General Knowledge – Basic – 045

6751 : Dance form in Mexico is known as ?
Ans : Jarabe Tapatio

6752 : Who is the author of “Uttara-Rama Charita”?
Ans : Bhava Bhuti

6753 : Who is the author of “Mountbatten and Partition of India”?
Ans : Larry Collins and Dominique Lapierre

6754 : Who is the author of “A Million Mutinies Now”?
Ans : V.S. Naipaul

6755 : The Cold War was announced by Winston Churchill in his famous “Iron Curtain” speech at ?
Ans : Fulton; Missourie in 1946

6756 : Which district is known as the headquarters of pilgrimage tourism?
Ans : Pathanamthitta

6757 : Which is the largest museum in the world?
Ans : American Museum of Natural History

6758 : Who is the author of Romeo and Juliet ?
Ans : William Shakespeare

6759 : Who wrote Politics ?
Ans : Aristotle

6760 : Who is the author of “Chandalika”?
Ans : Rabindranath Tagore

6761 : Which is the smallest village in Kerala?
Ans : Kudayathoor of Thodupuzha taluk

6762 : Who is the inventor of Vacuum Flask?
Ans : James Dewar

6763 : Kulachal Battle was in?
Ans : 1741

6764 : The organ in the body which accumulates iodine is ?
Ans : Thyroid gland

6765 : Who is the author of “Agnikinavukal”?
Ans : Punathil KunjabdulJah


6766 : Which is India’s first industrial park dedicated to electronics and IT ventures?
Ans : Technopark in Trivandrum (started : 1990)

6767 : Smallest Bird in the world is ?
Ans : Humming Bird

6768 : Who is the author of “‘Around the World in Eighty Days'”?
Ans : Jules Verne

6769 : The Currency of Peru?
Ans : Inti Sol

6770 : Which organ of the body is affected by Hepatitis ?
Ans : Liver

6771 : Blue Mountains?
Ans : Nilgiris Hills

6772 : Who was the director of ‘Balan’, the first talkie in malayalam?
Ans : S Nottani

6773 : The ‘General Theory of Employment; Interestand Money’ is formulated by?
Ans : John Maynard Keynes

6774 : In Kerala Lok Adalat is conducted by?
Ans : Kerala State Legal Services Authority

6775 : Who is the author of “Dynamics of Social Change”?
Ans : Chandra Shekar

6776 : Who is the author of “Durgesh Nan-dini”?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

6777 : Smallest living thing ?
Ans : Virus

6778 : Hepatitis B causing virus is ?
Ans : Hepatitis B virus

6779 : Who is the author of “The Wreck; “?
Ans : Rabindranath Tagore

6780 : Who were the able lieutenants of Pazhassi ?
Ans : Kannavath Sankaran Nambiar;Kaiteri Ambu Nair; Edachanna Kungan Nair and


6781 : Remedy for Astigmatism is to use ?
Ans : Cylindrical lens

6782 : Which War was fought between Russia and the alliance of England; France; Turkey and Sardinia?
Ans : Crimean War (1853-1856)

6783 : Bolghatty palace built by?
Ans : The Dutch in 1744

6784 : Memorial of Swadeshabhimani Ramakrishnapilla is situated at?
Ans : Payyampalam in Kannur.

6785 : Who is the author of All’s Well that Ends Well ?
Ans : Shakespeare

6786 : Which was the first school for girls in South India?
Ans : Holly Angles Convent started in 1880 in Thiruvananthapuram

6787 : Who is the author of “All’s Well that Ends Well”?
Ans : Shakespeare

6788 : Who is the author of “The Accompanist”?
Ans : Anita Desai

6789 : The Boston Tea Party was in the year?
Ans : 1773

6790 : Slavery was abolished in Travancore in 1812by ?
Ans : Rani Gauri Lakshmi Bai

6791 : Who is the inventor of Computer (electronic)?
Ans : J . G . Brainerd J.P.Eckert & J.W.Manchly

6792 : Which organ of the body is affected by Meningitis ?
Ans : Brain and Spinal Cord

6793 : Which is the largest library in the world?
Ans : United States Library of Congress

6794 : Growth and metabolic rate is the function of which hormone?
Ans : Thyroxin produced by Thyroid gland

6795 : Heamophilia day is on?
Ans : 17-Apr


6796 : Who is the author of Apple Cart ?
Ans : George Benard Shaw

6797 : Who is the author of lstanbal : Memoirs of a city?
Ans : Orhan Pamuk

6798 : First census of the state was conducted in 1836 by ?
Ans : Swathi Thirunal.

6799 : The voyage of the Beagle is the book written by ?
Ans : Charles Darwin

6800 : The Capital of Malaysia?
Ans : Kuala Lumpur

6801 : Who is the creator of the famous character “Keeran Poosari;”?
Ans : S.K. Pottakadu

6802 : Who is the inventor of Natural Selection; Laws of?
Ans : Darwin

6803 : Institute of Microbial Technology is located at?
Ans : Hyderabad.

6804 : Who is the author of “Harsha Charita”?
Ans : Bana Bhatt

6805 : Who is the inventor of Safety Razor?
Ans : Gillette

6806 : Who is the founder of Facebook?
Ans : Mark Zukerberg

6807 : National Aeronautical Laboratory is located at?
Ans : Bangalore (Karnataka).

6808 : China was admitted to the UN in ?
Ans : 1971

6809 : First Muslim President of Indian Union?
Ans : Dr. Zakir Hussain

6810 : Plants which grow luxuriantly in rainy season and shed all leaves in summer are called?
Ans : Tropophytes.


6811 : Fastest Animal on earth is ?
Ans : Cheetah (speed 60-63 km/hr)

6812 : Who is the author of “Kamasutra”?
Ans : Vatsyayana

6813 : The concept of Rolling Plan was introduced by ?
Ans : Gunnar Myrdal in his famous work Asian Drama

6814 : Vasco Da Gama’s second visit to Kerala was in?
Ans : 1502

6815 : The first printing press in Kerala (C.M.S Press) was established at?
Ans : Kottayam (in:1821; by: Rev Benjamin Baily)

6816 : Who is the author of The Mill on the Floss?
Ans : George Eliot

6817 : Who is the author of “Kubla Khan”?
Ans : Samuel Taylor Coleridge

6818 : Neolithic period is also known as ?
Ans : New stone Age

6819 : Who is the author of “International Working Class Movement”?
Ans : Sukomal Sen

6820 : Western Blot test is used to diagnose?
Ans : Aids

6821 : Which organ of the body is affected by Osteomyelitis?
Ans : Vertebral column

6822 : Who is the author of “The Audacity of Hope”?
Ans : Barack Obama

6823 : Who is the author of “Najma Heptullah”?
Ans : Journey of a Legend

6824 : First 70mm film in Malayalam was?
Ans : Padayottam (1982)

6825 : After independence on which date the High Court of Travancore- Cochin was inaugurated with its seat at Ernakulam?
Ans : 7th of July 1949


6826 : Who is the author of “Painter of Signs”?
Ans : R.K. Narayan

6827 : The Constitution of America was adopted in ?
Ans : 1789

6828 : Who discovered microorganisms in 1675?
Ans : Anton Von Leeuwenhoek

6829 : Challenge Cup Barna-Bellack Cup is associated with?
Ans : Table Tennis (Men)

6830 : Father of Botany?
Ans : Theophrastus

6831 : Largest City in Area (World)?
Ans : London

6832 : Who is the inventor of Galvanometer?
Ans : Sweigger

6833 : Which is the sacred book of Zorastrianism?
Ans : Avesta (Zend Avesta)

6834 : Who is the author of “Merchant of Venice”?
Ans : William Shakespeare

6835 : Longest Railway Station (India)?
Ans : Kharagpur (W.B.)

6836 : The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on?
Ans : 22-Aug-66

6837 : Who is the author of “If I am assassinated”?
Ans : Z.A.Bhutto

6838 : Who is the author of “India Unbound”?
Ans : Gurucharan Das

6839 : Who is the author of Kadambari ?
Ans : Bana Bhatt

6840 : Sankaracharya (788 – 820 AD) the great Advaita philosopher was an younger contemporary of ?
Ans : Kulasekhara Alwar.


6841 : Who is the author of “Hindu View of Life”?
Ans : Radhakrishnan

6842 : Who was known as ‘the prince among the humanists’?
Ans : Erasmus

6843 : Adolf Hitler was born in Austria in ?
Ans : 1889

6844 : Who is the author of “Autobiography of an Unknown Indian”?
Ans : Nirad C.Chowdhury

6845 : Who is the author of “Ram Rahim”?
Ans : Raja Radhika Prasad

6846 : Who is the author of “Baliyakala Sakikal”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

6847 : Highest Hill Station (India)?
Ans : Gulmarg (Kashmir)

6848 : The Capital of India?
Ans : New Delhi

6849 : The scientific name of Peacock is?
Ans : Pavo cristatus

6850 : Who is the inventor of Chain Drive?
Ans : Leonardoda Vinci

6851 : The scientific name of Frog is?
Ans : Rana hexadactyla

6852 : The animals which derives their food from faecal matters are known as?
Ans : Coprophytes

6853 : Who is the author of “Poetics”?
Ans : Aristotle

6854 : Who is known as ‘father of modern economics’ ?
Ans : Adam Smith

6855 : Who is the author of “Possession Two Virgins”?
Ans : Kamala Markandaya


6856 : Which Taluk has the longest sea coast in KeraIa?
Ans : Cherthala Taluk.

6857 : Antonio; Ariel; Bassanio;
Ans : Shakespeare

6858 : Who is the author of “Invisible Man”?
Ans : H.G Wells

6859 : Who was the first secretary of Kerala Pradesh Congress Committee?
Ans : K. Madhavan

6860 : Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants is located at?
Ans : Lucknow (Uttar Pradesh).

6861 : Pakshipathalam bird sanctury is located in?
Ans : Wayanad

6862 : Who is the inventor of Laser?
Ans : Charles Townes

6863 : The UNDP Global Human Development Index (HDl) 2011 released on November 2 places India at ?
Ans : 134th place

6864 : The Currency of Philippines?
Ans : Peso

6865 : Who is the author of “Tirayum Chuzhiyum”?
Ans : Prof. S. Guptan

6866 : Steam Boat was invented by ?
Ans : Robert Fulton in 1807

6867 : The Mathematical Principles of Natural Philosophy is a great work of ?
Ans : Isaac Newton

6868 : What is the total number of Additional District Courts in Kerala?
Ans : 29

6869 : Pythagoras who made great contributions in Geometry belongs to?
Ans : Greek

6870 : World population was estimated to have crossed 500 crores on?
Ans : 11-Jul-87


6871 : Chitranjali Studio is founded and managed by?
Ans : KSFDC

6872 : Who was the first Congress Chief Minister of Kerala?
Ans : R. Sankar.

6873 : Who is the author of ” Summer in Kolkata “?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

6874 : Who is the inventor of Diesel Oil Engine?
Ans : Rudolf Diesel

6875 : Nagjee Trophy is associated with?
Ans : Football

6876 : ‘Savarnajatha’ (March of upper castes) from Vaikkom to Thiruvananthapuram was lead by?
Ans : Mannath Padmanabhan

6877 : Who banned ‘Shake Hand’ in Italy in 1930?
Ans : Benitto Mussolini

6878 : Who is the inventor of Vacuum Flask?
Ans : James Dewar

6879 : Who is the author of The Audacity of Hope ?
Ans : Barack Obama

6880 : Who is the author of ” Mahabharatham Kilippattu”?
Ans : Ezhuthachan

6881 : Arundhati Roy was awarded Booker Prize in the year?
Ans : 1997

6882 : Who is the author of “The Bride of the Sahib and other Stories.”?
Ans : Khushwant Singh

6883 : Kerala Pradesh Congress Committee was formed in ?
Ans : 1925

6884 : Name the digestive enzyme that converts Carbohydrates to’ Maltose is ?
Ans : Amylase (Pancreas)

6885 : Who is the author of Henry Esmond ?
Ans : William M Thackeray


6886 : Who is the author of “Edward II”?
Ans : Christopher Marlowe

6887 : RTF stands for?
Ans : Rich Text Format

6888 : Who is the inventor of D.D.T.?
Ans : D. Paul Muller

6889 : Who is the author of “Which writer is known a Bepoor Sulthan”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

6890 : Who is the author of “Coolie”?
Ans : Mulk Raj Anand

6891 : Who is the author of Ulysses?
Ans : James Joyce

6892 : The act of blood clotting when one gets cut to stop the bleeding is called ?
Ans : Coagulation

6893 : Presence of excess proteins in urine ?
Ans : Proteinuria.

6894 : During the period of which American President ‘Kitchen Cabinet’ prevailed ?
Ans : Andrew Jackson

6895 : Who is the inventor of Telegraph?
Ans : William Cook

6896 : Macro economics also known as general theory was developed by?
Ans : JM Keynes

6897 : Headquarters of ADB is at?
Ans : Manila in Philippines

6898 : The world’s First Earth Summit(1992)was at ?
Ans : Rio De Janerio (Brazil)

6899 : Which King of Travancore made the famous ‘The Temple Entry Proclamation’ in 1936?
Ans : Sri Chitira Thirunal Balarama Varma

6900 : First man to climb Mount Everest without Oxygen?
Ans : Phu Dorjee

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.