General Knowledge – Basic – 056

8401 : Which is the largest Latin American country in area and population?
Ans : Brazil

8402 : Sugar Bowl of the world?
Ans : Cuba

8403 : ….is the market value of all products and services produced in one year by labour and property supplied by the-residents of a country?
Ans : Gross National Product

8404 : Value and Capital was written by ?
Ans : John R. Hicks

8405 : Who is the author of ‘Less Miserables’?
Ans : Victor Hugo

8406 : Operation Enduring Freedom aimed at disbanding?
Ans : Al-Qaeda bases

8407 : Who is the author of “Tamas”?
Ans : Bhishma Sahni

8408 : Who is the author of Eternal Himalayas ?
Ans : Maj H P S Ahluwalia

8409 : Who is the author of Virginians;The ?
Ans : William Thackeray

8410 : Which is the oldest newspaper that is still being published in Kerala?
Ans : The Deepika

8411 : The number of chambers in amphibians heart is ?
Ans : Three.

8412 : Who is the author of “Farm House”?
Ans : George Orwell

8413 : Who is the author of “Virginians; The”?
Ans : William Thackeray

8414 : Who is the author of “Simhabhoomi”?
Ans : S K Pottekadu

8415 : Who is the author of “What Went Wrong … and continues”?
Ans : Kiran Bedi


8416 : The Capital of Afghanistan?
Ans : Kabul

8417 : Who invented the method of smelting iron with coke in 1709?
Ans : Abraham Derby

8418 : The present term of French President is?
Ans : Five years

8419 : Who is the author of “Dwandhayudham”?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

8420 : Who is the author of “His Excellency”?
Ans : Emile Zola

8421 : Shortest Day?
Ans : December 22 (in Northern Hemisphere)

8422 : Which is the best treatment for snake bites?
Ans : Antivenom injections

8423 : Grant Bating and Charles Best; Canadian doctors; were awarded Nobel Prize in 1923. What did they discover?
Ans : Insulin in 1921

8424 : Who is the author of “Asian Drama”?
Ans : Gunnar Myrdal

8425 : Who is the author of “Pygmalion”?
Ans : George Bernard Shaw

8426 : Though IMF was established in 1945; its operations began only on?
Ans : 1-Mar-47

8427 : The Currency of Brazil?
Ans : New Cruzado

8428 : Name the merchant organisations of Europe in the Middle Ages?
Ans : Guilds

8429 : Who is the author of The Plague ?
Ans : Albert Camus

8430 : South India Plywood Factory is located at?
Ans : Kottayam


8431 : Thyroid gland is popularly known as ?
Ans : Adam’s Apple.

8432 : Bharat Ophthalmic Glass Limited is located at?
Ans : Kolkata; (West Bengal).

8433 : Normal value of Bilirubin in blood serum is?
Ans : 0.2-1

8434 : Pallipuram Fort was built by?
Ans : The Portuguese in 1503

8435 : Who is the author of “Alphabet of Lust”?
Ans : Kamala Das

8436 : K T D C was formed in?
Ans : 1966

8437 : ‘Java’ programming languages is developed by ?
Ans : James Gosling

8438 : Who is the author of “Mati Mahal”?
Ans : Gopinath Mohanty

8439 : Garden City of India?
Ans : Bangalore

8440 : National Dairy Research Institute is located at?
Ans : Karnal (Haryana).

8441 : Which was the Roman Assembly of Elders ?
Ans : ‘Senate’

8442 : Who is the author of “Mayoora sandesham”?
Ans : Kerala Varma Valiyakoi Thampuran

8443 : Who is the author of “Gulliver’s Travels”?
Ans : Jonathan Swift

8444 : Which district is known as the granary of Kerala?
Ans : Palakkad

8445 : The Capital of Paraguay?
Ans : Asuncion


8446 : Presence of blood in urine is called?
Ans : Haematuria.

8447 : Who is the author of “Reminiscences”?
Ans : Thomas Carlyle

8448 : The Capital of Eritrea?
Ans : Asmara

8449 : Who is the author of “His Excellency”?
Ans : Emile Zola

8450 : Which subject was known as Queen of Sciences during the Middle Ages?
Ans : Theology

8451 : Who is the author of Nineteen Eighty Four?
Ans : George Orwell

8452 : Who is the author of “Sea of Poppies”?
Ans : Amitav Ghosh

8453 : The Capital of Grenada?
Ans : St.George’s

8454 : The Currency of Finland?
Ans : Mark

8455 : Who is the author of “Don Juan”?
Ans : Lord Byron

8456 : Which is the Sangham work that mentions about the spread of Buddhism in Kerala?
Ans : Manimekhalai

8457 : Who was the last ruling Raja of Travancore?
Ans : Sri Chithira Thirunal Balarama Varma

8458 : The scientific name of Mango is?
Ans : Mangifera Indica

8459 : Which is the first country to legalize Euthanasia or mercy killing ?
Ans : Netherlands( second is Belgium)

8460 : City of Dreaming Spires?
Ans : Oxford (England)


8461 : Which was a telecommunication link established since 1963 between the Kremlin (Moscow) and White House (Washington DC; USA) ?
Ans : HOTLINE

8462 : The first fully literate district in India was?
Ans : Ernakulam (1990 February)

8463 : Who is the author of “Testament of Beauty”?
Ans : Robert Bridges

8464 : Who is the author of ” Karutha pakshiyude pattu”?
Ans : O.N.V Kurup

8465 : Which is a popular ritual form of worship of North Malabar in Kerala?
Ans : Theyyam

8466 : Who is the author of “Virginians; The”?
Ans : William Thackeray

8467 : Who is the author of “Surviving Men”?
Ans : Shobha De

8468 : Who is the author of “Surgakanthi”?
Ans : G. Sankara Kurup

8469 : The Vaccine that is administered to prevent tuberculosis is ?
Ans : B.C.G (BacillusCalmetteGuerine) vaccine

8470 : Small Island where Columbus landed in 1492?
Ans : Wattlings Island

8471 : Who is the author of “Mathilukal”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

8472 : Liverpool is on the bank of which River?
Ans : Mersey

8473 : Who was the first European navigator; to reach India by sea route?
Ans : Vasco Da Gama.

8474 : Which civilization was the first to use Phonetic writing ?
Ans : Egyptians

8475 : Marrakesh Agreement signed at Marrakesh; Morocco; on April 15;1994 is related to the formation of ?
Ans : The World Trade Organisation (WTO)


8476 : Who is the inventor of Rayon?
Ans : Joseph Swann

8477 : Who is the creator of the famous character “Alice”
Ans : Lewis Carroll

8478 : Who is known as the first English poet?
Ans : Ceadmon

8479 : Who was the most famous poetess of the Sangham period?
Ans : Avvayar

8480 : Who is the author of “Magic seeds”?
Ans : V.S.Naipaul

8481 : The pH value of human blood is nearly ?
Ans : 7.5.

8482 : Kalur International Stadium is now known as?
Ans : Nehru Stadium

8483 : First Indian to scale Mount Everest?
Ans : Phu Dorjee

8484 : Who is the inventor of Skyscraper?
Ans : Baron Jenny

8485 : Hyder Ali conquered Bekal Fort in?
Ans : 1763

8486 : The cell with longest lifespan in our body is ?
Ans : Nerve Cell

8487 : Which place receives the highest rainfalls in India?
Ans : Lakkidi (Wayanad)

8488 : Who is the author of “David Copperfield”?
Ans : Charles Dickens

8489 : Nanak Championship Bangalore Blues is associated with?
Ans : Basketball

8490 : Which sector will be the main contributor to the economy in developed country?
Ans : Service sector


8491 : Who was the French Philosopher who wrote the book ‘Confessions’?
Ans : Rousseau

8492 : In which year John Guttenburg published The Holy Bible?
Ans : 1456

8493 : Who is the author of “Amsterdam”?
Ans : Ian McEwan

8494 : Who is the author of “The Decline of the West”?
Ans : O.Spengier

8495 : First President of Indian National Congress?
Ans : W.C.Bonerjee

8496 : First Place where atom bomb was dropped?
Ans : Hiroshima

8497 : Which together constitute the plants and animals of a region?
Ans : Flora and Fauna

8498 : The Capital of Ecuador?
Ans : Quito

8499 : Which place is known as the Bermingham of Central Africa?
Ans : Sinja – Trophus

8500 : Who was the founder of the Sadhujana Paripalana Sangham in 1907?
Ans : Ayyankali

8501 : Which is the First rubberized road in Kerala?
Ans : Kottayam – Kumili Road

8502 : Who is the inventor of Atomic Structure?
Ans : Bohr & Rutherford

8503 : Chin ruler Shih Hwangti was responsible for the construction of the Great Wall of China to prevent the ?
Ans : Huna invasion

8504 : ‘Travancore Muslim Mahajanasabha’ was founded by?
Ans : Vakkom Abdul Khadar Maulavi.

8505 : Where did Velu Tampi Dalawa committed suicide?
Ans : in the house of the Potti of the Bhagavati temple at Mannadi.


8506 : Who is the author of “Northanger Abbey”?
Ans : Jane Austen

8507 : Who is the author of “Broken Wing”?
Ans : Sarojini Naidu

8508 : Who is the inventor of Lift (power elevator)?
Ans : Otis

8509 : Who is the author of “She Stoops to Conquer”?
Ans : Oliver Goldsmith

8510 : Who is the inventor of Atomic bomb?
Ans : Otto Hahn

8511 : Which religious book is known as ‘Persian Bible’?
Ans : Zend Avesta

8512 : Who is the author of “Good Earth”?
Ans : Pearl.S. Buck

8513 : The American President James A Garfield was assassinated in?
Ans : 1881

8514 : ‘Savarnajatha’ was organized by Mannath Padmanabhan to support?
Ans : Vaikkam Sathyagraha

8515 : Who is the author of “Conquest of self”?
Ans : Mahatma Gandhi

8516 : An account of a memorable experience is known as?
Ans : Reminiscence

8517 : Name the river that flows through Silent Valley?
Ans : Kuntipuzha

8518 : Kumarakom tourist village is in?
Ans : Kottayam district

8519 : The technique of printing was first developed by ?
Ans : The Chinese

8520 : The Idukki Arch Dam is constructed across the river?
Ans : Periyar


8521 : Whis is the Largest flower ?
Ans : Rafflesia

8522 : Who is the author of From Rio de Janeiro to Johnnesburg?
Ans : M.S.Swaminathan

8523 : Who is the creator of the famous character “Hari Pachanan;”?
Ans : C.V.Ramanpilla

8524 : The Persian priests were known as?
Ans : Maji

8525 : Electric Telegraph was invented by ?
Ans : Graham Bell in 1876

8526 : Who was the author of the Malayalam novel “Indulekha”?
Ans : O Chandu Menon

8527 : Tallest Animal in the world is ?
Ans : Giraffe

8528 : Who is the author of ” Sreekrishna Karnamritham. “?
Ans : Poonthanam

8529 : WAN stands for ?
Ans : Wide Area Network

8530 : Brutus; Claudius; Cleopatra
Ans : Shakespeare

8531 : First Indian Woman to win an Olympic Medal?
Ans : Karnam Malleswari

8532 : The district ‘with least population is?
Ans : Wayanad

8533 : TheJewish Copper plate of 1000AD(175 Kollam Era) was issued by ?
Ans : Bhaskara Ravi Varman I.

8534 : Who is the author of “Sons and Lovers”?
Ans : D.H.Lawrence

8535 : Who wrote the famous historical novel ‘Dharmaraja’?
Ans : CV Raman Pillai


8536 : Father of Para-sitology?
Ans : Platter

8537 : The Currency of Thailand?
Ans : Baht

8538 : The second generation computers were built with ?
Ans : Semiconductors.

8539 : Pain in heart muscles is called?
Ans : Angina pectoris.

8540 : Who is the author of “Waste Land”?
Ans : T.S.Elliot

8541 : Who is the inventor of Bifocal lens?
Ans : Franklin

8542 : The thermoregulatory centre of the human body is?
Ans : Hypothalamus

8543 : The White Jews Synagogue at Mattancherri was built in?
Ans : 1567

8544 : Which gland is called the Master Gland?
Ans : The pituitary gland

8545 : Who is the author of “Swami and Friends”?
Ans : R.K.Narayan

8546 : Who is the inventor of Solar system?
Ans : Copernicus

8547 : Who is the author of Leaves of Grass ?
Ans : Walt Whitman

8548 : Who is the author of “My Presedential Years”?
Ans : R. Venkatraman

8549 : First American President who later became Chief Justice?
Ans : William Haward Draft

8550 : Who is the author of “Lord Jim”?
Ans : Joseph Conrad

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.