General Knowledge – Basic – 061

9001 : Formation of Kerala State was in ?
Ans : 1956

9002 : Which is the first poem of Kumaran Asan?
Ans : Veenapoovu

9003 : Which country was the birth place of Renaissance movement?
Ans : Italy

9004 : Who is the author of ” Krishnagatha “?
Ans : Cherusseri

9005 : First American Citizen to become American President?
Ans : Martin Von Buran (He was born after the declaration of American independence in 1776)

9006 : Who is the author of “End of an Era”?
Ans : C S Pandit

9007 : Who is the author of ‘Mohandas Gandhi’?
Ans : Swadeshabhimani Ramakrishnapilla

9008 : Who is the author of “Ends and Means”?
Ans : A.Huxley

9009 : The Capital of Morocco?
Ans : Rabat

9010 : Insulin prepared outside the body is known as ?
Ans : Huminsulin

9011 : Who is the author of The Trail?
Ans : Franz Kafka

9012 : Who is the author of “Dream of Fair to Middling women”?
Ans : Samuel Beckett

9013 : Neolithic period is also known as ?
Ans : New stone Age

9014 : Who is the author of ” Rathrikal”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

9015 : In which year Julius Caesar captured England ?
Ans : BC 55


9016 : Who is the author of “The Wig my father wore”?
Ans : Ann Enright

9017 : ‘Education Through Fun’ is its motto of?
Ans : DPEP

9018 : Who is the author of ” Coolies”?
Ans : Mulk Raj Anand

9019 : NPA stands for?
Ans : Non Performing Assets

9020 : Who is the author of “New Dimensions of India s Foreign Policy”?
Ans : Atal Behari Vajpayee

9021 : Who is the author of “Iron Harvest”?
Ans : C.P.Surendran

9022 : Who is the author of “The Golden Gate”?
Ans : Vikram Seth

9023 : Which was the first political novel?
Ans : Parappuram by Kurukkal

9024 : Who was the director of the Malayalam filim Neelakuyil?
Ans : P Bhaskaran and Ramu Kariat

9025 : Who is the author of “Debacle”?
Ans : Emile Zola

9026 : Who is the author of “Beyond Peace”?
Ans : Richard Nixon

9027 : Who is the author of “King’s Clothes”?
Ans : Anderson

9028 : Indian Cancer Research Centre is located at?
Ans : Mumbai.

9029 : Who is the author of “Revenue Stamp”?
Ans : The Amrita Pritam

9030 : Who is the author of “Nadi”?
Ans : P. Kesava Dev


9031 : Who is the author of Crime and Punishment?
Ans : Fydor Dostoevskey

9032 : Who is the inventor of Blood Circulation?
Ans : Harvey

9033 : Who was the leader of “Vimochana Samaram”?
Ans : Mannathu Padmanabhan

9034 : Which place is known as the Second Mecca of football lovers?
Ans : Kozhikode

9035 : Papsmear test is used to diagnose?
Ans : Uterus Cancer

9036 : Who is the author of “Chitra”?
Ans : R.N.Tagore

9037 : Who is the author of “For Whom the Bell Tolls”?
Ans : Ernest Hemingway

9038 : Who is the author of Nehru Family and Sikhs ?
Ans : Harbans Singh

9039 : Who is the inventor of Razor (Electric)?
Ans : Jacob Schick

9040 : The Currency of Somalia?
Ans : Somali Shilling

9041 : Zambia and Zimbabwe together used to be called what?
Ans : Rhodesia

9042 : Who is the author of “Beyond Boundaries”?
Ans : Swaraj Paul

9043 : Kerla’s first Wind Farm is situated in?
Ans : Kanjikode

9044 : Who is the creator of the famous characters “Madhavan; Panchu Menon”?
Ans : O. Chandu Menon

9045 : Poverty and Famine was written by ?
Ans : Amartya Sen


9046 : The scientific name of Horse is?
Ans : Equus caballus

9047 : Vitamin B9 is also called?
Ans : Folic acid

9048 : Who is the creator of the famous characters “Appukili; Ravi; Mollakka”
Ans : OV.Vijayan

9049 : ….is an economy in which there are economic activities between domestic community and outside?
Ans : Open economy

9050 : Which American President is known as “Great Emancipator”?
Ans : Abraham Lincoln

9051 : Headquarters or Rubber Board is located at?
Ans : Kottayam

9052 : Papsmear test is used to diagnose?
Ans : Uterus Cancer

9053 : Indian National Congress started its activities in Travancore during the reign of ?
Ans : Sri Mulam Thirunal.

9054 : The Persian priests were known as?
Ans : Maji

9055 : Who is the author of “Manvini Bhavai”?
Ans : Pannalal Patel

9056 : Saikowaghat is on the bank of which River?
Ans : Brahmaputra

9057 : Who is the author of “Naricheerukal”?
Ans : Madhavikutty (Kamala Surayya)

9058 : When did Vasco Da Gama reached at Kappad near Calicut?
Ans : 20th May 1498.

9059 : Who is the author of “Bhagwat Gita”?
Ans : Ved Vyas

9060 : Who is the author of Letters from Robben Island ?
Ans : Ahmed Kathrada


9061 : How many members participated in the Pattini Jatha’ led by A.K. Gopalan?
Ans : 32

9062 : Who is the author of “A Village by the Sea”?
Ans : Anita Desai

9063 : Who is the author of “David Copperfield”?
Ans : Charles Dickens

9064 : Who is the author of ‘Around the World in Eighty Days’ ?
Ans : Jules Verne

9065 : Who is regarded as the Father of Modem Kerala Police?
Ans : OM Bensly

9066 : Who is the author of “Ulysses”?
Ans : James Joyce

9067 : Who is the author of “Time Machine”?
Ans : H.G Wells

9068 : Largest School?
Ans : South Point High School; Kolkata; India.

9069 : A ridiculing comedy is called?
Ans : Satire

9070 : The Capital of Montserrat?
Ans : Plymouth

9071 : The Presence of an extra chromosome in the foetus is called ?
Ans : Mongolism.

9072 : Programme 150 is the first Robert developed by ?
Ans : C-DAC

9073 : Name the inventeer of Telescope in 1609?
Ans : Galileo Galilei; an Italian scientist

9074 : Who is the author of Many worlds; Yesterday and Today?
Ans : K.P.S Menon

9075 : Who modified the Old Calendar which had only 355 days; and introduced a New Calendar ?
Ans : Julius Caesar (Julian Calendar)


9076 : Who is the author of Death of a President ?
Ans : William Manchester

9077 : Washington is on the bank of which River?
Ans : Potomac

9078 : Who is the author of “Uttara-Rama Charita”?
Ans : Bhava Bhuti

9079 : Who was the first editor of Malayalam Manorama?
Ans : Kandathil Varghese Mappilai

9080 : Who is the author of “The Ground Beneath her Feet”?
Ans : Salman Rushdie

9081 : Largest and Longest bone in a man ?
Ans : Femur (thigh bone)

9082 : The first programmable machine ever designed is ?
Ans : Analytical Engine.

9083 : Who is the author of Fairie Queen?
Ans : Edmund Spenser

9084 : The largest human cell is ?
Ans : Ovum.

9085 : Who banned ‘Shake Hand’ in Italy in 1930?
Ans : Benitto Mussolini

9086 : Who is the author of Memories of World War II ?
Ans : Winston Churchill

9087 : Xerophthalmia;a decease of the eye; is due to deficiency of which vitamin ?
Ans : Vitamin A.

9088 : Who is the author of “Iron in the Soul”?
Ans : Jean Paul Sartre

9089 : Who is the author of Life and Times?
Ans : V.V.Giri

9090 : Who is the author of Asia and Western Dominance?
Ans : KM Panicker


9091 : Who is the author of “Darkness Visible”?
Ans : William Styron

9092 : Who is the author of “A Dangerous Place”?
Ans : Daniel Patrick Moynihan

9093 : Famous tourist spot ‘Panchalikkulam’ is in?
Ans : Idukki district

9094 : In which year did Deepika become a full fledged daily?
Ans : 1938

9095 : Who is the author of “Pakalukal”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

9096 : Guruvayur Sathyagraha was started on ?
Ans : 1. November 1931.

9097 : Saha Institute of Nuclear Physics is located at?
Ans : Kolkata (West Bengal)

9098 : Who is the author of “Vinaypatrika”?
Ans : Tulsidas

9099 : Who is the author of “National Anthem”?
Ans : Rabindranath Tagore

9100 : Abraham Lincoln was assassinated by ?
Ans : John Wllksbooth (in 1865 while watching a drama; Our American Cousin’ in the Fords Theatre along with his wife)

9101 : First India’s Spaceman?
Ans : Sqn. Ldr. Rakesh Sharma

9102 : Who is the inventor of Oxygen?
Ans : J.B.Priestley

9103 : Who was the first Travancore ruler introduced annual budget called’ Pativukanakku’?
Ans : Marthandavarma

9104 : Who is known as the ‘the Washington of South’?
Ans : Simon Bolivor

9105 : Who is the author of Jungle Girl ?
Ans : Ginu Karnani


9106 : Who is the author of “Love in the time of Cholera”?
Ans : Gabriel Garcia Marquez

9107 : Who was the editor of Kerala Sanchari published from Kozhikode in 1886?
Ans : Vengayil Kunhiraman Nayar

9108 : The Capital of Algeria?
Ans : Algiers

9109 : Athens; Sparta; Corinth; Thebes; Mascedonia were the major city states in ?
Ans : Greece

9110 : Who was the first Kerala Sahitya Akademi President?
Ans : Sardar K.M. Panicker

9111 : Who is the author of “Going After Cacciato”?
Ans : Tim 0′ Brien

9112 : Julius Caesar was assassinated in ?
Ans : 44BC by Casius; Brutus and other senators

9113 : Who is the author of Midsummer Night’s Dream?
Ans : Shakespeare

9114 : Who is the author of Gone with the Wind ?
Ans : Margaret Mitchell

9115 : Who is the inventor of Air-brake?
Ans : G e o r g e Westinghouse

9116 : Who is the author of “Les Miserables”?
Ans : Victor Hugo

9117 : Who is the author of “Self Reliance”?
Ans : Ralph Waldo Emerson

9118 : Who is the author of The Seagully?
Ans : Anton Chekov

9119 : Air Force Flying College is located at?
Ans : Jodhpur (Rajasthan)

9120 : Who is the author of “Modern Painters”?
Ans : John Ruskin


9121 : Father of Virology?
Ans : W.M.Stanley

9122 : Largest Mammal in the world is ?
Ans : Blue Whales

9123 : Who is the author of “The Pathology of Corruption”?
Ans : S.S. Gill

9124 : Who is the author of “Uppu”?
Ans : O.N.V Kurup

9125 : …..is the rate of interest at which the Central Bank gives loans to commercial banks?
Ans : Bank rate

9126 : Montreal is on the bank of which River?
Ans : St.Lawrence

9127 : ‘Utopia’ was a famous work of ?
Ans : Sir Thomas More(portraying an ideal community on an imaginary island indicating the glaring abuses of his time)

9128 : Most Cunning Animal?
Ans : Fox

9129 : Biggest State (India)?
Ans : Madhya Pradesh

9130 : Which is the first colour film in Malayalam?
Ans : Kandam Bacha Coat (1961)

9131 : Who is the author of “The Sorrows of Young Werther”?
Ans : Goethe

9132 : Who is the inventor of Tyre (Pneumatic)?
Ans : Dunlop

9133 : Who is the author of Doctor’s Dilemma ?
Ans : George Bernard Shaw

9134 : National Institute of Communicable Diseases is located in ?
Ans : Delhi

9135 : Who is the author of “. Lady with the Lap Dog”?
Ans : Anton Chekhov


9136 : Who is the author of “Nursery Alice”?
Ans : Lewis Carrol

9137 : Who is the inventor of ZETA (Zero Energy Thermo nuclear Assembly)?
Ans : Harwell

9138 : Who was the first Finance Minister of Kerala?
Ans : C. Achutha Menon

9139 : Portio
Ans : Shakespeare

9140 : Who is the author of Death of a city ?
Ans : Amrita Pritam

9141 : Who is the author of In Memmorium?
Ans : Alfred Tennyson

9142 : Who is the inventor of Helium?
Ans : Janssen & Lockyer

9143 : Appukili; Ravi; Mollakka
Ans : OV.Vijayan

9144 : Who is the author of Wake up India ?
Ans : Annie Besant

9145 : Greek poetess who sung about love; nature and beauty?
Ans : Sappho

9146 : Julius Caesar one of the prominent rulers of Rome was born in?
Ans : l02 BC

9147 : Who is the author of “Shame”?
Ans : Salman Rushdie

9148 : The White Jews Synagogue at Mattancherri was built in?
Ans : 1567

9149 : Who discovered Pencillin?
Ans : Alexander Fleming; British Bacteriologist; in 1928

9150 : Who is the inventor of Replacing human heart?
Ans : Christian Barnard

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.