General Knowledge – Basic – 043

6451 : Who is known as the founder of Early Babilonian Empire?
Ans : Hammurabi

6452 : Who is the author of ” Nectar in a Sieve”?
Ans : Kamala Markandaya

6453 : The first post office in Kerala was started in?
Ans : Alappuzha district

6454 : Defence Service Staff College is located at?
Ans : Wellington; Nilgiri Hills (Tamil Nadu).

6455 : Panama Canal was opened in ?
Ans : 1914

6456 : The black granite idol of Lord Buddha known as Karumadikuttan is found at?
Ans : Ambalapuzha

6457 : Which civilization discovered the system of Geometry ?
Ans : Mesopotamians

6458 : Garden in the desert?
Ans : Ethiopia

6459 : K. Ramakrishna Pillai was deported from the State in?
Ans : September 1910; he died at Cannanore in April 1916.

6460 : Tallest Statue (India)?
Ans : Statue of “Panduranga Vittala” (Karnataka State)

6461 : Central Building Research Institute is located at?
Ans : Roorkee (U.P.)

6462 : Who is the inventor of Sewing Machine?
Ans : Issac Singer

6463 : Who is the author of “Paradise Lost”?
Ans : John Milton

6464 : Who is the author of Time Machine ?
Ans : H.G. Wells

6465 : Srirangapatnam is on the bank of which River?
Ans : Cauvery


6466 : The scientific name of Jack fruit is?
Ans : Artocarpus heterophyllus

6467 : Who is the author of “Blind Beauty”?
Ans : Boris Pasternak

6468 : Who is the author of “Death and After”?
Ans : Just. Y.R. Krishna lyer

6469 : Who is the author of “Letters from a Father to a Daughter”?
Ans : Jawaharlal Nehru

6470 : The Theory of Money and Credit was written by ?
Ans : Ludwig von Mises

6471 : Mahakavi Kurnaranasan’s famous poem ‘Veena Poovu’ was first published in?
Ans : Mitavadi In 1913

6472 : Where do you find the most popular tourist destination Paradise Beach?
Ans : Pondicherry

6473 : Which is the largest gland of the body?
Ans : Liver

6474 : Largest snake in the world is ?
Ans : Anaconda

6475 : Under Helmet Kohl two Germanies united in?
Ans : 1991

6476 : Time taken to complete the construction of the Great Pyramid in Egypt?
Ans : 20 years

6477 : The Capital of Burkina faso?
Ans : Ouagadougou

6478 : Who developed Vizhinjam into a small port?
Ans : Raja Kesava Das.

6479 : JPG stands for?
Ans : Joint Photographic Expert Group

6480 : Archemedes the originator of the law of specific gravity lived in which age ?
Ans : The Hellenistic Age


6481 : Which Diwan privatised electric supply in Cochin town?
Ans : Diwan R.K. Shanmukham Chetti (1936)

6482 : The Capital of Antigua & Barbuda?
Ans : St.John’s

6483 : The process of German Unification began when King William I appointed Otto Von Bismark as his Prime Minister in?
Ans : 1862

6484 : Who is the author of Gardener ?
Ans : Rabindranath Tagore

6485 : Who is the author of ” Bhakthi Deepika and Chithramala”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

6486 : First conference of the Kerala Pradesh Congress Committee(K.P.C.C.) was held on?
Ans : 23 April 1921.

6487 : What is the name of the ship used by Vasco-da-Gama to sail to India?
Ans : St; Gabriel

6488 : Central Leather Research Institute is located at?
Ans : Chennai (Tamil Nadu).

6489 : Who is the author of “Good Earth”?
Ans : Pearl S.Buck

6490 : Who is the author of August Coup?
Ans : Mikhail S.Gorbachev

6491 : Who is the author of “Satyarath Prakash”?
Ans : Swami Dayanand

6492 : Plants growing on acidic soil is called?
Ans : Oxylophytes

6493 : The first page that you normally view at a Web site is its ?
Ans : Home page

6494 : Who is the author of “Area of Darkness”?
Ans : V.S.Naipal

6495 : Who is the author of “Wake up India”?
Ans : Annie Besant


6496 : The Capital of Venezuela?
Ans : Caracas

6497 : Who is the creator of the famous character James Bond?
Ans : Ian Fleming

6498 : Blood groups A; B; AB and 0 were discovered by?
Ans : Karl Landsteiner.

6499 : Who were the Chief Ministers of Dharmaraja?
Ans : Ayyappan Marthanda Pillai and Raja kesava Das

6500 : Who is the creator of the famous character “Anandha Padmanabhan;”
Ans : C.V.Ramanpilla

6501 : Who is the author of “Defence Without Drift”?
Ans : P.V.R.Rao

6502 : Who is the author of ” The Hungry Tide. “?
Ans : Amitav Ghosh

6503 : Who is the author of Kashmir- Behind the Vale?
Ans : MJ. Akbar

6504 : Who was the founder of the science fiction novel?
Ans : Jules Verne

6505 : Who is the author of “Mudra Rakshasa”?
Ans : Vishakhadatta

6506 : Highest Road Bridge?
Ans : Bailey Bridge built by the Indian Army; 30 m long at an altitude of 5600 m ( K h a r d u n g i a; Ladakh)

6507 : Which is the largest port in the world?
Ans : Port of New-York and New Jersy

6508 : Who is the author of “Bolivian Diary”?
Ans : Ernesto Che Guera

6509 : Who is the author of “Tales of Sherlock Holmes”?
Ans : Sir Arthur Conan

6510 : Who is the author of “‘My Struggle'”?
Ans : EK.Nayanar


6511 : Who is the inventor of Aniline Dyes?
Ans : Hoffman

6512 : The condition when haemoglobin content of the blood falls below normal is termed?
Ans : Anaemia.

6513 : Who is the author of Pakistan – The Gathering Storm?
Ans : Benazir Bhutto

6514 : Who is the inventor of Washing Machine?
Ans : Hurley Machine Co.

6515 : Who is known as the ‘Valiakappithan’ of Marthanda Varma’s army?
Ans : D’Lannoy

6516 : Longest Mountain Range (World)?
Ans : Mt. Andes (South America) (8; 800 km)

6517 : Father of Microbiology?
Ans : Louis Pasteur

6518 : Communist leader who proclaimed war with Cuban ruler Batista in 1958?
Ans : Fidel Castro

6519 : Who is the author of “Tulsi Sat Sai”?
Ans : Tulsidas

6520 : Who is the author of The Path to Power?
Ans : Margret Thatcher

6521 : Lahore is on the bank of which River?
Ans : Ravi

6522 : Simple Goitre in body is due to the Deficiency of?
Ans : Thyroxine

6523 : Which place was captured by Israel from Jordan ?
Ans : West Bank

6524 : Name the only artery carrying impure blood?
Ans : Pulmonary artery

6525 : Who is the author of Beyond Peace?
Ans : Richard Nixon


6526 : Who is considered as the father of the nation of Equador?
Ans : Simon Bolivor

6527 : Where was the first major film studio Udaya was established?
Ans : Alappuzha in 1948

6528 : Who discovered Smallpox Vaccine (1796)?
Ans : Edward Jenner

6529 : Name the Island in which Nelson Mandela was imprisoned?
Ans : Robert Islands

6530 : Which was the language of learning of the Middle Ages?
Ans : Latin

6531 : Who is the author of “History of the Decline and Fall of the Roman Empire”?
Ans : Edward Gibbon

6532 : Who was the First Keralite Athlete to participate in Olympics?
Ans : Suresh Babu

6533 : Bandus are the Negroes living in ?
Ans : Central and South Africa

6534 : India’s first Eco tourism Project was inaugurated in?
Ans : Thenmala in Kollam district

6535 : Who was a crooked witch in Russia; who had an influence over the Czarina?
Ans : Rasputin

6536 : Florence Chadwik is associated with which Sport?
Ans : Skiing

6537 : First Chief Minister of Kerala who lost power through article 356 of Indian Constitution is?
Ans : E.M.S. Namboothiripad.

6538 : Who is the author of “Kumara Sambhava”?
Ans : Kalidas

6539 : Presence of glucose in urine is referred to ?
Ans : Glycosuria.

6540 : The pesticide used in foundations of buildings for preventing; termite attack is?
Ans : Aldrin


6541 : Who is the author of “Hindu Civilisation”?
Ans : lM.Barrie

6542 : Who is the author of “Atoms of Hope”?
Ans : Mohan Sundar Rajan

6543 : Who is the author of “Sopanam”?
Ans : Balamani Amma

6544 : Paper was used instead of Palmyra in Kerala Postal Service in?
Ans : 1871

6545 : Moinuddowla Gold Cup is associated with?
Ans : Cricket

6546 : Who is the author of “Nadi”?
Ans : P. Kesava Dev

6547 : Who is the inventor of Jet Propulsion?
Ans : Frank Whittle

6548 : ‘Lady lost in Thought’ is a famous painting of?
Ans : Raja Ravi Varma

6549 : Param 10000; Param Padma; EKa What are they?
Ans : Super Computers in India

6550 : Highest River Bridge?
Ans : Royal Gorge; 321 m above sea level on the river Arkansas; 268 m long; Colorado.

6551 : Who is the author of End of an Era ?
Ans : C S Pandit

6552 : Opium Wars were fought to get open the ports of China to trade opium from?
Ans : British India

6553 : Who is the author of The Rogue States?
Ans : Noam Chomsky

6554 : Who was the publisher of Vijnanachinthamani, the first Sankrit news paper?
Ans : Punnasheri Neelakanda Sharma

6555 : Otto Von Bismark is also known as?
Ans : ‘Iron Chancellor’


6556 : Ottoman Turks captured Constantinople in ?
Ans : 1453

6557 : Which revolt is known as the first organised revolt against the English in Kerala?
Ans : Attingal Revolt

6558 : The Currency of United Arab?
Ans : Pound Dirham

6559 : Utiyam Cheralatham of first Chera Empire had the title ?
Ans : ‘Vanavarampan’.

6560 : The main function of …… is to control the level of sugar in the body?
Ans : Insulin

6561 : Who is the author of “Tyagpatra”?
Ans : Jainendra

6562 : Who is the author of “Trial of Jesus”?
Ans : John Masefield

6563 : National Chemical Laboratory is located at?
Ans : Pune; (Maharashtra).

6564 : St Angelo Fort in Kannur was built by?
Ans : Dom Francisco de Almeida; the first Portuguese Viceroy of India (1505)

6565 : Who is the author of “Age of Reason”?
Ans : Jean Paul Sartre

6566 : Who is the author of “Ram Rahim”?
Ans : Raja Radhika Prasad

6567 : Tallest Animal in the world is ?
Ans : Giraffe

6568 : Father of Antibiotics?
Ans : AlexanderFleming

6569 : Which town is the first in India to have achieved 100% literacy?
Ans : Kottayam town

6570 : The Capital of Burkina faso?
Ans : Ouagadougou


6571 : To which community Kapilar and Paranar famous poets of Sangham Age; belonged to?
Ans : The ‘Pana’ community.

6572 : Who is the author of “The Muslim Dilemma in India; “?
Ans : M.R.A.Baig

6573 : E.C.G test is used to diagnose?
Ans : Heart Diseases

6574 : Who is the author of I Dare?
Ans : Pannesh Dangwal

6575 : ‘Natural demise of capitalism’ was predicted by?
Ans : Joseph Schumpeter

6576 : Who is the author of Caesar and Cleopatra ?
Ans : George Bernard Shaw

6577 : The smallest component of an image that can be transmitted or received in a video display system is known as?
Ans : Pixel

6578 : Who is the author of “Middle March”?
Ans : George Eliot

6579 : What is the total number of universities in Kerala?
Ans : 8

6580 : Who is the author of “Ancient Mariner”?
Ans : Coleridge

6581 : City of Golden Temple?
Ans : Amritsar

6582 : Who is the author of “Androcles and the Lion”?
Ans : George Bernard Shaw

6583 : Who is the author of Himalayan Blunder Brig ?
Ans : J P Dalvi

6584 : Who is the author of “Seven Lamps of Architecture”?
Ans : John Ruskin

6585 : Who is the author of “Communist Manifesto”?
Ans : Karl Marx and Friedrich


6586 : The Capital of Togo?
Ans : Lome

6587 : Who is the author of “Comedy of Errors”?
Ans : William Shakespeare

6588 : Who is the author of “We Indians”?
Ans : Khushwant Singh

6589 : Founder of Satyam Technologies is?
Ans : Ramalingaraju

6590 : Which country has the largest fishing industry in the world?
Ans : Japan

6591 : Which was the first Talkie Film in Malayalam?
Ans : Balan

6592 : Singing Bird?
Ans : Nightingale

6593 : Who is the author of ” Santhana gopalam”?
Ans : Poonthanam

6594 : Who is the author of “Lost Child”?
Ans : Mulk Raj Anand

6595 : Who is the inventor of Gas Lighting?
Ans : William Murdock

6596 : Cochin University of Science and Technology was founded in?
Ans : 1971

6597 : Highest Road (World)?
Ans : Le Narba Road -Ladhak

6598 : Where is the most popular tourist destination Promenade Beach?
Ans : Pondicherry

6599 : Who is the inventor of DNA (model)?
Ans : Watson and Crick

6600 : When the English defeated Napolean Bonaparte in 1813 he was deported to?
Ans : Elba

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.