General Knowledge – Basic – 050

7501 : Who is the author of “Saket Maithili”?
Ans : Sharan Gupt

7502 : Who is the author of Premonitions?
Ans : P.N. Haksar

7503 : Who is the author of Ethics for New Millennium ?
Ans : Dalai Lama

7504 : The Neolithic Age is also known as?
Ans : ‘Age of Farmers’.

7505 : Who was the Second Central Cabinet Minister from Kerala?
Ans : Y.K. Krishna Menon

7506 : Who is the author of “The Trumpet Major; “?
Ans : Thomas Hardy

7507 : Who is the creator of the famous characters “Suhara; Majeed; Narayani”
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

7508 : In which year Travancore University was renamed as Kerala University?
Ans : 1957

7509 : The Presidents rule under the Article 356;was declared in Kerala for the first time on?
Ans : 31st July 1959.

7510 : Who is the author of “One World and India”?
Ans : Arnold Toynbee

7511 : Who is the creator of the famous character “Jean Valjin”
Ans : Victor Hugo

7512 : The process of sudden heritable change in a gene due to change in its composition is called ?
Ans : Mutation

7513 : The Euro was introduced to world financial markets as an accounting currency on?
Ans : 1st January 1999

7514 : Who is the inventor of Helicopter?
Ans : Broquet

7515 : In which year Pondicherry was renamed as Puducherry?
Ans : 2006


7516 : Who is the inventor of Tungsten?
Ans : Coolidge

7517 : Radcliffe Line separates?
Ans : India and Pakistan

7518 : The Currency of Tanzania?
Ans : Shilling

7519 : Who was the author of the Malayalam novel “Indulekha”?
Ans : O Chandu Menon

7520 : What is called the ‘universal biological energy currency’?
Ans : ATP

7521 : Cloves are dried flower buds of which plant?
Ans : Syzygium aromaticum.

7522 : Who is the author of ‘Baalyakaala Sakhi’?
Ans : Vaikkom Muhammad Basheer

7523 : The amount of pollution in water is measured by ?
Ans : B.O.D( Biological Oxygen Demand)

7524 : The stapes is the smallest bone in the body is located in.?
Ans : Ear

7525 : Who is the inventor of Radio Transmitter?
Ans : Alexanderson

7526 : The ruler who led England after the Civil Warwas ?
Ans : Oliver Cromwell

7527 : The year and place in which Pakistan carried out five nuclear tests is?
Ans : On 28 and 30 may 1998 in the desert of Baluchistan at the Chagai Hills

7528 : Who is the author of “Pravachakante Vazhi”?
Ans : O.V Vijayan

7529 : Who is the author of Lady Chatterley’s Lover?
Ans : D.H. Lawrence

7530 : Who is the author of ” Leela”?
Ans : Kumaranasan


7531 : Who is the inventor of Cell Theory?
Ans : Schleiden & Schwann

7532 : Who is the author of ” Viswadarshanam”?
Ans : G. Sankara Kurup

7533 : Who is the author of Indian Muslims ?
Ans : Prof Mohammed Mujeeb

7534 : The first railway line in Kerala was between?
Ans : Tirur and Beypur

7535 : Who was the director of ‘Balan’, the first talkie in malayalam?
Ans : S Nottani

7536 : Which place is known as Queen of Arabian Sea?
Ans : Kochi

7537 : Who is the author of “Tom Jones”?
Ans : Henry Fielding

7538 : Who is the author of “Ignited Mind”?
Ans : A.P.J. Abdul Kalam

7539 : Who is the author of “Naked Triangle”?
Ans : Balwant Gargi

7540 : During the period of Chera Chenguttuva Kerala had trade relations with which country?
Ans : Sri Lanka.

7541 : Money market trades in short-term financial instruments commonly called?
Ans : “paper”

7542 : Who is the author of “A Mercy”?
Ans : Toni Morrison

7543 : Who is the author of Tess of the D’ Urbervilles ?
Ans : Thomas Hardy

7544 : The Capital of Byelorussia?
Ans : Minsk

7545 : KYC norms is ?
Ans : Know Your Customer norms


7546 : Who is the author of A Billion is Enough?
Ans : Ashok Gupta

7547 : Who is the author of Kanyadaan ?
Ans : Vijay Tendulkar

7548 : The Capital of Dominica?
Ans : Roseau

7549 : Who is the author of War of Indian Independence ?
Ans : Vir Savarkar

7550 : Cell which is the smallest and fundamental unit of life was discovered by?
Ans : Robert Hook in 1665 and published under the title Micrographia.

7551 : Who is the author of “War of Indian Independence”?
Ans : Vir Savarkar

7552 : What led USA to join Second World War on 8 December 1941?
Ans : Pearl Harbour attack by Japanese bombers on 7th December 1941

7553 : Who is the author of “Indian Legal System·Can it be saved”?
Ans : Fali S. Nariman

7554 : Largest Delta?
Ans : (Sunderbans). The World’s largest delta is that created by the Ganges and Brahma putra in Bangladesh and West Bengal; India. It covers an area of 30; 000 sq. miles.

7555 : Who is the author of “Macbeth”?
Ans : William Shakespeare

7556 : Who is the founder of Facebook?
Ans : Mark Zukerberg

7557 : Which is the biggest Gorge in the world ?
Ans : Grand Canyon in the Colarado river in America

7558 : Who appointed Col. Monro as the Diwan of Travancore in 1811?
Ans : Rani Gauri Lekshmi Bai.

7559 : Who is the author of “Men Who Kept the Secrets”?
Ans : Thomas Powers

7560 : …. the crisis American bank faced when provided loan to less credit worthy customers on mortgage property and land?
Ans : Subprime Crisis


7561 : The Malabar Rebellion was in?
Ans : 1921

7562 : Napolean Bonaparte was born in the year?
Ans : 1769

7563 : Who is the author of “Towards Total Revolution”?
Ans : J a y a p r a k a s h Narayan

7564 : Who is the author of “Philosophy of Right”?
Ans : Hegel G.W.E.

7565 : Which organ of the body is affected by Malaria?
Ans : RBC

7566 : Who led the second expedition of the Portuguese to Kerala?
Ans : Pedro Alvarez Cabral.

7567 : Name the river that flows through Silent Valley?
Ans : Kuntipuzha

7568 : Who is the author of “Kargil – A Soldier’s Diary”?
Ans : Harvinder Baweja

7569 : World’s longest suspension bridge?
Ans : Akasi Kaikyo Bridge (1990 meters) in Japan

7570 : Which news paper was the first in India owned and published by a joint stock company?
Ans : The Malayala Manorama

7571 : The Capital of Comoros?
Ans : Moroni

7572 : Plant physiology is the study of ?
Ans : Life functions of plants

7573 : Who is the author of Gitanjali?
Ans : Rabindranath Tagore

7574 : Abraham Lincoln was assassinated by ?
Ans : John Wllksbooth (in 1865 while watching a drama; Our American Cousin’ in the Fords Theatre along with his wife)

7575 : Who is the author of “What is the real name of George Eliot”?
Ans : Mary Ann Evans


7576 : Who is the author of “Santhana gopalam”?
Ans : Poonthanam

7577 : Who is the oldest person to become the Chief Minister of Kerala?
Ans : V.S.Achuthanandan (83).

7578 : First steam ship sailed from Glasgow to?
Ans : Liverpool in 1857

7579 : What provides energy for all kinds of activities of a cell?
Ans : Adenosine Triphosphate (ATP)

7580 : Who is the author of “A Pair of Blue Eyes”?
Ans : Thomas Hardy

7581 : Who is the author of “The Indian struggle”?
Ans : Subhash Chandra Bose

7582 : The division of nucleus of a Cell is known as ?
Ans : Mitosis (Karyokinesis)

7583 : was the first woman judge of India?
Ans : Justice Anna Chandy -1937

7584 : The Capital of Russia?
Ans : Moscow

7585 : Venice of the North?
Ans : Stockholm

7586 : Who assumed power replacing Sun- Yat-Sen in 1912 March 10?
Ans : Yuan Shikai

7587 : In Travancore who introduced the direct management of Devaswams by Government ?
Ans : Col. Monro.

7588 : Who is the author of “Ordeal to Love”?
Ans : Huge Tinker

7589 : Who is the author of “Mayor of Casterbridge”?
Ans : Thomas Hardy

7590 : Plant ecology is the study of ?
Ans : Role of plants in the environment


7591 : The district with least number of panchyats and villages is?
Ans : Wayanad

7592 : Who is the author of “Magic Mountain”?
Ans : Thomas Mann

7593 : Anandha Padmanabhan;
Ans : C.V.Ramanpilla

7594 : Who was the founder of Second Chera Empire?
Ans : Kulasekhara Vannan or Kulasekhara Alwar

7595 : National Botanical Research Institute is located at?
Ans : Lucknow; (U.P.)

7596 : Who is the author of “Death of a President”?
Ans : William Manchester

7597 : Who is the author of “Talisman”?
Ans : Sir Walter Scott

7598 : When established Kerala Kalamandalam was situated in?
Ans : Cheruthuruthi

7599 : Bacteriology is the study of?
Ans : Bacteria.

7600 : Water Management Engineering Laboratory is located at?
Ans : New Delhi.

7601 : Who is the author of “Idylls of the King”?
Ans : Tennyson

7602 : The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on?
Ans : 22-Aug-66

7603 : Who is the author of ” Surgakanthi”?
Ans : G. Sankara Kurup

7604 : Name the Treaty that ended the First World War?
Ans : The Treaty of Versailles in 1919

7605 : Suhara; Majeed; Narayani
Ans : Vaikom Muhammed Basheer


7606 : Which organ of the body is affected by Typhoid?
Ans : Intestine; whole body

7607 : Cell which is the smallest and fundamental unit of life was discovered by?
Ans : Robert Hook in 1665 and published under the title Micrographia.

7608 : Who called Ayyankali as ‘PulayaRaja’?
Ans : Gandhiji

7609 : Which is an annual publication of International Bank of Reconstruction and Development?
Ans : World Development Report

7610 : Who is the creator of the famous character Jean Valjin?
Ans : Victor Hugo

7611 : Who is the author of “Karutha pakshiyude pattu”?
Ans : O.N.V Kurup

7612 : Warsaw is on the bank of which River?
Ans : Vistula

7613 : The Capital of Oman?
Ans : Muscat

7614 : ‘Third World Countries’ is another term for ?
Ans : Developing countries

7615 : Who was the first Education Minister?
Ans : Joseph Mundassery

7616 : Who is the author of “The Importance of Being Earnest”?
Ans : Oscar Wilde

7617 : Who is the author of Savitri ?
Ans : Aurobindo Ghosh

7618 : First woman to sail non-stop around the world; alone?
Ans : Kay Cottee

7619 : Who is the author of “Witness to an Era”?
Ans : Frank Moraes

7620 : Who was deported in 1910 for published a series of articles in “Swadesha bhimani” criticising the Diwan P. Rajagopalachari and the king Sri Mulam Thirunal?
Ans : K. Ramakrishna Pillai


7621 : Which boundary line separates Pakistan and Afghanisthan?
Ans : Durand Line

7622 : Who is the author of “War and Peace”?
Ans : Tolstoy

7623 : Who is the author of “The Songs of India”?
Ans : Sarojini Naidu

7624 : Mesopotamian ruler who gave a famous code of law was?
Ans : Hammurabi

7625 : Who is the author of “The Fury”?
Ans : Salman Rushdie

7626 : The EMS Ministry was dismissed on?
Ans : On 31st July 1959

7627 : Russian Revolution was started in the year ?
Ans : 1917

7628 : The Currency of Congo?
Ans : France CFA

7629 : On the death of Vasco Da Gama on 29 December 1524; where was dead body cremated?
Ans : St. Francis Church at Fort Cochin.

7630 : National Leprosy Eradication Programme (NLEP)was launched in the year?
Ans : 1955

7631 : Who is known as Kerala Kalidasan”?
Ans : Kerala Varma Valiyakoi Thampuran

7632 : Badrinath is on the bank of which River?
Ans : Ganges

7633 : Who is known as the “Child of the French Revolution”?
Ans : Napolean Bonaparte (1769-1821)

7634 : Fluid Control Research Institute is located at?
Ans : Kanjikode (Kerala).

7635 : …………..planthormoneisknownas stresshormone?
Ans : Abscisic acid


7636 : Who is the author of Death and After ?
Ans : Just. Y.R. Krishna lyer

7637 : Who is the author of A Prisoners Scrap Book?
Ans : LK.Advani

7638 : Council of Scientific and Industrial Research Institute is located at?
Ans : New Delhi.

7639 : The Longest Play?
Ans : The Mouse-Trap (Agatha Christie’s Novel)

7640 : Who is the author of “Wings of Fire”?
Ans : A.PJ. Abdul Kalam

7641 : Who is the inventor of Ayurveda?
Ans : Atreya

7642 : Who is the author of Tales of Sherlock Holmes?
Ans : Sir Arthur Conan

7643 : Who is the inventor of Periodic Law?
Ans : Mendeleev

7644 : Who is the author of “India in Slow Motion”?
Ans : Mark Tully

7645 : Who is the author of Pride and Prejudice?
Ans : Jane Austen

7646 : National Socialist German Workers Party founded in 1920was known as ?
Ans : Nazi Party

7647 : Population Bomb means ?
Ans : The sudden growth of population

7648 : The Currency of Sweden?
Ans : Krona

7649 : The Capital of Costa Rica?
Ans : San Jose

7650 : Who is the author of “Macbeth”?
Ans : William Shakespeare

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.