General Knowledge – Basic – 064

9451 : Who is the author of “Death and After”?
Ans : Just. Y.R. Krishna lyer

9452 : Horticulture is the study of ?
Ans : Cultivated plants

9453 : Who was the first European to reach Latin America ?
Ans : Christopher Columbus

9454 : The disease which affects the liver is ?
Ans : Jaundice

9455 : The term bank is derived from ‘banco’; from ?
Ans : Italian word for ‘bench’

9456 : Who is the author of “To Light a Candle”?
Ans : Welthy Fisher

9457 : The form of democracy existed in Greek was ?
Ans : Direct democracy

9458 : Who is the author of “Gitanjali”?
Ans : Rabindranath Tagore

9459 : Who is the author of Ethics for New Millennium ?
Ans : Dalai Lama

9460 : Who was the Second Central Cabinet Minister from Kerala?
Ans : Y.K. Krishna Menon

9461 : Electro Encephalograph (EEG) was discovered by ?
Ans : Hans Berger (1929)

9462 : Fertilizers and Chemicals Travancore Limited at Elur was started during the period of?
Ans : Sri Chitra Thirunal.

9463 : The CO2 content in the air that we exhale is about?
Ans : 8%

9464 : Who is the author of “Wealth of Nations”?
Ans : Adam Smith

9465 : The Chinese Revolution took place in ?
Ans : 1911


9466 : City of Quiet thoroughfares?
Ans : Venice

9467 : Who is the creator of the famous character Kuppuvachanm Kodachi?
Ans : OV.Vijayan

9468 : Who is the author of Nursery Alice ?
Ans : Lewis Carrol

9469 : The total number fear bones are ?
Ans : Six.

9470 : Greek poetess who sung about love; nature and beauty?
Ans : Sappho

9471 : Tallest Statue (World)?
Ans : Statue of Liberty; New York

9472 : Who is the author of “Androcles and the Lion”?
Ans : George Bernard Shaw

9473 : Who is the author of For Whom the Bell Tolls?
Ans : Earnest Hemingway.

9474 : Guruvayoor Satyagraha was in ?
Ans : 1931

9475 : Who is the author of “Profiles and Letters”?
Ans : K.Natwar Singh

9476 : ‘The Mona Lisa is a famous painting of ?
Ans : Leonardo Da Vinci

9477 : The first systematic census of Travancore was taken on May 18; 1875 by?
Ans : AyilyamThirunal.

9478 : Which King of Travancore made ‘The ‘Janmi-Kudiyam Proclamation’ in 1867 for agrarian reforms?
Ans : Ayilyam Thirunal.

9479 : The Capital of Barbados?
Ans : Bridgetown

9480 : The Eravikulam was declared as a NationalPark in?
Ans : 1978


9481 : Who is the inventor of Elevator brake (lift)?
Ans : Otis

9482 : Who is the author of “Temple Tiger”?
Ans : Jim Corbett

9483 : Who is the author of “India in the New Millennium”?
Ans : P.E. Alexander

9484 : IMF –International Monetary Fund; was established in ?
Ans : 1945

9485 : Who is the author of “Sammanam”?
Ans : Karoor Neelakanda Pillai

9486 : The Capital of Tunisia?
Ans : Tunis

9487 : The concept of rolling plan was accepted in?
Ans : 1977

9488 : Which day was earlier observed as Temple Entry Day in Malabar?
Ans : 25-Sep

9489 : Land of Lakes?
Ans : Scotland

9490 : Bacteriology is the study of?
Ans : Bacteria.

9491 : Biggest of the temples built by the Egyptians was ?
Ans : The temple at Karnak

9492 : Micro economics also known as ?
Ans : Price theory

9493 : Where is the special court for the trial of Essential Commodities Act cases located?
Ans : Thrissur

9494 : The sudden growth of population is also termed as?
Ans : Population explosion

9495 : Who is the author of “Inside Asia”?
Ans : John Gunther


9496 : Hottest Place (World)?
Ans : Azizia (Libya) 58OC

9497 : Loneliest Island?
Ans : Tristan De Gumha (Mid. Atlantic)

9498 : What is total number of members of Kerala Legislative Assembly?
Ans : 141 (including the one from Anglo- Indian community nominated by the Governor)

9499 : Kundara Ceramic Factory was started during the period of?
Ans : Sri Chitra Thirunal.

9500 : In Seven Years War(1756-1763) French were defeated by ?
Ans : The English

9501 : Khartoun is on the bank of which River?
Ans : Confluence of Blue &White; Nile

9502 : Who is the author of “Othello”?
Ans : William Shakespeare

9503 : The Capital of Saudi Arabia?
Ans : Riyadh

9504 : Who is the author of Principia ?
Ans : Isaac Newton

9505 : Who is the author of Portrait of a Lady?
Ans : Henry James

9506 : Where do you find the most popular tourist destination Paradise Beach?
Ans : Pondicherry

9507 : Which vitamin is considered both as a vitamin and hormone?
Ans : Vitamin E

9508 : The chief architect of the Acadian empire was?
Ans : Sargon

9509 : What was the real name of Chatampi Swamikal?
Ans : Kunjan Pillai.

9510 : Who is the author of “Old Curiosity Shop”?
Ans : Charles Dickens


9511 : Whose reign is considered as the ‘Golden Age of Athens?
Ans : Pericles

9512 : Who is the author of Maurice ?
Ans : E.M Forster

9513 : Who is the author of Poverty and Famines?
Ans : Dr Amartya Sen

9514 : Who is the author of The Pickwick Papers?
Ans : Charles Dickens

9515 : The Currency of Korea?
Ans : Won

9516 : Who is the author of “Krishnagatha”?
Ans : Cherusseri

9517 : Who called Ayyankali as ‘PulayaRaja’?
Ans : Gandhiji

9518 : Which sea is the western boundary of Kerala?
Ans : Lakshdweep sea

9519 : The Longest Play?
Ans : The Mouse-Trap (Agatha Christie’s Novel)

9520 : Which King of Travancore made ‘The Pandarapattam Proclamation of 1865’ for agrarian reforms?
Ans : Ayilyam Thirunal.

9521 : Whis is the Largest leaf?
Ans : Victoria regia

9522 : Who is the author of India Divided ?
Ans : Rajendra Prasad

9523 : Arjunanritham is a popular dance form in?
Ans : Alappuzha and Kottayam Districts

9524 : Which is the oldest European structure in India?
Ans : Pallipuram Fort;also known as Ayakotta or Azhikotta

9525 : Who is the author of “Shalimar”?
Ans : Manohar Malgonkar


9526 : Experiences of an author as a traveller is called?
Ans : Travelogue

9527 : Who is the author of “Mattuvin Chattangale”?
Ans : O.N.V Kurup

9528 : Xerophthalmia and Nightblindness are caused due to the deficiency of ?
Ans : Vitamin A

9529 : Who is the author of “Economic Planning of India Elimination of Child Labour”?
Ans : Ashok Mehta

9530 : Who is the author of “The Eye of the Storm”?
Ans : Patrick White

9531 : Who is the author of “I am not an Island”?
Ans : Khwaja Ahmed Abbas

9532 : Who is the author of “The Ground Beneath her Feet”?
Ans : Salman Rushdie

9533 : Horticulture is?
Ans : The cultivation of flowers; fruits and ornamental plants.

9534 : Who is the author of Malavikagnimitra?
Ans : Kalidas

9535 : World Bank (IBRD) came into being on?
Ans : Dec 27;1945

9536 : Who is the author of Ratnavali ?
Ans : Harsha Vardhan

9537 : Who is the author of “Lolita”?
Ans : V Nabakov

9538 : Horticulture is?
Ans : The cultivation of flowers; fruits and ornamental plants.

9539 : Who was the president of America to devalue the dollar In August -1971 due to economic troubles and the cost of financing the Vietnam War?
Ans : Richard Nixon

9540 : What was the major occupation of the: people in the Sangham Period ?
Ans : Agriculture


9541 : Who is the author of “A Tale of Two Cities”?
Ans : Charles Dickens

9542 : Who is the author of “The Canterbury Tales”?
Ans : Geoffrey Chaucer

9543 : ….is calculated by taking a measure of all sources of income in the aggregate and dividing it by the total population?
Ans : Percapita Income

9544 : Who is the author of “Facts and Facts”?
Ans : Khan Abdul WaliKhan

9545 : Nattakam Travancore Cements is located at?
Ans : Kottayam

9546 : Who is the author of “Confession of a lover”?
Ans : Mulk Raj Anand

9547 : The southern part of Mesopotamia was famously was known ?
Ans : Babilonia

9548 : Father of Botany?
Ans : Theophrastus

9549 : Who is considered as the “Chinese Buddha”?
Ans : Lao-Tse

9550 : Humans with similarity to the Neanderthal man?
Ans : Cromagnans

9551 : Leader of Indonesian Nationalism ?
Ans : Dr. Sukarno

9552 : Centre for Cellular and Molecular Biology is located at?
Ans : Hyderabad

9553 : The Romanoff Dynasty of Russia was founded by ?
Ans : Michael Romanoff in 1613

9554 : The Japanese art of folding paper into decorative objects is called ?
Ans : Origami

9555 : The functional unit of kidneys is called ?
Ans : Nephron


9556 : Granite City?
Ans : Aberdeen

9557 : The first and only Cooperative Society of writers, authors and publishers (SPCS), for publishing books and periodicals was set up at Kottayam in?
Ans : 1945

9558 : Who is the author of “Friends; Not Masters”?
Ans : Ayub Khan

9559 : Who is the author of If l am Assassinated ?
Ans : ZA. Bhutto

9560 : Highly Populated City (India)?
Ans : Mumbai (Maharashtra)

9561 : Who is the author of “Animal Farm”?
Ans : George Orwell

9562 : Who is the author of “Doctor’s Dilemma”?
Ans : George Bernard Shaw

9563 : Indian Institute of Chemical Biology is located at?
Ans : Kolkata (West Bengal).

9564 : Who is the author of Razor’s Edge ?
Ans : W Somerset Maugham

9565 : Who is the creator of the famous characters “Appunni; Amarsingh”
Ans : M.T. Vasudevan Nair

9566 : GATT was formed in?
Ans : 1948

9567 : Who is the author of “Choice of techniques”?
Ans : Dr Amartya Sen

9568 : Who is the author of “Indian Home Rule”?
Ans : M.K.Gandhi

9569 : Who is the author of Moby Dick?
Ans : Herman Melville

9570 : Who is the author of Inside Europe ?
Ans : John-Gunther


9571 : Who is the author of ” Meaning of India”?
Ans : Raja Rao

9572 : Charles Darwin published his theory of Evolution in his famous book ?
Ans : On the Origin of Species (1859)

9573 : What is the number of ribs in human body?
Ans : 24

9574 : Who is the author of ” Greater Common Good”?
Ans : Arundhati Roy

9575 : The country with highest economic growth is?
Ans : China

9576 : Who was the first editor of ‘Vivekodayam’ started by SNDP on l3 May 1904?
Ans : Mahakavi Kumaran Asan

9577 : Who is the author of Deadly Embrace – Pakistan; America and The Future of the Global Jihad?
Ans : Bruce Riedel

9578 : Smallest blood cell in human body?
Ans : Lympho cytes

9579 : Tradition ascribes the immediate origin of Kathakali to the Ramanattom developed by?
Ans : Kottarakara Thampuran

9580 : Who is the author of “Naganandan King”?
Ans : Harsha Vardhan

9581 : Largest Country in?
Ans : China

9582 : Who is the author of “Mysterious Universe”?
Ans : James Jeans

9583 : Trent Bridge (England) is associated with which Sport?
Ans : Cricket

9584 : Which civilization discovered the use of Lunar Calendar based on the Moon ?
Ans : The Sumerians

9585 : Sulthan Bathery fort was built by?
Ans : Tipu Sultan


9586 : Which semetic group of people captured Egypt towards BC 1750?
Ans : Hyksus semetic group

9587 : Brazilian dance is known as ?
Ans : Samba

9588 : UNDP – United Nations Development Programme; was established in?
Ans : 22-Nov-65

9589 : Who is the author of “Netaji Dead or Alive”?
Ans : Samar Guha

9590 : Most famous Paleolithic man was the Neandarthal Man was discovered from ?
Ans : Germany

9591 : Who is the creator of the famous character Don Juan?
Ans : Lord Byron

9592 : Brazilian dance is known as ?
Ans : Samba

9593 : Who is the inventor of Transistor?
Ans : W.Shockley & Bardeen

9594 : Who is the author of “Dario Ruben”?
Ans : Pablo Neruda

9595 : Who is the author of ” Some Inner Fury”?
Ans : Kamala Markandaya

9596 : Though members of the European Union; Euro is not used by?
Ans : Britan; Denmark and Swedan

9597 : The Capital of Botswana?
Ans : Gaborone

9598 : Who is the inventor of Transformer?
Ans : William Stanley

9599 : The main function of the liver is to produce?
Ans : Bile

9600 : Who is the author of “Universe Around Us”?
Ans : James Jeans

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.