General Knowledge – Basic – 052

7801 : Tall grass grasslands of North America are called ?
Ans : Prairie

7802 : Pazhassi Raja Memorial fame Manathawadi was earlier known as ?
Ans : Ananthancode.

7803 : Character
Ans : Creator

7804 : Who appointed Veluthampi as his commerce minister and then the Dalawa of Travancore?
Ans : Balarama Varma

7805 : Who is the author of Lolita ?
Ans : V Nabakov

7806 : Who is the author of ” Amma”?
Ans : Balamani Amma

7807 : Who is the inventor of Bicycle tyre?
Ans : Dunlop

7808 : City Beautiful?
Ans : Chandigarh

7809 : Which was the first detective novel?
Ans : Bhaskara Menon (1904) by Appan Thampuran

7810 : What is known as the Magnacarta of Kerala?
Ans : Temple Entry Proclamation

7811 : Who is the inventor of Refrigerator?
Ans : Harrison & Catlin

7812 : Who is the author of Pair of Blue Eyes ?
Ans : Thomas Hardy

7813 : Who is the author of “India from Curzon to Nehru and After”?
Ans : Durga Das

7814 : First Women Prime Minister (twice) (Sri Lanka) of a Country in the World?
Ans : Mrs. S. Bandaranaike

7815 : Common Cold causing virus is ?
Ans : Rhinovirus


7816 : Who is the greatest of the Greek dramatists; who wrote famous tragedies?
Ans : Aesceles

7817 : …………….is a blood circulation problem; resulting from accumulation of fatty deposits in the walls of the blood vessels; especially arteries?
Ans : Atherosclerosis

7818 : Who founded a university named’ Academy’ in Athens?
Ans : Plato

7819 : Longest Poem of the World?
Ans : Mahabaratha

7820 : Who is the author of “To Each His Stranger”?
Ans : S H Vatsyayan

7821 : The first Women Police Station started functioning in Kozhikode on?
Ans : 27-Oct-73

7822 : The Treaty of VersaiIle’s resulted in the foundation of ?
Ans : League of Nations in 1919

7823 : Who is the inventor of Penicillin?
Ans : Alexander Fleming

7824 : Who is the author of “‘Job for Millions'”?
Ans : V.V.Giri

7825 : Who is the author of “Divine Life”?
Ans : Swami Sivananda

7826 : The police of USA which helped Britain and France during the Second World War ?
Ans : Cash and Carry Policy

7827 : The Union of South Africa was formed in?
Ans : 1910

7828 : Indian Institute of Public Administration is located at?
Ans : New Delhi.

7829 : Who led the second expedition of the Portuguese to Kerala?
Ans : Pedro Alvarez Cabral.

7830 : Who is the author of Scenes from a writer’s life ?
Ans : Ruskin Bond


7831 : The scientific name of Wheat is?
Ans : Triticum aestivum

7832 : Attingal Rebellion was on?
Ans : 15 April 1721

7833 : Who was the first Inspector General of Police of Kerala?
Ans : N Chandrasekharan Nair

7834 : Who is the author of “Amavasi”?
Ans : Balachandran Chullikkadu

7835 : The scientific name of Frog is?
Ans : Rana hexadactyla

7836 : After the death of Dharmaraja; Who came to the throne of Travancore?
Ans : Balarama Varma

7837 : Who is the author of India’s Parliamentary Democracy on Trail ?
Ans : Madhav Godbole

7838 : Who is the creator of the famous character Dorian Gray?
Ans : Oscar Wilde

7839 : Plants contain one of the polysaccharide in the cell wall in form of ?
Ans : Cellulose

7840 : Which is the largest dam in the world?
Ans : Three Gorges Dam built across the Yangtse river in China

7841 : What is correcting errors in a program is called?
Ans : Debugging

7842 : Who is the author of “House Divided”?
Ans : Pearl S Buck

7843 : The average period of human pregnancy is ?
Ans : 36-38 weeks – (approximately 280 days)

7844 : Bhakti movement became prominent under the rule of ?
Ans : Kulasekharas.

7845 : First important Trade Union Movement in the world was ?
Ans : Chartist Movement originated in England as a result of the Industrial Revolution


7846 : The Capital of Papua New Guinea?
Ans : Port Moresby

7847 : Fastest Bird?
Ans : Swift

7848 : ‘The Praise of Folly’ was a satiristic work written by ?
Ans : Erasmus

7849 : Who is the author of Promises to Keep ?
Ans : Chester Bowles

7850 : Biggest State (India)?
Ans : Madhya Pradesh

7851 : Who is the author of “Development as Freedom”?
Ans : Amartya Sen

7852 : Name the economy in which people work according to the principle ‘from each according to his ability to each according to his needs’?
Ans : Communist Economy

7853 : Persia came to be known as Iran from?
Ans : 9th March 1935

7854 : Who is the author of “The wall of glass”?
Ans : K.A.Abbas

7855 : Yankee Stadium (New York) is associated with which Sport?
Ans : Boxing

7856 : America was discovered by ?
Ans : Christopher Columbus in 12th October 1492

7857 : The Capital of Swaziland?
Ans : Mbabane

7858 : Who is the inventor of Evolution; Theory?
Ans : Charles Darwin

7859 : Earliest available inscription dated in the Kollam Era; the Mampalli Plate (149) is ascribed to?
Ans : Sri Vallabalan Kotha of Venadu.

7860 : National Defence Academy is located at?
Ans : Khadakvasla near Pune .


7861 : First European invader on Indian soil?
Ans : Alexander the Great

7862 : Who is the author of “Viswambhara”?
Ans : Dr.C.N.Reddy

7863 : The Britain passed the Stamp Act in American colonies in ?
Ans : 1765

7864 : Who is the author of “On the Nature of Things”;a famous Epicurian Philosopher?
Ans : Lucricius

7865 : What led USA to join Second World War on 8 December 1941?
Ans : Pearl Harbour attack by Japanese bombers on 7th December 1941

7866 : Who is the author of ” The White Tiger “?
Ans : Arvind Adiga

7867 : Brightest Planet?
Ans : Venus

7868 : Secret Police force of Hitler was known as?
Ans : ‘Gustapo’

7869 : Name the First microprocessor?
Ans : Intel 4004

7870 : Plague; an insect borne disease; is propagated by?
Ans : Rat flea

7871 : Greece is on the coast of which sea?
Ans : The Mediterranean sea

7872 : After the October Revolution who came to power in Russia?
Ans : Trotsky

7873 : Who is the author of “Uppu”?
Ans : O.N.V Kurup

7874 : The Currency of Sweden?
Ans : Krona

7875 : The weaver’s township of Balaramapuram was created by?
Ans : Ummini Thampi.


7876 : The smallest district of Kerala is?
Ans : Alappuzha

7877 : First Indian Muslim Woman Mayor (Ahmedabad)?
Ans : Aneesha Mirza

7878 : Who is the inventor of Spectacles?
Ans : Venice (Italy)

7879 : Which is the Sacred text of the Jew” ?
Ans : Thorah (included in the Old Testament of Bible)

7880 : World Population crossed 7 billion on ?
Ans : October 31st 2011

7881 : Who is the author of Naked Triangle ?
Ans : Balwant Gargi

7882 : Life span of RBC is?
Ans : 120days

7883 : Who is the author of “As I See”?
Ans : Kiran Bcdi

7884 : Njanappana was written by?
Ans : Poonthanam Namboodiri

7885 : Plant morphology is the study of ?
Ans : Structure and life cycles

7886 : Who is the author of Essays of?
Ans : Elia Charles Lamb

7887 : Who is the author of “Resurrection”?
Ans : Leo Tolstoy

7888 : Who is the author of The Illusion of Destiny?
Ans : Prof.Amartya Sen

7889 : Which is the brain of the computer?
Ans : CPU

7890 : Who is the creator of the famous character “Anna Karenina”
Ans : Leo Tolstoy


7891 : The scientific name of Tapioca is?
Ans : Manihot Utilissima

7892 : Who is the author of Pair of Blue Eyes ?
Ans : Thomas Hardy

7893 : The Theory of Free Banking was written by ?
Ans : George Selgin

7894 : Who is the author of “Thank You Jeeves”?
Ans : P.G.Wodehouse

7895 : Vitamin B9 is also called?
Ans : Folic acid

7896 : Who is known as ‘Golden Girl’?
Ans : P T Usha

7897 : Opium War (1839-1842) was fought between?
Ans : China and Britain

7898 : Who said “Cowards die many times before their deaths; The valiant never taste death but once”?
Ans : William Shakespeare

7899 : Who is the author of “Between Hope and History”?
Ans : Bill Clinton

7900 : Which gland is called the Master Gland?
Ans : The pituitary gland

7901 : Largest and Biggest (India)?
Ans : Gol Gumbaz

7902 : Which was the first News paper?
Ans : Rajyasamacharam

7903 : Who is the inventor of Pneumatic Tyre?
Ans : Dunlop

7904 : Who is the author of Wake up India ?
Ans : Annie Besant

7905 : Who is the author of “A Bunch of Old Letters”?
Ans : Jawaharlal Nehru


7906 : Who is the author of “Pakistan – The Gathering Storm”?
Ans : Benazir Bhutto

7907 : Who is the author of Buddha’s Warriors ?
Ans : Mikel Dunham

7908 : ATM system was first launched in London in the year?
Ans : 1967

7909 : Who is the author of “Great Expectations”?
Ans : Charles Dickens

7910 : Who is the author of “Communist Manifesto”?
Ans : Karl Marx

7911 : Who is the author of Magic Mountain ?
Ans : Thomas Mann

7912 : Who is the author of “Chithirappavai”?
Ans : P.Y.Akilandam

7913 : Who is the author of “Grey Eminence”?
Ans : Aldous Huxley

7914 : First Bar-at-Law?
Ans : J.M.Tagore

7915 : Communist Manifesto was written in the year?
Ans : 1948

7916 : Who is the author of ” Dharmapuranam “?
Ans : O.V Vijayan

7917 : Who was the only Chief Minister who later became Deputy Chief Minister?
Ans : C.H. Muhammed Koya

7918 : Who is the author of “War of Indian Independence”?
Ans : Vir Savarkar

7919 : Who is the author of ” Azuravithu “?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

7920 : The Sumerian Empire declined towards BC2650 due to the attack of ?
Ans : The Accadians


7921 : Who is the author of “Beyond Peace”?
Ans : Richard Nixon

7922 : Who is the inventor of Bicycle?
Ans : Macmillan

7923 : Paleobotany is the study of ?
Ans : Fossil plants

7924 : Who is the author of “Mein Kampf”?
Ans : Adolf Hitler

7925 : The popular ministry of Travancore- Cochin was headed by ?
Ans : T.K. Narayana Pillai; the Chief Minister of Travancore at the time of integration.

7926 : Who was the first Kerala State film award winner for best actor?
Ans : Sathyan

7927 : Who is the author of “A Hindu View of Life”?
Ans : Dr. S.Radhakrishnan

7928 : Who is the author of “The Mousetrap”?
Ans : Agatha Christie

7929 : Who is the author of “Ganadevata”?
Ans : Tara Shankar Bandopadyaya

7930 : The Capital of Djibouti?
Ans : Djibouti

7931 : First Indian to become President of International Court of Justice?
Ans : Dr. Nagendra Singh

7932 : Name the American President who worked as the Chairman of UN Human Rights Committee?
Ans : Elenar Roosevelt

7933 : Who is the author of “The Interpretors”?
Ans : Whole Soyinka

7934 : Who is the creator of the famous characters “Gora; Chitra; Rehman; Mini”
Ans : Rabindranath Tagore

7935 : On defeat Paliyat Achan was deported to?
Ans : Madras.


7936 : Egyptian script was pictographic in nature. It was known as?
Ans : Hierogliphics

7937 : Who is the author of “Thirukkural”?
Ans : Thiruvalluvar

7938 : Who is the author of Flight to Parliament?
Ans : Rajesh Pilot

7939 : Who is the author of “‘The Hunchback of Notre Dame'”?
Ans : Victor Hugo

7940 : Who is the author of Nineteen Eighty Four?
Ans : George Orwell

7941 : The Capital of Bosniaherzegovina?
Ans : Sarajevo

7942 : Who is the author of IlIiad ?
Ans : Homer

7943 : The first heart transplantation in Kerala was conducted at Cochin Medical Trust Hospital under the guidance of ?
Ans : Dr. Jose Chacko Periyapuram.

7944 : Who is the creator of the famous character Tom Jones?
Ans : Henry Fielding

7945 : Inter-relationship of DNA; RNA and Protein commonly called ?
Ans : Central Dogma of life.

7946 : SmallPox vaccine was discovered by ?
Ans : Edward Jenner (1786)

7947 : The Capital of Burundi?
Ans : Bujumbura

7948 : The Capital of South Africa?
Ans : Pretoria

7949 : Name the digestive enzyme that converts Fats to fatty acids and glycerol is?
Ans : Lipase(Pancreas)

7950 : Prices and Production was written by ?
Ans : Friedrich Hayek

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.