General Knowledge – Basic – 053

7951 : Kannur University was founded in?
Ans : 1996

7952 : Who is the author of “Discovery of India”?
Ans : Jawaharlal Nehru

7953 : Which was a telecommunication link established since 1963 between the Kremlin (Moscow) and White House (Washington DC; USA) ?
Ans : HOTLINE

7954 : World Economic Forum -WEF is a non-profit foundation with its headquarters at?
Ans : Geneva

7955 : The British conquered St Angelo Fort in?
Ans : 1790

7956 : Mathrubhumi became a daily on?
Ans : 6-Apr-30

7957 : Who is the author of “Mrs.Warren’s Profession”?
Ans : G.B.Shaw

7958 : Who is known as Indian Machiavelli ?
Ans : Kautilya

7959 : Who is the author of Tess of the D’ Urbervilles ?
Ans : Thomas Hardy

7960 : The Punnapra Vayalar Upheaval occured in ?
Ans : 1-Sep-46

7961 : The organ without muscle is ?
Ans : Lungs

7962 : Who is the author of ” Naricheerukal”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

7963 : The name Japan was originated from the name Zipangu. By whom was this name coined ?
Ans : Marco Polo

7964 : The Capital of Sweden?
Ans : Stockholm

7965 : Who is the author of ” Broken Wing”?
Ans : Sarojini Naidu


7966 : Who is the author of “Kadaltheerathu”?
Ans : O.V Vijayan

7967 : Empire City?
Ans : New York

7968 : The English word ‘Magician’ was originated from the Persian word?
Ans : Maji

7969 : Who is the author of “Tryst with Destiny”?
Ans : S.Gopalan

7970 : Plants that depend on other plants for their nourishment. They lack chlorophyll and thus cannot make their own food are called ?
Ans : Parasitic eg: bacteria; fungi.

7971 : Largest Creature?
Ans : Blue Whale. It can grow upto a weight of 150 tonnes

7972 : Who were the first to invent the system of Multiplication?
Ans : Mesopotamians

7973 : Which is the predecessor of the Kerala Judicial Academy established in 2005?
Ans : Directorate of Training started in 1986

7974 : Who is the author of ” Erupathinalu Vrutham”?
Ans : Ezhuthachan

7975 : Who is the author of “On Contradiction”?
Ans : Mao Tse-tung

7976 : Who is the author of “Pride and Prejudice”?
Ans : Jane Austen

7977 : Who is the author of India :A portrait ?
Ans : Patrick French

7978 : Largest and Longest bone in a man ?
Ans : Femur (thigh bone)

7979 : To American President Watergate incident (1972) is related?
Ans : Richard Nixon

7980 : The first page that you normally view at a Web site is its ?
Ans : Home page


7981 : Who was the first President of Travancore State Congress?
Ans : Pattom Thanu Pillai

7982 : A genuine lover of books is called?
Ans : Bibliophile

7983 : Who introduced travelling courts in Travancore?
Ans : Velu Tampi Dalawa

7984 : Who is the creator of the famous character “David Copperfield”
Ans : Charles Dickens

7985 : Who is the author of “Anand Math”?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

7986 : Who is the author of An American Dilemma?
Ans : Gunnar Myrdal

7987 : Who is the author of “India of our Dreams”?
Ans : M.V. Kamath

7988 : Who wrote Oedipus the King ?
Ans : Sophocles

7989 : The organism which has the maximum number of ribs is?
Ans : Snake.

7990 : Who is the author of SpanishTragedy ?
Ans : Thomas Kyd

7991 : Who was the first Kerala Sahitya Akademi President?
Ans : Sardar K.M. Panicker

7992 : Who is the author of ” Golden Threshold “?
Ans : Sarojini Naidu

7993 : We lose consciousness if blood flow to the brain is cut off for more than?
Ans : Five seconds.

7994 : Who is the author of Yama ?
Ans : Mahadevi Varma

7995 : Name the first European country to encourage geographical discoveries?
Ans : Portugal (Prince Henry; the Navigator of Portugal encouraged sailors by making maps)


7996 : Which is the first tobacco free district in India?
Ans : Kottayam

7997 : Napoleon died in the year??
Ans : 1821

7998 : Central Mechanical Engineering Research Institute is located at?
Ans : Durgapur (West Bengal).

7999 : Who is the author of “Crime and Punishment”?
Ans : Fydor Dostoevskey

8000 : IMF and IBRD were known as ?
Ans : ‘Bretton Woods Twins’

8001 : Which state in India has the highest Human Development Index?
Ans : Kerala

8002 : Who is the creator of the famous characters “Chirutha; classipper”?
Ans : Thakazhi

8003 : Who is the author of “Odakkuzhal”?
Ans : G.Shankar Kurup

8004 : Who is the creator of the famous characters “Koonan; Sreedharan; Kanaran”
Ans : S.K. Pottakadu

8005 : Nelson Mandela was released from prison in ?
Ans : 1990 (after 27 years of imprisonment)

8006 : Who is the author of “Ninteen Eighty Four”?
Ans : George Orwell

8007 : Who is the author of “(The Social Contract) Leaves of Grass”?
Ans : Walt Whitman

8008 : Who questioned the Sale of Indulgence?
Ans : Martin Luther

8009 : What is the total number of universities in Kerala?
Ans : 8

8010 : Who is the author of “Sopanam”?
Ans : Balamani Amma


8011 : Among these four Greek dramatists who wrote only comedies?
Ans : Aeschylus; Sophocles; Euripides; Aristophanes

8012 : The Currency of Syria?
Ans : Syrian Pound Dinar

8013 : Who is the author of ” Sultry Days”?
Ans : Shobha De

8014 : Which is the only overland connection between China and Pakistan?
Ans : Karakkoram highway

8015 : Who was the first English Diwan of Travancore?
Ans : Col. Monro

8016 : Who is the inventor of Railway Engine?
Ans : Stephenson

8017 : The Kayyur Riot against caste system and imperialism was on?
Ans : 28 march 1941 in Kasargode.

8018 : Who is the author of “Tagore”?
Ans : Prof. S. Guptan

8019 : Who is the author of Death of a President ?
Ans : William Manchester

8020 : http stands for?
Ans : Hyper Text Transfer Protocol.

8021 : Who is the author of The Godfather ?
Ans : Mario Puzo (USA)

8022 : The Currency of Ecuador?
Ans : Sucre

8023 : MRI -Magnetic Resonance imaging was originally discovered independently in1946 by?
Ans : Felix Bloch and Purcell

8024 : Who is the author of “E. V Kathakal and MLC Kathakal.”?
Ans : E.Y.Krishana Pillai

8025 : What is the National game of America?
Ans : Baseball


8026 : ‘Revolutionary overthrow of capitalism’ was predicted by?
Ans : Karl Marx

8027 : Who is the author of ” Umakeralam”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

8028 : Who is the author of Digital Fortress?
Ans : Dan Brown

8029 : ‘Labour theory of value’ was formulated by?
Ans : Karl Marx

8030 : Chin dynasty of China was founded by ?
Ans : Shih Hwangti

8031 : Who is considered as the father of Politics?
Ans : Aristotle

8032 : Largest River in Volume?
Ans : Amazon (Brazil; South America)

8033 : CENTO stands for?
Ans : Central Treaty Oganisation

8034 : Calcium level in blood decreases; name the decease?
Ans : Tetany

8035 : Who is the inventor of Chronometer?
Ans : John Harrison

8036 : Father of Pathology?
Ans : RudolphVirchow

8037 : Who is known as Kerala Kalidasan”?
Ans : Kerala Varma Valiyakoi Thampuran

8038 : Which is an economic group of Third World countries which was founded under the auspices of the UNO in 1964 ?
Ans : The group of 77

8039 : Who is the inventor of Dynamo?
Ans : Michael Faraday

8040 : The Currency of Kuwait?
Ans : Kuwait Dinar


8041 : Which is the capital of South Sudan; the youngest country in the world?
Ans : Juba

8042 : Israel Palestine conflict is popularly called ?
Ans : Middle-East Conflict.

8043 : Herring Pond?
Ans : Atlantic Ocean

8044 : Father of Natures History/ Father of Biology?
Ans : Aristotle

8045 : In the first quarter of the 17th century some protestants from England migrated to the souththern part of North America to escape from the religious persecution of James I. They came to be known as ?
Ans : Pilgrim fathers

8046 : Which King of Travancore formulated the first Legislative Council in an Indian State in 1888?
Ans : Sri Mulam Thirunal

8047 : Who is the author of “Seven summers”?
Ans : Mulk Raj Anand

8048 : If the face value of the money is equal to intrinsic value it is called?
Ans : Full bodied money

8049 : Petrograd was renamed again as ?
Ans : Leningrad

8050 : The scientific name of Tea is?
Ans : Camellia Sinensis

8051 : Who is the author of Civil Disobedience?
Ans : Henry David Thoreau

8052 : The Currency of Netherlands?
Ans : Guilder

8053 : Who is the inventor of Dynamite?
Ans : Alfred Nobel

8054 : The organ which is not affected by tumour is?
Ans : Heart

8055 : Who is the creator of the famous characters “Madhavan; Panchu Menon”?
Ans : O. Chandu Menon


8056 : The Currency of Uruguay?
Ans : Nuero Peso

8057 : Friedrich von Hayek advocated his free-market capitalism through the book?
Ans : ‘Road to Serfdom’

8058 : Punic Wars were fought between Rome and ?
Ans : Carthage

8059 : Greek Civilisation reached the Zenith of its progress during the period of which ruler?
Ans : Pericles; a ruler of Athens.

8060 : Maharaja Ranjit Singh Gold Cup is associated with?
Ans : Hockey

8061 : World Computer literacy day is celebrated on ?
Ans : 2-Dec-16

8062 : Method of cultivating plants without using soil but by using nutrient solution?
Ans : Hydroponics

8063 : Who founded Sarada temple at Varkala in 1912 ?
Ans : Sree Narayana Guru

8064 : Who is the author of “Yashodhara”?
Ans : Maithili Sharan Gupt

8065 : Warsaw is on the bank of which River?
Ans : Vistula

8066 : Who was the first Olympian of Kerala?
Ans : C K Lakshman

8067 : Who is the author of Letter from Peking ?
Ans : Pearl S Buck

8068 : The Capital of Hong Kong?
Ans : Victoria

8069 : Central Marine Research Institute is located in?
Ans : Chennai

8070 : Which fish is called mosquito fish?
Ans : Gambusia


8071 : Who is the author of “Impossible Allies”?
Ans : C. Raja Mohan

8072 : Who is the author of The Perils of Democracy ?
Ans : P.E. Alexander

8073 : Who is the author of “A Week with Gandhi”?
Ans : Louis Fischer

8074 : Central Scientific Instruments Organisation is located at?
Ans : Chandigarh (Chandigarh).

8075 : Gora; Chitra; Rehman; Mini
Ans : Rabindranath Tagore

8076 : Who is the author of “Lipika”?
Ans : Rabindranath Tagore

8077 : Presbiopia; a disease of the eye; also known as age sightness Can be removed by ?
Ans : Bifocal Lens

8078 : Who is the author of “Revenue Stamp”?
Ans : The Amrita Pritam

8079 : Father of Antibiotics?
Ans : Alexander Fleming

8080 : The scientific name of Indian elephant is?
Ans : Elephas maxims

8081 : The scientific name of Rice is?
Ans : Oryza Sativa

8082 : Human Action was written by ?
Ans : Ludwig von Mises

8083 : Who is the author of On Government?
Ans : Edmund Burke

8084 : Which was the famous socio-political institution of the Sangham Kerala?
Ans : Manram

8085 : Who is the author of “Light That Failed”?
Ans : Rudyard Kipling


8086 : Though members of the European Union; Euro is not used by?
Ans : Britan; Denmark and Swedan

8087 : Largest animal in land in the world is ?
Ans : African Elephant

8088 : Who is the author of “Monsoon”?
Ans : Wilbur Smith

8089 : Who is the author of Letters from Robben Island ?
Ans : Ahmed Kathrada

8090 : A blog written by a mobile device like a mobile phone is called ?
Ans : Moblog

8091 : Who is the author of Mother India?
Ans : Katherine Mayo

8092 : Who is the author of “Our Films; Their Films”?
Ans : Satyajit Ray

8093 : The Capital of Congo (Formerly French)?
Ans : Brazzaville

8094 : Who is the author of In Light of lndia?
Ans : Octavia Paz

8095 : Agnisakshi is the work of?
Ans : Lalithambika Antharjanam

8096 : ‘Damayanthi Talking to a Swan’ is a famous painting of?
Ans : Raja Ravi Varma

8097 : Marrakesh Agreement signed at Marrakesh; Morocco; on April 15;1994 is related to the formation of ?
Ans : The World Trade Organisation (WTO)

8098 : Who is the author of “Faces of Everest”?
Ans : Maj H P SAhluwalia

8099 : Largest blood cell in human body?
Ans : Monocytes

8100 : Large temple in ancient Egypt dedicated to Sun God?
Ans : Temple of Abusimbel

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.