General Knowledge – Basic – 044

6601 : Who is the creator of the famous character Portio?
Ans : Shakespeare

6602 : Who is the author of The Mayor of Caster Bridge?
Ans : Thomas Hardy

6603 : The official name of Israel is?
Ans : Medinat Israel

6604 : First Indian to win Nobel Prize?
Ans : Dr. Rabindranath Tagore

6605 : Who is the author of ” Chameen “?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

6606 : Who was the first Roman king who accepted Christianity?
Ans : Constantine

6607 : Milk is a rich source of all vitamins except ?
Ans : Vitamin C.

6608 : The Renaissance painters painted directly on plaster walls called ?
Ans : Frescoes

6609 : Who is the author of ‘AtmopadeshSatakam”?
Ans : Sree Narayana Guru

6610 : Sydney Carton
Ans : Charles Dickens

6611 : Who is the author of “Bang-e-dara”?
Ans : Mohd. Iqbal

6612 : In which year the Kunjali IV; Muhammed Kunjali was captured by the Zamorin and executed by the Portuguese?
Ans : 1600 AD

6613 : World’s first test tube baby Louie Brown was born on?
Ans : 25th July 1978

6614 : Who is the author of Persuasion ?
Ans : Jane Austen

6615 : The Capital of Ethiopia (or Abyssinia)?
Ans : Addis Ababa


6616 : The Capital of Andorra?
Ans : Andorre-la-Vieille

6617 : A blog comprising photo is called ?
Ans : Photoblog

6618 : Who was the first woman to become the Vice Chancellor of Cambridge University ?
Ans : Aleson Richard

6619 : Who is the author of “The Court Dancer; “?
Ans : Rabindranath Tagore

6620 : Vitamin B7 is also called?
Ans : Biotin

6621 : Holy Land?
Ans : Palestine

6622 : The science of classifying organisms is called ?
Ans : Taxonomy.

6623 : Who is the author of “Yashodara”?
Ans : Maithalisharan Gupta

6624 : Who is the author of Our India ?
Ans : Minoo Masani

6625 : Longest Wall (World)?
Ans : Great Wall of China 2400 km

6626 : Putney is associated with which Sport?
Ans : Boat-rowing

6627 : Email was introduced by ?
Ans : Ray Tomilson

6628 : Who is the creator of the famous character “Alice”
Ans : Lewis Carroll

6629 : It is believed that Parasurama divided Kerala into 64 villages and donated them to?
Ans : Brahmins.

6630 : First Russian Prime Minister to visit India?
Ans : V.I.Bulganin


6631 : Founder of Salvation Army?
Ans : William Booth

6632 : Who is the author of “Doctor’s Dilemma”?
Ans : G.B.Shaw

6633 : First Governor General of Pakistan?
Ans : Mohammed Ali Jinnah

6634 : The Capital of Latria?
Ans : Riga

6635 : Mortlake (England) is associated with which Sport?
Ans : Swimming

6636 : Who is the author of “Mothiram”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

6637 : Who is the author of “Years of Pilgrimage”?
Ans : Raja Ramanna

6638 : Dengue fever; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Culex mosquitoes

6639 : Large temple in ancient Egypt dedicated to Sun God?
Ans : Temple of Abusimbel

6640 : RBCs are produced in ?
Ans : BONE marrow.

6641 : What is the name of the Alappuzha Medical College, the first private sector Medical College in Kerala?
Ans : Thirumala Devaswam Medical College started in 1963

6642 : Who wrote “Nirvriti Panchakam”?
Ans : Sree Narayana Guru

6643 : Who developed Varkala as the nucleus of a flourishing town?
Ans : Ayyappan Marthanda Pillai

6644 : Kerala Kalamandalam at present is situated in?
Ans : Vallathol Nagar in Thrissur district

6645 : Who is the author of “Rediscovering Dharavi”?
Ans : Kalpana Sharma


6646 : The scientific name of Pig is?
Ans : Sus scrofa

6647 : The Chalai Bazar in Trivandrum was built by?
Ans : Raja Kesava Das

6648 : The film that received more international award than any other film in the history of Malayalam cinema is?
Ans : Piravi (1987 – Shaji N Karun)

6649 : Name the economy in which a mixture of state and private enterprises exists?
Ans : Mixed Economy

6650 : Who is the author of “Sursagar”?
Ans : Surdas

6651 : For freedom of press and freedom of expression Gorbachev introduced ?
Ans : ‘Glasnost’ means open approach

6652 : Who is the author of “Only one Year”?
Ans : Svetlana

6653 : Who is the author of “Oru Deshthinte Katha”?
Ans : S K Pottekadu

6654 : Who is the author of “Freedom in Exile”?
Ans : Dalai Lama

6655 : Who is the author of “Ulysses”?
Ans : James Joyce

6656 : Who is the author of The Last Mughal ?
Ans : William Dalrymple

6657 : The scientific name of Potato is?
Ans : Solanum Tuberosum

6658 : Who is the author of “Our Films; Their Films”?
Ans : Satyajit Ray

6659 : Who is the inventor of Film (talking)?
Ans : Warner Bros.

6660 : Highest Peak (South India)?
Ans : Anaimudi (2; 720 m) Anaimalai


6661 : The Currency of Iraq?
Ans : Dinar

6662 : Who is the author of “Origin of Species”?
Ans : Charles Darwin

6663 : Who is the author of ” Krishnakavithakal”?
Ans : Sugathakumari

6664 : Who abolished all restrictions with regard to the covering of their upper parts by a Channar women in South Travancore in 1859?
Ans : Utram Tirunal Marthanda Varma

6665 : Famous chinese king Shihuangti belonged to?
Ans : Chin dynasty

6666 : Who is the author of ” Sreekrishna Karnamritham. “?
Ans : Poonthanam

6667 : Who is the author of “Kadambari”?
Ans : Bana Bhatt

6668 : Largest Road (India)?
Ans : Grand Trunk Road

6669 : Elephant race in Thrissur is organised on?
Ans : 17-Jan

6670 : Who known as Kerala Valmiki”?
Ans : Vallathol Narayana Menon

6671 : Who is the author of What Went Wrong ?
Ans : Dr. Kiran Bedi

6672 : ‘Natural demise of capitalism’ was predicted by?
Ans : Joseph Schumpeter

6673 : Who is the author of “Henry Esmond”?
Ans : William M Thackeray

6674 : Who is the author of “For Whom the Bell Tolls”?
Ans : Ernest Hemingway

6675 : Who is the author of “Lord Of the Flies”?
Ans : Sir William Golding


6676 : Cochin University of Science and Technology was founded in?
Ans : 1971

6677 : Who is the creator of the famous character “Hari Pachanan”
Ans : C.V.Ramanpilla

6678 : The voyage of the Beagle is the book written by ?
Ans : Charles Darwin

6679 : Burdwan Trophy is associated with?
Ans : Weightlifting

6680 : The Arab Uprising is often referred to as?
Ans : Jamine Revolution

6681 : Who is the creator of the famous character “Anandha Padmanabhan”
Ans : C.V.Ramanpilla

6682 : Laxhmibai National College of Physical Education is located at?
Ans : Gwalior (Madhya Pradesh).

6683 : Who is the author of “Oedipus the King”?
Ans : Sophocles

6684 : Which Boat Race is known as the king among water festivals?
Ans : Nehru Trophy Boat Race

6685 : First Judge of Supreme Court?
Ans : Camelia Sorabji

6686 : Who is the author of “An Idealist View of Life”?
Ans : Dr. S.Radhakrishnan

6687 : Who is the author of “Ottayadipatha”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

6688 : Who is the author of “Bisarjan”?
Ans : R.N.Tagore

6689 : Who is the author of ” The Autobiography of an Unknown Indian”?
Ans : Nirad C. Chauduri

6690 : Trojan horse tactics was the policy adopted during the Second World War by?
Ans : Germany


6691 : Param 10000; Param Padma; EKa What are they?
Ans : Super Computers in India

6692 : Who is the author of “The Great Indian Novel God’s Own Country”?
Ans : Shashi Tharoor

6693 : Pollination by wind is called?
Ans : Anemophily

6694 : What is the name given to the Kerala literacy programme?
Ans : Akshara Keralam

6695 : Who is the author of “The cat and Shakesphere”?
Ans : Raja Rao

6696 : The” Electricity Agitation” Which agitation was organised in Cochi against the privitization of Electricity supply in Cochin Town?
Ans : Diwan R.K. Shanmukham Chetti

6697 : Sugar metabolism is the function of which hormone?
Ans : Insulin produced by Pancreas

6698 : Where did Chatampi Swamikal attained Samadhi?
Ans : At Panmana in Kollam district.

6699 : Who is the author of “Shape of Things to Come”?
Ans : H G Wells

6700 : ThullaI was originated from?
Ans : Ambalapuzha.

6701 : Who is the author of “Communist Manifesto”?
Ans : Karl Marx and Friedrich

6702 : The Capital of Dominica?
Ans : Roseau

6703 : Who shot dead John F. Kennedy?
Ans : Lee Harvey Oswald

6704 : Who was the Pope when the Magna Carta was signed in 1215AD?
Ans : Innocent III

6705 : Who is the author of Alphabet of Lust ?
Ans : Kamala Das


6706 : Who is the author of Wings of Fire ?
Ans : A.PJ. Abdul Kalam

6707 : World Health Organisation (WHO) was established on ?
Ans : 7th April 1948 with headquarters in Geneva Switzerland.

6708 : Russian parliament was known as ?
Ans : Duma

6709 : Normal count level of WBC in Blood ?
Ans : 5;000 to 9;000 ccg Blood

6710 : Argumentative Indian was written by ?
Ans : Amartya Sen

6711 : National Dairy Research Institute is located at?
Ans : Karnal (Haryana).

6712 : Who is the author of “The Third World in the Age of Globalisation”?
Ans : Ash Narain Roy

6713 : Hanging Valleys?
Ans : Valley of Switzerland

6714 : Who is the author of “Harsha Charita”?
Ans : Bana Bhatt

6715 : Which Diwan was respectfully referred to as ‘Valia Diwanji’?
Ans : Raja Kesava Das

6716 : First government owned English School in Travancore was opened in 1834 during the period of?
Ans : Swathithirunal

6717 : Who is the author of “Parakumbol”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

6718 : Who is the author of India-China War ?
Ans : Neville Maxwell

6719 : Who is the author of “La Divina Comedia”?
Ans : A Dante

6720 : Who is the first Japanese to win the Nobel Prize in 1968 for literature?
Ans : Kawabata Yasunari


6721 : Who is the author of One Life ?
Ans : Christian Bernard

6722 : Most important martial art of Kerala is?
Ans : Kalaripayattu

6723 : World War I was fought between?
Ans : Germany with Austria; Hungary against Britain with Russia; France; Japan; Canada and Belgium

6724 : Who was first African to receive Nobel Prize for Literature?
Ans : Wole Soynika; the Nigerian author and dramatist

6725 : Who is the author of Pratham Pratishruti ?
Ans : Ashapurna Devi

6726 : 4 bits =?
Ans : 1Nibble

6727 : ………:… contain the list of the endangered species of plants and animals?
Ans : Red Data Books

6728 : Who is the author of “Essays of”?
Ans : Elia Charles Lamb

6729 : The Capital of Maldives?
Ans : Male

6730 : Coldest Place (World)?
Ans : Ve r k h o y a n s k (Siberia) –85O

6731 : During which period of evolution man started the settled life?
Ans : Neolithic period

6732 : Paleololithic Period is also known as ?
Ans : Old Stone Age

6733 : Who is the author of “The Warof Indian Independence”?
Ans : V.D.Sarvarkar

6734 : The Capital of Peru?
Ans : Lima

6735 : Normal count level of RBC in Blood ?
Ans : 5 million ccg Blood.


6736 : Who is the author of Born Free ?
Ans : Joy Adamson

6737 : Who is the author of ” Hullabaloo in the Guava Orchard “?
Ans : Kiran Desai

6738 : Slavery was abolished in Travancore in 1812by ?
Ans : Rani Gauri Lakshmi Bai

6739 : Who is the author of “A Train to Pakistan”?
Ans : Khushwant Singh

6740 : The India government selected the The Rupee Symbol on?
Ans : 15-Jul-10

6741 : Who is the author of ” Waiting for the Mahatma. “?
Ans : R.K. Narayan

6742 : Russian Revolution was led by?
Ans : Vladimir Ilyich Ulyanov Lenin

6743 : Who is the author of “For Whom the Bell Tolls”?
Ans : Ernest Hemingway

6744 : Otto Von Bismark is also known as?
Ans : ‘Iron Chancellor’

6745 : ‘C’ programming language was developed by ?
Ans : Dennis Ritchie.

6746 : The first heart transplantation in Kerala was conducted at Cochin Medical Trust Hospital under the guidance of ?
Ans : Dr. Jose Chacko Periyapuram.

6747 : Who is the author of Yashodhara ?
Ans : Maithili Sharan Gupt

6748 : Vitamin B12 is also called?
Ans : Cobalamins

6749 : India government to initiate the ‘Project Tiger on ?
Ans : 1-Apr-73

6750 : ‘Quasi rent’ was popularised by ?
Ans : Alfred Marshal

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.