General Knowledge – Basic – 057

8551 : Who is the liberator of Venezuela in 1910?
Ans : Francisco De Miranda

8552 : Vaikkom Satyagraha was in ?
Ans : 1924

8553 : Kuppuvachanm Kodachi
Ans : OV.Vijayan

8554 : Who was the First Keralite Athlete to participate in Olympics?
Ans : Suresh Babu

8555 : World Book Day and Copyright Day is on?
Ans : April 23 [April 23 is the birthday as well as the death day of William Shakespeare; the English dramatist]

8556 : Who is the author of Kayakalp ?
Ans : Munshi Prem Chand

8557 : Who is the author of “Vanity Fair”?
Ans : William Thackeray

8558 : First metal used by man was ?
Ans : Copper

8559 : Who is the author of “The Golden Gate; “?
Ans : Vikram Seth

8560 : Who is the author of “Modern Painters”?
Ans : John Ruskin

8561 : Who is the creator of the famous character “Perikalan Andhru”
Ans : S.K. Pottakadu

8562 : Who is the author of The Divine Comedy ?
Ans : Dante

8563 : The largest snake is ?
Ans : Anaconda

8564 : Largest Bird in the world is ?
Ans : Ostrich

8565 : Elephant tusks are enlarged ?
Ans : Incisors


8566 : The name ‘Protestant’ was first applied by ?
Ans : Martin Luther

8567 : Marthanda Varma was born in the year 1705 and came to the throne of Travancore in?
Ans : 1729

8568 : What was the immediate cause of the outbreak of the First World War in 1914?
Ans : The murder of Arch Duke Ferdinant of Austria by a Serbian student Gavle Prince on June 28; 1914

8569 : Who is the author of “Red Star Over China”?
Ans : Edger Snow

8570 : Testosterone which affects male reproductory; is produced by?
Ans : Testes

8571 : Who invented Antiseptic Surgery (1867)
Ans : Joseph Listor

8572 : Indian Institute of Petroleum is located at?
Ans : Dehra Dun (Uttar Pradesh)

8573 : Who is the author of “Distant Neighbours”?
Ans : Kuldip Nayar

8574 : Largest Cathedral?
Ans : Diocese of New York 11; 240 sq.m.

8575 : Who is the author of “David Copperfield”?
Ans : Charles Dickens

8576 : Siesmograph was discovered by?
Ans : Ancient Chinese

8577 : Who is the author of “Tirayum Chuzhiyum “?
Ans : Prof. S. Guptan

8578 : Who is the author of “An Autobiography”?
Ans : Jawaharlal Nehru

8579 : Which organ controls reflex actions in human beings?
Ans : The spinal cord

8580 : Typhoid causing bacteria is ?
Ans : Salmonell typhi


8581 : Gurmit Trophy is associated with?
Ans : Hockey

8582 : Who is the author of Mrs Warren’s Profession ?
Ans : Bernard Shaw

8583 : Who is the author of “Himalayan Blunder”?
Ans : Brig. J.P.Dalvi

8584 : Who is the author of “Dharmaraja Nirupanam’ ?
Ans : Swadeshabhimani Ramakrishnapilla.

8585 : Who is the author of “‘Life and Times'”?
Ans : V.V.Giri

8586 : Who is the author of Ramacharitamanas?
Ans : Thulasi Das

8587 : Who organised the guerilla warfare against the British from the Wynadu hills particularly from the Puralimala?
Ans : Pazhassi Raja

8588 : Who is the author of “A Tale of Two Cities”?
Ans : Charles Dickens

8589 : Who is the author of “The Pickwick Papers”?
Ans : Charles Dickens

8590 : Who is known as ‘the liberator’ who worked for the liberation of Columbia; Venezuela; Equador; Peru and Bolivia?
Ans : Simon Bolivor

8591 : Uber Cup is associated with?
Ans : World Badminton (Women)

8592 : Longest flying bird in the world is ?
Ans : Articturn

8593 : Who is the author of Lipika ?
Ans : Rabindranath Tagore

8594 : Who is the author of His Excellency?
Ans : Emile Zola

8595 : Who is the author of The Fall ofa Sparrow?
Ans : Salim Ali [Salim Ali is the famous Ornithologist]


8596 : Who wrote’The War of Indian Independence’?
Ans : V.D.Sarvarkar

8597 : Who is the author of “Prison Diary”?
Ans : J a y a p r a k a s h Narayan

8598 : Biggest Mosque (India)?
Ans : Jama Masjid (Delhi)

8599 : Who is the author of From Here to an Eternity ?
Ans : James Jones

8600 : Germany in olden times was known as?
Ans : Prussia

8601 : Who is responsible for giving inspiration to translate Bible into English for the first time?
Ans : John Wycliffe

8602 : Which is the most cited list of threatened species on earth ?
Ans : The Red Data Book

8603 : Whose reign is considered as the ‘Golden Age of Athens?
Ans : Pericles

8604 : First Industrially developed country in Asia?
Ans : Japan

8605 : First man to walk in space?
Ans : Alexi Leonov (USSR)

8606 : Who is considered as the father of the Jews?
Ans : Abraham

8607 : The Travancore University was started on 1, November 1937 by?
Ans : Sri Chithirathirunal Maharaja

8608 : Who is the author of “Duravastha”?
Ans : Kumaranasan

8609 : Who is the author of “Cancer Ward”?
Ans : Alexander Solzhenitsyn

8610 : Largest Bell (World)?
Ans : Greatest Bell of Moscow (Russia)


8611 : Highest Railway Bridge?
Ans : Fades Bridge on river Sioule 144 m long and 132.5 m above the river. (Clermont Ferrand; rance)

8612 : Play Ground of Europe?
Ans : Switzerland

8613 : Who is considered as the father of the nation of Bolivia?
Ans : Simon Bolivor

8614 : First Tolkie Film?
Ans : Alam Ara (1931)

8615 : Who is the author of ” Beauty and Revolution “?
Ans : K.A.Abbas

8616 : Who is the author of “Alphabet of Lust”?
Ans : Kamala Das

8617 : Who is considered as the ‘Father of Atheletic Kerala’?
Ans : Col Godavarma Raja

8618 : Largest bird is?
Ans : North African Ostrich

8619 : In which century Islam spread to Africa?
Ans : 8th Century AD

8620 : Who is the creator of the famous character Perikalan Andhru?
Ans : S.K. Pottakadu

8621 : Nitrogen is absorbed in form by plants.?
Ans : NO3

8622 : Silent Valley National Park was set up in 1984 at?
Ans : Mannarkad in Palakkad district

8623 : Who is the author of ” Odakkuzhal “?
Ans : G. Sankara Kurup

8624 : Name the equally holy place for the Jews; the Christians and the Muslims?
Ans : Jerusalem

8625 : The Currency of Panama?
Ans : Balboa


8626 : The Capital of Korea (North)?
Ans : Pyongyang

8627 : In which district Palaruvi Falls is found?
Ans : Kollam

8628 : Who is the creator of the famous characters “Antonio; Ariel; Bassanio”
Ans : Shakespeare

8629 : Which organ of the body is affected by Typhoid?
Ans : Intestine; whole body

8630 : Which is the first trade union in Kerala?
Ans : The Travancore Labour Association formed in 1922.

8631 : Which year was declared by UN as International Literacy Year?
Ans : 1990

8632 : Who is the author of “As You Like It”?
Ans : Shakespeare

8633 : First Indian Woman Merchant Navy Officer?
Ans : Sonali Banerjee

8634 : Prague is on the bank of which River?
Ans : Vitava

8635 : and Railway Bridge?
Ans : 6; 772 m rail deck and 4; 589 road deck (Nanking; China)

8636 : Who were the traditional naval commanders of Calicut Zamorin?
Ans : Kunjali Marakkars

8637 : Chin dynasty of China was founded by ?
Ans : Shih Hwangti

8638 : Which places are known as the Kodaikanals in Kerala?
Ans : Kuttikkanam and Wagamon

8639 : Largest Island?
Ans : Greenland

8640 : In the Gender Equality Index (GII) published in 2011 India is ranked at?
Ans : 129th in the world


8641 : The rate at which World Bank provides loan to underdeveloped countries is?
Ans : 5.50%

8642 : The Capital of Nigeria?
Ans : Abuja

8643 : Which Kunjali adopted the titles “King of the Moors’ and ‘Lord of the Indian Seas’?
Ans : Muhammed Kunjali; the fourth and last Kunjali.

8644 : Who is the author of Waiting for Godot ?
Ans : Samuel Beckett

8645 : Poverty and UnBritish Rule in India was written by ?
Ans : Dadabai Navoroji

8646 : Who is the author of “Riding the Nuclear Tiger”?
Ans : N. Ram

8647 : Who is the author of “Pair of Blue Eyes”?
Ans : Thomas Hardy

8648 : Who is the creator of the famous character “Mandan Muttappa”
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

8649 : Which place is known as the Cultural Capital of Kasargode?
Ans : Neeleswaram.

8650 : Mussolini and his wife Claretta were killed by the Italian Guerillas in?
Ans : 28-Apr-45

8651 : Which is the world’s first teak museum?
Ans : Nilambur Teak Museum

8652 : Which was a military alliance formed under the Soviet Union against NATO in 1955?
Ans : Warsaw Pact

8653 : Prague is on the bank of which River?
Ans : Vitava

8654 : Father of Biology?
Ans : Aristotle

8655 : Who was the first Central Cabinet Minister from Kerala?
Ans : Dr.John Mathai (1947- 50)


8656 : Who was the first Congress Chief Minister of Kerala?
Ans : R. Sankar.

8657 : Who is the inventor of Telescope?
Ans : Galileo

8658 : The Queen who was known as Madam Deficit?
Ans : Mary Antoinet (France)

8659 : The Capital of Canada?
Ans : Ottawa

8660 : Kerala Pradesh Congress Committee was formed in ?
Ans : 1925

8661 : ‘Snow Country’ is the book authored by ?
Ans : Kawabata Yasunari

8662 : Who is considered as the father of Humanism?
Ans : Petrarch; an Italian poet

8663 : Ayyankali was nominated to the Srimulam Prajasabha in?
Ans : 1910

8664 : The Currency of Qatar?
Ans : Qatari Riyal

8665 : Who is the author of Yayati ?
Ans : V.S. Khandekar

8666 : The Currency of Haiti?
Ans : Gourde

8667 : Who is known as the founder of Early Babilonian Empire?
Ans : Hammurabi

8668 : Which is the worshipping centre of the Jews?
Ans : Synagogue

8669 : Tunku Abdul-Rahman Cup is associated with?
Ans : Badminton (Asian)

8670 : Who is the author of A Billion is Enough?
Ans : Ashok Gupta


8671 : Founder of Salvation Army?
Ans : William Booth

8672 : Which was the first known Kathaprasangham?
Ans : Markhandeya Charitham performed by Sathyadevan in the model of Harikatha

8673 : Who is the author of “Curtain Raisers”?
Ans : Natwar Singh

8674 : Crossing the Threshold of Hope “Gift and Mystery” “Roman Tryptych Meditations” “Rise up Let us Go”; “Memory and Identity” are the books written by?
Ans : Pope John Paul II

8675 : In which year the Malayalam Manorama was converted to a daily?
Ans : 1928

8676 : Who freed Egypt from slavery and gave the “Ten Commandments” at the Mount of Senai?
Ans : Mosses

8677 : Who is the author of “Pakistan Crisis”?
Ans : David Loshak

8678 : Largest in Area?
Ans : Russia

8679 : The popular ministry of Travancore- Cochin was headed by ?
Ans : T.K. Narayana Pillai; the Chief Minister of Travancore at the time of integration.

8680 : Who is the author of Dr. Zhivago?
Ans : Boris Pasternak

8681 : Who is the inventor of Insulin?
Ans : F.Banting

8682 : Largest Museum (World)?
Ans : American Museum of Natural History; New York city. It comprises 19 interconnected buildings with 23 acres of floor space.

8683 : The Capital of Uruguay?
Ans : Montivideo

8684 : One of the most important results of the First World War was the Great Depression which started in?
Ans : USA in 1929

8685 : Who is the author of “Last Days of Pompeii”?
Ans : Bulwar Lytton


8686 : Who is the author of All the Presidents Men. ?
Ans : Carl Bernstein and Bob Woodward

8687 : Which ruler constructed the Great Wall of China?
Ans : Shih Hwangti

8688 : Who is the author of In Search of Gandhi ?
Ans : Richard Attenborough

8689 : Who is the author of “Murder in the Cathedral”?
Ans : T.S. Eliot

8690 : Jawaharlal Nehru Botanic Garden and Research Instituteis at ?
Ans : Palode; Kerala

8691 : Boiling upto 72oC for at least ’15 second then followed by immediate cooling to 4oc and storing at low temperature is called ?
Ans : Pasteurisation of milk

8692 : Who is the author of “Ratnavali”?
Ans : King Sri Harsha

8693 : Who is the author of “Doctor Fuustus”?
Ans : Christopher Marlowe

8694 : The Currency of British Honduras?
Ans : Dollar

8695 : Which is Kerala’s most important coastal tourism destination?
Ans : Kovalam

8696 : The new form of workers organisation formed on the eve of the Russian Revolution was known as?
Ans : ‘Soviet’

8697 : Who is the author of Cancer Ward?
Ans : Alexander Solzhenitsyn

8698 : The Currency of Columbia?
Ans : Peso

8699 : The Capital of Sri Lanka?
Ans : Colombo

8700 : This Agreement was signed by Lal Bahadur Shastri and?
Ans : Ayub Khan

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.