General Knowledge – Basic – 051

7651 : Which organization introduced HDI in its first Human Development Report published in 1990?
Ans : United Nations Development Programme (UNDP)

7652 : Name the digestive enzyme that converts Lactose to glucose is ?
Ans : Lactase

7653 : Who is the author of “Antony and Cleopatra”?
Ans : William Shakespeare

7654 : Largest Pyramid of Egypt?
Ans : Khufu

7655 : Who is the author of “Kim”?
Ans : Rudyard Kipling

7656 : Christianity was spread to Kerala by ?
Ans : St. Thomas Aposthel in 52AD (Crangannore)

7657 : ……is writing about real life?
Ans : Non fiction

7658 : Presence of blood in urine is called?
Ans : Haematuria.

7659 : Who is the author of “Mahabharata”?
Ans : Veda Vyas

7660 : Who is the creator of the famous characters “Cordelia; Desdemona; Hamlet;”?
Ans : Shakespeare

7661 : Forest Research Instiute is situated in?
Ans : Peechi

7662 : Prolonged protein deficiency in children is the cause of?
Ans : Kwashiorker

7663 : Who is the author of “My Music; My Life”?
Ans : Ravi Shankar

7664 : Who is the author of Twelfth Night ?
Ans : William Shakespeare

7665 : Most Intelligent Animal?
Ans : Chimpanzee


7666 : Who is the author of “The Scarlet Letter”?
Ans : Nathaniel Hawthorne

7667 : Who is the author of “Poverty and Famines”?
Ans : Dr Amartya Sen

7668 : Bhabha Atomic Research Centre (Formerly the Atomic Energy Establishment) is located at?
Ans : Trombay near Mumbai (Maharashtra).

7669 : The Sengulam hydroelectric project is located in?
Ans : Idukki

7670 : Which missionary is the author of Puthanpana Chaturasyam?
Ans : Amosu Pathiri

7671 : The Currency of Russia?
Ans : Rouble

7672 : Who is the author of “Tirayum Chuzhiyum”?
Ans : Prof. S. Guptan

7673 : Who was the first to write the biography of Karl Marx in Malayalam?
Ans : Swadeshabhimani K. Ramakrishna Pillai

7674 : Who is the author of ” Anakaran”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

7675 : Wembley Stadium (England) is associated with which Sport?
Ans : Association Football

7676 : Who is the author of “Hamlet”?
Ans : Shakespeare

7677 : Who is the author of “The Hungry Tide.”?
Ans : Amitav Ghosh

7678 : Who is the author of Sadar-i-Riyasat ?
Ans : Karan Singh

7679 : Who is the author of “Many worlds; Yesterday and Today”?
Ans : K.P.S Menon

7680 : Who is the author of “The Adventures of Angle March”?
Ans : Saul Bellow


7681 : The rebellion led by the peasants of Keniya against the British?
Ans : Mau-Mau Rebellion

7682 : Name the only one European country which was not affected by great depression was?
Ans : Russia

7683 : The Currency of Israel?
Ans : New Shekel

7684 : Buddhism reached China from India during the period of?
Ans : Han dynasty

7685 : The Capital of Cameroon?
Ans : Yaounde

7686 : Who is the author of “Riding the Nuclear Tiger”?
Ans : N. Ram

7687 : Who is the author of “Prem Pachisi”?
Ans : Munshi Prem Chand

7688 : Thrissur Pooram was commenced by?
Ans : Sakthan Thampuran

7689 : Who is the author of “My Struggle”?
Ans : EK.Nayanar

7690 : Coldest Planet?
Ans : Pluto

7691 : The scientific name of Pineapple is?
Ans : Ananas comosus

7692 : Which was the first College in Kerala?
Ans : CM.S. College Kottayam (1840)

7693 : Who is the inventor of Telescope?
Ans : Galileo

7694 : Who is the author of “Pramanam”?
Ans : Balamani Amma

7695 : Who is the inventor of Thermometer?
Ans : Fahrenheit


7696 : The Currency of Belgium?
Ans : Franc

7697 : Who is the author of “Othello”?
Ans : William Shakespeare

7698 : Largest Cathedral?
Ans : Diocese of New York 11; 240 sq.m.

7699 : The Capital of Libya?
Ans : Tripoli

7700 : Who is the author of “Zakir Hussain”?
Ans : B.B.Ahluwalia

7701 : Who were the parents of Sree Narayana Guru?
Ans : Madanasan and Kuttiyamma

7702 : The Capital of Finland?
Ans : Helsinki

7703 : “Kerala Simham’ is a historical novel written Pazhassi Raja by ?
Ans : Sardar K.M. Panicker

Who is the author of Sigmond Freud belongs to which country””?
Ans : Austria”

7704 : Who is the author of Kapala Kendala ?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

7705 : RTGS means?
Ans : Real Time Gross Settlement Systems (It is used to transfer fund from one bank account to another bank account)

7706 : Who is the author of “Identity and Violence”?
Ans : Prof.Amartya Sen

7707 : Who is the author of “Death of a President”?
Ans : William Manchester

7708 : Theory of Games and Economic Behavior was written by ?
Ans : John Von Neumann and Oskar Morgenstern

7709 : Who is the author of “Kuppukai”?
Ans : Balamani Amma

7710 : Name the leader of Chinese Communist Party who became the first President of the People’s Republic of China?
Ans : Mao Tse Tung


7711 : Which are the four mutts founded by Sankaracharya in Trichur?
Ans : Vadakke Madham; Neduwil Madham; Edayil Madham and Thekke Madham

7712 : Hypothermia is the loss of body heat below?
Ans : 31.70C

7713 : Who is the author of “Way of all Flesh”?
Ans : Samuel Butler

7714 : On which date Marthandavarma dedicated the kingdom to Sri. Padmanabaha of Trivandrum (Thrippatidanam) ?
Ans : Wednesday; January 3; 1750 (Makararn 5; 725 KE).

7715 : Who is the author of “Daughter of the East”?
Ans : Mrs.Benazir Bhutto

7716 : Who is the author of “Summer in Kolkata”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

7717 : The Kerala Judicial Academy is now housed in?
Ans : Ram Mohan Palace

7718 : Leh is on the bank of which River?
Ans : Indus

7719 : Smallest State (India)?
Ans : Goa

7720 : Nehru Trophy Boat Race was inaugurated by?
Ans : Jawaharlal Nehru (1952)

7721 : Who is the liberator of Venezuela in 1910?
Ans : Francisco De Miranda

7722 : Who is the author of “Gods Little Soldier”?
Ans : Kiran Nagarkar

7723 : Who is the author of ” Kaalam”?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

7724 : Which is the first Malayalam film to win the National Film Award for Best feature film?
Ans : Chemmeen {based on a story by Thakazhi Sivasankara Pillai}

7725 : Who is the inventor of Genetic Code (deciphering)?
Ans : Hargobind Khorana


7726 : Who is the author of ” Speed Post”?
Ans : Shobha De

7727 : Largest University Building?
Ans : University of Riyadh.; Saudi Arabia.

7728 : Who were the inventors of concrete and the technique of binding stone and bricks?
Ans : Romans

7729 : Who is the author of Business at the Speed of Thought?
Ans : Bill Gates

7730 : The first book on personal computers “Computer Liberation and Dream Machine”; was written by ?
Ans : Ted Nelson

7731 : The Ramsar Convention(1971) is an international treaty for the conservation and sustainable utilisation of wetlands. It was held at?
Ans : Ramsar in Iran

7732 : Macao; which was a colony of the Portugal was restored to China on?
Ans : 20th December 1999

7733 : Which is the biggest tree in the world and where is it located ?
Ans : ‘General Sherman’ in California

7734 : Who is the author of “Sunny Days”?
Ans : Sunil Gavaskar

7735 : , Which is the first college Magazine in the state?
Ans : Vidyasamgraham {a publication of CMS College started in 1864 }

7736 : Operation Enduring Freedom aimed at disbanding?
Ans : Al-Qaeda bases

7737 : Name the equally holy place for the Jews; the Christians and the Muslims?
Ans : Jerusalem

7738 : Who is the author of “Anna Karenina”?
Ans : Leo Tolstoy

7739 : Largest Gulf?
Ans : Gulf of Mexico

7740 : Kareem forest park – the only man made forest in the Kerala is in?
Ans : Kasargod


7741 : The Civil War in America was fought during ?
Ans : 1861-65

7742 : Who is the author of Uncle Tom’s Cabin ?
Ans : H S Stowe

7743 : The Currency of Myanmar (Burma)?
Ans : Kyat

7744 : Who was the Stuart king who dissolved the Parliament of England in 1629 and did not summon it till 1640?
Ans : Charles I

7745 : The word Heirogliphic means?
Ans : Sacred Writing

7746 : I.F.A. Shield is associated with?
Ans : Football (Calcutta)

7747 : Who is the author of “Tales of Sherlock Holmes”?
Ans : Sir Arthur Conan

7748 : Who is the author of ” Bread”?
Ans : K.A.Abbas

7749 : Largest Desert in Asia?
Ans : Gobi (Mongolia)

7750 : Who is the creator of the famous characters “Chemban Kunju; Koran;”?
Ans : Thakazhi

7751 : Who is the author of Vinaya Patrika ?
Ans : Thulasi Das

7752 : Longest Railway (World)?
Ans : T r a n – S i b e r i a n Railway from Moscow to Nakhodka; 9438 km.

7753 : The International Film Festival of Kerala, started in 1996, is held annually in?
Ans : Thiruvananthapuram

7754 : Who is the author of ” Broken Wing”?
Ans : Sarojini Naidu

7755 : Great Britain and Northern Ireland joined together and became United Kingdom of Great Britain and Ireland by ?
Ans : ‘The Act of Union’ of 1801


7756 : The first IT Park in the Private Sector in Kera1a is ?
Ans : The Muthoot Technopolis.

7757 : National Biological Laboratory (in Planning) is located at?
Ans : Palampur; Kangra Dist. (Himachal Pradesh).

7758 : Who was the first to receive D-Lit from Kerala University?
Ans : Sir C P Ramaswami Ayyar

7759 : Which country is known as “the Cradle of Renaissance”?
Ans : Italy

7760 : Who is the author of Great Expectations?
Ans : Charles Dickens

7761 : Who is the author of “My Childhood Days”?
Ans : Taslima Nasreen

7762 : Who is the author of “The Scope of Happiness; “?
Ans : Vijayalakshmi Pandit

7763 : Ending the President rule on April 15; 1957 Who became the first Chief Minister of Kerala?
Ans : E.M.S. Namboothiripad

7764 : Who is the author of “White House Years”?
Ans : Henry Kissinger

7765 : Computer Literacy Day is on?
Ans : 2-Dec

7766 : The Currency of Qatar?
Ans : Qatari Riyal

7767 : In which year a ship first crossed the Atlantic?
Ans : 1833

7768 : Who is the author of “Our Presidents”?
Ans : M.A.Naidu

7769 : ‘Vitruvian Man’ also called the Canon of Proportions is the world famous drawing by?
Ans : Leonardo da Vinchi

7770 : Where is the only cantonment in Kerala located?
Ans : Kannur


7771 : Who is the author of Living Room?
Ans : Graham Greene

7772 : Who is the author of The Museum of Innocence?
Ans : Orhan Pamuk

7773 : Central Arid Zoo Research Institute is located at?
Ans : Jodhpur (Rajasthan).

7774 : First Woman President of Indian National Congress?
Ans : Dr. Annie Besant

7775 : Largest Bird?
Ans : Ostrich

7776 : First Woman Foreign Secretary?
Ans : Chokila Iyer

7777 : Who is the author of “IlIiad”?
Ans : Homer

7778 : Largest Stadium?
Ans : Strahov Stadium. It can accommodate around 240; 000 people in Prague; Czech

7779 : Programme 150 is the first Robert developed by ?
Ans : C-DAC

7780 : Who is the author of We Need to Talk about Kevin?
Ans : Lionel Shriver

7781 : Friday; Robinson Crusoe
Ans : Daniel Defoe

7782 : Pazhassi Raja Memorial fame Manathawadi was earlier known as ?
Ans : Ananthancode.

7783 : Who is the author of ” Umakeralam”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

7784 : The Capital of Seychelles?
Ans : Victoria

7785 : Who is the author of “Sreekrishna Karnamritham.”?
Ans : Poonthanam


7786 : Thiruvananthapuram Central stadium was earlier known?
Ans : ‘Puthan Kacherry Ground’

7787 : Who is the author of ” Bachelor of Arts”?
Ans : R.K. Narayan

7788 : ATM stands for?
Ans : Automated Teller Machine

7789 : Majority of modem Human race’ belonged to which race ?
Ans : Mongloid race

7790 : Who is the author of “Pride and Prejudice”?
Ans : Jane Austen

7791 : Who is the author of “Time Machine”?
Ans : H.G Wells

7792 : The district in Kerala with no forest is?
Ans : Alappuzha

7793 : Name the digestive enzyme that converts Peptides to amino acids is?
Ans : Erepsin

7794 : In which year Travancore Broadcasting station was merged with All India Radio Network?
Ans : 1st April 1950

7795 : Who is the author of My South Block years?
Ans : J N. Dixit

7796 : First Commander-in-Chief of free India?
Ans : General Cariappa

7797 : Which dynasty established China’s first strong central government?
Ans : The Qin dynasty

7798 : Who is the author of Gora ?
Ans : Rabindranath Tagore

7799 : Who is the author of “The Songs of India”?
Ans : Sarojini Naidu

7800 : Who is the author of The Path to Power?
Ans : Margret Thatcher

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.