General Knowledge – Basic – 054

8101 : Tamil Brahmins who came to Kerala first settled in?
Ans : Sekharipuram in Palakkadu.

8102 : MRF World Cup is associated with?
Ans : Cricket & Boxing

8103 : Who is the author of “Randamoozham”?
Ans : M.T.Vasudevan Nair

8104 : Who is the author of Bride’s Book of Beauty ?
Ans : Mulk Raj Anand

8105 : Who is the author of “Philosophy of Right”?
Ans : Hegel G.W.E.

8106 : Bekal Fort is located in?
Ans : Kasargode district

8107 : The Capital of Czechoslovakia?
Ans : Prague (Praha)

8108 : Who is the author of “India We Left”?
Ans : The Humphrey Travelyan

8109 : Name the first American Lady who advocated for the rights of women is?
Ans : Abey Gale Smith (Wife of John Adams)

8110 : Which place is known as the Cultural Capital of Kerala ?
Ans : Thrissur.

8111 : Who is the author of “August Coup”?
Ans : Mikhail S.Gorbachev

8112 : Who is the author of “Blue Bird”?
Ans : Maurice Maeterlink

8113 : Mussolini was against Socialism and Communism and formed an organisation known as?
Ans : “Fasci di Combattiment”

8114 : Bacteria were first observed by ?
Ans : Anton Von Leeuwenhoek in 1676.

8115 : Who is the author of Ramanujan?
Ans : Indira Parthasarathy


8116 : The currency; the exchange value of which keeps on fluctuating with respect to other currencies is called soft currency is called?
Ans : Soft Currency

8117 : Cordelia; Desdemona; Hamlet;
Ans : Shakespeare

8118 : Which state is known as “Gods own Country”?
Ans : Kerala

8119 : Who is the author of “Indira – The Life of Indira Nehru and Gandhi”?
Ans : Katerine Frank

8120 : Greatest Ship (World)?
Ans : Queen Elizabeth 2; 83; 000 tons

8121 : Who is the author of Mountbatten and Partition of India ?
Ans : Larry Collins and Dominique Lapierre

8122 : The Currency of Mexico?
Ans : Peso

8123 : Vittal Trophy is associated with?
Ans : Football

8124 : Who was the tutelary diety of Ays?
Ans : Sri Padmanabha

8125 : Who is the author of “Many worlds; Yesterday and Today”?
Ans : K.P.S Menon

8126 : Who was the first to become Central Cabinet Minister after becoming Chief Minister?
Ans : A.K.Antony

8127 : Who gave the mesage “One caste; One Religion; One God for Man” at a conference held at the advaitasrama?
Ans : Sree Narayana Guru

8128 : Priyadarshini Planetarium, inaugurated in 1994, is located in?
Ans : Thiruvananthapuram

8129 : Who is the author of “Yakshi”?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

8130 : Bose Research Institute is located at?
Ans : Kolkata (W.Bengal).


8131 : Who is the author of “Two leaves and a Bud”?
Ans : Mulk Raj Anand

8132 : The Capital of Oman?
Ans : Muscat

8133 : You are standing in front of The ‘Great Banyan Tree’. Where are you now?
Ans : Indian Botanical Garden Sibpur;Kolkata.

8134 : Founders of’ Yahoo are?
Ans : Jerri Yang and David Filo

8135 : Smallest Union Territory in Population?
Ans : Lakshadweep (India)

8136 : ‘Uncle Tom’s Cabin” of Harriet Beechstowe was published for the first time in?
Ans : 1852

8137 : Who introduced English Education in Trivandrum?
Ans : Swathi Thirunal.

8138 : Wimbledon Trophy is associated with?
Ans : Lawn Tennis

8139 : The Capital of Czechoslovakia?
Ans : Prague (Praha)

8140 : During which period of evolution The Barter system of exchange came into practice ?
Ans : Neolithic period

8141 : Who is the author of “Across the Black waters”?
Ans : Mulk Raj Anand

8142 : Where did Chatampi Swamikal attained Samadhi?
Ans : At Panmana in Kollam district.

8143 : Who is the author of “Republic”?
Ans : Plato

8144 : The process by which water diffuses through a semi-permeable membrane from a region of higher concentration of a solution to a region of lower concentration of a solution?
Ans : OSMOSIS

8145 : Who is the author of Inside CBI ?
Ans : Joginder Singh


8146 : Who is the author of “First Circle”?
Ans : Alexander Solzhenitsyn

8147 : Who is the author of Heat and Dust ?
Ans : Ruth P Jhabwala

8148 : Population Bomb means ?
Ans : The sudden growth of population

8149 : Father of Ethology?
Ans : Konrad Lorentz

8150 : Which is the first cloned sheep?
Ans : Dolly (at Roslin Research Institute in Scotland by Ian Wilmut)

8151 : The only district in Kerala where Tobacco is cultivated?
Ans : Kasargod

8152 : Who is the inventor of Electric Battery?
Ans : Volta

8153 : Who is the author of ” A Train to Pakistan”?
Ans : Khushwant Singh

8154 : Who is the author of “Gora”?
Ans : Rabindranath Tagore

8155 : Who is the author of “Twelfth Night”?
Ans : William Shakespeare

8156 : Who is the author of “The Waste Land”?
Ans : T.S. Eliot

8157 : Which is the famous Persian religion?
Ans : Zorastrianism

8158 : Who is the author of “Isabella”?
Ans : John Keats

8159 : The scientific name of Cow is?
Ans : Bos indica

8160 : Indian Institute of Science is located at?
Ans : Bangalore.


8161 : First Women Grandmaster?
Ans : Ms. Vijayalakshmi (India)

8162 : Who is the author of “Dilemma of Our Time”?
Ans : Harold Joseph Laski

8163 : All-India Women’s Guru is associated with?
Ans : Hockey

8164 : A market condition of ‘Number of sellers – Few; Number of buyers – Large’ is known as?
Ans : Oligopoly

8165 : Who is the author of Childhood?
Ans : Maxim Gorky

8166 : Who is the Chancellor of the Universities in Kerala?
Ans : Kerala Governor

8167 : Cambridge University was founded in ?
Ans : 1284 AD

8168 : Who is the author of Self Reliance?
Ans : Ralph Waldo Emerson

8169 : The disease sometimes referred to as Bleeder’s disease or Christmas disease is ?
Ans : Haemophilia

8170 : Who is the author of Chandalika?
Ans : Rabindranath Tagore

8171 : Who translated Mahabharata, the epic in Sanskrit, into pure Malayalam, the first complete malayalam translation of the epic, within 874 days in 1887?
Ans : Kodungalloor Kunhikuttan

8172 : High Altitude research Laboratory is located at?
Ans : Gulmarg (Kashmir)

8173 : Who is the author of “What Went Wrong?
Ans : Kiran Bedi

8174 : Who is the author of The Ambassadors ?
Ans : Henry James

8175 : The Dutch palace at Matancherri was built by?
Ans : Portguese in 1555.


8176 : In which religion the Parsies of India believed ?
Ans : Zorastrianism

8177 : The method of sending message by wire was invented by?
Ans : Morse in 1835

8178 : Who is the author of “Kadaltheerathu”?
Ans : O.V Vijayan

8179 : In Kerala which region is known as the home of circus?
Ans : Thalassery inKannur

8180 : Largest physical and chemical molecules for cell are?
Ans : Proteins

8181 : Who is the author of Good Earth?
Ans : Pearl.S. Buck

8182 : Who was the commander of Alexander the great ?
Ans : Ptolemy

8183 : Who is the creator of PASCAL language?
Ans : Nikalus Writh

8184 : Who is the author of “Defending India”?
Ans : Jaswant Singh

8185 : Who is the inventor of Neon Lamp?
Ans : George Clande

8186 : Who is the author of From Surprise to Victory ?
Ans : Gen. V.P. Malik

8187 : Who is the author of “The Sound and the Fury”?
Ans : Faulkner William

8188 : Largest and Biggest (India)?
Ans : Gol Gumbaz

8189 : Who is the author of It is Always Possible?
Ans : Kiran Bedi

8190 : Who is the author of “Caesar and Cleopatra”?
Ans : G.B.Shaw


8191 : Land of Morning Calm?
Ans : Korea

8192 : Who is the author of “As You Like it”?
Ans : William Shakespeare

8193 : Who is the author of “Najma Heptullah”?
Ans : Journey of a Legend

8194 : Who is the author of “Shivaji; The Great Patriot”?
Ans : Lala Lajpat Rai

8195 : American Stock exchange Index is known as ?
Ans : NASDAQ [National Association of Securities Dealers Automated Quotation System]

8196 : Who is the author of ” Moodu- padathiI”?
Ans : Lalitham bika Antharjenam

8197 : Who is the author of “Jobs for Millions”?
Ans : V.V.Giri

8198 : Who is the author of How to change the world ?
Ans : Eric Hobsbawm

8199 : Insectivorous plants obtain nitrogen from ?
Ans : animal bodies.

8200 : Who is the author of Makers of Modern India ?
Ans : Ramachandra Guha

8201 : Surat is on the bank of which River?
Ans : Tapti

8202 : Who is the author of “Mothiram”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

8203 : Who is the inventor of Genetic Code (deciphering)?
Ans : Hargobind Khorana

8204 : The civilisation of Greek city states is known as?
Ans : Classical Civilisation

8205 : Who is the inventor of Bacteria?
Ans : Leeuwenhock


8206 : Colombo Cup is associated with?
Ans : Golf (World Championship)

8207 : Who is the author of “Harvard Crimson; How Opal Mehta Got Kissed; Got Wild and Got a Life”?
Ans : Kaavya Viswanathan

8208 : Who was the strongest of the Persian rulers?
Ans : Cyrus

8209 : Which country is the largest producer of Tea in the world?
Ans : China

8210 : Marthandavarma’s dedication of his kingdom to Sri. Padmanabaha of Trivandrum is known as ?
Ans : Thrippatidanam

8211 : What was the total strength of the first Communist ministry?
Ans : 127 (including one nominated member)

8212 : The structure of DNA was first-deduced by ?
Ans : J.D. Watson and F.H.Crick in 1953.

8213 : The delegates send each other by Common Wealth Countries are known as ?
Ans : High Commissioners

8214 : Who is the author of “Fiesta”?
Ans : Ernest Hemingway

8215 : Who is the author of “The Last Mughal”?
Ans : William Dalrymple

8216 : Who is the author of “God and the Bible ‘”?
Ans : Mathew Arnol

8217 : Who is the author of “Bang-e-Dara”?
Ans : Mohamed Iqbal

8218 : What is the total number of fast track courts functioning in Kerala?
Ans : 38

8219 : Who is the author of “Across the Black waters”?
Ans : Mulk Raj Anand

8220 : The Currency of Denmark?
Ans : Krone


8221 : Who is the author of “Le Contrat Social”?
Ans : Rousseau

8222 : The scientific name of Mango is?
Ans : Mangifera Indica

8223 : Who is the author of ” Scholar Extraordinary”?
Ans : Nirad C. Chauduri

8224 : Indian School of Mines and Applies Geology is located at?
Ans : Dhanbad (Bihar).

8225 : Who is the author of “The Mayor of Caster Bridge”?
Ans : Thomas Hardy

8226 : The Currency of Sri Lanka?
Ans : Rupee

8227 : Growth and metabolic rate is the function of which hormone?
Ans : Thyroxin produced by Thyroid gland

8228 : Who is the author of “Decline of the West”?
Ans : O. Spengler

8229 : The Raja’s court of appeal was reconstituted as the Chief Court of Cochin in?
Ans : 1900

8230 : Whis is the Largest flower ?
Ans : Rafflesia

8231 : The Capital of Ireland (or Eire)?
Ans : Dublin

8232 : Who is the author of ” Dwandhayudham “?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

8233 : Who is the creator of the famous character Don Quixote?
Ans : Cerventes

8234 : Who wrote “Nirvriti Panchakam”?
Ans : Sree Narayana Guru

8235 : Lepromin test is used to diagnose?
Ans : Test Leprosy


8236 : Simputer was discovered by ?
Ans : Vinay Despandey

8237 : During the period of which American President ‘Kitchen Cabinet’ prevailed ?
Ans : Andrew Jackson

8238 : Who is popularly known as the father of Kerala Circus?
Ans : Keeleri Kunhikannan

8239 : Who is the author of “Jungle Book”?
Ans : Rudyard Kipling

8240 : The Mathematical Principles of Natural Philosophy is a great work of ?
Ans : Isaac Newton

8241 : Who is the creator of the famous character Kim?
Ans : Rudyard Kipling

8242 : Who is the author of “My Struggle”?
Ans : EK.Nayanar

8243 : Semitic; Hemitic and Indo-Europeans are the subgroups of which race ?
Ans : Caucasoid race

8244 : Who is the author of “Yayati”?
Ans : V.S. Khandekar

8245 : Who is the author of “The Fall of a Sparrow”?
Ans : Salim Ali [Salim Ali is the famous Ornithologist]

8246 : Greek Civilisation reached the Zenith of its progress during the period of which ruler?
Ans : Pericles; a ruler of Athens.

8247 : Where is the headquarters of Calicut University?
Ans : Thenjippalam in Malappuram district.

8248 : Who is the author of “Golden Threshold”?
Ans : Sarojini Naidu

8249 : First Chief Minister of Kerala who lost power through article 356 of Indian Constitution is?
Ans : E.M.S. Namboothiripad.

8250 : The word ‘Fascism’ was originated from the Italian word ‘fasces’ which means ?
Ans : “a bundle of rods and an axe”

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.