General Knowledge – Basic – 058

8701 : Who is the author of “Robinson Crusoe”?
Ans : Daniel Defoe

8702 : Which is the is the second film to be nominated for the Academy Award for best Foreign Language Film?
Ans : Adaminte Makan Abu

8703 : In which country was the First modem census held?
Ans : America in 1790

8704 : Who is the author of Mountbatten and Partition of India ?
Ans : Larry Collins and Dominique Lapierre

8705 : The dynasty which existed in the Ezhimala (Present Naval Academy) was ?
Ans : Mushika Vamsa’.

8706 : Kerala High Court with its seat in Ernakulam was formed in?
Ans : 1-Nov-56

8707 : Who is the author of ” Two leaves and a Bud”?
Ans : Mulk Raj Anand

8708 : Who is the author of “Clear Light of Day”?
Ans : Anita Desai

8709 : In which river Perunthenaruvi waterfalls is located?
Ans : Pamba river

8710 : The Constitution of America was adopted in ?
Ans : 1789

8711 : The Capital of Madagascar?
Ans : Antananarivo

8712 : To maintain the value of money what must be kept constant?
Ans : Price Level

8713 : Which was the first Colour Film ?
Ans : Kandam Becha Coat

8714 : Who introduced the first charity hospital at TVM?
Ans : Swathi Thirunal

8715 : Who is the author of “The Museum of Innocence”?
Ans : Orhan Pamuk


8716 : Who is the author of “Ends and Means”?
Ans : Aldous Huxley

8717 : Who is the inventor of Radio signals?
Ans : G.Marconi

8718 : Which is known as the first Sankrit news paper?
Ans : Vijnanachinthamani

8719 : Who shifted the capital of Travancore from Padmanabhapuram to?
Ans : Trivandrum. Dharma Raja

8720 : Who is the author of “Gitanjali”?
Ans : Rabindranath Tagore

8721 : Who was the first Raja of Travancore to receive the title ‘Maharaja’ from the British crown?
Ans : Ayilyam Thirunal

8722 : Vijay Hazare Trophy is associated with?
Ans : Cricket

8723 : Ferozepur is on the bank of which River?
Ans : Sutlej

8724 : Brightest Planet?
Ans : Venus

8725 : First man to reach North Pole?
Ans : Robert Peary

8726 : The first real mechanical calculating machine is ?
Ans : Pascaline.

8727 : Father of Biology?
Ans : Aristotle

8728 : The scientific name of Cat is?
Ans : Felis domesticus

8729 : Headquarters of UNIDO is at?
Ans : Vienna (Austria)

8730 : Who is the author of “Born Free”?
Ans : Joy Adamson


8731 : In Russia; February Revolution was on ?
Ans : 12-Mar-17

8732 : Who wrote Mukundamala in Sanskrit?
Ans : Kulasekhara Alwar

8733 : Who is the author of “A Passage to England “?
Ans : Nirad C. Chauduri

8734 : The Capital of U.S.A.?
Ans : Washington D.C.

8735 : Who is the author of Three Sisters?
Ans : Anton Chekov

8736 : The Great Temple of Abu Simbel is known as the ?
Ans : Temple of the Rising Sun;

8737 : Who is the inventor of Laughing Gas?
Ans : Priestley

8738 : Who is the author of “Vendor of Sweets”?
Ans : R.K.Narayan

8739 : Who is the author of “Midnight’s Children”?
Ans : Salmon Rushdie

8740 : Who is the author of “Waiting for the Mahatma.”?
Ans : R.K. Narayan

8741 : Who is the creator of the famous character Alice?
Ans : Lewis Carroll

8742 : Indira Gandhi Rashtriya Urban academic is located at?
Ans : Rai Bareli (Uttar Pradesh).

8743 : Central Food Technological Research Institute is located at?
Ans : Mysore (Karnataka).

8744 : Kunchan Memorial is situated in?
Ans : Lakkidi

8745 : Which boundary line separates India from Pakistan ?
Ans : The Radcliff line


8746 : Who is the author of ” The Village “?
Ans : Mulk Raj Anand

8747 : Shenduruny wildlife sanctuary is situated in?
Ans : Kollam

8748 : Who is the founder of the Vidhya Poshini Sabha?
Ans : Sahodaran Ayyappan

8749 : Normal pulse rate of healthy adult human is ?
Ans : 72 per minute.

8750 : Who is the author of Freedom from Fear ?
Ans : Aung San Suu Ki

8751 : Who is the author of “Dario Ruben”?
Ans : Pablo Neruda

8752 : Normal count level of WBC in Blood ?
Ans : 5;000 to 9;000 ccg Blood

8753 : Who is the inventor of Insulin?
Ans : F.Banting

8754 : Who is the author of “Ratnavali”?
Ans : King Sri Harsha

8755 : Who is the author of Essays for Poor to the Rich ?
Ans : JohnKenneth Galbraith

8756 : The Currency of Zimbabwe?
Ans : Zimbabwean Dollar

8757 : Early Postman of Travancore were known as?
Ans : ‘Anchal Pillai’

8758 : Who is the author of “Manasantharam”?
Ans : Balachandran Chullikkadu

8759 : Tallest Animal?
Ans : Giraffe

8760 : Who is the inventor of Tank (Military)?
Ans : Swinton


8761 : Who is the author of “Devdas”?
Ans : Sarat Chander

8762 : The Capital of China?
Ans : Beijing

8763 : Latin American Tea is known as?
Ans : Mate

8764 : Who was the last ruling Raja of Travancore?
Ans : Sri Chithira Thirunal Balarama Varma

8765 : The Capital of India?
Ans : New Delhi

8766 : Which is the first novel in Malayalam?
Ans : Kundalatha by Appu Nedungadi

8767 : Who is the first woman to climb mount Everest ?
Ans : Junko Tabei

8768 : To end the First World War an armistice (Peace Agreement) was signed on ?
Ans : November 11;1918

8769 : Who is the author of “I too Had a Dream”?
Ans : Dr. Varghese Kurian

8770 : Who is the author of Divine Comedy?
Ans : A Dante

8771 : Largest in Population?
Ans : China followed by India

8772 : Who is the creator of the famous character Tess?
Ans : Thomas Hardy

8773 : Who is the author of “Lord of the Flies”?
Ans : William Golding

8774 : Who is the author of ” The Inheritance of Loss”?
Ans : Kiran Desai

8775 : Dustiest Planet?
Ans : Mars (Red Planet)


8776 : The Capital of Nicaragua?
Ans : Managua

8777 : Who is considered as the father of printing?
Ans : John Guttenburg of Gennany

8778 : Who is the author of “Savitri”?
Ans : Aurobindo Ghosh

8779 : Who is the author of ” Mattuvin Chattangale “?
Ans : O.N.V Kurup

8780 : Who is the creator of the famous character “James Bond”
Ans : Ian Fleming

8781 : Stock exchange Index of Tokyo is?
Ans : Nikkei

8782 : The Currency of Republic Yugoslavia?
Ans : Dinar

8783 : Who is the author of “Malgudi Days”?
Ans : R.K. Narayan

8784 : Who was the British Prime Minister during the First World War?
Ans : Lloyd George

8785 : Who is the author of “Reminiscences of the Nehru Era”?
Ans : M.O. Mathai

8786 : The country which adopted gold standard first was?
Ans : United Kingdom

8787 : Who is the author of Kore Kagaz ?
Ans : Amrita Pritam

8788 : Who is the author of “Mayor of Casterbridge”?
Ans : Thomas Hardy

8789 : The Capital of Libya?
Ans : Tripoli

8790 : Who is the creator of the famous character Portio?
Ans : Shakespeare


8791 : Fishes respire through ?
Ans : Gills

8792 : Indian Institute of Mass Communication is located at?
Ans : New Delhi.

8793 : Who is the author of “The Old Man and the Sea”?
Ans : Earnest Hemingway.

8794 : The importance of plant tissue and cell culture in isolation was first proposed by ……?
Ans : Gottlieb Haberlandt

8795 : Who is the author of “Kavithakes”?
Ans : E.Y.Krishana Pillai

8796 : Which district is known as land of gods?
Ans : Kasaragod

8797 : In which district Thenmala (forests and reservoir), is located?
Ans : Kollam

8798 : Who is the creator of the famous character “Kim”
Ans : Rudyard Kipling

8799 : E.E.G (Electro Encephalogram) is used to record changes in the electric potential in various areas of?
Ans : Brain

8800 : Yakshaganam is the popular folk art of?
Ans : Kasaragod

8801 : Who is the author of “Asian Drama”?
Ans : Gunnar Myrdal

8802 : Who is the author of “The Unfinished Dream”?
Ans : Varghese Kurian

8803 : The smallest district of Kerala is?
Ans : Alappuzha

8804 : The London Mission Society (LMS) at Nagercoil was established in 1816 under the patronage of?
Ans : Gauri Parvati Bai.

8805 : The Idukki Arch Dam is constructed across the river?
Ans : Periyar


8806 : Who is the author of ” Avion and the Dolphin”?
Ans : Vikram Seth

8807 : The economic and political reforms started by Gorbachev in 1985 was known as ?
Ans : Peristroika’ means restructuring

8808 : Alexander invaded India in ?
Ans : 326 BC

8809 : Who is the author of “Inside Europe”?
Ans : John-Gunther

8810 : The Nedumcotta or the ‘Travancore lines’ was built by?
Ans : Dharmaraja.

8811 : The Capital of San Marino?
Ans : San Marino

8812 : Densiest State in Population?
Ans : West Bengal (India)

8813 : Placenta is the characteristic feature of?
Ans : Mammals

8814 : Who is the author of ” Krishnagatha “?
Ans : Cherusseri

8815 : The Capital of Egypt?
Ans : Cairo

8816 : Who is the author of “Interpretation of Dreams'”?
Ans : Sigmond Freud

8817 : Who is the author of A Secular Agenda?
Ans : Arun Shourie

8818 : The Capital of Austria?
Ans : Vienna

8819 : Chittagong is on the bank of which River?
Ans : Maiyani

8820 : Pallipuram Fort was built by?
Ans : The Portuguese in 1503


8821 : Who is the author of “Indulekha”?
Ans : Oyarathu Chandu Menon

8822 : Headquarters of UNDP is at?
Ans : New York

8823 : An excessive comedy writing is called?
Ans : Farce

8824 : Who is the author of The Bells?
Ans : Edgar Allen Poe.

8825 : Who is the author of India for a Billion Reasons?
Ans : Amit Dasgupta

8826 : To which country Gabriel Garcia Marquez belongs?
Ans : Colombia

8827 : Mr. Micawber; Jacob Marley;
Ans : Charles Dickens

8828 : Who is the author of “Experiments with Untruth”?
Ans : Michael Anderson

8829 : The Arab states formed CENTO in ?
Ans : 1955 (Central Treaty Oganisation)

8830 : Who is the inventor of Razor (Electric)?
Ans : Jacob Schick

8831 : The Queen who was known as Madam Deficit?
Ans : Mary Antoinet (France)

8832 : Largest State in Area (India)?
Ans : Madhya Pradesh

8833 : Who is the inventor of Raman Effect?
Ans : C.V.Raman

8834 : The Capital of Lesotho?
Ans : Maseru

8835 : Who is the author of Civil Disobedience?
Ans : Henry David Thoreau


8836 : First Bar-at-Law?
Ans : J.M.Tagore

8837 : Which country ranks first in the Global Business Competitiveness Index?
Ans : Switzerland

8838 : Who is the author of “The serpent and the Rope”?
Ans : Raja Rao

8839 : Who were the first Malayali couples to receive Arjuna Award?
Ans : Wilson Cheriyan and Shyni Wilson

8840 : First American Vice President to become ‘President while the President was alive is ?
Ans : Jerald R. Ford

8841 : Njeralathu Ramappoduval was associated with?
Ans : Sopana Sangeetham

8842 : Placenta is the characteristic feature of?
Ans : Mammals

8843 : Who is the author of ” Dwandhayudham “?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

8844 : Who is the author of “And Quiet Flows the Don”?
Ans : Mikhail Sholokov

8845 : Study of fish are called ?
Ans : Ichthyology

8846 : Who is known as a sportsman among kings and king among Sportsmen?
Ans : Col. Godavarma Raja

8847 : Who is the author of Man for All Seasons?
Ans : Robert Bolt

8848 : Who is the author of “Confessions of a Thug”?
Ans : Taylor

8849 : Who was the editor of Kerala Sanchari published from Kozhikode in 1886?
Ans : Vengayil Kunhiraman Nayar

8850 : The scientific name of Indian elephant is?
Ans : Elephas maxims

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.