General Knowledge – Basic – 047

7051 : The supporters of Nazi Party were known as ?
Ans : Sturn Abteilung or ‘Brown Shirts’

7052 : Who is the creator of the famous character James Bond?
Ans : Ian Fleming

7053 : Nelson Mandela was released from prison in ?
Ans : 1990 (after 27 years of imprisonment)

7054 : Who is the author of ” Last Man in Tower “?
Ans : Arvind Adiga

7055 : Who is the author of Choice of techniques?
Ans : Dr Amartya Sen

7056 : Who was the most famous poetess of the Sangham period?
Ans : Avvayar

7057 : Who is known as the first Mahakavi in Malayalam”?
Ans : Cherusseri Namboothiri (15th century)

7058 : Who is the author of “Alice in Wonderland”?
Ans : Lewis Carol

7059 : A person who used his or her expertise to gain access to other computers to get information illegally or to do damage is called ?
Ans : Hacker

7060 : Name the first warship built with iron plates?
Ans : ‘The Warrior’

7061 : Who was the first to calculate the circumference of the Earth?
Ans : Erathosthenes

7062 : Sree Narayana Guru was born on?
Ans : 20th August 1855 (Vayalvarathu Veedu)

7063 : Who is the author of “B.A.Mayavi”?
Ans : E.Y.Krishana Pillai

7064 : Sambalpur is on the bank of which River?
Ans : Mahanadi

7065 : Who is the author of “Dream of Fair to Middling women”?
Ans : Samuel Beckett


7066 : Liberation Tigers of Tamil Eelam (LITE) was set up Prabhakaran in?
Ans : 1976

7067 : Who is the creator of the famous characters “Antonio; Ariel; Bassanio;”?
Ans : Shakespeare

7068 : Birla Industrial and Technological Museum is located at?
Ans : Kolkata (West Bengal)

7069 : Who is the author of “Natya Shastra”?
Ans : Bharat Muni

7070 : Who is the author of “Seven Lamps of Architecture”?
Ans : John Ruskin

7071 : The Capital of Armenia?
Ans : Yerevan

7072 : Who is the author of “Post Office”?
Ans : Rabindranath Tagore

7073 : First fully literate town in India was?
Ans : Kottayam

7074 : Who is the author of Development as Freedom?
Ans : Dr Amartya Sen

7075 : Who is the author of “Great Expectations”?
Ans : Charles Dickens

7076 : Who is the author of “Parakumbol”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

7077 : Who is the author of Nicholas Nickelby ?
Ans : Charles Dickens

7078 : Who is the author of “Vedic Stories”?
Ans : Mira Nair

7079 : Who was the first Kerala State film award winner for best actor?
Ans : Sathyan

7080 : The Currency of Peru?
Ans : Inti Sol


7081 : Which War was fought between Russia and the alliance of England; France; Turkey and Sardinia?
Ans : Crimean War (1853-1856)

7082 : Who is the author of “Gathering Storm”?
Ans : Winston Churchill

7083 : Who is the oldest person to become the Chief Minister of Kerala?
Ans : V.S.Achuthanandan (83).

7084 : Headquarters of World Bank (IBRD) is at?
Ans : Washington; (USA)

7085 : Micky Mouse
Ans : Walt Disney

7086 : Who was the first Viceroy of the Portuguese; appointed in 1505AD; in the East?
Ans : Francisco d’ Almeida

7087 : Pandharpur is on the bank of which River?
Ans : Bhima

7088 : Pisciculture is?
Ans : The art of rearing fishes.

7089 : The Malayali Memorial was a movement against?
Ans : The appointment of Tamil Brahmins in Government Service.

7090 : Who is the author of “Darkness Visible”?
Ans : William Styron

7091 : I.F.A. Shield is associated with?
Ans : Football (Calcutta)

7092 : The Currency of Barbados?
Ans : Dollar

7093 : Who is the author of “Wings of Fire”?
Ans : A.P.J.Abdul Kalam

7094 : List the Diseases Caused By Bacteria ?
Ans : Leprosy; Tetanus; Whooping Cough; Typhoid Fever; Cholera; Plague; Tuberculosis; Meningitis; Bacterial Pneumonia; Diarrhoea; Diphtheria; Bacterial dysentry; Anthrax; Syphilis and Gonorrhoea.

7095 : Who is the author of ” Jeevanasangeetham”?
Ans : G. Sankara Kurup


7096 : Who is the inventor of Telephone?
Ans : Graham Bell

7097 : Who is the author of “Naked Came the Stranger”?
Ans : Penelope Ashe

7098 : Who is the author of “Eye of the Storm”?
Ans : Patrick White

7099 : Who is the author of Years of Pilgrimage?
Ans : Dr. Raja Ramanna

7100 : Who is the author of “Imaging India”?
Ans : Nandan Nilekani

7101 : Smallest Cell?
Ans : Pleuro Pneumonia Like organism (PPLO). It is a mycoplasma.

7102 : Who abolished ‘Sucheendran Kaimukku’ in Travancore?
Ans : Swathi Thirunal.

7103 : The place known as the Financial Capital of Europe is?
Ans : Zurich in Switzerland

7104 : District of Columbia (Washington DC); America’s capital district is on the banks of the river ?
Ans : Potomak river

7105 : Paris is on the bank of which River?
Ans : Seine

7106 : Who is the author of “One Hundred Years of Solitude”?
Ans : Gabriel Garcia Marquez

7107 : A market condition of ‘Number of sellers – one; Number of buyers – Large’ is known as?
Ans : Monopoly

7108 : Earliest coins were believed to have been used by ?
Ans : The Egyptians

7109 : Hitler committed suicide along with his wife Iva Brown after the failure of Second World War on?
Ans : 1945 April 30

7110 : Where was the first Post-Office in Travancore (also of Kerala) was opened in 1857 ?
Ans : Alleppey


7111 : Fastest Animal at short run?
Ans : Cheetah

7112 : Who is the creator of the famous characters “Friday; Robinson Crusoe”
Ans : Daniel Defoe

7113 : Stock exchange Index of New York is ?
Ans : Dow Jones

7114 : First person to conquer Mount Everest?
Ans : Serpa Tenzing and Hillary

7115 : Who is the author of “Defence Without Drift”?
Ans : P.V.R.Rao

7116 : Who is the creator of the famous character Alice?
Ans : Lewis Carroll

7117 : Which place is known as the Bermingham of Central Africa?
Ans : Sinja – Trophus

7118 : Who is the author of “Vendor of Sweets”?
Ans : R.K.Narayan

7119 : Who is the author of “The Conflict of Laws in India ‘”?
Ans : V.C.Govindaraj

7120 : Try not to become a man of success but rather to become a man of value?
Ans : Albert Einstein

7121 : Who is the author of “Tales from Shakespeare”?
Ans : Charles Lamb

7122 : Who is the author of “India Divided”?
Ans : Rajendra Prasad

7123 : Who is the creator of the famous character Jean Valjin?
Ans : Victor Hugo

7124 : The first English School was opened at TVM in 1834 by?
Ans : Swathi Thirunal

7125 : What is the method of producing plants from minute plant fragments?
Ans : Tissue culture


7126 : Who is the author of “Mysterious Universe”?
Ans : James Jeans

7127 : Hippocrates; who is considered as the father of Medical Science was a ?
Ans : Greek

7128 : Who is the author of Jungle Girl ?
Ans : Ginu Karnani

7129 : Who is the author of Tales of Sherlock Holmes?
Ans : Sir Arthur Conan

7130 : Which animal is called “the ponies in pygamas.”?
Ans : Zebra

7131 : Priyadarshini Planetarium, inaugurated in 1994, is located in?
Ans : Thiruvananthapuram

7132 : The first Trunk automatic exchange in Kerala was commissioned in?
Ans : 1975 in Thiruvananthapuram

7133 : Which King of Travancore started the Ayurveda College at Trivandrum?
Ans : Sri Mulam Thirunal

7134 : Who is the author of “Far from the Madding Crowd”?
Ans : Thomas Hardy

7135 : Who is the author of “The Miser”?
Ans : Moliere

7136 : Who is the inventor of Submarine?
Ans : Bushell

7137 : Which organ of the body is affected by Gingivitis; pyorrhoea?
Ans : Gums

7138 : Who is the author of Othello ?
Ans : William Shakespeare

7139 : Who is the author of “Daughter of the East”?
Ans : Mrs.Benazir Bhutto

7140 : The Capital of U.S.A.?
Ans : Washington D.C.


7141 : The population of the world in 2011 is around ?
Ans : 7 billion

7142 : Whose birthday is celebrated as World Book Day on April 23?
Ans : William Shakespeare

7143 : Capitalism and Freedom was written by ?
Ans : Rose Friedman

7144 : Longest flying bird in the world is ?
Ans : Articturn

7145 : Who is the author of Antony and Cleopatra ?
Ans : William Shakespeare

7146 : An account of a memorable experience is known as?
Ans : Reminiscence

7147 : Land of Morning Calm?
Ans : Korea

7148 : Who is the inventor of Automobile (magneto)?
Ans : Daimler

7149 : Who was the Diwan of Marthanda Varma ?
Ans : Ramayyan Dalawa

7150 : Who is the author of “Kubla Khan”?
Ans : Coleridge

7151 : Who is the author of “Marthanda Varma”?
Ans : CV Raman Pillai

7152 : Who was the first Chief Minister of Travancore who assumed the title Diwan?
Ans : Raja Kesava Das

7153 : Who is the author of “Sceptred Flute”?
Ans : Sarojini Naidu

7154 : Where was the first Hydro Electric Project setup in Kerala ?
Ans : PaIIivassal

7155 : Who is the inventor of Microscope?
Ans : Jansen (improved by Galileo)


7156 : To which race 92% of the Chinese people belong?
Ans : The Han race

7157 : Napolean Bonaparte was born in the year?
Ans : 1769

7158 : The Capital of Mongolia?
Ans : Ulam Bator

7159 : Quinine; an alkaloid; extracted from the tree Cinchona Officianalis; is used to cure which disease?
Ans : Malaria

7160 : Which is an organization consisting of the eight wealthiest nations of the world: the United States of America; Japan; Germany;France; the UK;Italy;Canada & Russia?
Ans : G-8

7161 : Pindar was a famous?
Ans : Greek Lyric Poet

7162 : ….is the market value of all products and services produced in one year by labour and property supplied by the-residents of a country?
Ans : Gross National Product

7163 : World Development Report classifies Economies according to their?
Ans : GNP per capita

7164 : Who is the author of “Ethics for New Millennium”?
Ans : Dalai Lama

7165 : Largest blood cell in human body?
Ans : Monocytes

7166 : Who was the first director of Human Genome Project (HGP) ?
Ans : Dr. James D. Watson

7167 : Name the scientist who was awarded Nobel Prize in Physiology/ Medicine in 1905 for antiseptic surgery by using Carbolic Acid (Phenol) ?
Ans : Joseph Lister

7168 : Who is the author of Our Films; Their Films ?
Ans : Satyajit Ray

7169 : The Second World War was between?
Ans : The Axis Powers (Germany; Italy and Japan) and the Allied Powers (Britain; France; Russia; USA)

7170 : First person to conquer Mount Everest?
Ans : Serpa Tenzing and Hillary


7171 : Who is the author of Dr. Faust?
Ans : Goethe

7172 : Who is the author of “Non – Violence in Peace and War”?
Ans : Gandhiji

7173 : The Capital of Indonesia?
Ans : Jakarta

7174 : Presence of urea in the blood is called ?
Ans : Uremia

7175 : Who renamed Leningrad back to St. Petersburg?
Ans : Gorbachov

7176 : Peruvannamuzhi Crocodile Centre is in?
Ans : Kozhikkode

7177 : In the First world war; the Allied Powers comprised of ?
Ans : England; France; Belgium; Serbia and Russia

7178 : Who is the author of “Netaji Dead or Alive”?
Ans : Samar Guha

7179 : Who is the author of “For Whom the Bell Tolls”?
Ans : Earnest Hemingway.

7180 : Smallest Bird?
Ans : Humming Bird

7181 : Which is the first malayalam cinemascope film?
Ans : Thacholi Ambu (1978) directed by Navodaya Appachan

7182 : Which is the first Ecotourism project in India?
Ans : Thenmala

7183 : Dibrugarh is on the bank of which River?
Ans : Brahmaputra

7184 : Kunchan Memorial is situated in?
Ans : Lakkidi

7185 : Who is the author of ” The Great Indian Novel God’s Own Country”?
Ans : Shashi Tharoor


7186 : With which sport Chakkola Trophy is associated?
Ans : Football

7187 : Who is the author of ” Pathumayude Aadu”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

7188 : Who is the author of “Caesar and Cleopatra”?
Ans : G.B.Shaw

7189 : Who is the author of “Time Machine”?
Ans : H.G.Wells

7190 : The Currency of U.S.A.?
Ans : Dollar

7191 : Who is the author of “Nilambari”?
Ans : Sachchidananda Vatsyayan

7192 : Who is the author of “The Brave New World”?
Ans : Aldous Huxley

7193 : Life span of platelets is ?
Ans : 7 days

7194 : Ashokan inscriptions mention about the early Cheras with the name ?
Ans : Cheralamputra.

7195 : The Dutch sold the Pallipuram fort to the State of Travancore in?
Ans : 1789

7196 : Who is the author of ” Chidambara smarana”?
Ans : Balachandran Chullikkadu

7197 : Which was the first country in the field of colonialism?
Ans : Portugal

7198 : Who is the author of ” Half a Life”?
Ans : V.S.Naipaul

7199 : Which is the supreme organ of the WTO?
Ans : The Ministerial Council

7200 : EMS Academy is locatged in?
Ans : Vilappilsala in Thiruvananthapuram

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.