General Knowledge – Basic – 046

6901 : The war in South Africa between the British and the Boers is known as ?
Ans : Boer War (1899 -1902)

6902 : Who constructed the worshipping centre of Jews in Jerusalem?
Ans : King Solomon in BC 1000

6903 : Battle of Water Loo (1815) British force led by Duke of Wellington defeated French force led by ?
Ans : Napolean Bonaparte

6904 : Who is the author of Decline and Fall of the Roman Empire ?
Ans : Edward Gibbon

6905 : Party which became prominent in Britain after the Second World War?
Ans : Labour Party

6906 : Which was the first political novel?
Ans : Parappuram by Kurukkal

6907 : Who is the author of “Trinity”?
Ans : Leon Uris

6908 : In India rolling plan was implemented by?
Ans : Janata Party Government

6909 : Cerebellum is known as ?
Ans : Little brain

6910 : The Capital of Brunei?
Ans : Bander Seri begawan

6911 : Who was the wife of Socrates?
Ans : Zantippee

6912 : Who is the author of Naganandan King ?
Ans : Harsha Vardhan

6913 : Who is the author of “St Joan”?
Ans : George Bernard Shaw

6914 : Who is the creator of the famous character “Oedipus”
Ans : Sophocles

6915 : Who is the author of “Lipika”?
Ans : Rabindranath Tagore


6916 : The Greeco- Persian conflict began during the period of?
Ans : Darius I

6917 : Who is the author of “Post Office”?
Ans : Rabindranath Tagore

6918 : Who is the author of “Asian Drama”?
Ans : Gunnar Myrdal

6919 : The circulation of blood in the body is regulated by ?
Ans : Heart

6920 : Who is the author of Twenty Years After ?
Ans : Alexander Dumas

6921 : Nepal celebrated its first day as a republic on ?
Ans : 28-May-08

6922 : Who is the inventor of Washing Machine?
Ans : Hurley Machine Co.

6923 : Attingal Rebellion was on?
Ans : 15 April 1721

6924 : Who is the inventor of Ball Point Pen?
Ans : John Loud

6925 : What is the civil wars in England called?
Ans : Battle of Roses

6926 : A blog comprising video is called ?
Ans : Vlog

6927 : How many nations signed he UN Charter at San Francisco?
Ans : Fifty

6928 : Who said “The desire of power in excess caused the angels to fall; the desire of knowledge in excess caused man to fall”?
Ans : Bacon

6929 : Who is the author of ” Ghazal”?
Ans : Balachandran Chullikkadu

6930 : Who is the author of “Karana Booshanam”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer


6931 : The Currency of Cuba?
Ans : Peso

6932 : Who is the inventor of Hydrogen?
Ans : Henry Cavendish

6933 : Who is the author of “Chidambara smarana”?
Ans : Balachandran Chullikkadu

6934 : Who is the author of ” Bachelor of Arts”?
Ans : R.K. Narayan

6935 : Which American President was the first to get married while he was president?
Ans : Grover Cleavelend

6936 : The Israel- Palestine Peace Treaty was signed in?
Ans : 1994

6937 : Who is the author of “The Enigma of Arrival”?
Ans : V.S.Naipaul

6938 : Which organ of the body is affected by Goitre?
Ans : Thyroid

6939 : The scientific name of Rice is?
Ans : Oryza Sativa

6940 : Hydathodes occur on .?
Ans : Leaves

6941 : Excessive intake of polished rice causes deficiency of which vitamin ?
Ans : B1 (Thiamine)

6942 : Who is the author of “Wings of Fire”?
Ans : A.P.J.Abdul Kalam

6943 : Who is the author of Jungle Book?
Ans : Rudyard Kipling

6944 : Name the tallest tree in the world?
Ans : Coast Redwood in the Redwood National Park in California

6945 : First Indian woman to scale Mount Everest?
Ans : Bachendri Pal


6946 : Friedrich von Hayek who advocated free-market capitalism belongs to?
Ans : Austria

6947 : Rangoon is on the bank of which River?
Ans : Irrawadi

6948 : Who is the author of Agony and the Ecstasy?
Ans : Arthur Halley

6949 : Who is the author of “Alice in Wonderland”?
Ans : Lewis Carol

6950 : The IBAN concept was developed by ?
Ans : The European Committee for Banking Standards (ECBS) and the International Standards Organisation (ISO)

6951 : Cholera causing bacteria is ?
Ans : Vibrio Cholerae

6952 : In which century Jainism reached in Kerala?
Ans : 3rd Century BC.

6953 : Which book is known as the first book on journalism in the Malayalam language?
Ans : Vrithantha Pathra Pravarthanam (1912)

6954 : Who is the author of Natya Shastra ?
Ans : Bharat Muni

6955 : What is the name of the ship in which Pilgrim fathers sailed to America?
Ans : ‘The May Flower’

6956 : Who is the author of ” A Suitable Boy”?
Ans : Vikram Seth

6957 : Who is the author of “Malini”?
Ans : Kumaranasan

6958 : Name the programmed cell death or cells suicide?
Ans : Apoptosis

6959 : Who is the author of “Invisible Man”?
Ans : H.G.Wells

6960 : Who is the inventor of DNA (model)?
Ans : Watson and Crick


6961 : The Capital of Panama?
Ans : Panama City

6962 : Who is the author of “Pickwick Papers”?
Ans : Charles Dickens

6963 : Saudi Arabian king who gave the name to the country in 1925?
Ans : Abdul Aziz Sand

6964 : The name ‘Pacific’ was given to the ocean by?
Ans : Ferdinant D Megallan

6965 : Cholera vaccine was discovered by ?
Ans : Louis Pasteur (1880)

6966 : Which element helps in flowering of plants?
Ans : Phosphorous

6967 : Who is the author of “The Second World War”?
Ans : Winston Churchill

6968 : The first country to surrender in the Second world war was ?
Ans : Italy

6969 : Thirumukathu Pilla;
Ans : c.V.Ramanpilla

6970 : ‘Virgin and the Child’ is a famous painting of ?
Ans : Leonardo Da Vinci

6971 : Who is the author of ” Spouse “?
Ans : Shobha De

6972 : Human Equator of the Earth?
Ans : Himalayas

6973 : Who is the author of ” Rehasyam “?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

6974 : Azidothymidine (AZT) is a drug used to combat ?
Ans : AIDS

6975 : Name the German Physician; who Tuberculosis bacillus in1882 is?
Ans : Robert Koch


6976 : The Cold War was announced by Winston Churchill in his famous “Iron Curtain” speech at ?
Ans : Fulton; Missourie in 1946

6977 : Who is the author of “My Truth”?
Ans : Indira Gandhi

6978 : Who is the author of “Prithvi Raj Raso”?
Ans : Chand Bardai

6979 : The rate at which World Bank provides loan to underdeveloped countries is?
Ans : 5.50%

6980 : Who is the author of “The Grapes of Wrath”?
Ans : John Steinbuck

6981 : Tuberculosis is also known as ?
Ans : ‘White Plague.’

6982 : Panniyar hydroelectric project is located in?
Ans : Idukki

6983 : Plant genetics is the study of ?
Ans : Genetic inheritance in plants

6984 : Who is the author of “Rescue Democracy from Money Power”?
Ans : C.Rajagopalachari

6985 : ‘Operation Iraqi Freedom’ was launched to 2003 to expel Saddam Hussain from Iraq. This war is famously called?
Ans : Gulf War II

6986 : The Capital of Mongolia?
Ans : Ulam Bator

6987 : The Currency of Nicaragua?
Ans : New Cordoba

6988 : The Currency of Jamaica?
Ans : Jamaican Pound

6989 : Who is the author of All Things Bright and Beautiful?
Ans : Lewis Carroll

6990 : Who is the author of “My Life; Law and Other Things”?
Ans : M C Setal vad


6991 : Who is the father of Indian Green Revolution ?
Ans : M.S. Swaminathan

6992 : Julian Calendar was modified by?
Ans : Pope Grigory XIII (Grigorian Calendar)

6993 : Who is the author of The Vicar of Wakefield ?
Ans : Oliver Goldsmith

6994 : The Capital of Lebanon?
Ans : Beirut

6995 : Henley (U.K.) is associated with which Sport?
Ans : Regatta (Boat Race)

6996 : Who is popularly known as the father of Kerala Circus?
Ans : Keeleri Kunhikannan

6997 : Gandhiji’s Second visit of Kerala was in relation to?
Ans : Vaikkom Sathyagraha.

6998 : Paper was invented by ?
Ans : The Chinese

6999 : Who is the inventor of Kidney Machine?
Ans : Kolf

7000 : Herring Pond?
Ans : Atlantic Ocean

7001 : Who is the author of Fiesta?
Ans : Ernest Hemingway

7002 : What is the Study of trees ?
Ans : dentrology

7003 : Who is the author of ” Sammanam”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

7004 : Heaviest Rain Fall (World)?
Ans : M a w s y n r a m (Meghalaya)

7005 : Who was the first Kerala woman to participate in an International atheletic event?
Ans : Angel Mary


7006 : The American President William McKinley was assassinated in?
Ans : 1901

7007 : Who was the editor of the “Swadesha bhimani”?
Ans : K. Ramakrishna PiIlai

7008 : First government owned English School in Travancore was opened in 1834 during the period of?
Ans : Swathithirunal

7009 : Chinese President who adopted Christianity in 1980?
Ans : Chiang Kaishek

7010 : Who is the author of “Raghuvamsa”?
Ans : Kalidas

7011 : Who is the author of “Living Room”?
Ans : Graham Greene

7012 : Name of the National School Computerisation Programme is ?
Ans : Vidya Vahini.

7013 : Who is the author of “Thank You Jeeves”?
Ans : P.G.Wodehouse

7014 : Vidyavinodini, the second literary magazine, was published in 1889 from?
Ans : Thrissur {under the editorship of CP. Achutamenon and Vengayil Kunhirama Nayanar}

7015 : Mushika Vamsa Mahakavya was written by poet ?
Ans : Athula

7016 : Who is known as The Father of Microbiology?
Ans : Louis Pasteur; French chemist and Microbiologist

7017 : In an adult human being; the number of vertebrae is ?
Ans : 26

7018 : In the First world war; the Central Powers comprised of ?
Ans : Germany; Austria; Hungary; Turkey and Bulgaria

7019 : Highest Dam (World)?
Ans : The Grande (Switzerland)

7020 : In which year Velu Thampi became the Dalawa of Travancore?
Ans : 1800AD


7021 : Who is the author of “The Irving Stone”?
Ans : Arthur Halley

7022 : When Italy surrendered after the Second World War in 1945 Mussolini was captured and executed at?
Ans : Como

7023 : First President of the Chinese Republic?
Ans : Sun Yat-Sen (1912)

7024 : DPEP was started in Kerala in?
Ans : 1994

7025 : Who is the author of Experiments with Untruth ?
Ans : Michael Anderson

7026 : The Capital of Tuvalu?
Ans : Funafuti

7027 : Forest HIlls (New York) is associated with which Sport?
Ans : Tennis

7028 : World’s largest refractor telescope is located in?
Ans : Yerkis Observatory Illinois university

7029 : The largest district in Kerala is?
Ans : Palakkad

7030 : Who is the great dramatist popularly known as the ‘Bard of Avon’?
Ans : Shakespeare

7031 : The Capital of Central African Republic?
Ans : Bangui

7032 : Who is the author of “Grammar of Politics”?
Ans : Harold Laski

7033 : Who is the author of Jungle Book?
Ans : Rudyard Kipling

7034 : Who is the author of “Magdalana Mariam”?
Ans : Vallathol Narayana Menon

7035 : Who is the author of Hindu Civilisation?
Ans : lM.Barrie


7036 : Which American President signed the agreement to give back Panama Canal to the nation of Panamas ?
Ans : Jimmy Carter

7037 : During the reign of Dharmaraja Travancore came to be known as?
Ans : ‘Dharmarajyam’.

7038 : Who is the author of “Merchant of Venice”?
Ans : Shakespeare

7039 : Who is the author of “Bandicoot Run”?
Ans : Manohar Malgonkar

7040 : Who is the inventor of Artificial heart?
Ans : Michael de Baxey

7041 : Who is the author of “Unaccustomed Earth.”?
Ans : Jumpa Lahiri

7042 : Who is the author of “Bunch of Old Letters”?
Ans : Jawaharlal Nehru

7043 : In which year Amartya Sen won the Nobel Prize for Welfare Economics?
Ans : 1998

7044 : Who is the author of “Lajja”?
Ans : Nasreen Taslima

7045 : Largest City in Population (World)?
Ans : Shangai (China)

7046 : The number of chambers in the heart of a Crocodiles is ?
Ans : Four

7047 : Industrial Revolution gave rise to ?
Ans : Capitalism

7048 : Which was the first detective novel?
Ans : Bhaskara Menon (1904) by Appan Thampuran

7049 : ‘Boothathankettu’ is in?
Ans : Ernakulam district

7050 : Who is the author of “Jungle Book”?
Ans : Rudyard Kipling

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.