379 : In which book Kalidasa mentions about kerala?
Ans : Reghuvamsam

6380 : The scientific name of Pineapple is?
Ans : Ananas comosus

6381 : Which poet transulated Valmiki Ramayanam”?
Ans : Vallathol Narayana Menon

6382 : Who was appointed as the first British Resident in Travancore ?
Ans : Col. Macaulay.

6383 : Who is the author of “Kali Andhi”?
Ans : Kamleshwar

6384 : Kuppuvachanm Kodachi
Ans : OV.Vijayan

6385 : Who is the author of India We Left?
Ans : The Humphrey Travelyan

6386 : Who is the inventor of Electrons?
Ans : J.J.Thomson

6387 : Longest Poem of the World?
Ans : Mahabaratha

6388 : Who is the author of Chistable ?
Ans : Samuel Taylor Coleridge

6389 : The Battle of Marathon was fought in the year ?
Ans : BC 490

6390 : Which is the first newspaper published in 1864 from Kochi?
Ans : ‘Paschimataraka’


6391 : Who is the author of “Memories of World War II”?
Ans : Winston Churchill

6392 : Who is the author of “Book of Unforgettable Women”?
Ans : Khushwant Singh

6393 : Who is the founder of Pakistan?
Ans : Muhammed Ali Jinna

6394 : Though IMF was established in 1945; its operations began only on?
Ans : 1-Mar-47

6395 : Who is the author of “History of the Congress Party”?
Ans : Dr Shankar Ghose

6396 : The Magna Carta was signed by ?
Ans : King John of England in AD 1215 at; Runnymede.

6397 : Who is the author of ” Enippadikal “?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

6398 : Who is the author of “Starry Nights”?
Ans : Shobha De

6399 : Saudi Arabian king who gave the name to the country in 1925?
Ans : Abdul Aziz Sand

6400 : Napolean Bonaparte on his final defeat in the Battle of Water Loo was deported to?
Ans : St. Helena Island.

6401 : The vector of the disease filariasis (elephantiasis) is?
Ans : Culex mosquito.

6402 : Who is the author of Reminiscences ?
Ans : Thomas Carlyle

6403 : Who is the author of “the Professor; “?
Ans : Charlotte Bronte

6404 : Who is the author of “Yesterday and Today”?
Ans : K.P.S.Menon

6405 : Who is the author of “End of an Era”?
Ans : C S Pandit


6406 : Who is the author of Paradise Lost ?
Ans : John Milton

6407 : Who is the author of “Pilgrim’s Progress”?
Ans : John Bunyan

6408 : Who is the author of “India Wins Freedom”?
Ans : Maulana Abul Kalam Azad

6409 : Who is the author of “Interpreter of Maladies”?
Ans : Jumpa Lahiri

6410 : Father of Microbiology?
Ans : Louis Pasteur

6411 : Who is the author of “A Suitable Boy”?
Ans : Vikram Seth

6412 : Who is the author of Future Shock?
Ans : Alvin Toffler

6413 : Largest Zoo (India)?
Ans : Zoological Gardens; Alipur; Calcutta.

6414 : Diphtheria and Tetanus vaccine was discovered by ?
Ans : Emil Adolf Von Belming and Shibasaburo Kitasato (1891)

6415 : Who is the author of “India- The Critical years”?
Ans : Kuldip Nayar

6416 : Which blood group is called universal donor?
Ans : O

6417 : The slogan Liberty; Equality and Fraternity was given by ?
Ans : Rousseau the French Philosopher

6418 : Who is the author of “War and Peace”?
Ans : Tolstoy

6419 : Brutus; Claudius; Cleopatra
Ans : Shakespeare

6420 : Largest ape is ?
Ans : Gorilla


6421 : The Currency of Yemen Arab?
Ans : Dinar

6422 : The Capital of Bosniaherzegovina?
Ans : Sarajevo

6423 : Mecca of Kerala is?
Ans : Ponnani (Malappuram)

6424 : Longest Mountain Range (World)?
Ans : Mt. Andes (South America) (8; 800 km)

6425 : Who is the author of “In Memoriam”?
Ans : Tennyson

6426 : The American President James A Garfield was assassinated in?
Ans : 1881

6427 : Who is the author of “My India”?
Ans : S Nihal Singh

6428 : The Capital of Mexico?
Ans : Mexico City

6429 : Who was the first Malayalee woman Chief Justice of Kerala High Court?
Ans : K.K. Usha

6430 : Vitamin B6 is also called?
Ans : Pyridoxine

6431 : Who is the author of Farm House ?
Ans : George Orwell

6432 : Who is the author of “Rape of Bangladesh”?
Ans : Anthony Mascrenhas

6433 : The leucocytes that are able to produce the anticoagulant heparin are?
Ans : Basophils

6434 : Who is the author of “Reminiscences”?
Ans : Thomas Carlyle

6435 : First Techno park in India is in ?
Ans : Trivandrum.


6436 : Sumerian civilisation later came to be known as ?
Ans : Mesopotamian civilisation

6437 : Theory and History was written by ?
Ans : Ludwig von Mises

6438 : Who is the author of “Principle of Mathematics”?
Ans : Bertrand Russel

6439 : Who is the author of The Metamorphosis ?
Ans : Franz Kafka

6440 : Who is the author of Godan?
Ans : Prem Chand

6441 : Jaswant Singh Trophy is associated with?
Ans : Best Services Sportsman

6442 : Who is the creator of the famous characters “Juliet; Miranda; Othello;”?
Ans : Shakespeare

6443 : Who is the author of “Naked Triangle”?
Ans : Balwant Gargi

6444 : Who is the author of Divine Life ?
Ans : Swami Sivananda

6445 : Water balance in the body is mainly controlled by ?
Ans : ADH (Anti Diuretic Hormone) secreted by hypothalamus.

6446 : Cobalt-60 is used in treatment of which disease?
Ans : Cancer.

6447 : Kathakali is the developed form of?
Ans : Krishnanattam

6448 : Who is the author of New Dimensions of India’s Foreign Policy ?
Ans : Atal Bihari Vajpayee

6449 : The act of blood clotting when one gets cut to stop the bleeding is called ?
Ans : Coagulation

6450 : Who was responsible for the connection between Sree Narayana Guru and Swami Vivekananda?
Ans : Dr. Palpu

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.