General Knowledge – Basic – 055

8251 : Who is the author of “Mattuvin Chattangale”?
Ans : O.N.V Kurup

8252 : Remedy for Astigmatism is to use ?
Ans : Cylindrical lens

8253 : Who is the inventor of Logarithms?
Ans : John Napier

8254 : Who is the author of Himalayan Blunder?
Ans : J.P. Dalvi

8255 : The leader of the Tamil Tigers; Velupillai Prabhakaran was killed in ?
Ans : 9-May-17

8256 : Which film has won the first Kerala State film award for the best film?
Ans : Kumarasambavam

8257 : First Woman Foreign Secretary?
Ans : Chokila Iyer

8258 : Kerala became the venue for Santhosh Trophy Tournament for the first time in?
Ans : 1955

8259 : Who is the author of ” Aana pooda”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

8260 : The Greeco- Persian conflict began during the period of?
Ans : Darius I

8261 : Largest reptile of today is ?
Ans : Komodo dragun of Indonesia

8262 : The abnormal rise in total count of RBC is called?
Ans : Polycythemia.

8263 : Who is the author of Siddhartha ?
Ans : Herman Hesse

8264 : The scientific name of Banana is?
Ans : Musa Spp

8265 : Yachana Yathra led by V.T. Bhattathirippadu in 1931 was from?
Ans : Trichur to Chandragiri river.


8266 : Guruvayur Sathyagraha was started on ?
Ans : 1. November 1931.

8267 : Who wrote Centuries ?
Ans : Nostradamus

8268 : Insectivorous plants obtain nitrogen from ?
Ans : animal bodies.

8269 : The Capital of Tanzania?
Ans : Do doma

8270 : ‘Parankippadayali’ is a novel written by ?
Ans : K.M. Panicker.

8271 : Who is the author of “Road to Folly”?
Ans : Leslie Ford

8272 : Who is the author of Mein Kampf?
Ans : Adolf Hitler

8273 : Only South East Asian country never occupied by any European powers?
Ans : Thailand

8274 : Who is the author of “Gift of Wings”?
Ans : Shanthi Gopala

8275 : Largest Diamond Mines (World)?
Ans : Kimberley (South Africa)

8276 : Who is the author of “Much Ado About Nothing”?
Ans : Shakespeare

8277 : Who is the inventor of Gas Lighting?
Ans : William Murdock

8278 : Who is the creator of the famous characters “Appukili; Ravi; Mollakka”
Ans : OV.Vijayan

8279 : Who is the author of “India Wins Freedom”?
Ans : Maulana Abul Kalam Azad

8280 : Who killed Abraham Lincoln in 1865?
Ans : Wilks Booth


8281 : Who is the author of Dead Reckoning – Memories of the 1971 Bangladesh war?
Ans : Sarmila Bose

8282 : Who is the author of Bang-e-Dara ?
Ans : Mohamed Iqbal

8283 : Who is the oldest President of America?
Ans : Donald Trump

8284 : Who is the author of An essay on Entitlement and Deprivation?
Ans : Dr Amartya Sen

8285 : Greeks were collectively known as?
Ans : Hellenes

8286 : Who is the author of Naked Triangle ?
Ans : Balwant Gargi

8287 : The Attingal Outbreak was on?
Ans : 15 April 1721.

8288 : Thusharagiri Falls is in?
Ans : Malappuram

8289 : The Battle of Marathon was fought in the year ?
Ans : BC 490

8290 : Aintree (U.K.) is associated with which Sport?
Ans : Grand National Horse Race

8291 : Ferozepur is on the bank of which River?
Ans : Sutlej

8292 : The Capital of Guinea-Bissau?
Ans : Bissau

8293 : Central Institute of Fisheries Technology is located at?
Ans : Ernakulam (Kerala).

8294 : Who is the inventor of Cash Register?
Ans : James Kitty

8295 : Who is the author of “The Future of India Economics”?
Ans : Bimal Jalan


8296 : Friedrich von Hayek advocated his free-market capitalism through the book?
Ans : ‘Road to Serfdom’

8297 : Grant Bating and Charles Best; Canadian doctors; were awarded Nobel Prize in 1923. What did they discover?
Ans : Insulin in 1921

8298 : Who is the author of Atoms of Hope ?
Ans : Mohan Sundar Rajan

8299 : Who is the author of “Who is known as the Poet of the Bhakthi movement”?
Ans : Poonthanam (15th century)

8300 : Island Continent?
Ans : Australia

8301 : Highest Road Bridge?
Ans : Bailey Bridge built by the Indian Army; 30 m long at an altitude of 5600 m ( K h a r d u n g i a; Ladakh)

8302 : Who is known as the’ Iron man of Germany’?
Ans : Otto Von Bismark

8303 : Czars ruled Russia from 1613 to?
Ans : 1917

8304 : Nehru Trophy is associated with?
Ans : Hockey

8305 : The Malayali Memorial was submitted to the Maharaja on?
Ans : January I; 1891

8306 : The genes transfer from one species to another species through ?
Ans : Plasmids

8307 : Who is known as’ Italian Kautilya?
Ans : Niccolo Machiavelli

8308 : Who is the author of “VeenaPoovu”?
Ans : Kumaranasan

8309 : Who is the inventor of Neon Lamp?
Ans : George Clande

8310 : Which was the first Professional Drama Group ?
Ans : KPAC


8311 : World habitat day is ?
Ans : 1st Monday of October

8312 : Who is the author of Murder on the Orient Express ?
Ans : Agatha Christie

8313 : In which year the publication of Deepika was started from Kottayam under the name Nasrani Deepika?
Ans : 1887

8314 : Which place is known as Kashmir of South India?
Ans : Munnar

8315 : Longest combined Highway?
Ans : The Yangtse River Bridge

8316 : Largest Library (World)?
Ans : United States Library of Congress (Washington) The Lenin State Library Moscow- Russia)

8317 : Who is the author of “The Golden Gate; “?
Ans : Vikram Seth

8318 : Who is the author of Gulliver’s Travels?
Ans : Jonathan Swift

8319 : Which is an instrument used for examining the outer ear and ear drum is ?
Ans : Otoscope

8320 : Who is the author of “Man and Superman”?
Ans : George Bernard Shaw

8321 : Who is the author of ” Brides Book of Beauty”?
Ans : Mulk Raj Anand

8322 : Who is considered as the Architect of Modern Education in Travancore?
Ans : Sri Chithira Thirunal

8323 : Who is the author of “Life Divine”?
Ans : Aurobindo Ghosh

8324 : Who is the inventor of Washing Soda?
Ans : Lablanc

8325 : Who is the author of Wings of Fire?
Ans : A.P.J.Abdul Kalam


8326 : The first computer animated news reader ?
Ans : ANANOVA(Russia)

8327 : On which date Velu Tampi made the Kundara Proclamation?
Ans : On 11 January 1809 (I st Makaram 984)

8328 : Name of the Residence of Czars was?
Ans : Grand Cremlin Palace

8329 : First British Prime Minister to visit India?
Ans : Harold Macmillan

8330 : The face of a man is made up of …..number of bones?
Ans : 14

8331 : Who is the author of “Rape of the Lock”?
Ans : Alexander Pope

8332 : The Sabarigiri Hydroelectric project is situated which river?
Ans : Pamba

8333 : Who is the author of The Lion and the Jewel?
Ans : Wole Soynika

8334 : Who is the author of “Tess of the D’Urbervilles”?
Ans : Thomas Hardy

8335 : Bolgatti Palace built by the Dutch in 1744 is in?
Ans : Kochi

8336 : Plants growing on rocks?
Ans : Lithophytes

8337 : Largest physical and chemical molecules for cell are?
Ans : Proteins

8338 : The First world war started by the declaration of war against Serbia by?
Ans : Austria – Hungry

8339 : A Share trader who expects the price of share to fall is called a?
Ans : Bear

8340 : Who is the author of ” Devadasi”?
Ans : Sugathakumari


8341 : The scientific name of Parrot is?
Ans : Psittacula krameri

8342 : Name the First known E. Paper in the world ?
Ans : The-Tbejith (from Belgium)

8343 : Who is the pro-chancellor of the Universities in Kerala?
Ans : The Education Minister

8344 : Who is the author of “Rape of the Lock”?
Ans : Alexander Pope

8345 : Who was the commander of Alexander the great ?
Ans : Ptolemy

8346 : Who is the author of Freedom from Fear ?
Ans : Aung San Suu Ki

8347 : Who created the first vaccine for anthrax ?
Ans : Louis Pasteur

8348 : The percentage of Lactose contained in Mother’s milk is.?
Ans : 7%

8349 : Chavittu Nadakam is a highly colorful Latin Christian classical art form originated in?
Ans : Cochin

8350 : Political organisations which originated in Europe after the First World War were collectively known as?
Ans : Fascist Movements

8351 : Who was the Goddess of truth worshipped by the Egyptians?
Ans : Osiris

8352 : Who is the author of “Asthiyude Pookal”?
Ans : Prof. S. Guptan

8353 : Which is the First rubberized road in Kerala?
Ans : Kottayam – Kumili Road

8354 : Who is the author of “Beginning of the Beginning”?
Ans : Bhagwan Sri Rajneesh

8355 : Kolahalamedu is the old name of ?
Ans : Peerumedu


8356 : In which year Marco Polo, the great Venician traveller, visited Kollam?
Ans : 1275

8357 : HDI stands for?
Ans : Human Development Index

8358 : Russian parliament was known as ?
Ans : Duma

8359 : Who is the author of “The Scope of Happiness; “?
Ans : Vijayalakshmi Pandit

8360 : Land of Golden Pagoda?
Ans : Myanmar

8361 : First Judge; First Judge of a High Court?
Ans : Justice Syed Mehmood (Men); Anna Chandi(Women)

8362 : Thus US formally entered the Second World War declaring war on Jappan on ?
Ans : 8-Dec-41

8363 : Caesin of milk is ?
Ans : Phosphoprotein

8364 : Hatsheput Who is considered as the first women ruler of the world ?
Ans : Egyptian Queen

8365 : Who is the author of ” Chandalabhikshuki. “?
Ans : Kumaranasan

8366 : *Which was the first college in Kerala?
Ans : The C M S College opened in Kottayam under the Church Mission Society in 1816

8367 : India’s first gymnastic training centre was setup at?
Ans : Thalassery

8368 : Who is the author of “Cherry Orchard”?
Ans : Anton Chekov

8369 : Who is the author of “To the Lighthouse”?
Ans : Virginia Woolf

8370 : Which Cherala ruler adopted the title Imaya Varampan?
Ans : Nedum Cheralathan


8371 : George Washington died on?
Ans : 14th December 1799

8372 : The Currency of Morocco?
Ans : Dirham

8373 : Who is the author of Kim ?
Ans : Rudyard Kipling

8374 : The Currency of Bahrain?
Ans : Bahrain Dinar

8375 : Who is the author of “Nehru Family and Sikhs”?
Ans : Harbans Singh

8376 : Who is the author of “Odakkuzhal”?
Ans : G. Sankara Kurup

8377 : Who is the author of “Kavithadwani”?
Ans : Dr. M. Leelavathi

8378 : Dengue fever is spread by?
Ans : Aedes aegypti mosquitoes.

8379 : Which is the first tobacco free district in India?
Ans : Kottayam

8380 : Who is the author of “PavamManavahridayam”?
Ans : Sugathakumari

8381 : Who is the author of ‘AtmopadeshSatakam”?
Ans : Sree Narayana Guru

8382 : Who is the author of Rainbow ?
Ans : Pearl S. Buck

8383 : Who is the author of “Hindi Swaraj”?
Ans : Gandhiji

8384 : ‘Vitruvian Man’ also called the Canon of Proportions is the world famous drawing by?
Ans : Leonardo da Vinchi

8385 : Who is the author of Days of His Grace?
Ans : Eyvind Johnson


8386 : Who is known as the major proponent of free market; arguing against government intervention in a market economy?
Ans : Milton Friedman

8387 : UnionTerritory of Lakshadweep is under the jurisdiction of which High Court?
Ans : Kerala High Court

8388 : Who is the author of Self Reliance?
Ans : Ralph Waldo Emerson

8389 : Who is the author of “Origin of Species”?
Ans : Charles Darwin

8390 : Which revolt is considered as the last of the early revolts broke out in Malabar against the British supremacy?
Ans : Kurichya Revolt

8391 : Who is the author of Temple Tiger ?
Ans : Jim Corbett

8392 : Who is the author of Impossible Allies?
Ans : C. Raja Mohan

8393 : Who is the author of “As I See”?
Ans : Kiran Bcdi

8394 : Plants which trap insects and other small creatures on their sticky leaves?
Ans : Carnivorous plants Ex Venus- fly trap

8395 : Who was considered as the evil spirit by the Persians?
Ans : Ahriman

8396 : The country with least life expectancy among UN member state is?
Ans : Swaziland (31years)

8397 : Who is the author of “Shristiyum Shristavum”?
Ans : Prof. S. Guptan

8398 : Durand Cup is associated with?
Ans : Football

8399 : Which boundary line separates America and Canada?
Ans : 49th Parallel

8400 : Who is the author of ” Hullabaloo in the Guava Orchard “?
Ans : Kiran Desai

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.