General Knowledge – Basic – 060

8851 : Rajkumari Challenge Cup is associated with?
Ans : Table Tennis (Junior Girls)

8852 : Manufacturing of urea takes place in ?
Ans : Liver

8853 : The Malayalam film’ Kerala Simham’ was directed by?
Ans : Navodaya Appachan

8854 : Who is the author of “Two Lives”?
Ans : Vikram Seth

8855 : Rovers Cup is associated with?
Ans : Football

8856 : Who is the author of “Bhakthi Deepika and Chithramala”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

8857 : What is considered as the predecessor of S.N.D.P Yogam?
Ans : The Vavoottuyogam started at Aruvippuram

8858 : Who is the author of Bolivian Diary?
Ans : Ernesto Che Guera

8859 : Who is known as the Father of Kerala Renaissance?
Ans : Sree Narayana Guru

8860 : Name the famous trialof the major war criminals of the Second World War?
Ans : The Nuremberg Trials

8861 : Who is the author of “The Wig my father wore”?
Ans : Ann Enright

8862 : After retirement justice M. Fathima Beevi became the Governor of?
Ans : Tamil Nadu

8863 : Who is the inventor of Air Plane (Jet Engine)?
Ans : Whittle

8864 : Who is the author of “Bread”?
Ans : K.A.Abbas

8865 : Koonan; Sreedharan; Kanaran
Ans : S.K. Pottakadu


8866 : Who is the inventor of Mathematics (India)?
Ans : Ramanujan.S.

8867 : Who is the author of “Childe Harold”?
Ans : Lord Byron

8868 : Greek civilization was also known as ?
Ans : Hellenistic Civilization

8869 : With which sport G V Raja Trophy is associated?
Ans : Football

8870 : Who is the author of “Kanya Vanangal”?
Ans : Punathil KunjabdulJah

8871 : Who is the author of ” Amavasi “?
Ans : Balachandran Chullikkadu

8872 : The Falklands War was fought in 1982 between?
Ans : England and Argentina

8873 : Which is the first Malayalam newspaper that started its internet edition?
Ans : Deepika in 1997

8874 : Who is the author of “Asian Drama”?
Ans : Gunnar Myrdal

8875 : Who was the first Chief Minister of Cochin?
Ans : Ikkanda Warrier.

8876 : Who is the author of “‘Life and Times'”?
Ans : V.V.Giri

8877 : Which was the capital of Chera Rulers?
Ans : Musiris

8878 : Who is the author of Adventures of Huckleberry Finn ?
Ans : Mark Twain (Samuel Clemens)

8879 : First Speed Post Centre in Kerala was started at Ernakulam in?
Ans : Nov-86

8880 : Who is the author of “Reprieve”?
Ans : Jean Paul Sartre


8881 : Smallest bone is ?
Ans : Stapes (middle-ear)

8882 : Who is the author of Scenes from a writer’s life ?
Ans : Ruskin Bond

8883 : Life Span of WBC is?
Ans : 2-5 days

8884 : Who is the author of “Mein Kampf”?
Ans : Adolf Hitler

8885 : High income countries are known as?
Ans : Developed Countries

8886 : The Capital of Seychelles?
Ans : Victoria

8887 : The Sahitya academy was shifted to its present location at city of Thrissur on?
Ans : Sep-57

8888 : Who is the author of the famous book ‘One Straw Revolution’?
Ans : Manasobu Fukuvoka

8889 : Who were the traditional naval commanders of Calicut Zamorin?
Ans : Kunjali Marakkars

8890 : Who is the author of “Inside Asia”?
Ans : John Gunther

8891 : Pope John Paul II died on?
Ans : 2nd April 2005

8892 : Who is the author of “I am not an island”?
Ans : K.A.Abbas

8893 : Where is the Indo-Swiz Project situated?
Ans : Mattuppetti.

8894 : Who is the inventor of Geometry?
Ans : Euclid

8895 : Who is the author of “Year of the Vulture”?
Ans : Amita Malik


8896 : The first electronic computer which could store programs in the memory ‘EDVAC’ (Electronics Discrete Variable Computer) was invented by ?
Ans : John Von Neumann in 1945

8897 : HIV is a ?
Ans : RNA virus.

8898 : Who is the author of Natya Shastra ?
Ans : Bharat Muni

8899 : Who is the author of Through the Looking Glass?
Ans : Lewis Carroll

8900 : Who is the creator of the famous character “David Copperfield;”?
Ans : Charles Dickens

8901 : The Capital of Turkey?
Ans : Ankara

8902 : In which river Perunthenaruvi waterfalls is located?
Ans : Pamba river

8903 : Who is the author of ‘Ardhanareeswara Sthothram’ ?
Ans : Sree Narayana Guru

8904 : The scientific name of Earthworm is?
Ans : Pheretima Posthuma

8905 : Who is the author of ” Varnaraaji”?
Ans : Dr. M. Leelavathi

8906 : First Open Prison was established at Nettukaltheri Trivandrum in the year?
Ans : 1962

8907 : Who is the author of “Our Theruvinte Katha”?
Ans : S K Pottekadu

8908 : Who was the founder of the Sadhujana Paripalana Sangham in 1907?
Ans : Ayyankali

8909 : Who is the author of “Glass Menagerie”?
Ans : Tennessee Williams

8910 : Which are the 3 central prisons in Kerala?
Ans : Trivandrum Viyyur (Thrissur) and Kannur


8911 : Who is the author of Anandrnath?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

8912 : Who is the author of “A Brief History of Time”?
Ans : Stephen Hawking

8913 : Indira Gandhi Centre for Atomic Research is located at?
Ans : Kalpakkam.

8914 : The first computer magazine ‘Computers and Automation’ first published by ?
Ans : Edmund Berkely in 1950.

8915 : Who is the author of ” PavamManavahridayam “?
Ans : Sugathakumari

8916 : Todd Memorial Trophy is associated with?
Ans : Football

8917 : Who is the author of Between Hope and History?
Ans : Bill Clinton

8918 : Who applied the cell theory to plants?
Ans : Schleiden

8919 : Who is the author of “India Wins Freedom”?
Ans : Maulana Abul Kalam Azad

8920 : Who is the author of “Half a Life”?
Ans : V.S.Naipaul

8921 : City of Seven Hills?
Ans : Rome (Italy)

8922 : Largest animal in land in the world is ?
Ans : African Elephant

8923 : Who is the author of “Idiot”?
Ans : Fyodor Dostoyevsky

8924 : Who is the creator of the famous characters “Suhara; Majeed; Narayani”?
Ans : Vaikom Muhammed Basheer

8925 : Who is the author of Utopia-A Bold New World?
Ans : Shishir Gupta


8926 : Was agreement was signed between India and Pakistan after the 1971 battles?
Ans : The Shimla Agreement in 1972

8927 : Who is the author of “Unhappy India”?
Ans : Lala Lajpat Rai

8928 : Central Public Health Engineering Research Institute is located in?
Ans : Nagpur

8929 : Who is the author of “Fatal Cart; Reconciliation Why and How”?
Ans : C.Rajagopalachari

8930 : Which is the official publication of Kerala Sports Council?
Ans : ‘Kayikavedi’

8931 : Which country is known as the ‘Britain of the East’?
Ans : Japan

8932 : Excessive stimulus for alcohol consumption is called?
Ans : Dypsomania

8933 : In the First world war; the Central Powers comprised of ?
Ans : Germany; Austria; Hungary; Turkey and Bulgaria

8934 : Smallest Cell?
Ans : Pleuro Pneumonia Like organism (PPLO). It is a mycoplasma.

8935 : Who is the author of “Adventures of Sherlock Holmes”?
Ans : Arthur Conan Doyle

8936 : In which place Lal Bahadur Shastri died?
Ans : At Tashkent

8937 : Who is the author of “The Brave New World”?
Ans : Aldous Huxley

8938 : World War II (1935 – 1945) was fought between?
Ans : Axis powers (Germany; Italy and Japan) against the Allies (Great Britain; U.S.A.; U.S.S.R; China) Axis powers were defeated.

8939 : Exceptionally more favourable light for stomatal opening is ?
Ans : Blue

8940 : Yellow River River?
Ans : Hwang Ho (China)


8941 : The slogan Liberty; Equality and Fraternity was given by ?
Ans : Rousseau the French Philosopher

8942 : Who was the editor of ‘Paschimodayam’?
Ans : Dr. Frederic Muller

8943 : Who was the first editor of the Malayali newspaper started in Trivandrum in 1886?
Ans : C. Krishnapillai

8944 : With which sport Sayed Nagjee Trophy is associated?
Ans : Football

8945 : Trachoma; the increased Redness of eye is due to infectionof bacteria?
Ans : Chlamidia trachamastis

8946 : Nehru University is located at?
Ans : New Delhi.

8947 : Lactose is more commonly known as?
Ans : Milk sugar.

8948 : Who is the author of “As I See”?
Ans : Kiran Bedi

8949 : Headquarters of OECD is at ?
Ans : Paris; (France)

8950 : Smallest Planet?
Ans : Mercury

8951 : Who is the author of “Uncle Tom’s Cabin”?
Ans : H S Stowe

8952 : Reformation in Switzerland was known as?
Ans : Calvinism

8953 : Tenth and the last Guru of the Sikhs?
Ans : Guru Gobind Singh

8954 : Powered by Intellect driven by values is the motto of ?
Ans : Infosys

8955 : The Capital of Iran?
Ans : Teheran


8956 : Which was the first English School in Kerala?
Ans : Mattancheri School

8957 : Alleppey was also developed into a town and port by?
Ans : Raja Kesava Das

8958 : Who is the author of “Experiments with Untruth”?
Ans : Michael Anderson

8959 : The first general elections to the Kerala state Legislature were held in ?
Ans : February and March 1957.

8960 : Who was the First Malayali Swimmer to participate in Olympic Games?
Ans : Sebastian Xavier

8961 : Oru Desathinte Katha is the work of?
Ans : S K Pottakkad

8962 : Highest Water fall (India)?
Ans : Gersoppa Waterfall (Karnataka)

8963 : Who is the author of “Ape and Essence”?
Ans : Aldus Huxley

8964 : Who is the inventor of Hydrogen?
Ans : Henry Cavendish

8965 : Oil Palm India Ltd is located at?
Ans : Kottayam

8966 : Central Tobacco Research Station is located at?
Ans : Rajamundry (Andhra Pradesh).

8967 : Who is the author of “Ramanujan”?
Ans : Indira Parthasarathy

8968 : Who is the author of All the Prime Minister’s Men?
Ans : . Janardhan Thakur

8969 : Bangladesh was separated from Pakistan in?
Ans : March 26;1971

8970 : The pH value of human blood is nearly ?
Ans : 7.5.


8971 : Who is the inventor of Geometry?
Ans : Euclid

8972 : Who is the author of “Bhagavatham Kilippattu”?
Ans : Ezhuthachan

8973 : Who is the author of “Nine Days Wonder”?
Ans : John Masefield

8974 : Gonorrhoea causing bacteria is ?
Ans : Neisseria Gonorhoeae

8975 : The Capital of Barbados?
Ans : Bridgetown

8976 : Who is the author of Beyond Peace?
Ans : Richard Nixon

8977 : Who made the first strong roads in England with the help of small stones?
Ans : John Macadam; an engineer of Scotland

8978 : Who is the author of “(The Social Contract) Leaves of Grass”?
Ans : Walt Whitman

8979 : Who is the author of ” To Live or Not to Live “?
Ans : Nirad C. Chauduri

8980 : Who is the author of “Kerala Sahitya Charitham (5 vol 7 part)”?
Ans : Uloor S Parameshwara Iyer

8981 : National Metallurgical Laboratory is located at?
Ans : Jamshedpur (Bihar).

8982 : Who is considered as the father of the nation of Peru?
Ans : Simon Bolivor

8983 : Who is the author of “The Autobiography of an Unknown Indian”?
Ans : Nirad C. Chauduri

8984 : Who is the author of “Vande Mataram”?
Ans : Bankim Chandra

8985 : The Currency of Congo?
Ans : France CFA


8986 : Who is the author of “Man Eaters of Kumaon”?
Ans : Jim Corbett

8987 : The disease characterized by a large amount of water being removed through urine due to the Deficiency of ADH is?
Ans : Diabetes Insipidus

8988 : Who is the author of ” Agnikinavukal”?
Ans : Punathil KunjabdulJah

8989 : Who is the author of “Letters from a Father to a Daughter”?
Ans : Jawaharlal Nehru

8990 : Who is the author of “Shivaji- The Great Patriot”?
Ans : Lala Lajpat Rai

8991 : Who is the author of “On Government”?
Ans : Edmund Burke

8992 : The Currency of Tunisia?
Ans : Dinar

8993 : Who is the author of Old man and the Sea?
Ans : Ernest Hemingway

8994 : Ethnobotany is the study of ?
Ans : Relationship between humans and plants

8995 : Largest mammal (animal) is?
Ans : Blue Whale (wt. 209 tones)

8996 : Who is the author of Paradise Lost Paradise· Regained?
Ans : John Milton

8997 : Who was the first Malayalee President of lndian National Congress?
Ans : C.Sankaran Nair

8998 : Who is the author of Animal Farm?
Ans : George Orwell

8999 : Highest Peak (India)?
Ans : Godwin Austen

9000 : Who is the author of ” Chekerunna Pakshikal”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.