General Knowledge – Basic – 048

7201 : Who is the author of “The Prince”?
Ans : Nicolo Machiavelli

7202 : The Capital of Cuba?
Ans : Havana

7203 : Who is the author of Many worlds; Yesterday and Today?
Ans : K.P.S Menon

7204 : Which was the first University in France?
Ans : Paris University

7205 : Calcium level in blood decreases; name the decease?
Ans : Tetany

7206 : Who is the author of ” Swapnabhoomi”?
Ans : Sugathakumari

7207 : Oder Neisse Line separates?
Ans : East Germany and Poland.

7208 : Largest Open University?
Ans : Indira Gandhi National Open University; New Delhi.

7209 : Who is the author of “A Study of History”?
Ans : Arnold Toynbee

7210 : Headquarter of IMF is at?
Ans : Washington; (USA)

7211 : Tradition ascribes the immediate origin of Kathakali to the Ramanattom developed by?
Ans : Kottarakara Thampuran

7212 : The male sex hormone Testo-sterone is produced by ?
Ans : Leydig Cells

7213 : Who is the author of “The Trail”?
Ans : Franz Kafka

7214 : Who is the author of Wuthering Heights?
Ans : Emily Bronte

7215 : Who is the author of “A Prisoners Scrap Book”?
Ans : LK.Advani


7216 : The study of microorganisms is called ?
Ans : Microbiology

7217 : National Biological Laboratory (in Planning) is located at?
Ans : Palampur; Kangra Dist. (Himachal Pradesh).

7218 : The Capital of Azerbaijan?
Ans : Baku

7219 : Who is the author of “She Stoops to Conquer”?
Ans : Goldsmith

7220 : Smallest Independent?
Ans : Vatican (Italy)

7221 : The film that received more international award than any other film in the history of Malayalam cinema is?
Ans : Piravi (1987 – Shaji N Karun)

7222 : Shortest Day?
Ans : December 22 (in N o r t h e r n Hemisphere)

7223 : Who is the author of “Summer in Calcutta”?
Ans : Kamala Das

7224 : World TB Day is on?
Ans : 24-Mar

7225 : Who is the author of Death in Venice ?
Ans : Thomas Mann

7226 : New York is on the bank of which River?
Ans : Hudson

7227 : Who is the author of “Death of a President”?
Ans : William Manchester

7228 : The first post office in Kerala was started in?
Ans : Alappuzha district

7229 : Who is the author of “Greater Common Good”?
Ans : Arundhati Roy

7230 : Who is the inventor of Atom-breaking up the nucleus?
Ans : Rutherford


7231 : The policy adopted by Otto Von Bismark for the unification of Germany is known as ?
Ans : ‘Blood and Iron Policy’

7232 : Who is the author of Agony and the Ecstasy?
Ans : Arthur Halley

7233 : Who is the author of White House Years?
Ans : Henry Kissinger

7234 : Who is known as the ‘Father of American Constitution?
Ans : James Madison

7235 : Edakkal Caves is in?
Ans : Wayanad

7236 : Who is the author of “Earth”?
Ans : Emile lola

7237 : Who is the author of “Kargil – A Soldier’s Diary”?
Ans : Harvinder Baweja

7238 : Who is the author of Bird of Time?
Ans : Sarojini Naidu

7239 : Joseph Ratzinger of Germany is better known as ?
Ans : Benedict XVI (The present and 265th Pope after the death of John Paul II)

7240 : Who is the author of Bermuda Triangle ?
Ans : Charles Berlitz

7241 : Who is the author of Gardener ?
Ans : Rabindranath Tagore

7242 : Who was the founder of Kerala Deepika, the first malayalam paper published from Malabar?
Ans : Chengulathu Kunhirama Menon

7243 : Largest Stadium?
Ans : Strahov Stadium. It can accommodate around 240; 000 people in Prague; Czech

7244 : Who is the author of ” Jaguar Smile”?
Ans : Salman Rushdie

7245 : Which Italian Nationalist founded an organisation known as ‘Red Shirts’?
Ans : Garibaldi


7246 : Lai Bahadur stadium is in?
Ans : Kollam

7247 : Organism is unable to prepare its own food is called?
Ans : Heterotrophic

7248 : What is the name of the aircraft from which the ‘Fatman’ was dropped in Nagasaki?
Ans : ‘Box car’

7249 : Peddling Prosperity was written by ?
Ans : Paul Krugman

7250 : Land of Five Rivers?
Ans : Punjab

7251 : Who is the author of “Simhabhoomi”?
Ans : S K Pottekadu

7252 : Wildlife Institute of India is located at?
Ans : Chandrasvani (Uttar Pradesh)

7253 : Who is the inventor of Nuclear Fission?
Ans : Otto Hahn

7254 : Name the first bank in the world?
Ans : Royal Bank of Scotland in 1728

7255 : President who abolished slavery in America was ?
Ans : Abraham Lincoln

7256 : Alice
Ans : Lewis Carroll

7257 : With which revolution was the famous slogan “No taxation without representation” associated with?
Ans : American Revolution

7258 : Who is the author of A Tale of Two Cities?
Ans : Charles Dickens

7259 : Who is the author of ” Agnikinavukal”?
Ans : Punathil KunjabdulJah

7260 : Who is the author of Yayati ?
Ans : V.S. Khandekar


7261 : The highest honor awarded in literature is the Nobel Prize in Literature; awarded since 1901 by?
Ans : The Royal Swedish Academy of Sciences

7262 : Who is the author of Animal Farm?
Ans : George Orwell

7263 : Who is the inventor of Razor (Safety)?
Ans : Gillette

7264 : Who became the life time President of S.N.D.P Yogam in 1903 ?
Ans : Sree Narayana Guru

7265 : Who is the author of “Radhayethedi”?
Ans : Sugathakumari

7266 : Srinagar is on the bank of which River?
Ans : Jhelum

7267 : Who is the inventor of Four Stroke Engine?
Ans : Nikolaus Lotto

7268 : Which blood group is called universal donor?
Ans : O

7269 : In which year British merchants exported pepper to England for the first time from Cochin ?
Ans : 1626

7270 : Who is the author of “Kerala Sahitya Charitham (5 vol 7 part)”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

7271 : Who is the inventor of Poliomyelitis (vaccine)?
Ans : Jonas Salk

7272 : Land of Golden Fleece?
Ans : Australia

7273 : Thrissur Pooram was commenced by?
Ans : Sakthan Thampuran

7274 : Nehru Trophy Boat Race was inaugurated by?
Ans : Jawaharlal Nehru (1952)

7275 : Who is the author of “In the company of women lave Truth and a little Malice”?
Ans : Khushwant Singh


7276 : Who is the author of “Antony and Cleopatra”?
Ans : William Shakespeare

7277 : Which is the official publication of Kerala Bhasha Institute?
Ans : Vijnana Kairali

7278 : Who was the author of “The Social Contract”?
Ans : Rousseau

7279 : Who is the author of Yama?
Ans : Mahadevi Vanna

7280 : Provisional Government which formed after the February Revolution in Russia was led by?
Ans : Alexander Kerensky

7281 : Who is the author of Vish Vriksha Bankim ?
Ans : Chandra Chatterjee

7282 : Mesolithic Period is also known as ?
Ans : Late Stone Age

7283 : Land of Thousand Lakes?
Ans : Finland

7284 : Who is the author of “Rubaiyati-Omar Khayyam”?
Ans : Edward Fitzgerald

7285 : The Currency of Tobago?
Ans : Tobago Dollar

7286 : Pollination by birds is called?
Ans : Ornithophily

7287 : Lichenology is the study of ?
Ans : The study of lichens

7288 : Who is the author of “The Crisis of India; “?
Ans : Ronald Segal

7289 : Who is the author of “Agony and the Ecstasy”?
Ans : Arthur Halley

7290 : The Capital of Georgia?
Ans : Tbilisi


7291 : Who is the inventor of Lightning Conductor?
Ans : Benjamin Franklin

7292 : Who were the two leaders of reformation in Switzerland?
Ans : Ulrich Zwingli and John Calvin

7293 : The unification of Germany was completed in the year?
Ans : 1870

7294 : Antonio; Ariel; Bassanio;
Ans : Shakespeare

7295 : Hitler became the Chancellor of Germany on?
Ans : 30-Jan-33

7296 : In which year The Malayala Manorama weekly started its publication from Kottayam?
Ans : 1888

7297 : Who is the author of “Kashmir A Tragedy of Errors”?
Ans : Tavleen Singh

7298 : Who is the author of “The Battle of Books”?
Ans : John Dryden

7299 : Who is the author of Freedom at Midnight?
Ans : Larry Collins & Dominique Lapiare (It is about India’s freedom struggle written in ‘the form of a novel)

7300 : Who is the author of “Child who never Grew”?
Ans : Pearl S Buck

7301 : Who is the inventor of Safety Lamp?
Ans : Humphrey Davy

7302 : Who is the inventor of Paints?
Ans : Shalimar

7303 : Variyankunnathu Kunjahammad Haji; Koya Tangal and Ali Musaliyar were the famous leaders of ?
Ans : Malabar Rebellion

7304 : City of Rome was founded in ?
Ans : BC 153

7305 : Who is the author of New Dimensions of India s Foreign Policy?
Ans : Atal Behari Vajpayee


7306 : In which year the Malayalam Manorama was converted to a daily?
Ans : 1928

7307 : Who is the inventor of Burglar Alarm?
Ans : Edwin T.Holmes

7308 : Greatest of the Persian rulers was?
Ans : Darius I

7309 : The Capital of Mali?
Ans : Bamako

7310 : Who is the author of Uncle Tom’s Cabin?
Ans : Harriet Beecher Stowe

7311 : Who is the father of Alexander the Great?
Ans : Philip II (359 – 336BC)

7312 : In which year Nelson Mandela sworn in as the first black President of South Africa?
Ans : 1994

7313 : Who is the author of “Mahabharatham Kilippattu”?
Ans : Ezhuthachan

7314 : Amerigo Vespucci reached the South American coast in?
Ans : 1499

7315 : Kunjan Nambiar and Unnayi Warrier were the famous poets in the court of ?
Ans : Dharmaraja.

7316 : World Bank (IBRD) came into being on?
Ans : Dec 27;1945

7317 : Who is the author of Prison Diary?
Ans : Jayaprakash Narayan

7318 : Crescograph was invented by ?
Ans : Jagadish Chandra Bose

7319 : Who is the author of Far from the Madding Crowd ?
Ans : Thomas Hardy

7320 : Who is the author of Brother Karamazov?
Ans : Fydor Dostoevskey


7321 : Ayyappan Marthanda Pillai was the Chief Minister of?
Ans : Dharmaraja

7322 : Largest School?
Ans : South Point High School; Kolkata; India.

7323 : 1st IT University of India was?
Ans : J.P.University.

7324 : Humans with similarity to the Neanderthal man?
Ans : Cromagnans

7325 : Who is the author of “The True History of Kelley Gang”?
Ans : Peter Carey

7326 : Last Governor-General of India who also became first Viceroy of India?
Ans : Lord Canning

7327 : Who is the author of Home Comings ?
Ans : C.P. Snow

7328 : The Ribosomes are chiefly concerned with the synthesis of ?
Ans : Protein.

7329 : Who is the author of “Born Free”?
Ans : Joy Adamson

7330 : Highest Tower (India)?
Ans : Qutub Minar (Delhi) 88.4 m

7331 : The Capital of Bolivia?
Ans : La Paz

7332 : Who is the inventor of Chloroform?
Ans : James Young Simpson

7333 : Who is the author of “Blood Brothers”?
Ans : MJ.Akbar

7334 : Plague is spread by ?
Ans : Rat fleas

7335 : Who is the author of “King Lear”?
Ans : William Shakespeare


7336 : Who is the author of “Indira – The Life of Indira Nehru and Gandhi”?
Ans : Katerine Frank

7337 : Who is the author of One Hundred Years of Solitude ?
Ans : Gabriel Garcia Marquez

7338 : Who is the author of Gulliver’s Travels ?
Ans : Jonathan Swift

7339 : The quantity of blood taken at a time of blood donation is only?
Ans : 300 ml

7340 : Who is the creator of the famous character Kuppuvachanm Kodachi?
Ans : OV.Vijayan

7341 : Which was the capital of Chera Rulers?
Ans : Musiris

7342 : Who is the author of Airport ?
Ans : Arthur Halley

7343 : Who is the author of Man of Destiny ?
Ans : George Bernard Shaw;

7344 : People lived in Ancient Egypt beionged to which race?
Ans : Hemitic race

7345 : Sahodaran Ayyappan was born in?
Ans : Cherayi near Cochin.

7346 : Who is the author of “Panchatantra”?
Ans : Vishnu Sharma

7347 : In which year The Dutch captured the Pallipuram fort?
Ans : 1661

7348 : Which was the literary magazine co-sponsored by Kunhikuttan Thampuran and Appan Thampuran?
Ans : Rasika Ranjini

7349 : Who is the author of “Life Divine”?
Ans : Aurobindo Ghosh

7350 : Who was the first Chief Minister of Kerala from a backward community?
Ans : R. Sankar.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.