General Knowledge – Basic – 063

9301 : In some plants; water oozes through certain pores in the form of liquid and this phenomenon is called?
Ans : Guttation.

9302 : As a result of the first Opium War the Chinese province of Hong Kong came under the control of Britain in?
Ans : 1844

9303 : Second World War became a Global war in?
Ans : 1941

9304 : College of Military Engineering is located at?
Ans : Kirkee; Pune (Maharashtra).

9305 : Who is the author of “Years of the Upheaval”?
Ans : Henry Kissinger

9306 : The ruler of England who ruled with the title’ Lord Protector’ was?
Ans : Oliver Cromwell

9307 : ……is writing which the author creates from imagination?
Ans : Fiction

9308 : Non – Violence in Peace and War?
Ans : Gandhiji

9309 : Who is the author of Moti Mahal ?
Ans : Gopinath Mohanty

9310 : Who is the author of The Sorrows of Young Werther?
Ans : Goethe

9311 : Most Beautiful Memorial?
Ans : Taj Mahal (Agra)

9312 : Sankaracharya was a Namboothiri Brahmin born at ?
Ans : Kaladi on the banks of river Periyar.

9313 : Who is the author of ” Swami and Friends”?
Ans : R.K. Narayan

9314 : The Capital of Swaziland?
Ans : Mbabane

9315 : Wembley Stadium (England) is associated with which Sport?
Ans : Association Football


9316 : In Vallisnaria pollination occurs by?
Ans : Water

9317 : Who is the inventor of Radar?
Ans : Robert Watson Watt

9318 : Who is the author of Nehru: The Making of India?
Ans : MJ. Akbar

9319 : Who is the author of “From Rio de Janeiro to Johnnesburg”?
Ans : M.S.Swaminathan

9320 : The scientific name of Penguin is?
Ans : Aptenodytes forsteri

9321 : Who is the author of “Wings of Fire”?
Ans : A.PJ. Abdul Kalam

9322 : Longest Railway Platform?
Ans : Sonepur (Bihar) (India)

9323 : Great Depression of 1990 was written by ?
Ans : Ravi Batra

9324 : The Capital of Nepal?
Ans : Kathmandu

9325 : Who is the inventor of Beriberi (cause)?
Ans : Eijkman

9326 : The Goal of Stockholm convention was?
Ans : To reduce the use of POPs (Persistent Organic Pollutants) or Dirty Dozen

9327 : which grow in soil?
Ans : Terrestrial

9328 : Napolean Bonaparte proclaimed himself the emperor of France in the year?
Ans : 1804

9329 : Longest Railway Bridge (India)?
Ans : Sone Bridge (Bihar)

9330 : After the death of Velu Tampi Dalawa his relatives were deported to ?
Ans : Maldives


9331 : Who is the author of “Discovery of India”?
Ans : Jawaharlal Nehru

9332 : Who is the creator of the famous characters “Brutus; Claudius; Cleopatra”?
Ans : Shakespeare

9333 : Who is the inventor of Tank (Military)?
Ans : Swinton

9334 : The Capital of Niger?
Ans : Niamey

9335 : Who invented camera phone?
Ans : Philipcan

9336 : Sri Krishna Gold Cup is associated with?
Ans : Football

9337 : Who is the author of Peeling Onions?
Ans : Guenter Grass

9338 : Who is considered as the father of the Science of Reasoning?
Ans : Aristotle

9339 : Emerald Isle?
Ans : Ireland

9340 : Communist Manifesto was jointly written by?
Ans : Karl Marx and Friedrich Engels in 1848

9341 : Who was the first person to identify the models of aeroplanes; submarines and cars ?
Ans : Leonardo Da Vinci

9342 : What is responsible for the conduction of water in plants?
Ans : Xylem

9343 : Who was the publisher Keralamitram newspaper from Kochi?
Ans : Devji Bhimji a Gujarathi

9344 : Who is the author of My Own Country?
Ans : Dr.Abraham Varghese

9345 : Name the digestive enzyme that converts Proteins to aminoacids (Peptones) in stomach is ?
Ans : Pepsin


9346 : Who is the creator of the famous character Zhivago?
Ans : Boris Pasternak

9347 : Energy is stored in the mitochondria as ?
Ans : ATP molecules

9348 : Who is the author of “Metamorphoses”?
Ans : Ovid

9349 : Who is the author of ” Rakthapushpangal “?
Ans : Changampuzha Krishna Pilla

9350 : Central Research Institute of Homoeopathy is located at?
Ans : Sachivothamapuram

9351 : Organization of African Unity (OAU/OUA) was formed in?
Ans : 1963; headquarters at Addis Ababa (Ethiopia)

9352 : Who is the author of “Paradise Lost”?
Ans : John Milton

9353 : Headquarters of Kerala Agricultural University is at?
Ans : Mannuthi

9354 : Don Juan
Ans : Lord Byron

9355 : Theory of Population was stipulated by?
Ans : Thomas Malthus

9356 : Iliad tells the story of ?
Ans : Trojan War

9357 : World population was estimated to have crossed 500 crores on?
Ans : 11-Jul-87

9358 : The major God of The Sumerians was ?
Ans : The Sky God’ Anu’

9359 : Jetayu Para, a giant rock, is located at?
Ans : Chadayamangalam (Kollam)

9360 : First conference of the Kerala Pradesh Congress Committee(K.P.C.C.) was held on?
Ans : 23 April 1921.


9361 : The Capital of Namibia?
Ans : Windhoek

9362 : The Eiffel Tower was built in 1888 by?
Ans : Gaustave Eiffel a Russian belonged to the Salvonic race

9363 : City of Golden Temple?
Ans : Amritsar

9364 : Gibraltar of Indian Ocean?
Ans : Aden

9365 : Which American President ruled the least term?
Ans : William Henry Harrison

9366 : Heaviest Rain Fall (World)?
Ans : Mawsynram (Meghalaya)

9367 : The Rupee Symbol was created by?
Ans : D Udaya Kumar

9368 : Palynology is the study of ?
Ans : Pollen and spores

9369 : Law of Demand was introduced by ?
Ans : Alfred Marshall

9370 : Nizam Gold Cup is associated with?
Ans : Football

9371 : Who wrote Poetics?
Ans : Aristotle

9372 : Vitamin B3 is also called?
Ans : Niasin

9373 : Who is the author of “Discovery of India”?
Ans : Jawaharlal Nehru

9374 : The Malabar Rebellion was in?
Ans : 1921

9375 : The Currency of Central African Republic?
Ans : France CFA


9376 : Who is the author of “Glimpses of World History”?
Ans : Jawaharlal Nehru

9377 : Who is the author of “Tamerlaine the Great”?
Ans : Marlows Christopher

9378 : The scientific name of Man is?
Ans : Homo sapiens

9379 : Who is the author of Life and Times?
Ans : V.V.Giri

9380 : Which was the first Axis Power to surrender in the First World War?
Ans : Italy

9381 : Who was the owner of “Swadesha bhimani”?
Ans : Vakkam Abdul Khadir Maulavi

9382 : Who is the author of “Eternal Himalayas”?
Ans : H.P.S.Ahluwalia

9383 : Which Diwan established law court in Kochi?
Ans : Col. Munro in 1812 AD

9384 : Mamography test is used to diagnose?
Ans : Breast Cancer

9385 : Plant ecology is the study of ?
Ans : Role of plants in the environment

9386 : The year in which RavindranadaTagore visited Sree Narayana Guru was?
Ans : 1922

9387 : The highest Court in China is ?
Ans : The Supreme People’s Court

9388 : Hari Pachanan;
Ans : C.V.Ramanpilla

9389 : Who is the author of “Verukal”?
Ans : Malayattoor Ramakrishnan

9390 : Who is the author of “Nilambari”?
Ans : Sachchidananda Vatsyayan


9391 : Who is the inventor of Electric Attraction?
Ans : Coulomb

9392 : The Terisapalli Copper Plate of 849 AD was issued by Ayyan Atikal Tirivatikal for which Kulasekhara ruler?
Ans : Sthanu Ravi Varman

9393 : Who is the author of “Chameen”?
Ans : Thakazhi Siva Sankara Pillai

9394 : Who is the author of La Divina Comedia ?
Ans : A Dante

9395 : The concept of Rolling Plan was introduced by ?
Ans : Gunnar Myrdal in his famous work Asian Drama

9396 : Third Philadelphia Congress was met in 1776 and it adopted the Declaration of Independence on?
Ans : 4th July 1776

9397 : Hypothermia is the loss of body heat below?
Ans : 31.70C

9398 : Who is the inventor of Polythene?
Ans : Fawcett

9399 : Who is the author of Child who never Grew ?
Ans : Pearl S Buck

9400 : Who is the author of “Towards New Horizons”?
Ans : Dinesh Singh

9401 : Who is the author of The Social Contract ?
Ans : Rousseau

9402 : Those who believe in the life; death and resurrection of Jesus Christ came to be known as ?
Ans : Christians

9403 : Who is the author of “Origin of Species”?
Ans : Charles Darwin

9404 : Plants that grow in a dry habitat like deserts and can survive without moisture?
Ans : Xerophytes.

9405 : Rome is on the bank of which River?
Ans : Tiber


9406 : The Cold War continued up to the collapse of Soviet Union in?
Ans : 1990

9407 : Computer Literacy Day is on?
Ans : 2-Dec

9408 : Who is the author of ” Gurusagaram”?
Ans : O.V Vijayan

9409 : Who is the author of Ape and Essence ?
Ans : Aldus Huxley

9410 : Largest Church (World)?
Ans : St. Peter’s Church; Vatican City (Italy)

9411 : Who is the author of “Pair of Blue Eyes”?
Ans : Thomas Hardy

9412 : The Capital of Macedonia?
Ans : Skopje

9413 : In which century Mongols captured Russia?
Ans : 13th century

9414 : Who is the author of “Ratnavali”?
Ans : Harsha Vardhan

9415 : Who is the author of “Mahabharata”?
Ans : Maharishi Ved Vyas

9416 : Who is the inventor of Space Flying?
Ans : Wernher Von

9417 : Who is the inventor of Safety Pin?
Ans : William Hunt

9418 : Father of Gene therapy?
Ans : Anderson

9419 : Who is the author of Treasure Island ?
Ans : Robert Louis Stevenson

9420 : The Currency of Somalia?
Ans : Somali Shilling


9421 : Who is the author of “Scholar Extraordinary”?
Ans : Nirad C. Chauduri

9422 : Who is the author of “Devadasi”?
Ans : Sugathakumari

9423 : Who is the author of ” Burial at Sea”?
Ans : Khushwant Singh

9424 : Largest Forest (India)?
Ans : Assam

9425 : The Currency of Ivory Coast?
Ans : Franc CFA

9426 : Which is the legal tender in a modem society?
Ans : Currency notes

9427 : Who is the author of “Nirmala”?
Ans : Prem Chand

9428 : First American President to die in harness was?
Ans : Wilham Henry Harrison

9429 : Who is the author of “Super Power”?
Ans : Raghav Bahd

9430 : Who is the author of “Farewell to Arms”?
Ans : Ernest Hemingway

9431 : Who is the author of Wonder That Was India ?
Ans : A L Basham

9432 : Largest endocrine gland human body is ?
Ans : Thyroid gland

9433 : Who is the author of “Ulysses”?
Ans : James Joyce

9434 : Who is the author of “Gathering Storm”?
Ans : Winston Churchill

9435 : Amerigo Vespucci who identified America belonged to?
Ans : Italy


9436 : Who is the author of “Silent Woman”?
Ans : Ben Johnson

9437 : Who is the author of “Natya Shastra”?
Ans : Bharat Muni

9438 : Which is the largest museum in the world?
Ans : American Museum of Natural History

9439 : The Currency of Israel?
Ans : New Shekel

9440 : Thirunavaya– Famous for Mamangam is in?
Ans : Malappuram District

9441 : Vijay Hazare Trophy is associated with?
Ans : Cricket

9442 : Armoured Corps Centre and School is located at?
Ans : Ahmadnagar.

9443 : Central Research Laboratory is located at?
Ans : Chepauk; Chennai (Tamil Nadu)

9444 : Who is the Portuguese king who sent Vasco-da-Gama to India?
Ans : Dom Manual

9445 : Who is the author of “Voice of Conscience”?
Ans : V.V.Giri

9446 : 8 bits = ?
Ans : 1 byte.

9447 : The Currency of Iceland?
Ans : Krona

9448 : First important Trade Union Movement in the world was ?
Ans : Chartist Movement originated in England as a result of the Industrial Revolution

9449 : Who is the author of ‘Job for Millions’?
Ans : V.V.Giri

9450 : Who is the author of “If I am assassinated”?
Ans : Z.A.Bhutto

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.