General Knowledge – Basic – 049

7351 : Who is the author of ” Pakalukal”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

7352 : The system of Parliament originated in England during the period of ?
Ans : Henry I

7353 : The state of Kerala formally came into existence on?
Ans : November 1;1956.

7354 : Who is the author of Life Divine?
Ans : Aurobindo Ghosh

7355 : Who is the creator of the famous character “Micky Mouse”
Ans : Walt Disney

7356 : Heart beats in adults is ?
Ans : 72 per minute

7357 : Which was the first Indian public sector unit of New York Stock Exchange?
Ans : VSNL

7358 : Who is the author of ” Chandana Marangal “?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

7359 : KITTS (Kerala Institute of Tourism and Travel Studies) is in?
Ans : Trivandrom

7360 : Who is the inventor of Transformer?
Ans : William Stanley

7361 : Who is considered as the father of Greek Mathematics?
Ans : Thales of Meletus

7362 : Who is the author of “Meghdoot”?
Ans : Kalidas

7363 : Which king of Travancore setup the Department of Irrigation and Maramathu Department for the first time?
Ans : Swathi Thirunal

7364 : The heartbeat of a child is around?
Ans : l40/min

7365 : Which is the earliest epigraphical record of a Chera King to be discovered from Kerala?
Ans : The Vazhapalli inscription of Rajasekara Varman


7366 : Vietnam’s freedom struggle was led by?
Ans : Ho Chimin

7367 : Who is the author of “Seven Summer”?
Ans : Mulk Raj Anand

7368 : Who is the author of ” Ottayadipatha”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

7369 : Who is the author of “A Billion is Enough”?
Ans : Ashok Gupta

7370 : The Capital of ElSalvador?
Ans : San Salvador

7371 : Who is the author of “Kapala Kendala”?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

7372 : Who is the author of “Utopia”?
Ans : Thomas More

7373 : The shortest bone in the human body is ?
Ans : Stapes in middle ear

7374 : Who is the author of “Deserted Village”?
Ans : Oliver Goldsmith

7375 : Who is the author of “A Gift of Wings”?
Ans : Shanti Gopalan

7376 : Who is the inventor of Heavy Hydrogen?
Ans : H.C.Urey

7377 : Who is the author of “The Adventures of Angle March”?
Ans : Saul Bellow

7378 : Jewish Synagogue – The Synagogue at Mattancherry was built in?
Ans : 1568

7379 : The Capital of Yemen (North)?
Ans : Sania

7380 : Who is the author of “Death of a city”?
Ans : Amrita Pritam


7381 : Which was the first live broadcast murder in the world?
Ans : John F. Kennedy’s assassination

7382 : Who is the author of Himalayan Blunder Brig ?
Ans : J P Dalvi

7383 : Who was the first Malayali woman athlete to get a medal in Asian Games?
Ans : M D VaIsamma

7384 : Which is the longest cell of human body?
Ans : Nerve cell(neuron)

7385 : Who is the author of “Digital Fortress”?
Ans : Dan Brown

7386 : Who is the author of “Untouchable”?
Ans : Mulk Raj Anand

7387 : Who is the author of Uttar Ramcharita ?
Ans : Bhava Bhuti

7388 : The word Mesopotamia means?
Ans : Land between rivers

7389 : Which police station has achieved the distinction of becoming the first police station in Kerala to get ISO 9001 : 2008 certification?
Ans : Kozhikkode town police station

7390 : The Bacteria which receives genes from another species is called?
Ans : Transgenic bacteria

7391 : One who is devoted to books only for learning facts just for the purpose of scoring marks is called a?
Ans : Book worm

7392 : The Neolithic Age is also known as?
Ans : ‘Age of Farmers’.

7393 : First constitution of Japan came to force in ?
Ans : 1889

7394 : Economic botany is the study of ?
Ans : Study of plants of economic use or value

7395 : Largest Sea?
Ans : South China Sea


7396 : Who is the author of “Buddha Charitam”?
Ans : Ashvaghosha

7397 : Who is the author of Job for Millions?
Ans : V.V.Giri

7398 : Vanchi; Karur; Thrikkariyur and Thiruvanchikkulam were the capitals of which dynasty ?
Ans : Cheras

7399 : Who is the author of “Pravachakante Vazhi”?
Ans : O.V Vijayan

7400 : Where did Sree Narayana Guru met Chattampi Swamikal for the first time?
Ans : At Aniyur temple near Chempazhanthy.

7401 : Who is the author of ” Ayalkar”?
Ans : P. Kesava Dev

7402 : Who is the author of “The Mill on the Floss”?
Ans : George Eliot

7403 : Napolean Bonaparte died in the year?
Ans : 1821

7404 : Who is the author of “Expanding Universe”?
Ans : Eddington

7405 : Who is the author of ” Shame”?
Ans : Salman Rushdie

7406 : Which Chief Minister of Kerala ruled for the longest term?
Ans : E.K. Nayanar

7407 : Communist Manifesto was jointly written by?
Ans : Karl Marx and Friedrich Engels in 1848

7408 : The Capital of Guinea-Bissau?
Ans : Bissau

7409 : Trippapur Swaroopam or Thrivitamcode was the early name of ?
Ans : Travancore

7410 : Parambikkulam Wild Life Sanctuary is in?
Ans : Palakkad district


7411 : Granite City?
Ans : Aberdeen

7412 : Who is the author of “Issues of Science and Religion”?
Ans : Ian Barbour

7413 : Who is the author of ” Step Across This Line”?
Ans : Salman Rushdie

7414 : The Currency of Liberia?
Ans : Liberian Dollar

7415 : Who is the author of Brave New World?
Ans : Aldous Huxley

7416 : Largest Mammal in the world is ?
Ans : Blue Whales

7417 : Who is the author of “My India”?
Ans : S Nihal Singh

7418 : A puppet theatre in Japan is called?
Ans : Bunraku

7419 : Who is the author of “Adam Bede”?
Ans : George Eliot

7420 : Who is the author of “The End of Imagination”?
Ans : Arundhati Roy

7421 : Who is known as’ Italian Kautilya?
Ans : Niccolo Machiavelli

7422 : Who is the author of “Gulliver’s Travels”?
Ans : Jonathan Swift

7423 : Who is the author of The Canterbury Tales?
Ans : Geoffrey Chaucer

7424 : Who is the author of ” Kanthapura “?
Ans : Raja Rao

7425 : Iron was accidently discovered by?
Ans : Neanderthal man


7426 : Who was the editor of ‘Malayali’ published from Kollam?
Ans : Swadeshabhimani Ramakrishnapilla

7427 : Who is the author of “Possession Two Virgins”?
Ans : Kamala Markandaya

7428 : Who is the author of “arsanamala”?
Ans : Sree Narayana Guru

7429 : The Raja’s court of appeal was reconstituted as the Chief Court of Cochin in?
Ans : 1900

7430 : What is commonly called ‘Nutures plough man’?
Ans : Earth Worm

7431 : Who was the first Chief Minister who completed the term of five years?
Ans : C.Achuthamenon

7432 : Who is the author of “Ideas for Action”?
Ans : N. Wittal

7433 : Who is the author of Light That Failed ?
Ans : Rudyard Kipling

7434 : Who is the author of “Mrs Warren’s Profession”?
Ans : Bernard Shaw

7435 : Which Chief Minister of Kerala ruled for the shortest term?
Ans : C.H. Mahamed Koya

7436 : Anandha Padmanabhan;
Ans : C.V.Ramanpilla

7437 : Who was the first MaIayalee President of Singapore?
Ans : Devan Nair

7438 : Who is the founder of the Advaitasrama at Aluva on the banks of Periyar?
Ans : Sree Narayana Guru

7439 : Who is known as the Father of Modern Malayalam prose
Ans : Kerala Varma Valiyakoi Thampuran

7440 : Who is the author of ” A Village by the Sea”?
Ans : Anita Desai


7441 : First Women Grandmaster?
Ans : Ms. Vijayalakshmi (India)

7442 : Who is the author of ‘Vedanta Saram”?
Ans : Chatampi Swamikal

7443 : Who is the author of Kim ?
Ans : Rudyard Kipling

7444 : Who is the author of Idiot ?
Ans : Fyodor Dostoyevsky

7445 : Amerigo Vespucci who identified America belonged to?
Ans : Italy

7446 : Who is the author of “End of an Era”?
Ans : C.S.Pandit

7447 : Who is the author of Broken Wings?
Ans : Sarojini Naidu

7448 : Who is the author of The Sound and the Fury?
Ans : William Faulkner.(Nobel Prize winner for the literature in 1949)

7449 : Indira Gold Cup is associated with?
Ans : Hockey

7450 : Who is the author of “The First Person”?
Ans : Vladimir Putin

7451 : Who is the author of “Kanya Vanangal”?
Ans : Punathil KunjabdulJah

7452 : UnionTerritory of Lakshadweep is under the jurisdiction of which High Court?
Ans : Kerala High Court

7453 : Pollination by animals is called ?
Ans : Zoophily

7454 : Central State Farm is located at?
Ans : Suratgarh (Rajasthan).

7455 : The period when man began to use iron is known as?
Ans : Iron Age


7456 : Egyptian civilisation flourished on the banks of ?
Ans : Nile river

7457 : Who is the author of “Unto This Last”?
Ans : John Ruskin

7458 : Who is the author of “The Namesake”?
Ans : Jumpa Lahiri

7459 : The Capital of Greece?
Ans : Athens

7460 : Who is the creator of the famous character “Tom Jones”
Ans : Henry Fielding

7461 : Who was the director of Chemmeen (1965)?
Ans : Ramu Kariat

7462 : Who is the author of Curtain Raisers ?
Ans : Natwar Singh

7463 : Who is the author of “I too Had a Dream”?
Ans : Dr. Varghese Kurian

7464 : Who compiled the first Malayalam Dictionary?
Ans : Herman Gundert (1814-1893)

7465 : First Russian Prime Minister to visit India?
Ans : V.I.Bulganin

7466 : Junko Tabei; the first woman to climb mount Everest was from ?
Ans : Japan

7467 : Who is the author of Saket Maithili?
Ans : Sharan Gupt

7468 : Japan surrendered before the Axis Powers on ?
Ans : 2-Sep-45

7469 : Who is the author of Hungry Stones ?
Ans : Rabindranath Tagore

7470 : Who is the author of “Three Musketeers”?
Ans : Alexander Dumas


7471 : Who is the inventor of Malaria germs?
Ans : Laveran

7472 : Who is the inventor of Logarithms?
Ans : John Napier

7473 : Perceolis was the capital of the ancient Empire?
Ans : Persia

7474 : Who is the author of From Here to an Eternity ?
Ans : James Jones

7475 : Elephant tusks are enlarged ?
Ans : Incisors

7476 : RBCs are produced in ?
Ans : BONE marrow.

7477 : Who is the author of ‘Thottiyude Makan’?
Ans : Thakazhi Sivasankara Pillai

7478 : Vaishnavite Saints were called?
Ans : Alwars.

7479 : Who is the author of “Emperor Jones (Drama)”?
Ans : Eugine O’Neil

7480 : The Capital of Kuwait?
Ans : Kuwait City

7481 : The Currency of Mongolia?
Ans : Tugrik

7482 : Trees those shed their leaves are called ?
Ans : Deciduous

7483 : The Capital of Sierra Leone?
Ans : Freetown

7484 : Which day was earlier observed as Temple Entry Day in Malabar?
Ans : 25-Sep

7485 : Who is the author of Yesterday and Today ?
Ans : K.P.S. Menon


7486 : Who is the inventor of Cholera bacillus?
Ans : Robert Koch

7487 : Buenos Aires is on the bank of which River?
Ans : La Plata

7488 : Who is the author of “.First Among Equals”?
Ans : Joffery Archer

7489 : Asia Oceanic is associated with?
Ans : Tennis

7490 : Who is regarded as Father of Modern Travancore?
Ans : Marthanda Varma who reigned from 1729 to 1758 AD

7491 : Meningitis causing bacteria is ?
Ans : Neisseria Meningtidis

7492 : Romanoff Emperors were known as ?
Ans : Czars.

7493 : What is the National game of America?
Ans : Baseball

7494 : Who is the author of “Law Verses Justice”?
Ans : V.R. Krishna Iyer

7495 : Who is the author of ” Ottayadipatha”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

7496 : Who is the author of “Advaita Chinta Paddhathi” ?
Ans : Chatampi Swamikal

7497 : Who is the author of “Leaves of Grass”?
Ans : Walt Whitman

7498 : Who is the author of Prison Diary?
Ans : Jayaprakash Narayan

7499 : Who is the author of Unto This Last?
Ans : John Ruskin

7500 : Panama Canal was opened in ?
Ans : 1914

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.