General Knowledge – Basic – 062

9151 : HFC-2M was the first computer installed in India in?
Ans : Kolkata in 1955.

9152 : The Krishnapuram Palace is in?
Ans : Kayamkulam

9153 : United Kingdom includes the Islands of England;Scotland and ?
Ans : Ireland

9154 : Coagulation of blood is the function of ?
Ans : Fibrinogen

9155 : From where the famous Buddhist image Karumadikuttan has been discovered?
Ans : Karumadi near Ambalappuzha.

9156 : Who is the author of “Nineteen Eightyfour”?
Ans : George Orwell

9157 : Which crop was called ‘Yavana priya’?
Ans : Pepper [got the name because of its high demand by the Romans and Greeks.]

9158 : General low level of oxygen availability is called ?
Ans : Hypoxia

9159 : Who is the author of “Hero of Our Time”?
Ans : Richard Hough

9160 : South India Plywood Factory is located at?
Ans : Kottayam

9161 : Who is the author of The Conflict of Laws in India ‘?
Ans : V.C.Govindaraj

9162 : The Currency of Indonesia?
Ans : Rupiah

9163 : ‘Lady lost in Thought’ is a famous painting of?
Ans : Raja Ravi Varma

9164 : The Currency of Gambia?
Ans : Dalasi

9165 : The organ in the body which accumulates iodine is ?
Ans : Thyroid gland


9166 : Which poet transulated Valmiki Ramayanam”?
Ans : Vallathol Narayana Menon

9167 : Who were the first Malayali couples to receive Arjuna Award?
Ans : Wilson Cheriyan and Shyni Wilson

9168 : Who is the author of “Scenes from a writer’s life”?
Ans : Ruskin Bond

9169 : Central Plantation crops research institute is in?
Ans : Kasargod

9170 : Who is the author of The Grapes of Wrath?
Ans : John Steinbuck

9171 : Name the machine used to break up kidneystones by ultra sound waves?
Ans : Lithotripter

9172 : Who is known as the father of German integration ?
Ans : Bismark

9173 : The Cunieform script was discovered by?
Ans : Sumerians

9174 : Who is the author of To Each His Stranger?
Ans : S H Vatsyayan

9175 : Who is the author of “Sakharam Binder”?
Ans : Vijay Tendulkar

9176 : Name of French currency is?
Ans : Franc

9177 : The Capital of New Zealand?
Ans : Wellington

9178 : In which year Vasco Da Gama returned to Lisbon?
Ans : 1499

9179 : Kayyur Rebellion was in ?
Ans : 1941

9180 : Who is the author of “Panchali Sapatham”?
Ans : Subramania Bharati


9181 : Who is the author of “Doll’s House”?
Ans : Ibsen

9182 : Who is the author of “Culture in the Vanity Bag”?
Ans : Nirad C. Chauduri

9183 : Who is the inventor of Xerox?
Ans : Haloid-Xerox

9184 : Who is known as the Father of Malayalam Language and Literature”?
Ans : Thunchathu Ramanujan Ezhuthachan (16th Century)

9185 : Who is the author of ” Kudumbapuranam”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

9186 : Who is the author of “Civil Disobedience”?
Ans : Henry David Thoreau

9187 : Which was the first University in France?
Ans : Paris University

9188 : Royal Travancore Police was started under the leadership of?
Ans : OM Bensly

9189 : The most densely populated country in the world is?
Ans : Monaco

9190 : Which civilization were credited for the invention of the system of dividing a circle into 360 degrees?
Ans : Assirians

9191 : Who is the author of “Our Films; Their Films”?
Ans : Satyajit Ray

9192 : Who is the author of “Premonitions”?
Ans : P.N. Haksar

9193 : Who is the inventor of Electric Motor (AC)?
Ans : Nikola Tesla

9194 : Who is known as II Duke ?
Ans : Mussolini

9195 : The Capital of Nauru?
Ans : Yaren Nauru


9196 : Who is the inventor of Telegraph?
Ans : William Cook

9197 : Who is the author of ” Kudumbapuranam”?
Ans : Dr.Ayyappa Panicker

9198 : Who is the author of Ascent to Everest ?
Ans : Sir John Hunt

9199 : Hitler and his wife Iva Brown committed suicide in?
Ans : 30-Apr-45

9200 : Who is the inventor of ZETA (Zero Energy Thermo nuclear Assembly)?
Ans : Harwell

9201 : Who is the author of “Algebra of Infinite Justice”?
Ans : Arundhati Roy

9202 : The Capital of St. Lucia?
Ans : Castries

9203 : Which is the only survivor of the Seven Wonders of the Ancient World ?
Ans : Great Pyramid at Giza

9204 : Who is the author of “India for a Billion Reasons”?
Ans : Amit Dasgupta

9205 : Who is considered as the Father of Cartography?
Ans : Ptolemy

9206 : Who is the author of “Kidnapped”?
Ans : Robert Louis Stevenson

9207 : Oxygen starvation due to low atmospheric oxygen is called ?
Ans : asphyxia.

9208 : The Currency of Belgium?
Ans : Franc

9209 : Athens; Sparta; Corinth; Thebes; Mascedonia were the major city states in ?
Ans : Greece

9210 : Quilon was also called?
Ans : ‘Ten Vanchi’ (Vanchi of the South)


9211 : The Capital of St. Vincent & The Grenadines?
Ans : Kingstown

9212 : Kolkata is on the bank of which River?
Ans : Hooghly

9213 : Who is the author of “Promises to Keep”?
Ans : Chester Bowles

9214 : Who was the Lady IPS Officer from Kerala?
Ans : Sreelekha

9215 : Which is the supreme organ of the WTO?
Ans : The Ministerial Council

9216 : Who is the author of The Prince?
Ans : Nicolo Machiavelli

9217 : Who is the author of “It was Five Past Midnight in Bhopal”?
Ans : Domanique Lapierre and Javier Moro

9218 : K. Ramakrishna Pillai was deported from the State in?
Ans : September 1910; he died at Cannanore in April 1916.

9219 : The Currency of Bangladesh?
Ans : Taka

9220 : Which place was captured by Israel in the 1967 from Egypt?
Ans : Gaza Strip

9221 : Merdeka is associated with?
Ans : Football (Asian)

9222 : Dungi was the most important ruler of the?
Ans : Sumerians

9223 : Who is the author of the work Odayilninnu in 1942?
Ans : Kesavadev

9224 : Who is the author of “Mysterious Universe”?
Ans : James Jeans

9225 : World Population Day is on?
Ans : 11-Jul


9226 : The Currency of San Marino?
Ans : Italian Lira

9227 : Pazhassi’s first revolt was in ?
Ans : 1793 – 1797

9228 : Who is the author of “Yogi and the Bear”?
Ans : S.Nihal Singh

9229 : Who is the author of Kashmir A Tragedy of Errors?
Ans : Tavleen Singh

9230 : Who is the author of ” A Village by the Sea”?
Ans : Anita Desai

9231 : Who is the author of “Nine Days Wonder”?
Ans : John Masefield

9232 : National Leprosy Eradication Programme (NLEP)was launched in the year?
Ans : 1955

9233 : Who is the author of Sacred Games?
Ans : Vikram Chandra

9234 : UN International Year of the Elderly or older persons was ?
Ans : 1999

9235 : Delegates send by Common Wealth nations to other countries are known as ?
Ans : Ambassadors

9236 : Which period is known as the Golden Age of Japan?
Ans : Meiji Age

9237 : DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) and RNA (Ribo Nucleic Acid) are the two kinds of ?
Ans : Nucleic Acids.

9238 : RAM stands for?
Ans : Random Access Memory

9239 : The Capital of Jamaica?
Ans : Kingston

9240 : The Capital of Guatemala?
Ans : Guatemala City


9241 : With which sport Sayed Nagjee Trophy is associated?
Ans : Football

9242 : Who is the inventor of Machine gun?
Ans : James Puckle

9243 : Who is the author of “Childhood”?
Ans : Maxim Gorky

9244 : Who is the author of “India-China War”?
Ans : Neville Maxwell

9245 : German attack on Russia during the war was known as?
Ans : ‘Operation Barbosa’

9246 : Central Institute of Languages is located at?
Ans : Mysore (Karnataka).

9247 : Who is the author of “In Search of Gandhi”?
Ans : Richard Attenborough

9248 : Who stated “In the struggle for survival; the fittest win out at the expense of their rivals because they succeed in adapting themselves best to their environment’ ?
Ans : Charles Darwin.

9249 : Who is the author of “Kim”?
Ans : Rudyard Kipling

9250 : The German plan of conquering Britain during the Second World War was known as ?
Ans : ‘Sea – Lion’

9251 : Largest Museum (India)?
Ans : Indian Museum (Kolkata)

9252 : Remedy for Myopia also known as near sightness or short sightness. is to use ?
Ans : Concave lens

9253 : Which village is the first tourism village in Kerala?
Ans : Kumbalangi in Ernakulam district

9254 : Who is the author of Human Knowledge ?
Ans : Bertrand Russell

9255 : Which was the first Indian state to accept tourism, as an industry?
Ans : Kerala


9256 : Indian Cancer Research Centre is located in?
Ans : Mumbai

9257 : The newspaper Santishtavadi was published in 1867 from?
Ans : Kottayam

9258 : Mussolini organised his followers into the?
Ans : ‘Black shirts’ In

9259 : Who is the author of ” Surviving Men”?
Ans : Shobha De

9260 : The term’ Biology’ is coined by which French naturalist ?
Ans : Jean Lamarck.

9261 : Who is the author of “Buddha’s Warriors”?
Ans : Mikel Dunham

9262 : To which sector of the economy Agriculture; Forestry and Fishing; Mining and extraction of oil and gas belong?
Ans : Primary sector

9263 : What is the total number of permanent judges in the High Court of Kerala?
Ans : 26 [including the Chief Justice and 9 Additional Judges]

9264 : Who was the first Inspector General of Police of Kerala?
Ans : N Chandrasekharan Nair

9265 : Who is the author of Yashodhara ?
Ans : Maithili Sharan Gupt

9266 : Who is the author of “I Follow the Mahatma”?
Ans : K.M.Munshi

9267 : The disease sometimes referred to as Bleeder’s disease or Christmas disease is ?
Ans : Haemophilia

9268 : The first coir factory was established in Alappuzha in?
Ans : 1859

9269 : Who is the author of “Story of My Life”?
Ans : Moshe Dayan

9270 : The Capital of Israel?
Ans : Jerusalem


9271 : Who is the author of ” Verukal”?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

9272 : Who is the author of “Kore Kagaz”?
Ans : Amrita Pritam

9273 : The Second World War was declared on ?
Ans : 3rd September 1939 (when Britain and France declared war on Germany)

9274 : Who is the author of Mein Kampf?
Ans : Adolf Hitler

9275 : The Capital of Sweden?
Ans : Stockholm

9276 : Kerala Minerals and Metals is at?
Ans : Chavara

9277 : Who is the author of “Confessions of a Thug”?
Ans : Taylor

9278 : Who is the author of Ratnavali ?
Ans : Harsha Vardhan

9279 : Who is the author of “Lost Child”?
Ans : Mulk Raj Anand

9280 : Who is the author of “Rathrimazha”?
Ans : Sugathakumari

9281 : Who is the author of Kapala Kendala ?
Ans : Bankim Chandra Chatterjee

9282 : Largest Tunnel (India)?
Ans : Jawahar Tunnel (Jammu & Kashmir)

9283 : Who is the author of “All the Presidents Men.”?
Ans : Carl Bernstein and Bob Woodward

9284 : Who is the creator of the famous character Emma Woodhouse?
Ans : Jane Austen

9285 : Paper was invented by ?
Ans : The Chinese


9286 : Highly developed means of communication found in honey bee?
Ans : Bee dance

9287 : Who is the author of “Yama”?
Ans : Mahadevi Vanna

9288 : From which century Aryans began to dominate Kerala?
Ans : 4th Century

9289 : Temple Entry Proclamation was in ?
Ans : 1936

9290 : Who is the author of “Bliss was it in that Dawn”?
Ans : Minoo Masani

9291 : Who is the author of “‘Nightingale of India'”?
Ans : Sarojini Naidu

9292 : First Steam Locomotive’ was invented by?
Ans : Trevithick in 1800

9293 : Who is the author of Bitter Sweet?
Ans : Noel Coward

9294 : Who is the author of Lady Chatterley’S Lover?
Ans : D H Lawrence

9295 : Who is the author of ” Anakaran”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

9296 : Punnapra Vayalar Rebellion was in ?
Ans : 1946

9297 : The Currency of Saudi Arabia?
Ans : Riyal

9298 : L.SD. (Lysergic acid diethylamide) is obtained from a fungi; called ?
Ans : Irgot.

9299 : Cotton; jute; silk; wool; etc are natural fibres while _______is a an artificial fibre?
Ans : Nylon

9300 : Key to Mediterranean?
Ans : Gibraltar

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.